• EpicF

    Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?

    Deras personnummer ska inte stå med då de inte är privatpersoner och inte under utredning. Som du och ditt barn. Ditt och ditt barns (och pappans) personnummer står med pga att handläggarna ska veta vem ni är. Inte blanda ihop er med någon annan. 

    Brukar du fråga läkare om dennes personnummer eller bankkontakter? 

  • EpicF
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 10:02:38 följande:
    Så för att sammanfatta:

    Soc rutiner (enligt dig) ser ut som de gör för att de jobbar i fasta mallar och att upprätthålla en sekretess (förhindra att sekretessbelagda handlingar hamnar i fel händer), är inte värt en hundralapp extra i postförsändelseavgift för kommunen. 

    Mitt beteende? Är det hotfullt att ange personnummer eller är det inte det? Återupprepar frågan. Ska jag tolka socialens handlingar som hot?

    Jag tvivlar på att dina stödlinjer på något vis har inflytande över detta, så jag känner inget behov av att ta del av dina vidare förolämpningar. Jag betackar mig helt enkelt. 
    I detta fallet kan det ses som ett hot om du skriver med handläggaren personnummer som du letat upp. Vad blir härnäst? Att du letar upp var de bor? Spionerar utanför? Etc. Det är så de kommer att se det. En oro att du ska komma till deras privata adress. 

    Förstår du verkligen inte det?
  • EpicF

    Ts: Som socialsekreterare är man ofta utsatt för hot. Att en klient, för ja du är en klient eftersom ni är under utredning, då letar upp ens personnummer och adress kan ses som ett förstärkt hot. Det gör inte din karaktär som förälder bättre. 

    Och ja, självklart vet de var deras klienter bor och deras personnummer. Ditt personnummer, tillsammans med ditt barn och pappans, är för att de inte ska blanda ihop med en annan klient. Inget de ska använda som hot eller på något sätt skada dig. Din läkare har ditt personnummer av samma anledning. 

  • EpicF

    Ts: Nej, det är inte hotfullt För dig som klint. Utan helt normalt att man referar till personnummer. 

    Du gör precis som du vill. Men att leta upp handläggaren personnummer och skriva med den i ditt svar kan anses som förstärkt hot. Dessutom är handläggaren personnummer helt irrelevant för utredning då det inte är handläggaren som är under utredning eller som agerar som privatperson. 

    Lär dig skillnaden på privatperson (du) och tjänsteman (handläggaren). 

  • EpicF
    Anonym (M) skrev 2023-02-22 22:00:16 följande:
    Nu skrev hon inte att de enbart väcker åtal om det är bortom rimligt tvivel.

    Men någon form av bevis och rimlig chans att vinna målet behöver det väl vara, varför leder inte alla brott som anmäls till åtal, kan du förklara det?
    För att många läggs ner innan de kommit till åklagaren. 
  • EpicF
    Anonym (M) skrev 2023-02-22 22:16:56 följande:
    Ok men jag tror poängen var att hon tänker sig att hennes fall inte skulle leda till åtal med så dåligt case
    Det kan leda till åtal om man anmäler grannen som öppnade ens post. Men då ska det troligen vara en konsekvens av att han öppnade posten. 
  • EpicF

    Ts: Förövrigt står det i Brottsbaklen Kap 4, 8 § :

    8 §   Den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett post- eller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller i ett elektroniskt kommunikationsnät, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2012:280).

    Men det krävs att någon anmäler också. 

  • EpicF

    Ts: Poängen är att det är ett brott att öppna andras post, oavsett om det är grannens, vuxna barnens, kollegans eller en random persons post. Nlir.man anmäld kan man bli dömd. 

    Om grannen skulle öppna din post, som av misstag har kommit i dennes brevlåda kan h*n bli anmäld, åtalad och dömd. Man har en skyldighet att se att brevet är till en sköld före man öppnar. 

Svar på tråden Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?