Västbaserad kost, hur bör portionerna se ut?
Hej!
Jag skulle behöva lite hjälp. När man äter en helt växtbaserat kost så sägs det ju att man måste äta större portioner och tänka efter lite mer vad man faktiskt äter, så att man får i sig det man behöver. Men hur bör en portion se ut, både i innehåll av råvaror och storleksmässigt?
Jag har undvikit allt animaliskt flera månader nu men känner att jag verkligen borde ta tag i mina matvanor. Jag åt sämre innan jag började äta vegetariskt men är fortfarande långt ifrån hälsosam. (Kan tillägga att jag tar kosttillskott, så t.ex. b12 är inget att reflektera över nu).
Om vi utesluter "fejkkött" (soja-korvar, quorn etc) och koncentrerar oss på det som man lagar från grunden, hur mycket av vad bör ingå i en portion?
Råvaror jag tänker mig är väl olika bönor, linser, ärtor, ris, bovete, quinoa, olika grönsaker och rotfrukter, nötter och frön, svamp och frukt.
Hur stor är t.ex. en portion med bönor? Om du säger t.ex. 100 gram, är det torr-vikten eller vikten när det är tillagat?
Hur stor bör salladen vara? Ska man jämföra med knytnävar? Ska man ha den på en tallrik bredvid?
Vad skulle du föreslå som frukost, lunch/middag och eventuella mellanmål? Om man gör en smoothie, vilka frukter/grönsaker bör man fokusera på?
Jag bör komma upp i ca 1800 kcal per dag, det klarar jag för nuvarande inte utan onyttigheter, men målet är att ta mig dit.
Väldigt tacksam för svar! :)
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-14 11:46
Pga den lite vilseledande felstavningen i rubriken har jag gjort en ny tråd, gamla.familjeliv.se/Forum-24-64/m78190048.html
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-14 12:13
Om ni föredrar nya familjeliv så är länken www.familjeliv.se/forum/thread/78190048-vaxtbaserad-kost-vegetarisktvegan-hur-bor-portionerna-se-ut