Inlägg från: theotherone |Visa alla inlägg
  • theotherone

    Bör Sverige gå Erdogan till mötes?

    Trots att Sverige redan gjort ett flertal eftergifter till Turkiet för att få deras godkännande på vår NATO-ansökan, fortsätter Erdogan att kräva allt mer. Nu senast, efter att Ulf Kristersson varit i Ankara på besök, nämnde Erdogan ett antal personer vid namn som han vill ha utlämnade. Personer vars enda "brott" är att de kritiserat Erdogan offentligt i sitt journalistiska utövande.

    Erdogan var också tydlig med att godkännandet av Sveriges NATO-ansökan är en inrikespolitisk fråga för honom, då han vill visa sina väljare inför valet sommaren 2023 att han är en tuff förhandlare och handlingskraftig mot terrorism. Allt tyder nu alltså på att Erdogan inte har någon som helst avsikt att godkänna Sveriges ansökan innan det turkiska valet, såvida vi inte godkänner varenda ett av hans krav innan dess.

    Så frågan är nu - hur långt bör Kristersson och den svenska regeringen gå för att få Turkiets godkännande? Ska vi lämna ut journalister som kritiserar honom trots att detta inte är ett brott i Sverige (och vilket i så fall troligen skulle innebära ett brott mot folkrätten)? Är NATO-medlemskapet viktigare än några exil-turkiska journalisters liv? Eller bör vi svara Erdogan att så långt kan vi tyvärr inte gå, och hoppas på att övriga NATO-länder sätter press på honom?

    www.dn.se/ledare/erik-helmerson-detta-var-ju-kul-sa-den-turkiske-natoforhandlaren/

  • Svar på tråden Bör Sverige gå Erdogan till mötes?
  • theotherone

    Fast i de fallen Erdogan kräver utlämning av enskilda personer, så kommer han inte vara nöjd förrän personen de facto är utlämnad. Så där räcker det inte med att lova något, man måste agera.

    Personligen är jag mycket positiv till Nato, men mycket negativ till att ge efter för någon som inte bryr sig om alliansens bästa, utan bara bryr sig om att sitta kvar vid makten i sitt eget land. Detta är ett internt problem för befintliga Nato-länder att lösa. Det är inte Sveriges uppgift, tycker jag. Jag hoppas regeringen har samma inställning och inte blir alltför undfallande gentemot en antidemokratisk och auktoritär ledare. DN sammanfattar det hela rätt bra i artikeln jag länkar till i startinlägget.

  • theotherone
    Flash Gordon skrev 2022-11-09 10:00:56 följande:
    Personen ifråga som utpekades med namn var inblandad i kupp-försöket 2016 och var ansvarig för media-organet för den grupp som försökte utföra kuppen.

    Om vi nu ska vara sakliga.
    Det är vad Erdogan påstår, han har inga bevis för påståendet. Oskyldig till motsatsen bevisas gäller enligt svensk lag.

    Om det räcker att en auktoritär ledare anklagar meningsmotståndare för att vara kuppmakare helt utan bevis, och detta i sig skulle räcka för utvisning, då är världen plötsligt en mycket, mycket mer osäker plats.
  • theotherone
    Flash Gordon skrev 2022-11-09 15:09:04 följande:
    Det är inte direkt demokratins förkämpar vi talar om, även om det är Erdogan som pekar ut dem.
    Nej såklart - it takes two to tango. Journalisten hävdar givetvis sin oskuld, det innebär inte för den sakens skull att han är vit som snö.

    Anser du att Sverige borde tillgodose alla Erogans krav?
  • theotherone

    Hur många på Erdogans lista är det egentligen som kan lämnas ut enligt svensk lag? Jag har rätt dålig koll på detta. Det enda jag vet är att svenska medborgare inte får utlämnas, och brottet de misstänks för måste vara straffbart i Sverige. Enligt regeringen.se får Sverige inte utlämna personer som misstänks för politiska brott - vilket jag misstänker att flertalet personer på Erdogans "lista" egentligen misstänks för (fast det maskeras som "terrorism", "kuppförsök", osv).

  • theotherone
    Flash Gordon skrev 2022-11-14 07:10:16 följande:

    Ett exempel på hur en av individerna på listan redan ska ha utlämnats.

    www.expressen.se/nyheter/regeringen-lamnar-ut-man-till-turkiet/

    Så det är ju inget märkligt, egentligen.


    Om HD bedömer att det inte finns några hinder, så är det ju lugnt, ja.

    Men jag misstänker att vissa av de personer som Erdogan kräver ska utlämnas är betydligt vanskligare.
  • theotherone
    fornminne skrev 2022-11-16 15:22:46 följande:

    Varför krävs inte detta av Finland? Har inte de några obekväma kurder? 


    Troligen inte. Erdogan behöver bara ett land som syndabock för att ge sig själv bättre utgångsläge inför valet nästa år och han valde Sverige. Vårt stöd till kurderna har varit en tagg i sidan på Turkiet ganska länge.
  • theotherone

    Jag har flera kurdiska vänner. De har flytt till Sverige för att de förföljs i sitt hemland - enbart för att de är kurder. De har inte begått några brott, likväl betraktas de som brottslingar i Turkiet. På grund av etnicitet. Rimligt?

    Med resonemanget som förs ovan var det väl en dum idé att Sverige tog emot judar under andra världskriget...

  • theotherone
    Flash Gordon skrev 2022-11-16 20:53:25 följande:
    Du jämför judar under andra världskriget med bevisade terrorister, bland annat sådana som erkänner mord.
    Nej, jag jämför dem med några av mina vänner, som fått fly sitt hemland enbart på grund av sin etnicitet.
Svar på tråden Bör Sverige gå Erdogan till mötes?