• Anonym (Linda)

    Tonåring som inte haft mens på ett halvår

    Min dotter har inte haft mens på ett halvår, och vi har nu bokat in tid för blodprov. Men jag är så nervös och undrar om någon varit med om detta och det INTE varit något. När man googlar får man ju bara upp diverse hormonstörningar och livslånga tillstånd som påverkar fertilitet.

    Någon som varit med om detta där det inte varit något allvarligt?

    (Rekommendationen är alltså att kolla upp värdena om mensen uteblivit under mer än 6 månader hos tonåringar).

  • Svar på tråden Tonåring som inte haft mens på ett halvår
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Linda) skrev 2021-11-26 17:04:28 följande:

    Som sagt är jag inte orolig för att hon är gravid, jag är orolig över om hon har någon sjukdom. Testerna är redan tagna, graviditet lär vara det första de ser indikation på om så skulle vara fallet. Men som sagt. Min oro gäller pcso, cancer, etc.


    Är hon stressad, mycket i skolan kanske? Annars kan p-piller ställa till det, om hon börjat med det?
  • cosinus

    Min syster har haft så hela livet och för henne beror det på utebliven ägglossning. Hon har idag 2 barn där den ena krävde medicin för att få igång ägglossningen och den andra kom naturligt. Det är inga fel på hennes ägg men de släpps minst sagt oregelbundet och ofta ganska sällan utan hjälp på traven.

  • Anonym (Linda)
    Anonym (Grattis) skrev 2021-11-26 20:42:31 följande:

    Grattis, du kanske ska bli mormor.


    Inser du att du pratar med mig som är en mamma som är orolig över att hennes 15-åriga dotter eventuellt har cancer eller någon annan sjukdom? Och att hon nu testats för olika hormonstörningar, sjukdomar i hypofysen och annat? Att jag går på nålar tills svaren kommer? Att jag uttryckligen ber om svar från folk som har erfarenhet av mensrubbningar?

    Att bli mormor är inte vad jag oroar mig för som sagt.

    Man får allt vara bra full eller bra elak för att skriva ett sådant svar som du gjorde.
  • Anonym (Linda)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-11-26 20:54:22 följande:

    Är hon stressad, mycket i skolan kanske? Annars kan p-piller ställa till det, om hon börjat med det?


    Nej inga p-piller, inte debuterat sexuellt, inte underviktig eller stressad - annars är ju det de mest troliga (och ofarliga) förklaringarna. :(
  • Anonym (Linda)
    Ocdmänniska skrev 2021-11-26 18:56:36 följande:

    Nu läste jag inte allt så nån kanske ha frågat detta eller sagt samma.

    Men en period i mitt liv i tonåringen så hade jag inte mens på ett halvår till ett år kanske. För min del var det mitt psykiska mående som ställde till och mer nog att jag hade fått en ätstörning, jag åt så lite som möjligt och tillslut slutade mensen att komma. Så hur mår din dotter?


    Hon mår bra och äter som hon ska - det är ju det första man kollar på när det kommer till mensrubbningar, och relativt lätt att få bukt med. Så jag är orolig.
  • Anonym (Linda)
    Anonym (E) skrev 2021-11-26 20:19:42 följande:

    Nu nämner du inte ålder vad jag sett eller hur länge hon hade mens innan den försvann men skulle inte vara allt för orolig. Ett avbrott eller så PCOS antagligen


    Hon är 15 och har bara haft några få menstruationer, med 3-4 månaders mellanrum. Verkar inte vara helt ovanligt med lite hopp de två första åren man menstruerar men läkaren tyckte man skulle ta prover för allt möjligt när det gått 6 månader så där är vi nu.
  • Anonym (Alice)
    Anonym (Linda) skrev 2021-11-28 22:16:23 följande:
    Hon är 15 och har bara haft några få menstruationer, med 3-4 månaders mellanrum. Verkar inte vara helt ovanligt med lite hopp de två första åren man menstruerar men läkaren tyckte man skulle ta prover för allt möjligt när det gått 6 månader så där är vi nu.
    Då kanske det inte är något fel alls och bara ett lite längre hopp än tidigare? Tänker om hon ändå rätt nyligen fått mens. Men det är ju superbra att ni kollar upp det ändå, ifall det skulle vara t.ex. PCOs. 

    Trist bara att du ska få så mycket tjat om graviditetstester och sånt. Vården torde ju veta vad dom gör i ett sånt här fall...
  • Anonym (Första snö)

    Får jag fråga dig om din dotter tränar hårt? (kanske någon har gjort det redan, orkar inte läsa allas svar).
    Min dotter (15) har fått sin första mens för knappt ett år sedan och allt var bra och normalt. Men i höstas började hon träna på elit nivå, dvs 6 ggr i veckan och då försvann hennes mens.
    Läkare sa att det ingenting att oroa sig för och att kroppen reglerar detta automatiskt. Hennes kropp är under stor fysisk belastning/stress och då händer det att mensen försvinner.

    Hoppas att allt löser sig för er!

  • Anonym (Mamma)

    Har hon bara haft några få menstruationer så skulle jag inte oroa mig nämnvärt, det kan ta ett par år innan cykeln stabiliserar sig.

Svar på tråden Tonåring som inte haft mens på ett halvår