• 19977

    Vi som planerar barn 2023

    Hej!

    Startar en tråd för oss som planerar barn 2023, vilket förstås är svårt att planera, men drömma och försöka kan man ju göra i alla fall.

    Älskar att läsa sådana här forumstrådar, det är kul att följa andras resa! Berätta gärna lite om era planer och er livssituation så kan vi följas åt!

    Jag fyller 25 och min sambo blir 38 nästa år och vi har inga barn sedan tidigare. Tog ut min hormonspiral i november för att kroppen ska hinna återhämta sig lite innan vi börjar försöka, vi vill börja försöka från och med April/Maj 2022 ungefär. Just nu använder vi kondom och jag trackar min menscykel med en termometer från tempdrop för att få koll på cykeln och ägglossning. Vi ska även resa utomlands över jul/nyår till ett land med Zikavirus - enligt folkhälsomyndigheten/WHO ska man ha skyddat samlag 3 månader efter hemkomst för att inte riskera att bli smittad under en eventuell graviditet. Bor i en 2-rums bostadsrätt på 63kvm men ska flytta till nybyggt hus som förväntas stå klart sommaren 2023. Båda har tillsvidareanställning och jag blir klar med en utbildning nu i december så börjar nytt jobb i Januari. Jag tar en del vitaminer också för att ?optimera? hälsan hehe, har även övertalat sambon att börja ta vissa vitaminer 3 månader innan vi börjar försöka.

    Hoppas innerligt att det inte blir en långdragen resa för oss allihop som försöker!

  • Svar på tråden Vi som planerar barn 2023
  • 19977

    Sitter just nu och väntar på att ta blodprov. Har köpt 2 tester från werlabs för att kolla min hälsa så vet jag hur allt ser ut innan vi kör igång. Kanske lite over kill, men vissa som blir gravida och råkar ut för upprepade missfall eller går igenom IVF får ju rubbad sköldkörtel och grejer har jag förstått det som! Så jag vill gärna ha ett kvitto på min hälsostatus innan vi går in i denna resa, hur den än slutar.

    Har köpt Fertilitetstest samt Karin Björkegren Jones test, ska bli spännande att få resultatet! Glad

  • Laktrisens
    amandakollb skrev 2022-02-08 20:36:51 följande:
    Hur har du fått letrozol utskrivet, har du vänt dig till en privat fertilitetsklinik? Måste ni betala för er utredning först? :) 

    vi gjorde utredning med första barnet då vi försökte 2 år att bli gravida. så behöver inte göra en utredning igen däremot ska jag på ett besök o ultraljud o diskutera vilken behandling som blir bäst. Antar därför att de blir letrozol igen.
    de är en privat klinik! Vi får betala, 2000 kr för ultraljud o letrozol kur. 
    de är landstingsfinanserad privat klinik så vi fick betala som vanliga läkarbesök första gången. men denna gång så kostar det som sagt runt 2000 per omgång. så kan ju bli ganska dyrt om man behöver göra många försök.
    funderar på att vänta o försöka första gången i maj dock.  Vet inte om jag vill ha barn sent på 2022, känns dumt tänka så när man har svårt att bli gravid men de kan ju vara tufft att va född sent på året eller? Spelar de någon roll? Hur tänker ni? För många av er väntar väl för att de ska bli bebis i början på 23?

  • amandakollb
    Laktrisens skrev 2022-02-09 09:03:03 följande:

    vi gjorde utredning med första barnet då vi försökte 2 år att bli gravida. så behöver inte göra en utredning igen däremot ska jag på ett besök o ultraljud o diskutera vilken behandling som blir bäst. Antar därför att de blir letrozol igen.
    de är en privat klinik! Vi får betala, 2000 kr för ultraljud o letrozol kur. 
    de är landstingsfinanserad privat klinik så vi fick betala som vanliga läkarbesök första gången. men denna gång så kostar det som sagt runt 2000 per omgång. så kan ju bli ganska dyrt om man behöver göra många försök.
    funderar på att vänta o försöka första gången i maj dock.  Vet inte om jag vill ha barn sent på 2022, känns dumt tänka så när man har svårt att bli gravid men de kan ju vara tufft att va född sent på året eller? Spelar de någon roll? Hur tänker ni? För många av er väntar väl för att de ska bli bebis i början på 23?


    Då är vi lite i samma sist, fick också hjälp förra gången och då var det nästan gratis men denna gång kommer det kosta 2500kr per omgång med ultraljud osv. Som du säger kan det ju bli rätt dyrt om man behöver flera månader men tänker att det är värt det!


