• Tiaran

    Missnöjd med förskola - fördomsfull?

    Hej! 

    Jag måste skriva av mig lite och höra vad ni tycker.. är vi fördomsfulla? Vi har skolat in vår son på en förskola som vi inte alls är nöjda tyvärr av flera andra olika anledningar. . 

    Men en sak dock som både jag och min man reagerar på är att övergripande av lärarna är av utländsk härkomst och har knackig svenska och kan ej ett ord på engelska. Samtliga är arabisktalande och övergripande har slöja (4 av 5) hade slöja när jag hämtade häromdagen, inte på de "moderna" sättet utan långa kjolar etc men ansiktet syns).

    Min syderuopeeiska man reagerar väldigt starkt då han flyttat till sverige för min skulle men tycker liksom att detta blir konstigt. Hur ska dessa "förmedla" europeiska och svenska värderingar tycker han? Han pratar ej själv bra svenska och lärarna kan ej kommunicera på engelska utan frågade om han inte kunde prata arabiska med dom!? Vi är även "rädda" att dom pratar med varann också på arabiska (jag tyckte jag hörde det en gång). Vi tycker vår son redan har tillräckligt med språk att hålla reda på. Vi ville ju att han ska höra svenska på förskolan nu när vi bor här. 

    Vi funderar på att ta upp detta med rektor och fråga varför fördelningen ser ut  som den gör. Kan vi det, eller kommer vi att framstå som fördomsfulla rasister typ? 

  • Svar på tråden Missnöjd med förskola - fördomsfull?
  • AndreaBD
    Spucks skrev 2022-10-16 21:58:15 följande:
    Varför tror du att regionala skillnader ska suddas ut och barnen ska alla lära rikssvenska (eller en svenska så nära rikssvenskan som möjligt) oavsett var de bor?

    Ju, om man anser att förortssvenska som Rinkebysvenska är en dialekt, då kvittar det verkligen hur mycket folk bryter. Då kvittar det även hur dålig deras grammatik och ordförråd är, då kan man lika väl ha pedagor som klarade en enda termin på sfi eller som inte ens fick godkänt i grundskolans svenska.
    Det är inte jag som hittat på att förortssvenska har blivit en dialekt, utan det säger språkforskare. Och man kan ju lätt förstå att en sån variant blir dialekt när barn som är födda där lär sig det från början. Då är det ju inte pga faktorer så som att deras föräldrar inte kan så bra svenska.

    Och jag menade inte att barnen ska ligga så nära rikssvenskan som möjligt utan att personalen som jobbar med dem bör göra det. 
  • Anonym (Återvandring)
    Anonym (Fördomar) skrev 2022-10-16 16:42:09 följande:
    Det var förr det. I nutid är Sverige ett religiöst neutralt land och de flesta "infödingarna" är ateister. Så nej, det finns ingen kristen kultur som genomsyrar det svenska samhället.

    Om en religion duger så ska samma regler gälla för de andra också. Två fel gör inte ett rätt.
    Kulturellt kristna och troende kristna är två olika saker. Som jag skrev......
  • Anonym (Återvandring)
    Jemp skrev 2022-10-16 16:55:01 följande:
    Var skriver ts om missionerande förskolepersonal?
    Erfarenhet. "Loosey goosey" enbart kulturell islam är väldigt ovanlig. 
  • Tow2Mater
    Anonym (Trött) skrev 2022-10-16 22:52:41 följande:
    Nej faktiskt tycker jag inte man måste skylta med allt på sin arbetsplats. Det kan man göra på fritiden. 

    Man tar ställning med vad man visar upp. Särskilt där människor förväntas bli bemöt professionellt och neutralt. 

    Nu är väl en sossescarf inte hela världen i dina ögon. Men antar att du tycker det är ok då även med en SD-nål i rättssalen?
    El att en judisk person ska mötas av en domare eller juryn med slöjbekläda medlemmar? Är det förtroendeingivande? 
    Drar till extremer nu som du själv gör. 
    Men tänkvärt är det. 
    Jag tycker inte HBTQ-halsdukar och socialdemokratiska scarfar var extremt, var och varannan verkar ju sympatisera med dem idag. Men de är ju lika mycket oneutrala markörer som annat.
  • Marie7

    Som förskolepedagog säger jag också, byt förskola. Språket är en stor och viktig del och barnen bör höra svenska då vi bor i Sverige. Att ha någon pedagog med bristande svenska är fullt ok om andra med god svenska finns. Klädval kan man inte påverka tyvärr. Samtidigt är det eg sjukt att de får ha så. Vi får inte vara för lättklädda på sommaren och då borde man inte få gå så klädd heller. Slöja måste man ju dock respektera.

