Inlägg från: Anonym (Villaägare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Villaägare)

    Integrerad överklass/Är det verkligen såhär ”vanliga människor” är?!

    Bor i villa i medelstor svensk stad. Vårt villaområde ligger fyra km utanför centrum nära vatten. Här kan man bo i radhus för fem miljoner. Liten villa för sex miljoner. Stor villa för åtta till tio miljoner. Alternativt jättestor villa med sjötomt för ca 20 miljoner. Några bostadsrätter finns också , men inga hyresrätter. 


    Här är det lugnt, nästan för lugnt, man kan höra en knappnål falla på dagarna. Jag jobbar mycket hemifrån och på dagarna är bara jag ute med min hund och ett fåtal mycket lugna och trevliga och artiga pensionärer. Över påsken var det inte en människa hemma, totalt öde. Min man och jag kände oss extremt udda som var kvar i stan och firade påsk. Det är samma på sommaren, folk köper dessa fina hus men är knappt här och man ser sällan människor i trädgårdarna. Ingen mekar eller  hugger ved, de flesta har städfirma , många har trädgårdsfirma och de flesta larm. 


    Kring studenten kan man bli lite störd, då kan studentfesterna bli lite högljudda, annars är det superlugnt . 


    Vi som bor här är akademiker, företagare och före detta elitidrottare. Akademiker bor i de minsta husen, företagarna i de största och elitidrottarna i de allra finaste husen. 


    Idrott är vad alla ägnar sig åt, hela tiden. Mina barn tyckte det var lite jobbigt för min familj har inga idrottsgener, även om vi självklart motionerar. Här spelar ungdomarna fotboll i akademilag. Handboll på toppnivå, ishockey , simning, friidrott, slalom, segling , allt möjligt. De flesta ungdomar i området verkar vara extremt framgångsrika i någon idrott och coachas och sponsras intensivt av välbeställda föräldrar. 


    Det dricks en hel del alkohol under ordnade former men jag tror inte att så många använder droger, men vad vet jag, jag blir inte bjuden på festerna bland de rika företagarna i jättehusen. Men bland akademikerna , vi är ingenjörer, läkare, lärare , jurister, ekonomer och sjuksköterskor och jag tror inte att droger är vanligt  bland akademikerna.


    Så lever man i ett välbeställt villaområde i en mellanstor svensk stad. 

  • Anonym (Villaägare)

    När man väljer boende tror jag man skall kolla lite på området innan man väljer att köpa hus. Det skiljer ganska mycket mellan olika områden . Vi tittade runt jättemycket och valde till slut ett område med bra skolor, det visade sig också vara ett lugnt område med skötsamma människor. Så det kan  vara ett tips, kolla skolresultaten , innan man köper villa i området !

  • Anonym (Villaägare)

    Jag har aldrig varit i södra Storstockholm, vet att norra Stockholm har bättre rykte. Norra Stockholm har jag besökt på släktkalas och det verkar ju Ok, Lidingö och Danderyd verkar dock bäst, i Stockholm. Bromma är också trevligt. Tycker jag. 

  • Anonym (Villaägare)

    Priset på hus säger absolut inte allt om ett område.  Pengar är bra men det måste finnas bildning också. Kolla upp skolresultaten innan ni köper hus nästa gån!. Det finns tillgängligt på Skolverket statistik. I mitt lugna och fina och trevliga villaområde finns en skola F till 6. Där har 90% av eleverna föräldrar med eftergymnasial utbildning, i princip 100% klarar kraven i nationella proven och 12% har utländsk bakgrund. 


    Instämmer med flera i tråden om att nyrika företagarbarn inte är de mest studieintresserade och inte heller de mest väluppfostrade. Vi bytte till högstadiet till en friskola som hade lite fler procent utländska elever och väldigt många procent färre rika företagarbarn. Vilken skillnad på skola och utbildning, denna skola kunde hålla en mycket högre nivå, trots att den socioekonomiskt hade lite sämre förutsättningar, elevernas föräldrar var inte så rika som i den kommunala skolan. Vi pratar alltså här  om nyrika, inte några familjen Wallenberg eller liknande. 

  • Anonym (Villaägare)

    Vi har inte Gated community i vårt villaområde men vi har grannsamverkan tillsammans med polisen och en gemensam facebookgrupp för informationsutbyte. Många grannar har kameror på sina fastigheter och rapporterar alla märkliga företeelser de ser eller om någon lägger ut markeringar på trappor och liknande för att kolla om folk är hemma.  Så fort det kommer märkliga människor som ringer på och vill sälja saker, som kan misstänkas spana för inbrott, då informeras det på Facebook, vi får också info kontinuerligt från polisen genom områdets kontaktperson, det får man när man har officiell grannsamverkan med samarbete med polisen. Runt vårt område sitter  skyltar som talar om att detta är ett område med grannsamverkan. Detta är väldigt effektivt, vi har mycket färre problem sen vi började med detta. 


    MEN jag uplever att det är exkluderande, syns någon som upplevs inte passa in så rapporteras detta och informationen delas. Tyvärr är ju detta nödvändigt pga kriminalitetsnivån i Sverige idag. 

  • Anonym (Villaägare)

    Det är kanske värst i Stockholm eftersom det finns flest nyrika där? Ny välbärgad medelklass som plötsligt har fått pengar till pol och fina epabilar till barnen, men inte hunnit skaffa sig någon bildning. Den gamla arbetarklassens vett och etikett och även bildningsideal har tillsammans med jantelagen förpassats till historien

Svar på tråden Integrerad överklass/Är det verkligen såhär ”vanliga människor” är?!