Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Tycker att man behöver ta en titt på definitionen sömnstörning hos spädbarn.....

  • vittra
    CattieNess skrev 2009-05-06 18:49:48 följande:
    Jag tänker på det här med kolikfrågan.. Jag har inte haft något barn emd kolik så jag har ingen erfarenhetför fem öre.. Förutom mat så förespråkar hon ju någorlunda rutiner, beroende på ålder.. Så att det skall bli -förutsägbart- för barnet. De trådar jag har läst som handlar om kolik på AW:s forum så har det faktiskt löst sig med att mata och ha rutiner.. SM helt enkelt. Fast så kan det ju vara så att de som det inte funkar för, skriver det helt enkelt inte.. Sedan finns det väl 2 olika sorters kolik? En falsk och en riktig. Karolinska har en lista på vad som skall uppfyllas om det är riktig kolik. OM det nu är så att koliken lindras med tillräckligt mycket mat och en förutsägbar dag, så är det synd att det inte har fått större genomslagskraft. Det kan ju vara så enkelt att det är ett gammalt beprövat knep som vi har glömt bort när nya generationer växer fram och hittar nya lösningar, kunskap och teorier på saker..
    Om barnet tystnar när barnet får mat så är det ju inte kolik, det är i så fall det du benämner som falsk kolik. Kolik är otröstligt, och det finns ingen förklaring till det. Det finns många olika teorier om vad det skulle kunna bero på och omogna tarmar är en, därför finns tex minifom och sempers magdroppar som sägs ska lindra den typen av kolik. Massage är en annan. En annan teori kring kolik är allergier, framförallt mot mjölkprotein. Därför testar många mjölkfri kost, ibland fungerar det, men i många fall inte. I många fall är det bara tiden som hjälper, vad man än gör.

