• Savannah

    Boeuf Bourguingnon

    Hej,


    Stavningen är jag osäker på men jag tror att de flesta förstår vilken gryta jag menar.


    Det finns en del recept på nätet och jag är osäker på hur jag ska tänka. När det gäller en del andra storkok så använder jag min fantasi. MEN jag har aldrig gjort Boeuf Bourguingnon tidigare och jag vill ju inte förstöra rätten.


    Jag dricker inte rödvin men fått rekommenderat på systemet ett vin som heter Cötes-du-Rhone


    Det som ställer mig är att jag vill ha i palsternacka, syltlök, champinjoner, purjolök... FÖRUTOM gul lök o morötter.


    Jag hittar olika recept och dessa har bara en del av det jag vill ha i. Är jag helt ute o cyklar om jag ändå tänker ha i allt det som jag tänkt??

  • Svar på tråden Boeuf Bourguingnon
  • BuoBä

    Det låter gott, kör på det.

    Det "värsta" som kan hända är att en connoisseur skulle säga att det inte är en klassisk boeuf bourguignon utan en köttgryta med rödvin. Men spela roll, så länge det är gott. Gissningsvis finns det lika många varianter som det finns hushåll i Bourgogne.

  • LFF

    Vi har i champinjoner i vår boeuf. Det är sällan vi kör ett recept till punkt och pricka utan anpassar lite efter vad vi gillar. Så kör du på att ha vad du gillar.

    Ps, dricker inte heller vin själv men lagar mer än gärna mat där man ska ha i vin.

  • Savannah

    Ahhh tack för era svar.


    Då kör jag vidare på det som jag tycker är gott :) 


     

  • Tusselina

    Skulle nog tycka purjolök skulle skära sig lite. Tycker inte det gör sig med rödvinet. 

  • Savannah

    Oj, jahaaa ok... Inser att det finns en del tycke o smak.


    Jag vill ju så klart inte att min BB gryta smakar skit. Så svårt att veta vad som passar ihop. Men jag kan absolut utesluta purjon. 


    Jag gillar palsternacka och tycker de passar in lite överallt. Antar att de ska åka i senare tillsammans med champinjoner etc.

    Min BB verkar mer o mer vika av från alla recept som jag hittar... Antingen får jag väl slänga allt eller så blir allt helt ok

  • sextiotalist
    Savannah skrev 2023-02-27 16:26:35 följande:

    Oj, jahaaa ok... Inser att det finns en del tycke o smak.


    Jag vill ju så klart inte att min BB gryta smakar skit. Så svårt att veta vad som passar ihop. Men jag kan absolut utesluta purjon. 


    Jag gillar palsternacka och tycker de passar in lite överallt. Antar att de ska åka i senare tillsammans med champinjoner etc.

    Min BB verkar mer o mer vika av från alla recept som jag hittar... Antingen får jag väl slänga allt eller så blir allt helt ok


    Du gör din köttgryta och inget fel med det.  Men troligen gör du ingen boef bourgogne. 
    Det är som köttfärssås. Det finns den egna och så finns det köttfärssås bolognese. 
    Allt är köttfärssås. Men olika recept 
  • BuoBä
    Savannah skrev 2023-02-27 16:26:35 följande:

    Oj, jahaaa ok... Inser att det finns en del tycke o smak.


    Jag vill ju så klart inte att min BB gryta smakar skit. Så svårt att veta vad som passar ihop. Men jag kan absolut utesluta purjon. 


    Jag gillar palsternacka och tycker de passar in lite överallt. Antar att de ska åka i senare tillsammans med champinjoner etc.

    Min BB verkar mer o mer vika av från alla recept som jag hittar... Antingen får jag väl slänga allt eller så blir allt helt ok


    Det här är väl allt du vill ha utom purjolök, och schalottenlök istället för syltlök?
    www.koket.se/bouef-bourguignon-tareq-taylors-recept
  • klyban

    En Biff Bourguinon består av högrev i stora bitar, champinjoner, morot, lök(föredragsvis färska och små), vin, vitlök, bacon, tomatpuré och ett gäng kryddor.
    Sen går det ändra en hel del om man så vill, och linkande, denna rätt är inte direkt skriven sten.


    Savannah skrev 2023-02-27 16:26:35 följande:

    Oj, jahaaa ok... Inser att det finns en del tycke o smak.


    Jag vill ju så klart inte att min BB gryta smakar skit. Så svårt att veta vad som passar ihop. Men jag kan absolut utesluta purjon. 


