• Svar på tråden Tvillingar sommaren 2010 del 2
  • Bubblan6

    Luleå, ja då förstår jag att det kan bli långt att åka om något skulle gå fel, men det gör det förstås inte!!!!

    Jag är nog rätt medelstor för att vara tvillinggravid men det känns mycket jobbigare i kroppen en med vår son, STOR skillnad under hela graviditeten. Mitt sf mått var 34 i vecka 29, vet inte om det är stort?

    Jag är mest trött på mvc-besöken som känns helt menlösa, barnmorskan är väl ok men känns som att hon inget vet om enäggstvillingar eller tvillingar överhuvudtaget. Hon har dock varit bra då jag ville bli sjukskriven och jag fick läkartid direkt och en bra läkare som sjukskrev mig så mycket som jag ville och när jag ville. Igår gick allt igenom hos försäkringskassan, skönt att slippa oroa sig för det längre. Är så trött fast att jag inte jobbar alls längre, helt otroligt!

    Vi bor en bit utanför Uppsala så det är lite jobbigt att ta sig in till Uppsala för alla ultraljud, men de känns i alla fall lite mer motiverade än mvc besöken. Men allt har sett bra ut hela tiden för oss, förutom att de är lite små förstås, men inget som de är särskilt oroade över än.

    Hur gamla är dina tidigare två barn? Hur känns det att ni ska gå från två till fyra barn? För oss har det varit en chock men såklart roligt också. Jag har nog alltid kunnat tänka mig fler barn eftersom jag har två syskon själv och vi står varandra väldigt nära. Det finns alltid stöd när man behöver det. Sambon har dock från början varit mer skeptisk till tre barn. Konstigt nog tog han chocken med tvillingar bättre än mig....... Vad ska du ha för barnvagn?

  • Tess N
    Bubblan6 skrev 2010-03-22 10:00:46 följande:
    Hej!Jag är ny här! Väntar enäggstvillingar den 4 juni. Kul att hitta denna tråd!Kram Lena
    Välkommen hit!

    Alltså, ni som är sjukskrivna på heltid, hur får ni dagarna att gå? Jag kan inte göra så mycket pga alla sammandragningar så läkarna har sagt till mig att vila MYCKET. Jag lämnar min son vid 9 och hämtar vid 15.30 och där i mellan blir det mycket tv, dator eller böcker. Jag kan bara ha ett "projekt" om dagen, t.ex. dammsugar jag, kan jag bara göra det den dagen och inget annat ansträngande. Jag går in i v. 23 i morgon och tiden går sååååå långsamt *suck*

    Ja ja, nog med gnällande från mig. Jag lär väl längta tillbaka till den här lugna tiden sen när twinsen är ute
  • Massiveattack

    Hej på er alla och välkommen med Bubblan!

    Det var ett tag sen jag skrev, men har nog följt med era texter.

    Angående diskussionen med en eller tvåäggstvillingar så kan jag bidra med vad jag lärde mig på en föreläsning nyligen: På ultraljud söker man och är intresserad av om tvillingarna har egna eller gemensamma hinnor (skiljevägg) och moderkakor. Detta är viktigt eftersom tvillingar med gemensamma hinnor och moderkakor löper större risk för komplikationer. Egentligen spelar det ju för själva graviditeten ingen roll om de är identiska eller inte. Det finns alltså:

    - dikorioniska-diamnionala (två stycken yttre och inre hinnor), alla två äggs tvillingar har detta och ca 25% av enäggstvillingar.  Ofta säger barnmorskan felaktikt att detta är tvåäggstvillingar, men egentligen kan man bara säga det säkert om man tagit dna test eller om barnen har olika kön. Om enäggs tvillingen har delat sig inom tre dagar efter beftrukting så ser det helt lika ut som tvåäggstvillingar på ultraljud. Dessa har en sk lamba-tecken där hinnorna möter de två moderkakorna.

