• Tukt

    Är det rimligt vid yttrandefrihet om det leder till terrorattentat?

    Det blir ju lite som att säga att kvinnor inte ska ha kort kjol, för de kan bli våldtagna. Eller att män inte ska köpa en korv när de är fulla, för då kan de bli nedslagna.
    Den som begår ett terrordåd, är också den som har ansvaret för sin handling, det kan en aldrig lägga på andra.

  • Tukt
    Anonym (TS) skrev 2023-01-25 19:55:46 följande:

    Jag säger fortfarande inte att svenska staten ska gå in och inskränka yttrandefriheten.

    Men jag tycker fortfarande att man kan ta personligt ansvar i hur man beter sig. Det här handlar inte om att man fråntas rätten att skriva en nyanserad debattartikel om vad man tycker om en viss sak. Det handlar om en man som ska reta upp väldigt många människor i världen så att folk står och bränner svenska flaggan, där utrikeskorrespondenter inte längre vågar säga att dom är från Sverige och där Sverige riskerar att reta upp folk till den graden att någon spränger en tunnelbana eller liknande. 


    Sedan så ska däremot den personen som använder sin yttrandefrihet till att bränna koranen själv stå där med polisbeskydd. 


    Det man gör får ju konsekvenser liksom?. Man kanske kan fundera lite själv vad man vill säga och hur man vill att det ska landa hos mottagaren. Vad vill man uppnå? 


    Det är en rätt stor skillnad på det personliga ansvaret, som beskriver, och den demokratiska principen.
    Som privatperson har man, och bör ta ett ansvar. När det kommer till demokrati så har man den, eller så har man den inte. Det går liksom inte att säga att demokrati ska gälla vissa personer och vissa handlingar, men inte andra.
    Det blir till ett högt pris. Men det är bara om vi är beredda att betala priset, vi visar på att demokratin faktiskt fungerar.
  • Tukt
    Anonym (TS) skrev 2023-01-25 20:48:33 följande:
    Jo men är det rimligt att kräva polisbeskydd då? 
    Hm, vad är det du inte förstår? Egentligen?
    Enskilda konsekvenser av en demokrati kan inte ses ur enskilda perspektiv. Det handlar inte om rimligt eller orimligt. Det handlar om en princip. Annars skulle demokratin bli godtycklig. 
  • Tukt
    Anonym (Krister Ulfsson) skrev 2023-01-27 17:49:45 följande:
    Patriotism är ju samma sak som rasism, enligt vänstern.
    Varför hittar du på saker? Bara nyfiken. 
Svar på tråden Är det rimligt vid yttrandefrihet om det leder till terrorattentat?