    Vi kommer att vänta till i maj. Men det är främst för att jag vill hinna vara anställd ett år på mitt nya jobb då jag får mycket bättre föräldralön från jobbet :) 

  • Anonym (F)
    Laktrisens skrev 2022-02-08 14:40:09 följande:
    Hej! Förstår och känner igen mig i dina tankar?
    Länge sen jag skrev nu men tog ut preventivmedel i december, så försökt sen dess. Har redan nu bokat tid för att få letrozol utskrivet. Får se vad läkaren säger men jag hoppas jag kan få det. då kan jag redan plussa i mars. så de känns läskigt typ och funderar med om man ska vänta några månader eller bara köra på?! Är glad att vi tar kontakt snabbt med vården denna gång för att få letrozol. Vet ju att jag ej har någon ägglossning så knappt lönt att försöka utan letrozol då ju:) men ja är nog lite fundersam, tycker de känns lite läskigt att jag kanske plussar om några månader, om letrozol funkar så bra som förra gången (gravid på första kuren)..
    Ja det är klurigt det där hur man kan gå all in med alla förberedelser för en graviditet men just det där sista steget är läskigt att ta. Men skönt att du har koll på att letrozol behövs så att den startsträckan inte är lika lång när ni väl bestämt er för att köra 100%: 
    Om det gick så bra förra gången kan du ju lugnt vänta ett par månader som några av oss andra :) Är inte heller sugen på bebis sent 2022 utan hellre vår 2023 om man kan välja. 
    Hur är det, följer de upp dig efter att de skrivit ut letrozol? Eller är det du som hör av dig? 
  • Anonym (F)
    19977 skrev 2022-02-08 17:00:06 följande:

    #127 Anonym (F)

    nu går det inte att citera inlägg igen?. Obestämd


    Jaa jag tycker verkligen att vi ska passa på att ?leva lite? som du säger nu när restriktionerna släpper. Tänk om vi blir gravida om 3 månader och sedan får gravidillamående superlänge liksom! Bäst att passa på att njuta av tillställningar nu medan man kan. 


    Hehe, ja det är helt klart mer bekvämt att inte ha mens (jag har alltid haft mens även med spiral iförsig men vääldigt lite), jag har fått mens nu och idag var vi iväg på en resa med jobbet och det fanns ingen toalett där vi var. Kände av min menskopp konstant och kände bara ?åååhhh vill bara ta ut den? haha!

    När ryker din spiral?

    Jag ser såå mycket fram emot min mens i April, så kan vi köra på sen haha. Jag och sambon har faktiskt fuskat lite nu och kört utan kondom, jag tempar ju däremot så vi har kört avbrutet samlag efter att jag sett tempskifte/att ägglossning passerat. Men ska bli skönt att inte behöva tänka på att skydda sig något mer från och med April. just nu känns det som att jag springer i ett hamsterhjul och bara väntar på att April ska vara förbi så att man kan dra igång allting. Senaste månaden har jag 2 närstående som berättat att de väntar barn också så allt känns väldigt aktuellt nu. Jag har även blivit himla orolig för att få ett sjukt barn helt plötsligt, är verkligen rädd för det.


    Hehe jag skriver på datorn, vet inte om det gör någon skillnad? 

    Ja haha det vore katastrof om man blev soffliggande första trimestern under sommaren. 

    Nä fy asså, ingen toalett? Menskopp var inte min grej heller när jag provade. Tyckte att man kände av piggen och så kändes det som att det läckte hela tiden. Och så blev man lack på alla offentliga toaletter som har handfaten utanför!!! 

    Den ryker nu i slutet på februari :) Läskigt men skönt, har kommit på att jag har typ mensvärk nästan varje dag som jag visserligen vant mig vid så det ska bli skönt att bli av med. Alltså det är inte mycket, typ ett hugg ibland eller överkomlig värk i 15 min.

    Oj, läskigt ändå att ni "fuskat" med tanke på zikaviruset. Men du verkar ändå ha koll på cykeln, får hoppas att inget händer bara! 

    Ja jag har känt mig som i hamsterhjul fram tills nu när det är sista månaden innan spiralen plockas ut, har iofs varit en hel del på jobbet på senaste så fokuset har inte varit på att bli gravid :) 

    Ah har haft den känslan med, oro över ett sjukt barn. För min del stöter man på det mycket på instagram, barn och bebisar med funktionsvariationer osv. Är eran discovery på instagram också smockad med bebisar och gravidmagar apropå det? :D
  • Laktrisens

    Anonym (F)
    ja de känns jätteskönt att vi tagit kontakt iaf, så får jag förhoppningvis recept på letrozol när jag är där och kan plocka ut de så de finns hemma! Sen när vi sätter igång får vi väl planera lite här hemma. Just nu är det mycket. Sonen har börjat förskola precis, vi har vabbat/varit sjuka mycket. Så kanske skönt avvakta ett par månader iaf. De lutar åt det, att göra första kuren i maj eller juni. 


    ja vi hör av oss o bokar tid för man ska göra ett ultraljud cykeldag 12/13 för att se hur de ser ut.


    precis! Tänker att de kanske är bättre vänta lite. Börjar ni i maj?

  • 19977

    #135 Anonym (F)
    Kan inte citera ditt inlägg nu igen.

    Offentliga toaletter med handfat utanför är inte OK, håller med hahaha!
    men gud, har du mensvärk varje dag? Eller menar du varje dag när du har mens? Låter inte kul? men så skönt att ta ut spiralen, skyddar ni er på annat sätt sista tiden sen?

