• Anonym (levavidare)

    Vi som vill leva kvar i relation trots otrohet - kom hit så stöttar vi varann

    Min man (vi har en 18 år lång relation) fick en livskris och hade en några månader lång hemlig affär med hela "kitet" som välte hela förhållandet över ända. Äktenskapet fick sig en rejäl törn men vi har barn, och efter övervägande (ett halvår), så beslöt vi att fortsätta. Skadan blev dock rejäl för min del. Jag är inte trygg i relationen och litar inte alltid på vad han säger (vilket jag alltid gjorde förut). Ibland kan jag få ångest över att jag blir lurad igen, bara att han är skickligare denna gång. Lika ofta som jag tror på att han gjort ett "brutalt misstag" när han var vek och feg. Min man hoppas dock att det ska bli bättre, och att tiden ska få den här dumheten att blekna i framtiden. Har ingen aning, men att bryta upp 18 års bygge och lämna någon som fortfarande har många egenskaper jag tycker om, känns inte ok alls. Vill inte ge upp än men otroheten har fått mig, världens trognaste, att bete mig annorlunda och jag är mycket mer uppmärksam för andra män som visar mig intresse (dock fortfarande se men inte röra). Det känns som ett sätt att "må bra" i all känsla av svek och jag tror att det är ett sätt att inte gräva ner sig. Någon som känner igen sig och vill utbyta tankar...? 

  • Svar på tråden Vi som vill leva kvar i relation trots otrohet - kom hit så stöttar vi varann
  • Anonym (levavidare)
    Anonym (lugnt men svårt) skrev 2012-06-12 22:36:45 följande:
    Jag tycker också det är rimligt att man gör det man kan utifrån förutsättningarna för att överleva och må så bra som möjligt. För mig är det en tröst att jag inte är ensam om att ha sökt bekräftelse och fått känna att jag (trots allt) duger, är uppskattad, snygg och åtråvärd. 
    Min partners agerande skadade mig så och jag hittade inget annat bra sätt, kortsiktigt, för att komma på fötter igen.. Däremot tror jag inte att det är en hållbar lösning i längden. När man kravlat sig upp ur avgrunden måste man börja hitta sig själv igen och läka hela vägen in.. Det gör man inte genom att fly till någon som bekräftar och finns i stunden. 

    Min partner har tyvärr aldrig lyckats "överösa" mig med kärlek eller andra starka (positiva) känslor så jag gav nog upp för en tid sedan även om jag egentligen skulle vilja göra ett försök att hitta tillbaka. Även om partnern hade en vilja och lust så finns det inget riktigt engagemang.. Hur gör man.. typ? för att visa att man älskar någon och vill något..
    Kanske är det lättare att hitta den viljan till någon annan men inte till mig, längre.

    Skulle det ändå (mot förmodan) bli så vill jag gärna höra hur ni andra gjort - som verkligen hittat vägen..
    Den här tråden verkar annars mest vara eländig (nästan som alla andra otrohetstrådar).. Hade nog hoppats och förväntat mig lite mer positiva tongångar.. men det kanske är att hoppas för mycket..? Glad 
    Håller med fullständigt, det är mycket viktigt att stärka sig själv och börja bygga upp sig inifrån. Kortsiktiga bekräftelselösningar är för det första akuta tillståndet efter otroheten, sedan måste man någon gång ta tag i sig själv- givetvis.

    Nu e det go´natt vänner - försöker utveckla denna tråd vidare imorgon till a "sunny side". Älta gärna, men inspirera också ...Hjärta
  • Anonym (sakta framåt)

    Jag kastar mig försiktigt in i "er" tråd.

    Fick i mellandagarna 2010 veta att min man ville skiljas och börja ett nytt liv med vår dotters bästa kompis mamma. Detta efter att de byggt upp en relation (både emotionell och fysisk) under tre månader. Jag hade i ärlighetens namn haft otroheten på känn, men aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att han skulle vilja lämna sin familj... Det började som ett "oskyldigt" hångel som han inte trodde att jag skulle förlåta och "han ville testa om det var värt att bli lämnad för" innan han bestämde sig för att berätta eller inte...

    Jag är/var väl medveten om VARFÖR det blivit som det blivit mellan oss innan detta  (vi hade en väldigt väldigt besvärlig tid att bilda familj och när barnet väl kom behöver vi olika sätt och olika långtid att bearbeta allt som hänt och lyckades inte kommunicera kring våra behov i detta) och det gjorde det nog lättare att se över det enorma sveket och se till HUR vi skulle hantera denna situation bäst.

