Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Om Ulf Kristerssons utförsäljning av offentlig verksamhet som socialborgarråd i Stockholm...

    Vinst i välfärden kan bli en extra känslig valfråga för den blivande moderatledaren Ulf Kristersson. Som socialborgarråd i Stockholm reade han olagligen ut verksamheter som de nya ägarna gjorde miljonklipp på.
    ...
    2013 bedömde en oberoende expert i DN att de för 3,4 miljoner kronor sålda verksamheterna 2008 hade ett reellt värde på 81 miljoner kronor och gjort vinster på 65 miljoner kronor på bara tre år.

    Kristerssons olagliga affärer ? Aktuellt i Politiken (aip.nu)

  • Tom Araya
    Kockobello skrev 2022-08-20 11:55:48 följande:
    Fast alla kan väl välja? Eller har vissa förbud mot att välja skola? 
    Vad händer om alla kor i byn samlas på en gård?

    Nej, alla har inte samma valmöjlighet. Var man bor och vilken ekonomi man har kommer att påverka vilket utbud som är tillgängligt.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-20 19:25:36 följande:
    Sanningen är att fler och fler kor samlas på samma gård

    Vad just det har att göra med segregeringen i samhäller och skolan vet jag inte

    jordbruketisiffror.wordpress.com/2021/11/08/fascinerande-fakta-om-mjolkkor-mjolkforetag-och-mjolkproduktion-de-senaste-40-aren/

    "
    För 40 år sedan fanns det 42 000 företag med mjölkkor. För 30 år sedan fanns det 23 000 företag med mjölkkor. För 20 år sedan fanns det 12 000 företag med mjölkkor. För 10 år sedan fanns det 5 300 företag. År 2019 var antalet strax under 3 000 företag med mjölkkor. För 40 år sedan fanns det 661 000 mjölkkor För 30 år sedan fanns det 528 000 mjölkkor. För 20 år sedan fanns det 418 000 mjölkkor. För 10 år sedan fanns det 346 000 mjölkkor. År 2021 fanns det 302 000 mjölkkor. För 40 år sedan var antalet mjölkkor per företag 16 kor För 30 år sedan var antalet mjölkkor per företag 23 kor För 20 år sedan var antalet mjölkkor per företag 35 kor För 10 år sedan var antalet mjölkkor per företag 66 kor År 2017 var antalet mjölkkor per företag 102 kor"
    Kor och gård är metafor för barn/elever och skola. Alla kan inte gå på samma skola.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-21 16:46:58 följande:
    Kockobello skrev 2022-08-21 15:30:04 följande:

    Eller man kanske ska tvingas till det också.

    Lol 



    Människor som inte vill tillåta att andra människor lever sitt liv på sitt sätt kanske ska fundera på att flytta till ett land som inte tillåter att människor lever sina egna liv. Eller som en av SDs skarpare hjärnor och en del begåvade forumdeltagare uttryckt sig - att de ska flytta till ett land som inte tar emot invandrare Tomte

    Hela världens alla samhällen är formade av kulturers möten och inflytande på varandra. Kanske är Nordkorea tillräckligt stängt för att inte påverkas, kanske är Ryssland tillräcklig auktoritärt för att fängsla, deportera och omlokalisera människor och folkgrupper för att se till att ingen annan kultur med andra tankar och vanor tar plats i människors liv.

    Etnonationalism är en sur gammal trasa som SD och andra högerextrema partier har plockat upp från efterkrigstidens fascism. Kräks
    Svensk kultur består bl.a. av ett sekulärt samhälle, säkerhetstänkande, att tala, skriva och läsa svenska, av våra lagar, hur arbetsmarknaden fungerar, att vi sorterar och återvinner vårt avfall, hur vi bemöter människor i samhället, våra krav på utbildningar och certifieringar, att vi betalar skatt till välfärd och offentlig sektor, att vi kommit lång i jämställdhet och även med rättigheter för djur, barn och personer inom HBTQ-sfären mm mm.

    Det är ingen rättighet att få leva utanför den kulturen i Sverige.

    Det är ingen rättighet att fritt få flytta till vilket land man vill.

    Vill man inte tillåta andra människor (inte sällan kvinnor) att välja sin egen religion eller leva sekulärt, att klä sig hur man vill, att gifta sig med vem man vill, att slippa bli omskuren e.t.c. så ska man nog leta sig till ett land vars kultur är att inskränka människors liv på det sättet.