    Att AW påstår att hon funnit lösningen mot kolik tycker jag är ett fruktansvärt hån mot alla som faktiskt haft VERKLIGA kolikbarn. Man MÄRKER om barnet är på svältgränsen och att det är därför barnet skriker, då skriker barnet pga svält och inte pga kolik. Man måste liksom skilja på tillståndet kolik och alla andra typer av skrik. Däremot är jag övertygad om att det finns barn som inte får tillräckligt med mat och därmed skriker, men tyvärr är alltså inte mat botemedlet mot KOLIK. Bara mot svält...
  • vittra
    CattieNess skrev 2009-05-06 19:16:49 följande:
    Ja.. Och de som har barn som skriker "kolikaktigt" dvs på bestämda tider tex tycker sig att barnet drar upp benen precis som det har ont i magen. Men har man ett kolikbarn så är det kanske värt att pröva.
    Jag är fullkomligt övertygad om, att har man verkligen ett kolikbarn, så testar man ALLT! Det är liksom därför det inte finns någon förklaring, vad man än provar så fortsätter ändå barnet att skrika. Jag får intrycket av att du tror att AW är ensam om idén att införa tydliga vardagsrutiner och ge obegränsat med mat? Kan säga att så är det ju givetvis inte...
  • vittra
    CattieNess skrev 2009-05-06 19:35:13 följande:
    Ja, så är det nog. Som sagt, jag har ingen erfarenhet av kolik. Det var endast en tanke. Och nej, jag tror inte att AW är ensam om idén att ha vardagsrutiner ? Stig ner du också lite.
    Kan du förstå att den tanken känns väldigt kränkande och hånande för dem som verkligen har barn med kolik? Jag behöver inte stiga ner någonstans ifrån, jag blir förbannad när folk tror att kolik lätt går att bota genom MAT! Då har man ingen koll och du säger ju själv att du inte har någon erfarenhet av kolik, men många andra här har skrivit och förklarat. Ändå låter det som att du inte tror på företeelsen, "så är det nog" osv. Uppenbart är ju, för att komma på rätt spår igen, att AW har lika lite kunskap och erfarenhet av kolik som du har...
  • vittra
    CattieNess skrev 2009-05-06 20:06:25 följande:
    Läs mitt inlägg igen är du snäll. Jag tänker på det här med kolikfrågan.. Jag har inte haft något barn emd kolik så jag har ingen erfarenhetför fem öre.. Förutom mat så förespråkar hon ju någorlunda rutiner, beroende på ålder.. Så att det skall bli -förutsägbart- för barnet. De trådar jag har läst som handlar om kolik på AW:s forum så har det faktiskt löst sig med att mata och ha rutiner.. SM helt enkelt. Fast så kan det ju vara så att de som det inte funkar för, skriver det helt enkelt inte.. Sedan finns det väl 2 olika sorters kolik? En falsk och en riktig. Karolinska har en lista på vad som skall uppfyllas om det är riktig kolik. OM det nu är så att koliken lindras med tillräckligt mycket mat och en förutsägbar dag, så är det synd att det inte har fått större genomslagskraft. Det kan ju vara så enkelt att det är ett gammalt beprövat knep som vi har glömt bort när nya generationer växer fram och hittar nya lösningar, kunskap och teorier på saker.. Jag tänker, jag tror, jag har inga erfarenheter själv, OM det nu är så. Kanske glömde jag ett frågetecken vid sista meningen? Du är ungefär lika ödmjuk inför andra som AW är.
    För att tala om ödmjukhet, du fullständigt idiotförklarar ju varenda en som har barn med kolik genom dina inlägg! Inte konstigt att man blir irriterad... är det att vara ödmjuk?
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-06 21:46:36 följande:
    Massmord på flera miljoner människor kan INTE jämföras med Anna Wahlgren! Sen får man tycka vad man vill om henne, hennes metoder och oss "anhängare". Jag kan bemöta och svara på frågor och kritik om metoden, verktyg osv. men detta tycker jag är lågt!
    För att vara lite skämtsam kan man mycket väl tänka sig massmord när man tänker på hur många fall av plötslig spädbarnsdöd hon kan ha orsakat med sina rekommendationer. Detta sedan barnabokens tid även!
  • vittra
    hönamor skrev 2009-05-06 22:50:11 följande:
    Och även ilska är en känsla som barnet behöver få bekräftat enligt mig, så att lämna någon så liten med sina känslor är aldrig ok vad det än är för känsla.
    Håller fullständigt med, det är ju jätteviktigt att man som förälder bekräftar ALLA barnets känslor. Annars vet ju barnet sedan inte hur dessa ska hanteras... Nu är det ju visserligen inte så att ett litet spädbarn skriker för att det är argt, men detta gäller ju under hela uppväxten.
  • vittra
    JennyCecilia skrev 2009-05-06 22:54:18 följande:
    Jag har hittat en sak. Som är väldigt intressant. Den ifrågasätter SHN! Vad har ni att säga om det här? "Spädbarnet föds med en förväntan att någon ska hantera stress åt dem. Vanligtvis har de mycket låga kortisolnivåer under de första levnadsmånaderna, så länge som de vårdande vuxna upprätthåller deras jämvikt genom att beröra dem, klappa dem, mata dem och vagga dem. Men deras omogna system är också mycket instabila och reaktiva; de kan hamna i mycket höga kortisolnivåer om ingen ger dem gensvar. Spädbarn kan inte själva hantera sin kortison. /?/ Det råder fortfarande stor förvirring om hur man bäst ska hantera spädbarns känslor av akut obehag. Det är fortfarande vanligt förekommande att man inte tar upp barnet, utan låter det på ?gråta ut?, som framgår av citatet i kapitlets inledning (refererar till en text skriven av en personal som väcktes varje morgon av ett gråtande barn vid 3-4 tiden och kände obehag då läkarna sade att det inte var skadligt att gråta ut, detta var i början på 60-talet). Sådana känslor av obehag är förmodligen oundvikliga då och då men att använda sig av denna metod på ett regelmässigt sätt lämnar mycket i övrigt att önska. Ett spädbarn vars stress (och därigenom kortisolhalt) inte hålls på hanterbara nivåer kan senare bli allvarligt påverkat. Det finns en del belägg för att höga kortisolhalter efter en viss tid kan vara giftiga för en hjärna under utveckling. Alltför mycket kortison kan i synnerhet påverka utvecklingen av den orbitofrontala delen av den prefrontala hjärnbarken (Lyons m.fl 2000a) - ett område som vi tidigare sett ansvarar för att avläsa sociala koder och anpassar vårt beteende till sociala normer." Impertiff? Vad säger du om det här? Någon annan?
    Vill bara säga att ALL forskning kring spädbarn säger emot SHN.......
  • vittra

    Alltså, tvärtom menar jag väl egentligen, SHN går emot all forskning på alla sätt och vis.

  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-07 10:49:14 följande:
    Hur menar du nu? Kan du berätta mer.
    All forskning talar för att man ska trösta barnet, alltid, varje gång när det är ledset. Man ska absolut inte ignorera det och all forskning talar emot att det på något sätt skulle vara positivt för barn att få skrika lite ibland. Det är precis tvärtom, all forskning som finns idag visar att barn som ignoreras med sina skrik av en eller annan orsak utvecklas negativt när det gäller psykisk hälsa. All forskning visar att ett spädbarn behöver någon som kan fungera som en spegel för att lära sig förstå känslor och att hantera dem, föräldern måste möta känslorna, inte ignorera dem. Det är responsen barnet får som gör att barnet lär sig känna, förstå och visa känslor. Risken annars är sk empatistörning.
    Givetvis är det även så, och det behöver man nog inte ens forskning för att förstå, att blöjor ska bytas omedelbart annars blir rumpan sårig och gör ont. Man plågar alltså barnet genom att inte byta en bajsblöja och det är något som i allra högsta grad påverkar barnets fortsatta psykiska utveckling, enligt forskningen är blöjbyten något självklart för att barnet ska kunna utveckla tillit till sin omvärld, precis som att få mat när barnet är hungrigt. Barnet behöver inte få höra slammrande kastruller, barnet behöver få sitt egentliga behov tillgodosett, detta allt enligt forskningen.
    All forskning idag visar att magläge hos spädbarn ökar risken för PSD.

    Ska jag fortsätta?
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.