    För vår dotters skull ville jag inte bara släppa taget där och då och eftersom maken hela tiden höll fast vid att han inte slutat älska mig - bara gett upp hoppet om att få känna sig älskad tillbaka - bestämde vi oss för att söka hjälp i familjerådgivning och ge OSS en chans att reparera äktenskapet. Jag kände att OM det skulle bli så att vi gick skilda vägar skulle jag i alla fall kunna se min dotter i ögonen och säga att vi verkligen verkligen försökt.

    Hela 2011 var oerhört skakigt. Han var inte säker på vad han ville, jag var säker på att jag i alla fall inte ville leva med någon som ljög och det svajade betänkligt både fyra och fem gånger utöver den städiga plågan och oron. Inte underlättade det heller att flickorna fortfarande gick/går på samma förskoleavdelning och vi på ett eller annat sätt behöver fortsätta ha kontakt med det andra paret iom att de blir bjudna på samma kalas och vi möts då och då vid hämtning och lämning...Och ovanpå allt fick min man en cancerdiagnos (frisk nu). Man kan lungt säga att 2011 är ett år vi inte gärna kommer vilja titta tillbaka på.

    Efter cancern blev jag sjukskriven för utmattning (i okt 2011) och när jag kravlat mig upp ur den initiala dvalan det förde med sig (sov 12-16 timmar per dygn i två månader) kom vändningen. Då hade vi varit nere på botten tillsammans och fått det bekräftat om och om igen VARFÖR vi valt varandra från början och varför vi fortfarande väljer varandra.

    Sen kan jag ärligt säga att allt inte glömt. Själva otroheten är förlåten sen länge, men lögnerna som följde i dess spår är svårare att skaka av sig. Jag tror aldrig min tillit kommer bli 100-procentig igen. Det smärtar mig, men jag har valt att leva med det, och här och nu känns det som rätt val. Min man är medveten om sin skulld i detta och är väldigt bra på att bekräfta och kompensera så att det finns positiva saker som väger upp den bristen.

    Han är också väldigt bra på att hitta på hyfsat långsiktiga projekt vi gör tillsammans för han vet att det ger mig tillfällig trygghet att veta att han (som är lite försiktig med både tid och pengar) gör långsiktiga investeringar i vårt gemensamma liv.

    Problematiken med den andra familjen (som precis nu separerat som en konsekvens av allt som hände) kvarstår så klart även om det blir lättare att hantera ju längre tiden går. Vi har tänkt tanken att flytta för att slippa det osäkerhetsmomentet, men vi trivs alldeles för bra både med vårt hus och området. Och om ett par år är det skolstart och flickorna (som fortfarande är bästistar) kommer troligtvis bli placerade på olika skolor pga geografin. I väntan på det tar vi dagen som den kommer ... ibland snubblar vi till och behöver deppa en dag eller två, men det måste det kunna finnas utrymme för. Det går inte att låtsas som om inget hänt direkt.

    För två veckor sedan var vi i Champagne över en långhelg och firade 10-årig bröllopsdag och jag vågar påstå att vi är lyckliga nu. Inte varje dag - men vem är det? - men vi har många fler lyckliga dagar än tvärt om och jag kan titta tillbaka och känna att på något skumt sätt var det kanske nödvändigt att det som hände hände och att det hände just då ... innan vi drivit ner varandra så långt i vår negativa kommunikationsspiral att vi inte längre kunnat hitta tillbaka.

    Jag har många gånger under resans gång funderat över om jag gjort rätt och att det varit mycket enklare att "bara" gå sin väg och starta om på egen hand. Har dock aldrig känt ett behov att säka bekräftelse någon annanstans. Förmodligen för att jag inte saknat bekräftelse från min man, det är ju snarare jag som inte kunnat bekräfta honom ...

    Det blev lite långt det här, men jag är gärna med och samtalar lite om fram- och baksidor med beslutet att stanna efter ett svårt svek. Misstänker att det finns lika många sätt att handera det som det finns familjer...

  • Anonym (sakta framåt)

    Vill bara understryka att jag inte ser något som helst konstigt i känslan av att vilja få bekräftelse av andra. Tvärt om - det är en fullt begriplig känsla och det är nog viktigt för somliga i läkandeprocessen. Det har bara inte varit MIN väg.