    Ja har också funderat på det med zikaviruset, men jag känner mig väldigt trygg i min cykel nu, och kände av min ägglossning väldigt tydligt senast så tänkte att avbrutet samlag under lutealfasen får funka hehe. Tänker också att om vi har oskyddat nu ett tag innan vi påbörjar bebisverkstad så borde jag bli smittad av zika nu, och att det hinner gå över tills om 3 månader när vi ska börja försöka (om sambon nu skulle bära på det alltså). Sen är risken väldigt låg att någon av oss har fått det över huvud taget, men man vet ju aldrig såklart. Kanske är dumt att chansa egentligen.


    Hoppas att veckorna går fort när vi alla väl ska sätta igång också, och att det inte bara är nu innan vi börjar som tiden går snabbt haha. Tänker att de två veckorna från ÄL till BIM kommer kännas som en evighet när man hoppas på ett plus.

    oh ja, Instagram är bombarderat med gravidmagar, minst sagt!!!!

  • Anonym (F)
    Laktrisens skrev 2022-02-10 16:26:15 följande:

    Anonym (F)
    ja de känns jätteskönt att vi tagit kontakt iaf, så får jag förhoppningvis recept på letrozol när jag är där och kan plocka ut de så de finns hemma! Sen när vi sätter igång får vi väl planera lite här hemma. Just nu är det mycket. Sonen har börjat förskola precis, vi har vabbat/varit sjuka mycket. Så kanske skönt avvakta ett par månader iaf. De lutar åt det, att göra första kuren i maj eller juni. 


    ja vi hör av oss o bokar tid för man ska göra ett ultraljud cykeldag 12/13 för att se hur de ser ut.


    precis! Tänker att de kanske är bättre vänta lite. Börjar ni i maj?


    Ja precis det är skönt att ha de hemma lättlillgängligt. Usch förstår att det är mycket, har många kollegor som också vabbat var och varannan dag. Kan inte vara lätt! Låter vettigt att avvakta lite tills det lugnat ner sig lite. 

    Vi tänker nog försöka i början på maj eller i slutet på juli, just nu lutar det nästan åt juli. Vore härligt med en sista corona- och bebisfri sommar även om det är en bra period att berätta att man väntar barn när man träffar mycket vänner och släkt. Får se om man kan hålla ut, kommer träffa mycket bebisar i sommar...
  • Anonym (F)
    19977 skrev 2022-02-10 18:43:28 följande:

    #135 Anonym (F)
    Kan inte citera ditt inlägg nu igen.

    Offentliga toaletter med handfat utanför är inte OK, håller med hahaha!
    men gud, har du mensvärk varje dag? Eller menar du varje dag när du har mens? Låter inte kul? men så skönt att ta ut spiralen, skyddar ni er på annat sätt sista tiden sen?

    Ja har också funderat på det med zikaviruset, men jag känner mig väldigt trygg i min cykel nu, och kände av min ägglossning väldigt tydligt senast så tänkte att avbrutet samlag under lutealfasen får funka hehe. Tänker också att om vi har oskyddat nu ett tag innan vi påbörjar bebisverkstad så borde jag bli smittad av zika nu, och att det hinner gå över tills om 3 månader när vi ska börja försöka (om sambon nu skulle bära på det alltså). Sen är risken väldigt låg att någon av oss har fått det över huvud taget, men man vet ju aldrig såklart. Kanske är dumt att chansa egentligen.


    Hoppas att veckorna går fort när vi alla väl ska sätta igång också, och att det inte bara är nu innan vi börjar som tiden går snabbt haha. Tänker att de två veckorna från ÄL till BIM kommer kännas som en evighet när man hoppas på ett plus.

    oh ja, Instagram är bombarderat med gravidmagar, minst sagt!!!!


    Har mensvärk, alltså så att det hugger till lite i livmodern åtminstone varannan dag. Ingenting jag störs av jättemycket men hade inte så innan spiralen. Men runt mens och ägglossning är det värre, då kan det bli vetekudde och alvedon i någon timme typ. 

    Tror inte att vi kommer skydda oss på något sätt efter att spiralen är ute, får väl bli avbrutet samlag eller liknande. Vi har inte sex så ofta ändå så, men ändå lite trist att undvika det när man kanske vill som mest. Men lite ironiskt ifall det skulle bli ett oplanerat fast planerat barn :D
  • Anonym (S.A)

    Hoppar också in här i tråden Glad

    Vi tänkte börja "på riktigt" i typ April.
    Slutade med p-plåster för ett tag sedan och tänkte ge kroppen lite tid att återhämta sig, Har gått på p-piller/p-plåster i många år så håller på att lära mig hur min kropp fungerar utan preventivmedel.

    Vi är 24 och 26 år, en med tillsvidareanställning och en som går på timmar + pluggar upp lite ämnen på komvux för att seden kunna söka in till högskola.
    Bor på gård på landet och har lite djur.
    Äter varierad kost men försöker få in ytterligare lite nyttigheter i den + 2 tabletter av MittVal Kvinna. Försöker hinna få in lite extra motion i vardagen också.

    Blir vårt första barn Hjärta

Svar på tråden Vi som planerar barn 2023