• Anonym (Svikare?)

    Mitt fel att hon inte kan studera?

    Min dotter har kommit in på sin drömutbildning på gymnasiet i en annan stad. Det betyder att hon måste bo där. 
    Mitt ex är den som hela tiden har skött det hela och när jag sagt att jag vill hjälpa till har han tackat nej.

    Han har under hela denna tid sagt att skolan erbjuder ungdomslägenheter eller inackordering hos familj. Samt att han kommer få någon form av studiebidrag.

    Nu när det börjar bli dags visar det sig inget av detta stämmer. Skolan erbjuder inga lägenheter eller inackorderingar. Detta måste man fixa själv. Jag har varit på exet i flera år om att ifall dessa utlovade bostäder inte finns tillgängliga måste vi söka boende på annat sätt. Jag har satt dottern i bostadsköer för säkerhets skull men det tar ju flera år att få en lägenhet. 

    Dessutom stämmer de inte att de får studielån/utökat studiebidrag. De får 1200 kr i studiebidrag och  1.200 i studiebidrag och 1800 kr i inackorderingstillägg.
    Det här betyder att vi måste lägga ut 3- 4000 kr var per månad. Det har jag inte råd med. Jag är beredd att ta extrajobb för att kunna bidra men pappan har ändå sagt till dottern att nu får du inte gå i skolan i xx-stad, du kan glömma det. Det är din mammas jävla fel.

    Jag känner mig som en fruktansvärd svikare. Är så ledsen.

  • Svar på tråden Mitt fel att hon inte kan studera?
  • Anonym (Svikare?)

    Alltså inte 1200 × 2. Råkade dubbelsidiga.

  • Anonym (r)

    Jobbigt läge men hur blir summorna så höga? Om skolan har riksintag på sällsynta linjer bör de kunna hjälpa till i sökandet, att annonsera via deras kanaler. Gå via lokala FBgrupper. Kanske det finns någon annan som kan dela boende eller familj i närheten med rum att hyra. Sånt brukar kunna lösa sig även om det känns hopplöst.

  • Anonym (CSN)

    Din dotter får ansöka om CSN lån och bidraget från CSN. Det är vanligt att man ansöker om csn lån under studier. Summan man får idag ligger på ca 13.000 per månad med lånet och bidraget. 

  • Anonym (råkade läsa)

    Sök privat efter rum att hyra, skriv i lokala facebookgrupper.

    Finns väl många som har ångest över räntorna nu och kan tänka sig att få in lite extra en termin eller två.

  • Anonym (Fru X)

    Finns det inte pengar så finns det inte. Det är ju verkligheten och något du får stå för även om exet uppför sig illa. Du kan ju dra den där gamla undersökningen att de personer som blev antagna till Harvard, men av olika anledningar tackade nej, klarade sig lika bra som dem som gick på Harvard.

    Samtidigt har ni verkligen sett till alla möjligheter?

    Kan dottern vara inackorderad någonstans eller dela lägenhet med studiekamrater för att dra ner kostnaden?

    Kan hon sommarjobba och jobba extra under terminerna för att bidra?

    Har ni frågat far- och morföräldrar om de kanske har sparat något till hennes studier? I så fall är det inte fel att ta den hjälpen nu.

    Finns det stipendier och fonder ni kan ansöka om?

  • Anonym (r)
    Anonym (CSN) skrev 2024-02-11 11:55:56 följande:

    Din dotter får ansöka om CSN lån och bidraget från CSN. Det är vanligt att man ansöker om csn lån under studier. Summan man får idag ligger på ca 13.000 per månad med lånet och bidraget. 


    Hur tänkte du här?
  • Anonym (Nino)

    Hon kan nog inte hyra lägenhet själv, men ett rum borde ni kunna hitta.

    Och eftersom dottern inte bor hemma så borde både du och pappan kunna ge henne de pengar på mat, hygien osv som ni inte måste lägga på henne. Får hon 2000 kr av er båda så blir det 4000+1200+1800 kr, dvs 7000 kr. Detta borde ni kunna ha råd med ett rum plus mat.
    Dottern får ju också anstränga sig lite själv och hitta ett extrajobb så att hon kan köpa annat hon vill ha.

    Det är ju flera månader kvar till gymnasiet om hon börjar i augusti så det är ju nu det är dags att börja leta. Det är ju absolut inte försent än att hitta ett rum att hyra. Var bara noga så att hon hamnar på ett bra ställe, tex en familj eller hos en tjej/kvinna/äldre dam. Och att dottern givetvis också måste sköta sig när hon bor inackorderad hos någon.

  • Anonym (Erfaren_man)
    Anonym (CSN) skrev 2024-02-11 11:55:56 följande:

    Din dotter får ansöka om CSN lån och bidraget från CSN. Det är vanligt att man ansöker om csn lån under studier. Summan man får idag ligger på ca 13.000 per månad med lånet och bidraget. 


    Nej, det får hon tidigast det år hon fyller 20. 
  • Spucks
    Anonym (Svikare?) skrev 2024-02-11 11:48:29 följande:
    1.200 i studiebidrag och 1800 kr i inackorderingstillägg.

    Det här betyder att vi måste lägga ut 3- 4000 kr var per månad. 


    Hon får 3000kr i bidrag per månad och ni måste lägga ut 3-4000 var för hennes boende? Var är den där skolan, där det kostar 10 000kr i månaden att hyra ett rum? Monaco?
Svar på tråden Mitt fel att hon inte kan studera?