• Anonym (Nyfiken...)

    Vad tycker ni om folk som är sjukskrivna pga uttmatning?

    Hej,

    Jag undrar vad ni tycker om folk som har gått in i vägen/ har utmätning och sjukskriver sig pga det. Hur ser ni på såna människor, ni som aldrig har upplevt nåt liknande i era liv? Skulle du kunna gå på dejt med man eller kvinna som har haft sån historik? Hur skulle det kännas om din sambo hade blivit uttmatad, eller om du hade en kollega i samma situation? Vilka tankar kommer i ditt huvud? Jag uppskattar alla svar och åsikter ..

  • Svar på tråden Vad tycker ni om folk som är sjukskrivna pga uttmatning?
  • Anonym (.)

    TS

    Vad tycker du om folk som bryter benen?
    Vad tycker du om folk som är sjukskrivna för cancer?
    Vad tycker du om människor som har blåa ögon?
    Vad tycker du om människor som har 42 i skostorlek?

    Det är så ytterst fånigt och småkorkat att tro att man ska/bör/kan ha en åsikt om precis allting.

  • Anonym (utmattad)
    Anonym (Stresset) skrev 2021-11-18 15:06:36 följande:
    Vill bara skicka all kärlek till dig! Det låter helt fruktansvärt.

    Sen undrar jag en sak, hur du som upplevt den värsta formen så att säga. Det pratas ju rätt löst om utmattning så fort folk är väldigt stressade, en del säger att de gått in i väggen men det verkar mest handla om behov av återhämtning under en kortare period. Hur tänker du när folk slänger sig med att de gått in i väggen men långt ifrån det du upplevt?

    Själv var jag sjukskriven för utmattning en kortare period pga hög stress men det handlade som sagt mest om återhämtning. Så när jag hade en person som sa nån gång att "ja men du har ju gått in i väggen en gång" så svarade jag att nej, det gjorde jag inte för då hade jag mått jävligt mycket sämre.
    Tack, det värmer! Det var fruktansvärt. Jag har haft tur som mår ganska bra idag, och jag tror faktiskt att jag kommer bli 100% återställd. För mig kom utmattningen som en total chock, det fanns kanske varningssignaler men varken jag eller någon i min omgivning såg dom innan det var för sent. Nu efter utmattningen försöker jag leva på ett helt nytt sätt och är verkligen uppmärksam på minsta varningssignal. Jag vill aldrig hamna där igen.

    Intressant fråga! Ja, ibland tror jag att folk missförstår diagnosen utmattningssyndrom och vad det innebär att gå in i väggen. Många lider nog snarare av "symptom på långvarig stress", vilket är kroppens varningssignaler som man får innan en "riktig" krasch. Kanske att jag ibland känner viss irritation över att man likställer våra upplevelser, men framförallt känner jag mest en vilja att hjälpa till och tipsa om hur man kan undvika att gå in i väggen och framförallt att dom ska ta varningssignalerna på allvar. När man väl hamnat där så är det ju försent..

    Ett sidospår är att utmattningssyndrom som diagnos är ganska svårt att få, finns så extremt mycket kriterier för att det ska räknas som utmattning. Utöver kollapsen på akuten och remiss från läkare fick jag ägna 4 timmar i utvärdering med läkare, psykolog, fysioterapeut och fylla i massa enkäter, innan dom till slut landade i diagnosen utmattningssyndrom.

  • Anonym (utmattad)
    Anonym (Nyfiken...) skrev 2021-11-18 15:51:33 följande:

    Tack för att du delar med dig din erfarenhet!
    Du beskriver min första utmattning men jag har haft återfall sen dess. Det stämmer att man uppskattar livet på ett annat sätt. Ibland undrar jag hur mina kollegor tänker om mig när jag behöver sjukskriva mig medan dem jobba. Jag får alltid skuldkänslor men vet också att jag behöver göra det annars kan jag bli mycket värre. Ärligt talat, när jag jobbar tänker jag ibland att några kollegor är så jävla långsamma! Det är säkert dem som aldrig blir sjuka med utmatning tänker jag men samtidigt vet jag att jag borde lära mig från dem?