    Sen kan jag personligt tycka att det blir lite skevt om man inte kan vara ärlig mot den man har valt att stanna hos om hur man känner kring detta. Känns lite som om man bygger in ännu mer lögner i relationen då... eller tänker jag snett där tycker ni?

  • Anonym (levavidare)
    Anonym (sakta framåt) skrev 2012-06-13 00:24:30 följande:
    Vill bara understryka att jag inte ser något som helst konstigt i känslan av att vilja få bekräftelse av andra. Tvärt om - det är en fullt begriplig känsla och det är nog viktigt för somliga i läkandeprocessen. Det har bara inte varit MIN väg.

    Sen kan jag personligt tycka att det blir lite skevt om man inte kan vara ärlig mot den man har valt att stanna hos om hur man känner kring detta. Känns lite som om man bygger in ännu mer lögner i relationen då... eller tänker jag snett där tycker ni?
    Nej, du har helt rätt, men det får vara upp till var och en att känna efter var samvetet går för en lögn om den måste finnas i ett "läkande". Kanske är lögnen ljust pudervit, grå eller svart som synden. Jag dömer ingen här - ni måste få chans att må bra. Gör vad ni måste inom ramen för vad ni står ut att leva med i samvetet sedan. Ni har alla en egen personlig version och ramar för det.

    KramOskyldig 
  • Anonym (lugnt men svårt)
    Anonym (sakta framåt) skrev 2012-06-13 00:24:30 följande:
    Vill bara understryka att jag inte ser något som helst konstigt i känslan av att vilja få bekräftelse av andra. Tvärt om - det är en fullt begriplig känsla och det är nog viktigt för somliga i läkandeprocessen. Det har bara inte varit MIN väg.

    Sen kan jag personligt tycka att det blir lite skevt om man inte kan vara ärlig mot den man har valt att stanna hos om hur man känner kring detta. Känns lite som om man bygger in ännu mer lögner i relationen då... eller tänker jag snett där tycker ni?
    I mitt fall så var jag öppen med att jag hade kontakt med andra men det var å andra sidan inte så oerhört avancerat utan handlade om samtal, flirt och nån enstaka dejt utan att det gick särskilt långt. Detta var inte så mycket att säga om eftersom min partner fortsatt att ha kontakt med sin förälskelse under hela tiden.

    Men jag håller i princip med om att man nog behöver tänka lite längre om man har som mål/förhoppning att kunna hitta tillbaka till varandra. Hade vi (båda) bara velat så tror jag faktiskt vi har bättre förutsättningar att bli lyckliga tillsammans idag än innan krisen drog igång. Då var vi båda rätt trötta och oinspirerade i livet, nu har vi båda hitta ny lust i våra respektive liv och en vilja till  en positiv framtid.

    Problemet är att man båda måste tro och vilja men också känna att det finns något kvar att bygga på. Idag känns det inte som att jag/vi ens får chansen att försöka.
  • Mallan1987

    Min vet om mina känslor och kontakt med kollegan, för nån dag sen bad min man mig bryta med honom för att min kontakt med en annan man sårar honom. Jag har brutit nu, sen får jag se hur jag mår nu när min bekräftelse och bollplank är borta.

  • Anonym (levavidare)
    Mallan1987 skrev 2012-06-13 11:48:38 följande:
    Min vet om mina känslor och kontakt med kollegan, för nån dag sen bad min man mig bryta med honom för att min kontakt med en annan man sårar honom. Jag har brutit nu, sen får jag se hur jag mår nu när min bekräftelse och bollplank är borta.
    Det tycker jag låter sunt, du har gett en signal om att du respekterar hans vilja (och då hopps man ju att samma känsla väcks hos honom, och att han fattar att det är han(!!!) som måste vara din bekräftelse och bollplank nu (så att du slipper söka det någon annanstans.
    Lycka till med det...! 
  • Anonym (sakta framåt)
    Mallan1987 skrev 2012-06-13 11:48:38 följande:
    Min vet om mina känslor och kontakt med kollegan, för nån dag sen bad min man mig bryta med honom för att min kontakt med en annan man sårar honom. Jag har brutit nu, sen får jag se hur jag mår nu när min bekräftelse och bollplank är borta.
    Tycker också det låter som en sund reaktion från honom och att du mötte det bra. Sen får som sagt tiden utvisa om ni kan uppfylla varandras behov av bekräftelse igen.