    Jag gillar palsternacka och tycker de passar in lite överallt. Antar att de ska åka i senare tillsammans med champinjoner etc.

    Min BB verkar mer o mer vika av från alla recept som jag hittar... Antingen får jag väl slänga allt eller så blir allt helt ok


    Varför inte testa typ att göra som de tänker först, och sen experimentera?
    På så sätt vet man hur det smakar som det är tänkt, sen hittar du vägen till det du gillar med.

    Så gör jag med nästan all ny mat jag gör, testa hur det är tänkt, och sen fundera om det är nått man kan ändra för passa en själv bättre.
    Dock just denna rätt så har jag inte ändrat mycket då rätten är så god i detta utförande, mer än jag köper annat vin och en lite tyngre Rioja istället.


     


    En sak som är bra och göra och om man inte bara kubar ned högreven, det är att koka fettet för sig och tillsätta detta sen i sin gryta.
    För detta fettet är en mycket bidragande orsak till dess mustighet, och det vill man inte ta bort om man vill får det allra godast.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Savannah

    Jag förstår att det inte är köttfärs i boef bourgogne och det har jag aldrig påstått att jag kommer använda Glad


    Jag har Fransyska som jag skurit i bitar.


    Det jag undrade var om de övriga ingredienserna passar att ha i. 
    Jag kör på och utesluter purjon.


    Tusen tack för alla svar!

  • sextiotalist
    Savannah skrev 2023-02-28 10:27:41 följande:

    Jag förstår att det inte är köttfärs i boef bourgogne och det har jag aldrig påstått att jag kommer använda  // Glad


    Jag har Fransyska som jag skurit i bitar.


    Det jag undrade var om de övriga ingredienserna passar att ha i. 
    Jag kör på och utesluter purjon.


    Tusen tack för alla svar!


    Rekommendera högrev 
    Min erfarenhet är att fransyska gärna blir lite hårt även om man kokar länge
  • Savannah
    sextiotalist skrev 2023-02-28 12:12:49 följande:
    Rekommendera högrev 
    Min erfarenhet är att fransyska gärna blir lite hårt även om man kokar länge
    Det är inte min erfarenhet efter ha gjort andra långkok på Fransyska Glad
  • klyban
    Savannah skrev 2023-02-28 12:21:26 följande:
    Det är inte min erfarenhet efter ha gjort andra långkok på Fransyska Glad

    Min erfarenhet är väl liknande, men högreven kan helt falla i biter.
    Medans fransyskan blir lite fastare, men den som är enveten kan även koka isär den.
    (Du kanske redan vet, men kvalitén på köttet och dess ålder påverkar koktid rätt mycket, där man tror 1.5h räcka för det räckte förra gången, så alltid testa trycka på bitar och kanske ett smakprov och avgöra om det är mört nog.)


    Sen nästa gång kör högrev för denna rätten, det är ju inget fel på fransyska, det är ett gott kött det med.
    Men den mustigheten en sådan här gryta ska ha, uppnås bättre med högrev och dess fett.


    Enda av dina funderingar på att testa som jag har lite tveksamheter till, det är palsternackan, men det är mest för jag använder inte den så ofta, och du gillar den mycket, så kanske den funkar för dig.
    Purjo älskar vin, så den går om du är sugen, men tror den ska i mycket sent, så den har en viss krispighet kvar.


     


    Sen när man tittar på mat från andra länder, så brukar jag söka runt en del och försöka hitta grundrecept.
    För det jag har märkt med Svenska recept, det är att dom tagit sig friheter för ofta och gjort om rätten till något annat.
    Samma gör jag med alla specifika rätter, som tex carnitas, som jag gör som mexikan brukar göra, enda att jag inte har en sådan koppar gryta, men lägga 10000 på en sådan blir det bara inte :p


     


    Lite som matklubben där jag sökte Gumbo, och sen såg jag alla recepten var precis värdelösa att representera Gumbo, då var det tom helt sorgliga "gumbo"-recept.(Rätterna i sig såg en del goda ut, men nån gumbo var det inte.
    Så skrev ihop ett eget och som vilar nästan helt på en Gumbo guro i USA och Emerill Legasse.
    Har inte tittat idag om det kommit mer recept som är som det ska vara, men vart uppskattat receptet märkte jag, och en del sade dom var sålda och gjrode om det många ggr.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Boeuf Bourguingnon