    - dikorioniska och monoamniala tvillingar, (två inre hinnor och gemensam yttre hinna), dessa hat oftast gemensam moderkaka och är (nästan )alltid identiska. Blir till nä ägget delat sig på dag 4-8 ungefär. Dessa har ett t-sign där korionala säcken möter moderkakan.

    - monokorionala och monoamniala tvillingar (gemensamma yttre och inre hinnor)  har ingen skiljevägg och ligger i samma säck. Dessa är identiska och blir till när ägget delat sig mellan dag 8 och 12.

    Vet inte om ni blev klokare av detta inlägg, men har länge funderat på att skriva det då det irriterar mig att så många BM felaktigt talar om tvåäggs då de menad di-di graviditet.

    Annars börjar jag känna mig mer och mer som en invalid. Var på jobb igår och efter fem timmar var jag helt slut och spendera eftermiddagen och kvällen med att kasta upp. Idag har jag ochså varit påväg till jobbet, men ryggen vill inte att jag skall sitta så jag har lagt mig på soffan med laptopen i famnen istället. Känns faktiskt jätte jobbigt att ha så här mycket krämpor så här tidigt. Tänk att det ännu kan ta tre månader, blev 26+0 idag. Är ju stor som ett hus redan och folk som ser en tror att man skall förlösa typ imorgon. Nästa vecka skall jag prata med min bm och be om sjukledigthet, även om det i mitt fall inte spelar någon roll ekonomiskt eftersom jag ändå lever på det stipendie jag fått, men skulle kännas bättre psykiskt att slippa sluta känna att jag borde jobba.

  • Bubblan6

    Tack!
    Jag har varit heltidssjukskriven i 2,5 veckor och halvtidssjukskriven i ca 4 v. Jag var i v. 23 när jag blev halvtidssjukskriven och egentligen orkade jag inte jobba halvtid då heller men är lite rastlös av mig så jag var kvar på jobbet ett tag till. Har en bra chef som sa att jag fick bestämma helt vad jag ville och orkade göra. I vecka 28 blev jag alltså heltidssjukskriven och det var en himla tur för nu är jag helt slut......

    Jag är så himla trött så jag tycker dagen går åt till att lämna på dagis, surfa lite, äta, ett projekt som du säger och sen laga mat samt hämta på dagis. Blir lite frustrerad av att bara orka med ett projekt om dagen. Imorgon ska jag åka in till stan också så då blir det nog ingen vila alls, jo kanske innan jag åker.

    Jag vet inte om jag kommer att längta tillbaka till den här tiden även om det blir hur intensivt som helst när tvillingarna väl är ute. Jag tyckte inte om att vara gravid första gången med en och detta är ju mer än dubbelt så jobbigt. Jag är nog inte så rolig att leva med just nu och känner att jag gnäller alltför mycket till höger och vänster Jag tyckte enbart att det var en befrielse och skönt förra gången som graviditeten var över, så himla mycket mysigare att ha en bebis i famnen än i magen. Hoppas att det kommer att kännas så denna gången också!