    Jag ville alltid ha perfekt städat hemma, lagade hemmagjorda köttbullar och fiskpinnar,  ville vara med mina barn istället för att gå ut och träna och tänka på mig själv. Jag pluggade på universitet och jobbade samtidigt. I min relation måste jag tänka för två för att saker och ting ska fungera optimalt. Jag vill ej generalisera, jag har slutat göra egna fiskpinnar och lämnar ostädat ibland för att gå träna. Jag har accepterat att alla är inte lika men vill att dem andra accepterar mig också.
    Jag är glad att det finns folk som förstår att vi inte är lata vi som blir utmatade utan den motsatsen, för ambitiösa är vi. 

    Det är svårt att bromsa när man vill vara duktig och snabb och vill klara av så mycket som möjligt så fort det går. Det ska vara perfekt också! Man får nån slags endorfin kik, jag kan ej förklara det på annat sätt. Eller det är ett sätt att minska sin ångest?
    Folk som inte förstår utmatning som sjukdom kan inte heller förstå mycket annat i det här livet gisar jag.


    Blir så himla ledsen att höra att du haft återfall sedan dess. Det är en svår balansgång att säga nej till saker som man egentligen vill göra, eller att låta bli att göra sitt bästa när man vet att man kan bättre.. Då och då kommer man missbedöma sin energinivå och överbelasta sig igen, men jag tror att det är så livet är. Vi kan inte göra något annat än att lära oss från våra misstag och försöka ta hand om oss själva så bra vi kan <3

    Känner igen mig så väl i det du skriver - alla är så långsamma och ineffektiva ;) För min del var det jobbet som var största orsaken till att jag gick in i väggen, men det faktum att jag alltid försökte vara effektiv och snabb gjorde även att jag inte fick återhämtning när jag hade kunnat få det..
  • Anonym (suck)
    Mimosa86 skrev 2021-11-18 15:11:55 följande:
    De människor jag har mött som drabbats är otroligt engagerande människor som sätter andra än sig själv i första rum.

    Främst människor som jobbar under etisk och emotionell stress (vård och omsorg).

    För det går inte att en barnmorska plötslig säger, nej nu tar jag min beviljade lunchrast- om spädbarnet dör och mamman skadas- det får då bli. Jag har rätt till min lediga stund. Det funkar inte så när man ansvarar för andra människors liv och hälsa och hes minimala resurser att utföra sitt arbete på. Klart som fan folk går in i väggen. Det hade snarare varit konstigt om de inte gjord det med dessa usla förutsättningar
    Precis. De sätter andra än sig själv i första rummet, alltså har de prioriterat bort sin hälsa och tror att en kan göra allt. Eftersom det slutar med den stenhårda väggen så är det ju inget någon ska ha beröm för, tvärtom är det bara patetiskt att inte förstå hur kropp och själ fungerar, ännu mer om man faktiskt jobbar inom vården. 
  • Anonym (suck)
    Anonym (olika) skrev 2021-11-18 15:26:08 följande:
    Jag tänker att varje situation är unik, så jag har inte några särskilda tankar kring personer som är drabbade av utmattning. Men det finns personer som liksom kör på utan att reflektera över sig själva och sin situation och som blir utmattade. Sen är de hemma ett tag, får behandling, kommer så småningom tillbaka och gör exakt samma sak igen. DET har jag svårt att förstå. När man drabbats en gång, borde man bli motiverad att ändra sitt liv rejält för att kunna ha en vardag som man orkar med? 

    Har flera närstående som varit utmattade, de har behövt göra stora förändringar för att få ett hållbart liv. T ex byta bransch att jobba i, flytta från hus till lägenhet (mindre att sköta om), bryta upp från partner, minska på antal fritidsintressen. Det enda man aldrig kan minska ner på engagemang och tid för är egentligen barnen. 

