Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ska det vara tillåtet att abortera homosexuella barn?

    Anonym (Nej) skrev 2022-07-02 13:46:42 följande:

    Nej. Jag tycker inte det. kan man se att fostret är gay får fostret inte aborteras. Är egentligen för fri abort men den här typen av frågor gör det mer komplext. HBTQ-personer är ju ändå en utsatt grupp så att abortera bort dem är lite väl grumligt vatten för min smak.


    Detta kommer ju aldrig att vara enskilda människors val. Dvs. någon som är gravid tillåts ju inte testa på vad som helst under graviditet. Dvs. den blivande mamman kommer aldrig att få veta sånt. Då kan hon inte göra ta såna beslut. 
  • AndreaBD

    Även om man någon gång i framtiden skulle kunna detektera sånt (och det är inte säkert att det går. Åtminstone en liten del kan ju också bero på uppväxt/erfarenheter), så finns det ju inget sätt för en gravid kvinna att ta reda på sånt. Möjligt att man kan få svar på sånt privat om man betalar en massa pengar, men inte rutinmässigt. 

  • AndreaBD
    Anonym (Violia) skrev 2022-07-02 14:32:22 följande:

    Man ska få göra abort av vilket skäl man vill fram till den veckan det är lagligt.

    Därefter anser jag att abort bara ska ske om det är medicinskt betingat eller fara för mammans liv.

    Kommer det tester som visar innan v 18 om barnet är gay, visst jag skulle fördöma de föräldrar som väljer bort det barnet men jag tycker ändå de har laglig rätt att göra det. Samma vad gäller kön tex. Jag tycker det är fel att göra abort pga ett visst kön men tycker ändå det är självklart att det ska få göras.

    Fri abort är fri abort. 


    Sjukvården behöver väl inte göra såna tester även om de skulle finnas nån gång i framtiden? Generellt så gör man ju inte sånt som är onödigt och oetiskt i vanliga sjukvården. 
  • AndreaBD
    Glinda från Oz skrev 2022-07-02 17:02:07 följande:
    Svaret är att man förbjuder testning och får abortera fritt. Vi ska ha fri abort och barn ska inte väljas bort pga sexuell läggning, genom att förbjuda testning uppnår vi båda.
    Precis. Och det är ju redan så att man inte gör onödiga eller oetiska tester i sjukvården. 
  • AndreaBD
    Fagerlund skrev 2022-07-02 18:41:55 följande:
    Det finns dock genetiska markörer redan i fosterlivet som indikerar en större sannolikhet att bli homosexuell. 
    Självklart inte! Var har du fått det ifrån? Jag tror det enda som man hittills har sett har varit skillnader i hjärnan - att vissa delar är större hos kvinnor OCH homosexuella män jämfört med hetrosexuella män. Men det gäller VUXNA. Och inte ens det är tillräckligt tydligt.

    Antagligen så kommer det aldrig att finns genetiska markörer. Och OM det skulle finnas så skulle sjukvården inte genomföra såna tester. 
  • AndreaBD
    Fagerlund skrev 2022-07-03 09:58:49 följande:
    Det ska alltså inte vara tillåtet att abortera homosexuella barn, om det är möjligt. Stämmer det? 
    Självklart inte! Vi är inte i Nazi-Tyskland utan vi lever i ett demokratiskt land som rättar sig efter mänskliga rättigheter. 
  • AndreaBD
    Anonym (Violia) skrev 2022-07-03 10:33:03 följande:
    Fast dessa rättigheter är just nu fri abort fram till v 18. Av vilka orsaker man än vill.

    Vi kan fördöma folk som vill abortera utifrån kön, homosexualitet, ds, ekonomi etc etc men de har ju ändå RÄTT att göra det och SKA ha rätt att göra det.

    Eller ska vi plötsligt tvinga kvinnor att föda barn de inte vill ha för att de har en annan åsikt än vad vi har?

    Fri abort fram till v 18 ska vara FRI. Annars har vi ju tummat på en viktig mänsklig rättighet.
    Nej, vi har då inte tummat på en viktig mänsklig rättighet. Man har inte generellt rätten att göra sig av med människor som inte passar en som en mänsklig rättighet. Ett foster kanske inte kan räknas som människa än - åtminstone inte i början, men där går ju åsikterna också isär. 

    Men oavsett det - poängen är att samhället inte har någon som helst plikt att bekosta en massa onödiga tester. Du får inom vanlig sjukvård inte göra vilka tester som helst - på allmänhetens bekostnad. Du får göra abort. Men du kan inte veta vilka egenskaper det barnet kommer att ha. Vissa sjukdomar och handikapp kan man upptäcka, genom ultraljud eller genom att ta prov på fruktvattnet. Allt det där har ju diskuterats internationellt fram och tillbaka, vart man ska dra gränsen. Men gränser måste kanske finnas. Annars kommer vissa att odla fram perfekta barn.

    Man kan då också se vilket kön barnet har, men i länder där det har förekommit att man har aborterat flickfoster eller dödat nyfödda flickor har sjukvården också gått över till att INTE tala om vad det är för kön. Och jag tycker det är helt rätt! Det är barnmorskans etiska ställningstagande. 

    Mänskliga rättigheter innebär inte att just du alltid får igenom din vilja. Andra tar också ställning till sitatuationen.
  • AndreaBD
    Anonym (Violia) skrev 2022-07-03 11:47:20 följande:
    Som sagt är väl det här en hypotetisk situation som diskuteras?
    Men det hör ju till den hypotetiska situationen! Kan man inte testa på det (eller om man t.o.m. inte får testa på det), så kan man inte göra abort pga det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-07-03 12:54:22 följande:
    Det kommer självklart att vara tillåtet att abortera oavsett orsak. Ingen frågar kvinnan idag varför hon aborterar.

    Vi har redan idag hyfsad koll på vilka biologiska faktorer som ger högre sannolikhet för homosexualitet. Vi kan mäta det redan idag.

    Det kommer att finnas företag som erbjuder den typen av tester för folk som vill ha det - om inte den allmänne vården erbjuder det - och ingen ifrågasätter skälen till abort idag och ingen kommer att göra det imorgon.
    Det får du verkligen redovisa nu, dessa biologiska faktorer. Jag känner inte till såna, som man skulle kunna identifiera hos ett foster. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-07-03 13:08:11 följande:

    Och nej, det går inte att förbjuda teknik. Är anden väl ur flaskan så är den.

    Ensamstående kvinnor var länge förbjudna att få insemination. Då reste de till Danmark och fick det istället.

    Samma blir det med provtagning för homosexualitet.


    Det kan man ju inte jämföra! Och det går visst att förbjuda. Om sjukvårdspersonal inte tillåts göra såna tester, så har de allra flesta människor inte den möjligheten. Några få rika kommer alltid att få till det ändå, men det är några få.
Svar på tråden Ska det vara tillåtet att abortera homosexuella barn?