  • Sara 84
    Massiveattack skrev 2010-03-23 10:03:03 följande:
    Hej på er alla och välkommen med Bubblan!Det var ett tag sen jag skrev, men har nog följt med era texter. Angående diskussionen med en eller tvåäggstvillingar så kan jag bidra med vad jag lärde mig på en föreläsning nyligen: På ultraljud söker man och är intresserad av om tvillingarna har egna eller gemensamma hinnor (skiljevägg) och moderkakor. Detta är viktigt eftersom tvillingar med gemensamma hinnor och moderkakor löper större risk för komplikationer. Egentligen spelar det ju för själva graviditeten ingen roll om de är identiska eller inte. Det finns alltså:- dikorioniska-diamnionala (två stycken yttre och inre hinnor), alla två äggs tvillingar har detta och ca 25% av enäggstvillingar.  Ofta säger barnmorskan felaktikt att detta är tvåäggstvillingar, men egentligen kan man bara säga det säkert om man tagit dna test eller om barnen har olika kön. Om enäggs tvillingen har delat sig inom tre dagar efter beftrukting så ser det helt lika ut som tvåäggstvillingar på ultraljud. Dessa har en sk lamba-tecken där hinnorna möter de två moderkakorna.- dikorioniska och monoamniala tvillingar, (två inre hinnor och gemensam yttre hinna), dessa hat oftast gemensam moderkaka och är (nästan )alltid identiska. Blir till nä ägget delat sig på dag 4-8 ungefär. Dessa har ett t-sign där korionala säcken möter moderkakan.- monokorionala och monoamniala tvillingar (gemensamma yttre och inre hinnor)  har ingen skiljevägg och ligger i samma säck. Dessa är identiska och blir till när ägget delat sig mellan dag 8 och 12.Vet inte om ni blev klokare av detta inlägg, men har länge funderat på att skriva det då det irriterar mig att så många BM felaktigt talar om tvåäggs då de menad di-di graviditet.Annars börjar jag känna mig mer och mer som en invalid. Var på jobb igår och efter fem timmar var jag helt slut och spendera eftermiddagen och kvällen med att kasta upp. Idag har jag ochså varit påväg till jobbet, men ryggen vill inte att jag skall sitta så jag har lagt mig på soffan med laptopen i famnen istället. Känns faktiskt jätte jobbigt att ha så här mycket krämpor så här tidigt. Tänk att det ännu kan ta tre månader, blev 26+0 idag. Är ju stor som ett hus redan och folk som ser en tror att man skall förlösa typ imorgon. Nästa vecka skall jag prata med min bm och be om sjukledigthet, även om det i mitt fall inte spelar någon roll ekonomiskt eftersom jag ändå lever på det stipendie jag fått, men skulle kännas bättre psykiskt att slippa sluta känna att jag borde jobba.
    Intressant att höra! Är det här sk. lambatecknet det tecknet som ser ut som ett V? Om jag har fattat rätt så är det ett sånt du har då, och därför är det förmodligen tvåäggs men du kan inte vara säker eftersom du väntar två flickor? Eller har jag missförstått? Blir helt snurrig {#lang_emotions_undecided} haha... På mitt RUL sa i alla fall barnmorskan att det är tvåäggs och så visade hon på det tecknet (som ett V). De säger ju inte kön här, men funderar lite på om det inte själva tittar för att vara ännu mer säkra (om det är en av varje). Men det kanske dom inte alls gör, bara en tanke jag haft{#lang_emotions_smile}

    I vilket fall som helst, om mina twins är av samma kön så kan jag trots lambatecknet inte vara säker på att det är tvåäggstvillingar? Sorry för mitt snurriga inlägg.  
  • Makaroon
    Sara 84 skrev 2010-03-23 10:28:09 följande:
    Intressant att höra! Är det här sk. lambatecknet det tecknet som ser ut som ett V? Om jag har fattat rätt så är det ett sånt du har då, och därför är det förmodligen tvåäggs men du kan inte vara säker eftersom du väntar två flickor? Eller har jag missförstått? Blir helt snurrig  haha... På mitt RUL sa i alla fall barnmorskan att det är tvåäggs och så visade hon på det tecknet (som ett V). De säger ju inte kön här, men funderar lite på om det inte själva tittar för att vara ännu mer säkra (om det är en av varje). Men det kanske dom inte alls gör, bara en tanke jag haft I vilket fall som helst, om mina twins är av samma kön så kan jag trots lambatecknet inte vara säker på att det är tvåäggstvillingar? Sorry för mitt snurriga inlägg.  
    Ja precis som Massiveattack fick jag det förklarat av en specialist UL sköterska som kollade noga noga i v 12. Lambdatecken (skrivs λ så ung som ett v upponer) kan betyda vilket som men inget lamba=enäggs. Senare UL sköterskor har varit så där snurriga och sagt att ja det är si eller så, men en jättebra bok som jag läser skriven av en doktor och tvillingmamma bekräftar att så är fallet. Så DNA test eller en av varje är enda bekräftelsen. Spännande alltså!
  • Mamba