    Varje person måste acceptera att man orkar olika mycket, som vuxen måste man hitta sin egen gräns. Själv orkar jag inte mycket mer än att arbeta och ta hand om mitt hem. Jag har accepterat det och blir inte utmattad utan orkar år efter år. Jag skulle bli sjuk rätt snabbt om jag flängde runt som många andra på olika aktiviteter, träffar med vänner, ordna fester, ta tabletter mot huvudvärk istället för att vila, hänga på olika trender som tar tid och energi osv osv. Det är klart att det låter jättekul att hålla på så, men jag får acceptera att just jag inte klarar det. 

    Det är trots allt så att diagnosen inte finns i alla länder. Jag arbetar med läkare, psykologer, psykoterapeuter mfl och när de träffar andra europeiska kollegor är detta en fråga som ofta kommer upp. De utländska kollegorna undrar : Varför anpassar inte personerna sin tillvaro så de orkar helt enkelt? Vi skulle aldrig sjukskriva någon för att de tar på sig mer än de mäktar med, det är ju deras eget ansvar. 

    Samtidigt ska vi komma ihåg att detta inte alls är ett nytt fenomen, det finns beskrivet på olika sätt långt tillbaka fast med andra begrepp förstås. Sjukdomen lär finnas även i andra länder fast där får de drabbade ta hand om sig själva alternativt så får de andra diagnoser (min egen spekulation). 
    Otroligt intressant och spännande resonemang! Men i Sverige vill folk inte ta eget ansvar...
  • Anonym (suck)
    Anonym (L o v e) skrev 2021-11-18 15:41:56 följande:

    Vilken konstig bild av människor du har. Inget av det stämmer iaf på min man, som kraschade totalt för ca ett år sedan. Från en dag till en annan så var det som att han slutade fungera, psyket sa ifrån. 


    Han hade då levt med ett barn som föddes alldeles för tidigt, och när faran var över på den fronten, fick hans fru en aggressiv cancer, med allt vad det innebär. 


    Efter ha lev i detta i flera år, försökt finnas där för hela familjen, ta hand om alla, samtidigt som man jobbar och måste till viss del prestera på jobbet, ja då var den berömda väggen där. 


    Fast vad skulle varit alternativet? Lämna sjuk fru och sjukt barn och bara gå? skita i om dom fick mat i magen? Strunta i om dom levde eller dog? Säga upp sig från jobbet och låta hela familjen ekonomiskt krascha totalt?

    Givetvis visste han att han borde lämna oss åt vårt öde för att orka med, men det är och har aldrig varit ett alternativ för honom. 


    Givetvis finns det personer med tungt liv som man inte kan fly ifrån, självklart. Men de är inte majoriteten!
  • Anonym (utmattad)
    Anonym (suck) skrev 2021-11-18 19:25:13 följande:
    Precis. De sätter andra än sig själv i första rummet, alltså har de prioriterat bort sin hälsa och tror att en kan göra allt. Eftersom det slutar med den stenhårda väggen så är det ju inget någon ska ha beröm för, tvärtom är det bara patetiskt att inte förstå hur kropp och själ fungerar, ännu mer om man faktiskt jobbar inom vården. 

    För det första: För dom flesta som går in i väggen så kommer det ju som en total chock, man har inte märkt av att man är överbelastad och att det tär på kroppen. En hypokondriker oroar sig för minsta lilla symptom, men för dom flesta andra så gör man inte så stor grej av att man har lite huvudvärk till och från, får hjärtklappning på presentationen på ledningsgruppsmötet, sover lite sämre.. Så var det för min del. Jag gick från fullt fungerande, pigg, stark och glad - till att inte fungera alls på bara några timmar. Hade självklart dragit i handbromsen om jag insett vad som väntade - eller om någon i min närhet hade sett varningstecknen och

    För det andra, det är inte bara de mest extrema personerna som går in i väggen. Du kan leva hälsosamt i övrigt, med träning, sova 8 timmar, äta bra kost.. De kan ha en arbetsbelastning som verkar normal - men ha för mycket ansvar, och för lite stöd - eller bara vara dålig på att slappna av och ta det lugnt.. Eller jobba mycket mer än sina 40 timmar - "men inte mer än någon annan på samma arbetsplats".. Hur ska man veta vad som är för mycket?

