• Tis 17 jan 12:55
  2444 visningar
  12 svar
  12
  2444

  När lämnade ni er bebis/barn till barnvakt första gången?

  Hej, min son är sex månader gammal. Han har aldrig varit själv med någon annan utan att jag eller pappan är närvarande. Jag har rätt mycket ångest kring tanken på att lämna honom till någon ens om bara för en kort stund. Men fått till mig att det är dags och att jag bara ska rycka det plåstret. Hur kände ni kring lämna era barn och hur gamla var dem då?

 • Svar på tråden När lämnade ni er bebis/barn till barnvakt första gången?
 • Tis 17 jan 13:20
  #1
  +2

  Det är absolut inget plåster som måste ryckas och det finns inga gränser för när det bör eller måste ske. Om ni inte har behov av passning så vänta med det.
  Däremot kan det ju vara smart att låta barnet skapa nära relationer till andra (mormor, farmor, mostrar, farbröder osv) så att man har möjlighet till barnpassning den dagen då behovet uppstår. 
  Vår yngsta son har varit med sina farföräldrar vid två tillfällen på ca 2h per gång. Han är fem år. Att det blivit så pass sällan är dels pga vi inte haft behovet men också för att han varit liten under covid och därför har vi inte kunnat knyta samma täta band till våra föräldrar som vi kunde när hans bror var liten. Trist men sant. 
  Sen också för att han är lite knepig och det är inte alla som kan hantera honom. Hans bror var inte sån utan hade barnvakt och sov över tidigt men alla barn är olika. Jag har alltid känt mig trygg med att lämna mina barn eftersom jag vet att vi sett till att de känner de här andra trygga vuxna. Jag skulle inte lämna dem till vem som helst. Då är det nästan jobbigare att lämna på förskolan, särskilt den yngre, där man kan möta ny personal ganska ofta och utan förvarning. 

 • Tis 17 jan 13:32
  #2

  Instämmer med föregående, det är inget plåster som måste ryckas. Sex månader är fortfarande väldigt litet. Gör ingenting som inte känns bra, du tar dina egna beslut om ditt barn och strunta i vad andra tycker.

 • Tis 17 jan 13:33
  #3

  Det tog ett bra tag, tror han var 8-9 månader när vi började lämna honom i korta stunder (1-2h) och då till en person som han var väldigt trygg med (farmor). Han var ca. 1,5 år när vi lämnade honom länge för första gången en längre stund. Han har aldrig varit ledsen när vi har lämnat honom, just för att vi lämnat honom i hans takt + att det alltid varit personer han har en bra relation med.

  Varför? Behovet fanns helt enkelt inte. Både jag och hans pappa var föräldraledig under den värsta covid-tiden så det var inte direkt så saker som t.ex. bröllop (där vi bägge blev inbjudna) var vanligt. Allt blev antingen uppskjutet eller så drog folk ner på antalet gäster där respektive oftast var det som rök först. 

  Varför skulle det vara ett plåster som behöver dras bort? Jag tycker att det där är upp till en själv + utifrån barnets behov och om det verkligen är en nödvändighet. Vad är syftet med barnvakten? 

 • Tis 17 jan 14:11
  #4

  Den äldsta var väl 9 månader kanske. En mycket kort stund. Sen blev det 3 dagar av nöden tvungen när han var 11 månader. Det gick jättebra. Han var en enkel bebis som åt, sov och var nöjd all vaken tid.
  Den yngre var flera år äldre och det var endast en kort stund. Hnb:are som inte fanns på kartan att ha barnvakt åt som liten! Så ont önskade jag ingen. Nu funkar det korta stunder, typ en timme med en han känner väl.

 • Tis 17 jan 14:57
  #5

  2 år. Fanns inget behov innan dess, och anser likt flera andra att det inte är ett plåster som måste ryckas bort. 

 • Tis 17 jan 15:43
  #6

  Ett par timmar vid ca 6 mån. Men håller med om att det inte finns nån anledning att stressa. 

 • Ett dygn med mormor och morfar vid fjorton månader var nog första gången.

 • Tis 17 jan 16:08
  #8

  Har du inget behov så vänta tills det känns bra...
  Men tillåt dig själv att ta hjälp sen och låt barnet knyta an till den/de som nu kanske kommer att vara barnvakt framöver. Vår yngsta är 7 år och vi har aldrig haft barnvakt till honom. Har inte funnits någon som kunnat passa honom. Vilket jag tycker är synd, både för honom och för vår del. De äldsta var hos farmor någon gång då och då när de var små, men när vi fick en tredje blev det tydligen för mycket för henne så då passade hon ingen.

 • Tis 17 jan 16:15
  #9

  Passning över dagen kanske runt 9-10 månader. Under en natt när han var typ 15 månader. 


  Inte för att vi inte ville, mer hade inte behovet eller viljan. Lämnade dock med pappan tidigare - runt 6-7 månader efter han slutat nattamma. 

 • Ons 18 jan 09:23
  #10

  Tack alla ni för era kommentarer! Det var skönt att få lite perspektiv. För fått till min att det skulle vara avvikande att han inte har passats av någon annan än (jag har varit borta någon timme här o där men då är han med pappan). Min son är lite knepig med sömnen fortfarande och känner nu att vi inte riktigt är där än. Kommer nog vänta någon månad och sen lämna hos min pappa som han är väldigt trygg med kortare stunder vid behov.

 • Ons 18 jan 09:31
  #11

  Första gången vi hade barnvakt var vid 9 månader, då hängde han med mormor och morfar några timmar medan jag tatuerade mig. Gick alldeles utmärkt. Första gången han sov borta var i somras 2,5 år gammal, då sov han både hos farmor & farfar och mormor & morfar.


  JUST GOT BACK FROM BEND, OREGON. WHOLE LOTTA SHAKIN' GOIN' ON IN BEND!
 • Ons 25 jan 12:55
  #12

  Beror helt på omständigheterna och vilken relation barnet har med närstående. Känner barnet t.ex. mor/farföräldrar bra så är det bästa att börja med dem. någon timma och sedan öka.

  Barnet har dock inget behov av det utan det är mer av praktiska skäl om man behöver göra något ärende där barnet inte kan vara med, typ tandläkare eller liknande.

  Runt 1,5 - 2 år upplevde vi att våra barn började visa intresse för att hälsa på sina mor och farföräldrar och var ungefär då de fick börja sova över.

  Nu är barnen 2 och 4 och sover över hos sina mor och farfäldrar ett par nätter i månaden. De pratar ofta om mommo, fammo osv. och blir glada när man frågar om de vill sova över där.

Svar på tråden När lämnade ni er bebis/barn till barnvakt första gången?
Logga in
Bli medlem