    En sak som jag tycker är jobbigt i allt det här är vår genmensamma relation till mina vänner. Det är så många som är så arga på min man. En del till och med argare än jag varit själv. Jag har i mångt och mycket försökt tona ner det hela och bett dem respektera att jag faktiskt valt att stanna, men det märks så tydligt när vi umgås som par med några av dem att de inte kan se förbi det som hänt och min man blir av naturliga skäl rätt obekväm tillsammans med många av dem. Har ni upplevt detta och hur har ni tacklat det. Vi har hamnat i en situation där jag mest umgås med mina vänner när jag har egentid och så blir vårt "parumgänge" med hans närmsta, med något undantag ...
  • Anonym (levavidare)
    Anonym (sakta framåt) skrev 2012-06-13 12:51:54 följande:
    Tycker också det låter som en sund reaktion från honom och att du mötte det bra. Sen får som sagt tiden utvisa om ni kan uppfylla varandras behov av bekräftelse igen.

    En sak som jag tycker är jobbigt i allt det här är vår genmensamma relation till mina vänner. Det är så många som är så arga på min man. En del till och med argare än jag varit själv. Jag har i mångt och mycket försökt tona ner det hela och bett dem respektera att jag faktiskt valt att stanna, men det märks så tydligt när vi umgås som par med några av dem att de inte kan se förbi det som hänt och min man blir av naturliga skäl rätt obekväm tillsammans med många av dem. Har ni upplevt detta och hur har ni tacklat det. Vi har hamnat i en situation där jag mest umgås med mina vänner när jag har egentid och så blir vårt "parumgänge" med hans närmsta, med något undantag ...
    Jättebra att du säger detta! Det är min man som är mest besvärad av att några av mina vänner vet. De är inte direkt arga men många är lite "dolt" föraktfulla eller vad man ska säga, mot vad han ställt till med. Tyvärr skäms jag för honom inför mina föräldrar, för de har så trygga värderingar i "hur man beter sig mot varann i en par- relation". Det är jättejobbigt att mamma  t e x  går och tycks "tycka synd om mig". Hon blev helt bedrövad när det kom fram vad som hänt (det var inte vi som berättade ...). Avskydde att känna ansvar för hur även andra kände i detta, det var ju fullt upp med den chock jag hade själv. Men - det är bara att strunta i, man får förklara att "vi ska göra ett försök och se om det går att fortsätta".
  • Anonym (elli)

    Här är min historia:
    Min man och jag hade varit ett par i 14 år. De senaste åren var det halvknackigt och jag hade själv funderat på skilsmässa många gånger men kommit fram till att jag ändå älskade honom. För ca ett år sen berättade han en kväll att han inte hade så mycket känslor kvar för mig och att han ville separera. Fast jag hade haft liknande tankar själv blev jag ändå helt chockad och knäckt. Jag frågade om han hade någon annan och då sa han att det fanns en kvinna på hans jobb som han blivit förälskad i och hon i honom. Men de hade inte haft sex. Jag bara grät och mådde illa och kräktes hela natten.

    Dagen efter lämnade han barnen hos sin mamma och stack och sa jag kommer tillbaka imorgon. Dagen efter detkom han tillbaka och sa att han hade saknat mig och att vi kanske kunde fortsätta tillsammans men att han behövde ha en paus för att känna efter.

    Efter det var det en väldigt konstig månad när han typ hade mig och den andra kvinnan parallellt. Jag mådde väldigt dåligt men klarade inte av att be honom dra åt helvete som jag borde ha gjort om jag hade haft nån stolthet.

    I alla fall efter 1 månad sa han att han fortfarande hade känslor för den andra men att han älskade mig mer och att han tänkte avsluta med henne. Jag fick honom att lova att de aldrig mer skulle ha kontakt (hon slutade som tur var på arbetsplatsen). Vi gick i parterapi och kom fram till några saker som vi behövde ändra på för att få det bättre. Nu har vi det på många sätt mycket bättre än innan. Han är noga med att ge mig mycket bekräftelse och vi har roligt tillsammans igen. Han har sagt många gånger att det var så fel det som hände. Men hans svek sitter förstås kvar som en tagg i hjärtat och så fort jag kommer att tänka på den andra kvinnan får jag ångest. Jag hoppas på att de här känslorna kommer att blekna med tiden.

Svar på tråden Vi som vill leva kvar i relation trots otrohet - kom hit så stöttar vi varann