• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • abuelita
    abuelita skrev 2011-02-16 18:49:19 följande:
    Angående sugning:  

      Suctioning of the Newborn at Birth
    Most obstetric texts describe clearing the newborn's nose and mouth at birth with a bulb syringe. Table 3 summarizes the findings of several small research studies that have examined the impact of suctioning on newborn respiratory status.[50-53] All studies were conducted on vigorous term infants and none found any significant differences in health outcomes between infants suctioned and not suctioned. These studies demonstrate no benefits from routine suctioning after birth and support abandoning suctioning as a routine procedure.

    Ibland när jag postar den här länken  så leder den direkt in till artikel och ibland kommer man till sidan där man ska logga in .  

    Jag gör nu ett nytt försök.   http://www.medscape.com/viewarticle/558124_3


    Om det fortfarande inte funkar så prova att googla på rubriken:

    Evidence-Based Practices for the Fetal to Newborn Transition: The Timing of Umbilical Cord Clamping

     

    Artikeln  innehåller  mycket värdefull information:

    *The Timing of Umbilical Cord Clamping

    *Immediate Cord Clamping and Anemia
     
    *Clamping the Nuchal Cord Before Delivery of the Shoulders
     
    *Cord Blood Harvesting
     
    *Thermoregulation and Infant Placement
     
    *Suctioning of the Newborn at Birth
     
    *Management of Infants With Meconium-Stained Amniotic Fluid
     
    *Gastric Suctioning
     


     

  • abuelita
    lindalake skrev 2011-02-16 20:01:56 följande:

    Det känns som att allt som sker på rutin är dumt. Just att det oftast inte ifrågasätts. Jag hoppas på att nån börjar forska om K-vitaminet nu när man har sen avnavling och förutsättningarna troligtvis har förändrats.


    Men intressant att se hur man mjölkar, även om det var onödigt i det här fallet. dock trevligt att få se en förlossning där de inte kapar navelsträngen direkt


    Ja det var  väldigt  intressant att se hur  mjölkning av  navelsträngen går till, trots att det var onödigt, och trevligt  att se  att avnavlingen inte skedde direkt , även om det ändå var onödigt tidigt.   
     

    Tyvärr är det mycket som sker på rutin  som borde ifrågasättas.  Att det inte ifrågasätts  mer  beror nog till stor del  på den inrotade övertron på  läkare  och  att de alltid  vet vad de håller på med.  

    Ja vi får verkligen hoppas att någon börjar forska på om k-vitaminet verkligen behövs  nu när barnen blir sent avnavlade.
    Det är ju onekligen intressant att  Darlington Memorial Hospital i England inte ge k-vitamin  till några barn längr, sedan de införde livräddning med intakt navelsträng och alltså alla  barn blir sent avnavlade.

    Det här inlägget på  Natural Pregnancy and Birth är också väldigt intressant :

    Vit.K- Are Babies born Deficient? or Do Modern Life and Current Birthing Practices Create the very Problem that Vit.K supplementation is supposed to Solve?

    As well, would it not be possible that while we are also “creating” this “deficiency” of adequate Vit.K (by cutting the cord too soon and not enabling baby to have “thicker and stickier blood”), but we might also want to ask, “how much Vit. K  is stored in that 1/3 or more missing blood supply“ when the cord is cut before it stops pulsating (as is done in hospitals and even with some homebirth midwives….gasp!)?  
  • SchumiFerrari

    Gillar faktiskt större delen av texten här: 
    Efterbördsskedet


    Efter förlossningen får man en injektion som framkallar eftervärkar vilket innebär att livmodern drar sig samman så att moderkakan lättare lossnar. Därmed blir också blödningen mindre. Tidig amning av barnet har också god effekt. Navelsträngen klipps av när pulsationerna har upphört, det vill säga sen avnavling. Eftervärkarna kan ibland upplevas som smärtsamma. Du kan då prova värme eller Alvedon/Panodil som smärtlindring. Eventuella bristningar sys efter bedövning. Under de närmaste timmarna efter förlossningen känner barnmorskan på magen några gånger för att kontrollera att livmodern fortsätter att vara väl sammandragen.

    Det jag inte gillar är att de ger sprutan men det står iaf på hemsidan att de ger den så att man är lite förbered.
    Texten har jag tagit från Varbergs sjukhus sida om förlossningen.

    Så här står det i Halmstad:

    Alltså INGET om hur förlossning går till mm..


    Who is SHE???
  • Blgebo
    SchumiFerrari skrev 2011-02-18 13:27:28 följande:
    Gillar faktiskt större delen av texten här: 
    Efterbördsskedet

    Efter förlossningen får man en injektion som framkallar eftervärkar vilket innebär att livmodern drar sig samman så att moderkakan lättare lossnar. Därmed blir också blödningen mindre. Tidig amning av barnet har också god effekt. Navelsträngen klipps av när pulsationerna har upphört, det vill säga sen avnavling. Eftervärkarna kan ibland upplevas som smärtsamma. Du kan då prova värme eller Alvedon/Panodil som smärtlindring. Eventuella bristningar sys efter bedövning. Under de närmaste timmarna efter förlossningen känner barnmorskan på magen några gånger för att kontrollera att livmodern fortsätter att vara väl sammandragen.