    Är det någon mer än jag som mår rätt bra?
    Jag får sammandragningar om jag verkligen anstränger mig vilket jag inte gör men annars fixar jag det mesta känns det som...
    Vilar visserligen endel på dagtid, men ändå..Har förberett mig på världens jobbigaste graviditet och hittils mår jag ju bättre än med mina söner....


    vi har flyttat till Zürich------>emigrera.blogspot.com
  • Ecorelle
    Bubblan6 skrev 2010-03-22 10:00:46 följande:
    Hej!Jag är ny här! Väntar enäggstvillingar den 4 juni. Kul att hitta denna tråd!Kram Lena
    Hej och välkommen! Grattis till dina små i magen! .
  • Ecorelle
    Mamba skrev 2010-03-23 11:38:48 följande:
    Är det någon mer än jag som mår rätt bra?Jag får sammandragningar om jag verkligen anstränger mig vilket jag inte gör men annars fixar jag det mesta känns det som...Vilar visserligen endel på dagtid, men ändå..Har förberett mig på världens jobbigaste graviditet och hittils mår jag ju bättre än med mina söner....
    Jag mår än så länge bra också. Har få sammandragningar, inget ont och är på dagtid hyfsat pigg även om jag är trött kvällstid ( får ingen vila dagtid ). Mitt enda bekymmer egentligen är att jag har fått åderbråck på ena benet ( vilket jag inte har erfarenhet av tidigare ) och väntar på att få stödstrumpor som BM har beställt.
       Jag kan ibland på kvällarna få en föraning om hur tungt det kommer att bli, vissa kvällar känns magen bara stor och otymplig, jag känner mig andfådd och trött. Men andra kvällar tycker jag inte att magen är så stor, beror kanske på hur de ligger de små.
  • Emilia O

    Intressant det där med di-di graviditet!!!!

    Jag väntar 2 äggs killar enligt ul bm. Men det enda hon baserar det på är att det är tjock skiljevägg!!!

    Alltså kan hon ha fel!!!  Om nu di-di innebär att 25 % kan vara enäggs??
    Hon har varken visat lambda tecken eller något sånt för oss när vi var där.... åhhh... skillnaden kanske inte spelar så stor roll, alltså om det är 1 eller 2 äggs... men, om det skulle vara enäggs så ska man väl ha fler besök osv?? Tycker jag inte är där så mycket som jag skulle vilja...

    Jag är i v 23 och har ca 6-8 v mellan besöken... Är det normalt?

    Vi ska iallafall på privatklinik här i Malmö och få UL i 4D och film.... då kan jag ju få ett andra utlåtande... men det är ju ändå 3 v dit!!!!

    Irriterar mig också att BM var så säker, när hon inte kan vara det!!!!!{#lang_emotions_demon}

    Hur får jag mina dagar att gå? jag är ju heltidssjukskriven...

    Jo, jag sover, sover och sover!!!! Sover ca 10 timmar  varje natt, sen sover jag middag osv osv...haha. dagarna flyter på och ändå har jag inget speciellt att göra!!! hahaha.. Men det är visst bra att vila mycket....;)))

    Jag mår för övrigt mycket bättre med mitt illamående...:)))  Har bara vissa dagar som är dåliga nu jämfört med ständigt och jämt innan....

    Väntar bara på att krämporna ska komma, :) dom som man hört så många andra nämna! När kommer tex halsbränna, svullna ben osv???? Förstår att det är olika, men är det någon som har drabbats av det än??

Svar på tråden Tvillingar sommaren 2010 del 2