Anonym (Eva) skrev 2020-05-03 09:07:59 följande:
Ja, det är ju som vanligt fantastiskt dåliga råd för metabolt sjuka! Magra mejeriprodukter? Frukt? Nyttiga oljor som rapsolja? Bröd, flingor och havregryn?
En diabetiker typ 2 (som är en metabola sjukdom) som följer de här råden måste hantera sitt blodsocker med insulin och även om behandlingen hjälper kommer personen mest troligt få de följdsjukdomar som anses normala vid diabetes (nedsatt syn, nedsatt njurfunktion, sår på fötterna, nedsatt sexuell förmåga, nervskador, samt ha en högre risk för stroke och hjärtinfarkt). En diabetiker typ 2 som istället kostbehandlar sin diabetes genom att undvika frukt, bröd, flingor, havregryn, magra mejeriprodukter, rapsolja och istället äter en lågkolhydratkost slipper alla dessa följdsjukdomar om kostbehandlingen hjälper, vilken den oftast gör.
Jag säger "experter" för att de handplockar vilka studier de ska tro på, och de tror bara på studier så går i linje med vad de lärde sig om kost när de själva var unga. De är också okritiska till vem som bekostar studierna. Forskning som bekostas av livsmedelsindustrin vinklas av livsmedelsindustrin. Kött- och mjölkprodukter är dyrare och har lägre vinstmarginaler. Därför har dessa företag inte samma möjlighet att bedriva forskning kring sina produkter, jämför med exempelvis fling-, bröd- margarinindustrin. De är de sistnämnda som influerar dagens expertgrupper. Kostforskning är finansierad av näringslivet och forskningen styrs inte i första hand kring hälsovärde, utan vad man kan få för ekonomisk återbäring. Statligt finansierad forskning är inte inriktad på näringsforskning. Om det finns en studie som visar att möss blir feta av mättat fett och en annan studie som visar att människor blir smala av mättat fett (både dessa studier har genomförts), så väljer livsmedelsverket att tro på musstudien. Vi är inte möss.
Att livsmedelsverket säger till folk att fabriksfetter är bättre än naturliga fetter är helt obegripligt. Rapsolja har aldrig provats i seriösa långa jämförande studier. Man har bara antagit att den är bra. Eucasyran den innehåller vet man kan orsaka hjärtfibros. Rasolja utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel.
Senare tids forskning visar att smör är bra eller neutralt för hjärtat. Det har forskats oerhört lite på hälsoeffekter av margarin. Ändå rekommenderar livsmedelsverket margarin: de påstår att man ska ersätta mättat fett i maten med fleromättat fett och att det ska bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta har är något som de bara tror och baserar sig på tron att mättat fett i smör är skadligt för hjärtat. Det oerhört konstiga i det här resonemanget är att när vi åt smör så existerade knappt hjärtsjukdomen. Hjärtsjukdomen har kommit i takt med att vi bytt ut smöret mot margarin.
Livsmedelsverkets råd tar livet av folk.
Tror du på riktigt på att de nationella kostråden (i världens olika länder) utformats av "handplockade" studier och att forskare och läkare väljer att tro på något annat än den samlade forskningen? Att människor som har som yrke och profession väljer att rekommendera sådant som gör folk sjuka? Att alla läkare är mutade av livsmedelsindustrin? Det säger en del om din källkritiska förmåga.
VARFÖR skulle den absoluta majoriteten av världens läkare och medicinska expertis välja att tro på annat än vad de bedömer vara bäst? Ge EN anledning, som inte bara är konspirationsteorier, till varför livsmedelsverket, experterna på universitetssjukhusen och disputerade läkare inom hjärt- och kärlhälsa, onkologi mm skulle ljuga?
Att råden är "gamla" är helt enkelt för att man redan för flera deccenier sedan hade ganska bra kunskap om kost och hälsa. Det finns helt enkelt inga genvägar, även om många vill välja in idén för att tjäna pengar. Fysisk aktivitet och dra ner på älskade klassiker som bacon och gräddsås har rekommenderats sedan dagens lägare var unga, det stämmer. Eftersom man redan då förstod de sambanden.
Hjärtsjukdom har betydligt mer komplex orsak än smör och margarin. Vilket man borde veta om man anser sig kompetent att ge hälsoråd på internet. Hjärtsjukdomar ökar av fysisk inaktivitet, ålder (vi lever längre nu), sjukdomar som diabetes (som ofta beror på övervikt), rökning, ökad konsumtion av just det du förespråkar - kött och animaliska fetter - alkohol.
Läkaren på livsstilsmottagningen på sjukhuset säljer inte heller äpplen till patienterna i väntrummen. Om man däremot googlar på det fåtal läkare som rekommenderar annat än det livsmedelsverket förespråkar så finns både böcker, kursprogram och särskilda produkter att köpa i deras namn.