    Det jag inte gillar är att de ger sprutan men det står iaf på hemsidan att de ger den så att man är lite förbered.
    Texten har jag tagit från Varbergs sjukhus sida om förlossningen.

    Så här står det i Halmstad:

    Alltså INGET om hur förlossning går till mm..


    Fast om man inte kan något innan, och läser texten, så får man för sig att det är sprutan som framkallar eftervärkar. Eftervärkar får man ändå...det ska man ha, och det får man naturligt. Man får mer eftervärkar när barnet ammas. Så jag gillar inte riktigt formuleringen...
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2011-02-18 13:27:28 följande:
    Gillar faktiskt större delen av texten här: 
    Efterbördsskedet

    Efter förlossningen får man en injektion som framkallar eftervärkar vilket innebär att livmodern drar sig samman så att moderkakan lättare lossnar. Därmed blir också blödningen mindre. Tidig amning av barnet har också god effekt. Navelsträngen klipps av när pulsationerna har upphört, det vill säga sen avnavling. Eftervärkarna kan ibland upplevas som smärtsamma. Du kan då prova värme eller Alvedon/Panodil som smärtlindring. Eventuella bristningar sys efter bedövning. Under de närmaste timmarna efter förlossningen känner barnmorskan på magen några gånger för att kontrollera att livmodern fortsätter att vara väl sammandragen.

    Det jag inte gillar är att de ger sprutan men det står iaf på hemsidan att de ger den så att man är lite förbered.
    Texten har jag tagit från Varbergs sjukhus sida om förlossningen.

    Så här står det i Halmstad:

    Alltså INGET om hur förlossning går till mm..


    När jag  först hittade den texten  trodde jag det var Halmstad och att de då hade slutat med tidig avnavling. Men de kanske fortfarande håller på med det?  Kanse det är därför de inte vill ha någon information på sin sida?

    Angående   livmodersammandragande medel  så kan man ju  undra varför Michel Odent  ALDRIG  behöver  ge det   och varför moderkakan ALLTID  har lossnat  inom en timme  vid  hans förlossningar?
    Kan det vara för att efterbördsskedet får vara helt ostört och mamma och barn får bonda ifred?

    Ur  “Putting an End to Women’s Global Slaughter: Bleeding to Death
     In practice, the placenta is always either delivered or separated an hour after birth, and bleeding is minimal, if the third stage has not been “managed.” I have never had to inject a uterotonic drug to control the bleeding.”
  • abuelita
    wildamamman skrev 2011-02-18 21:29:38 följande:
    Hur är det med värkstimulerande/livmoderihopdragande dropp efter förlossningen?
    sidan 1  inlägg 1  finns ett stycke om livmodersammandragande medel, och i trådpresentationen finns en länk till en tråd om värkstimulerande dropp.  I  de 3 kommentarerna  ovanför din tar vi upp livmodersammandragande. Om du fortfarande tycker  något  är oklart  efter att du läst det jag föreslagit så är det bara att  du frågar igen.
  • wildamamman
    abuelita skrev 2011-02-18 22:26:26 följande:
    sidan 1  inlägg 1  finns ett stycke om livmodersammandragande medel, och i trådpresentationen finns en länk till en tråd om värkstimulerande dropp.  I  de 3 kommentarerna  ovanför din tar vi upp livmodersammandragande. Om du fortfarande tycker  något  är oklart  efter att du läst det jag föreslagit så är det bara att  du frågar igen.
    Tack!! Inboxat dig!
  • saltflingan

    Jaha, då börjar det dra ihop sig till förlossning igen. Det enda som jag i dimman kom ihåg att förmedla sist var att jag ville ha sen avnavling (tack vare att jag hittat tråden). Det var nog det enda jag hade kunnat skippa för här i Linköping så har man sen avnavling som rutin.

    Men det jag funderar på nu till nr 2 är om det är något speciellt som man ska tänka på med tanke på att jag haft gbs under denna graviditet och hittills ätit 2 kurer kåvepenin?

    Min största oro är dock att lillebror ligger med fötterna neråt och har gjort så så länge som jag har kunat känna honom. Är i v 32 nu och senast idag fick jag se med ul att han ligger med fötterna neråt (precis som jag inte känner det på sparkarna  ). Med tanke på att jag fick första barnet i v 36+3 så skulle min bm ringa till förlossningen nu i veckan och se om vi kunde boka in ett tidigt vändningsförsök om han inte vänt sig till v 35. Men oavsett om han vänder på sig eller inte så vill jag föda vaginalt, men vad ska jag då tänka på vad gäller avnavlingen?

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över