    Förstår inte riktigt vad som driver denna negativa, nästan aggressiva ton gentemot personer som blivit utmattade. Finns det en underliggande avundsjuka mot personer som du upplever gör mer än du gör? Att de får dig att se sämre ut på något sätt?

  • Anonym (Nyfiken...)
    Anonym (Grööt) skrev 2021-11-18 11:55:30 följande:

    Dom borde äta en stadig frukost. Kaffe och cigg är osmart.


    Eller det räcker med att du är osmart hahaha
  • Anonym (Inget)

    Tycker ingenting, vi alla har våra problem i större eller mindre grad men har i regel svårt för folk som sitter och klagar och gnäller om hur jobbigt och synd det är om dem.

    Som någon annan skrev, varför ska det tyckas något överhuvudtaget? Det började brinna i min lägenhet för några år sen och jag fick tredje gradens brännskador på armar, ben och ansikte som ledde till hudtransplation, vad tycker du om det? Eller när jag bröt armbågen? Antar att du inte kunde bry dig mindre och så känner jag om din utmattning

  • Anonym (Nyfiken...)
    Anonym (olika) skrev 2021-11-18 15:26:08 följande:

    Jag tänker att varje situation är unik, så jag har inte några särskilda tankar kring personer som är drabbade av utmattning. Men det finns personer som liksom kör på utan att reflektera över sig själva och sin situation och som blir utmattade. Sen är de hemma ett tag, får behandling, kommer så småningom tillbaka och gör exakt samma sak igen. DET har jag svårt att förstå. När man drabbats en gång, borde man bli motiverad att ändra sitt liv rejält för att kunna ha en vardag som man orkar med? 

    Har flera närstående som varit utmattade, de har behövt göra stora förändringar för att få ett hållbart liv. T ex byta bransch att jobba i, flytta från hus till lägenhet (mindre att sköta om), bryta upp från partner, minska på antal fritidsintressen. Det enda man aldrig kan minska ner på engagemang och tid för är egentligen barnen. 

    Varje person måste acceptera att man orkar olika mycket, som vuxen måste man hitta sin egen gräns. Själv orkar jag inte mycket mer än att arbeta och ta hand om mitt hem. Jag har accepterat det och blir inte utmattad utan orkar år efter år. Jag skulle bli sjuk rätt snabbt om jag flängde runt som många andra på olika aktiviteter, träffar med vänner, ordna fester, ta tabletter mot huvudvärk istället för att vila, hänga på olika trender som tar tid och energi osv osv. Det är klart att det låter jättekul att hålla på så, men jag får acceptera att just jag inte klarar det. 

    Det är trots allt så att diagnosen inte finns i alla länder. Jag arbetar med läkare, psykologer, psykoterapeuter mfl och när de träffar andra europeiska kollegor är detta en fråga som ofta kommer upp. De utländska kollegorna undrar : Varför anpassar inte personerna sin tillvaro så de orkar helt enkelt? Vi skulle aldrig sjukskriva någon för att de tar på sig mer än de mäktar med, det är ju deras eget ansvar. 

    Samtidigt ska vi komma ihåg att detta inte alls är ett nytt fenomen, det finns beskrivet på olika sätt långt tillbaka fast med andra begrepp förstås. Sjukdomen lär finnas även i andra länder fast där får de drabbade ta hand om sig själva alternativt så får de andra diagnoser (min egen spekulation). 


    Det känns som att du är avundsjuk för människor som har ett liv utanför jobbet och sitt hem. Du måste ha hört talas om positiv förstärkning om du samarbetar med läkare osv.. Det är inte därför man blir sjuk med utmatning, för att man ordnar fester och träffar vänner.. I utlandet anpassar folk sina liv precis som i Sverige..eller inte. Det handlar om personen inte landet man bor i. Folk blir sjukskrivna i andra länder också pga utmattning och det är faktiskt läkare som sjukskriver där också?Så jag förstår ej vad du pratar om!

Svar på tråden Vad tycker ni om folk som är sjukskrivna pga uttmatning?