    Mångkulturalism leder till segregation.
    Länder med en framgångsrik invandring tillämpar assimilering i högre grad än vad Sverige gör. 
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-22 21:37:21 följande:
    Svensk kultur enligt dig.
    Nej, detta är konstaterat väldigt typiska saker med svensk kultur om man jämför med många andra delar av världen, exempelvis de länder vi tagit emot mycket flyktingar ifrån.
    Padirac skrev 2022-08-22 21:37:21 följande:
    Svensk kultur har mer än det du tar upp.
    Jag gav några exempel och har inte haft för avsikt att ta upp allt. Det är därför man lägger in förkortningen bl.a. som står för 'bland annat'.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-22 22:57:17 följande:
    Jag skulle utan att ljuga påstå att felr av de saker du tar upp inte delas av alla som inte kommer från andra delar av världen.

    Att inte betala skatt är populärt i vissa delar av den svenska kulturen, det är till och emd så att det stoltseras med att man inte betalar skatt utan begår skattebrott - för att man tycker att man har rätt. Att inte respektera oliktänkande eller HBTQ eller jämställdhet är populärt i vissa delar av den svenska kulturen. Att se på utbildningar certifieringar som någonting eliten håller på med är populärt inon vissa delar av den svenska kulturen, Att inte vilja stödje den gemensamma välfärden är någonting som är populärt inom visa delar av den svenska kulturen.  Att vara rasiskt är populärt inom vissa delar av den svenska kulturen, att vara etnonationalist är vanligt i en mindre del av den svenska kulturen .. bl.a

    Vad som uppfattas som typiskt svensk varierar från person till person och från grupp till grupp.. det som är säkert är att i svensk kultur finns ett stort inslag av frihet och individualistism, en sekulär stat som bygger på en från början kristen kultur,  att enskilda personer värderas utifrån deras egna förmågor eller oförmågor, att det finns en stor tilltro till andra människor och till samhället, svensk kultur finns i ett postindustiellt sammahang och svensk kultur är liksom andra kutlurer öppna för nya intryck och går ofta 'all in', i svensk kultur är minoriteter fria att leva sina egna liv och har tvärt emot vad du skriver alla rättigheter att leva på sitt sätt så länge det inte innebär att bryta mot lagar. 

    www.worldvaluessurvey.org/images/Map%202022_June%202022%20corrected.png
     
    Du är helt ute och cyklar med dina argument för något jag inte har påstått en motsats till.

    I Sverige är mycket skattefinansierat och för det har vi ett högt skatteuttag. Detta är definitivt en del av den svenska kulturen.
  • Tom Araya
    Anonym (Mina) skrev 2022-08-23 18:28:43 följande:
    Skillnaden är att skolan enligt lag har ett demokratiskt uppdrag och paragrafer som säger att varje elev har rätt att utvecklas så långt det är möjligt. Vem bestämmer när det uppdraget tar slut? Nu blir det inte fler extrauppgifter i matte för vi har inte råd, då måste vi säga upp fritidsledaren... 
    Det går  inte att jämföra med att leverera mat till äldre. Tycker jag. 

    Jag är emot friskolesystemet såsom det ser ut idag där det utarmar den kommunala ekonomin. Skolor kan få etablera sig (och gör så) fast kommunen inte har någon brist på platser. Skolor som självklart gjort sin research (utom i Fisksätra tydligen) och lägger sina skolor geografiskt där man vill och kan locka till sig "rätt" elever. Skolor som kompenseras i efterhand, ibland efter att de själva gått i konkurs, pga kommunen gått med underskott. Så kan vi inte ha det. Det är tilldelningen som är skev. Inför man vinstförbud så kommer man ändå skapa strukturer av ägande, belåning mm mellan bolag för att kunna göra i princip samma sak. Och man kan ju alltid höja löner och andra ersättningar istället för att ge utdelning om det är där skon klämmer. Så det är dödfött, och det är synd att S driver det så hårt när det finns andra regler som skulle lösa detta smidigare. 
    Kan du ge exempel på regler som förhindrar att skattepengar genom offentlig verksamhet i privat regi flödar ut till sådant de inte är syftade till?
Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?