  • Anonym (Trött)
    Tow2Mater skrev 2022-10-17 01:16:54 följande:
    Jag tycker inte HBTQ-halsdukar och socialdemokratiska scarfar var extremt, var och varannan verkar ju sympatisera med dem idag. Men de är ju lika mycket oneutrala markörer som annat.
    Ja många ser HBTQ saker som neutrala eller socialdemokratiska scarfar som neutrala.
    Men visst är de oneutrala. Håller helt med. 
    Likaså religiös klädsel oneutral, måste man inte bära under arbetstid just, hade iallafall jag önskat. 
  • Anonym (Ingen logik)

    Ibland kan det ju vara så att trots att något är fördomsfullt, så är det ändå det bästa alternativet. Ja det är fördomsfullt att byta förskola för att fröknarna bär heltäckande långklänning, hijab och du upplever deras svenska som begränsad, men det är även ditt barns utveckling du är orolig för med de fröknarna.

    Eliten gör så hela tiden, de tycker att du är en dålig fördomsfull människa om du byter förskola av den anledningen, men själva hade de inte accepterat det för sina egna barn. Du behöver inte vara bättre än dem.

      

  • Anonym (Trött)

    Förstår att det tar tid att få en ny placering ts. Jag tror det är svårt att påverka något med samtal med rektor. Det du kan fråga är möjligtvis om det är fast personal, om det alltid är majoritet av personal som inte pratar så god svenska el om det råkar vara så just nu typ. 

    Har ingen erfarenhet av där majoriteten inte är svensktalande och tycker faktiskt inte det låter så bra om man ska vara ärlig. 
    Där mina barn gått har det varit en och annan med slöja och människor med annat modersmål men de lärt sig bra svenska snabbt eftersom de talat svenska på arbetet med både personalen och föräldrar, barn.
    Är detta personal med utbildning el motsvarande för att arbeta på fsk? Tänker att det måste vara svårt att fixa utbildningen om man inte kan prata hyfsad svenska.
    När vi haft viss utlandsfödd personal så har det varit praktik, eller del i en utbildning de gör el dylikt. 

  • Jemp
    Anonym (Återvandring) skrev 2022-10-17 01:13:32 följande:
    Erfarenhet. "Loosey goosey" enbart kulturell islam är väldigt ovanlig. 
    Dvs en ren fördom baserat på vad andra med liknande klädsel och ev härkomst gjort. 
  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Jag hade inte accepterat det TS beskriver. Jag hade försökt byta. Och då har jag inget emot lite blandning eller lite brytningar, det behöver inte alls påverka barnen negativt. Men om personalen pratar dålig svenska och dessutom har begränsande klädsel (långa kjolar kan vara det när man jobbar med barn, däremot inte slöja), så hade jag bytt. Språket är viktigt och även att personalen kan utföra sitt jobb obehindrat.

    Om många på förskolan, både pedagogerna och de andra barnen, dessutom har samma modersmål (arabiska i det här fallet?) kommer det ju oundvikligen att påverka de svenska barnen, som plötsligt blir en språklig och kulturell minoritet. Det är väl ok om man aktivt har valt det, eller bor i något annat land, men nu bor vi i Sverige.

    Jag skulle också undra hur de jobbar med värderingsfrågor i en förskola där majoriteten av personalen är praktiserande muslimer? Och därmed inte direkt delar läroplanens syn på jämställdhet, könsroller och hbtq-tolerans.

    Och nej, det har inte bara med islam att göra. Jag skulle reagera på samma sätt om mina barn gick på en förskola där typ halva personalstyrkan var Jehovas Vittnen. 

    Våra barn gick på en förskola där de flesta i personalen och bland barnen hade svenska som modersmål. Men några hade andra modersmål och det var inga problem. En i personalen bar slöja och det var inte heller några problem, hon hade byxor när de gick ut i skogen osv. Det är ju aldrig blandning i sig som är problemet, utan hur fördelningen ser ut, hur hög den generella språknivån är samt hur det påverkar verksamheten.

Svar på tråden Missnöjd med förskola - fördomsfull?