• Anonym (Sorgsen)

    Jag hade lämnat om det inte vore för.....

    Jag känner mig förbrukad. Jag fyller 44 i år och har två barn. Om de vore äldre och hade flyttat, eller om jag hade råd att bo kvar i storstan som singel och ha en 4a. Om min man inte vore min bästa vän. Jag har missat alla chanser för ett liv i passion och fullständig kärlek. Om jag inte vore så rädd för att ingen nånsin skulle vilja ha mig, hade jag jag lämnat. Hur ska jag tänka.? Ge mig lite uppmuntran är ni snälla.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-05 17:50
    Jag är inte längre rädd och egentligen inte längre sorgsen. Jag är rädd om min familj men har påbörjat min inre resa mot ensamheten. Jag ska resa, göra galna saker och ha kul, sedan, så sedan så kanske kommer jag att ta steget fullt ut i det okända. Våren kanske blir varm och het.

  • Svar på tråden Jag hade lämnat om det inte vore för.....
  • de Robespierre
    Anonym (Sorgsen) skrev 2014-01-28 16:28:27 följande:
    Har aldrig varit tokkär i min man. Vad jag minns i alla fall. Tror det är därför jag saknar nåt. Vad tror du? Men om jag kan blindhet vore det fantastiskt. Helst i kust honom.
    Är det en insikt du har fått på senare år eller fanns det med i beräkningen redan från början?
  • Anonym (man40+)

    Har själv aldrig heller varit tokkär i min partner. Har från början varit lite tveksameter, men har då varit mer inställd på att det vart jag som inte "vågade" bli kär. Nu många år senare och efter terapi känner jag mig själv och har blivit mycket mer öppen i allt. Jag "ser" med andra ögon och ser också att jag också är värd att "vara lycklig". 

    För min del handlar det varken om ålder eller om någon godisaffär. Det handlar helt enkelt om att jag känner att en bit av mig dör för var dag som går - istället för att ladda batterier hemma så dräneras de fullständigt. Självklart finns det ljusglimtar - men de är få...och laddar lite.

    Min partner älskar mig över allt annat säger hon. Tyvärr så känns det väldigt dubbelbottnat när man upplever en vardag där det är mer vanligt med vassa kommentarer och kalla blickar än leenden och åtrå. Känns även rätt avklätt när man är hos kompisar och hon pratar om vardagsbestyr som att hon får allt fixa det ena och andra, då jag vet att verkligheten är tvärtom. 

    Detta är bara en bråkdel av mina tankar som kommer ut här - för det skulle bli alldeles för långt och komplicerat att få ner allt på pränt. Många år av tankar och funderingar.

    Klart jag tänker på att OM man nu skulle gå isär.... Ett sådant tomrum det skapar. Men vad är det jag förlorar - Om det jag förlorar är att inte dö en bit var dag, så är ju valet ganska enkelt egentligen. Men det man kommer ihåg är ju de där leenden... kramarna ...som faktiskt finns där emellanåt... Men på något tokigt sätt så känns det som om man hålls vid liv av en respirator. Man lever...men det är knappt... däremot så VILL man leva och vara glad. Känna värme och energi när man kommer hem. Längta hem! Inte bara till barnen - utan till alla!!!

    Om vi går isär - kanske så blir man singel resten av livet. Men då kommer jag i vart fall att vara otroligt glad med mina barn. Sakna något kommer jag nog rejält att göra - men jag skulle inte sakna att komma hem till vrede och iskalla blickar....men tomt är det...

    Känns som om jag redan har svaret - men jag gillar det inte ändå!

    Komplicerat.

    Jag vet framförallt att det skulle tära på barnen - Men å andra sidan så tror jag på sikt att det skulle bli bra då de skulle få mer glädje omkring sig - förutsatt att det funkar med samarbetet mellan föräldrarna....
    Nej jag vet att man inte ska vara tillsammans enbart för barnens skull...men klart att tanken kommer...

    Komplicerat.

  • Anonym (Sorgsen)

    J


    de Robespierre skrev 2014-01-28 19:51:13 följande:
    Är det en insikt du har fått på senare år eller fanns det med i beräkningen redan från början?

    jag vet verkligen inte. När jag träffade min man var jag trött på omogna och opålitliga karlar. Han hade många egenskaper som jag gillar. Pålitlig, ärlig, trogen rätt stilig, egen företagare och driftig och bra i sänghalmen. Toppenkille. Men tokkär nej. Tror inte det, nånsin.Jag fick lära mig den hårda vägen att om man ska ha en chans kan man inte gå och vänta utan visa killen att dig ska jag ha. Jag trånar inte, varken nu eller då, utan tar initiativ för att jag måste. Har aldrig träffat en kille som aktivt talar om för mig att, dig vill jag ha. Jag tror det är ganska typiskt för svenska män. Av sydeuropéer har jag blivit mycket uppvaktad. Ser inte så ursvensk ut.
  • Anonym (Sorgsen)
    Anonym (man40+) skrev 2014-01-28 20:38:45 följande:
    Har själv aldrig heller varit tokkär i min partner. Har från början varit lite tveksameter, men har då varit mer inställd på att det vart jag som inte "vågade" bli kär. Nu många år senare och efter terapi känner jag mig själv och har blivit mycket mer öppen i allt. Jag "ser" med andra ögon och ser också att jag också är värd att "vara lycklig".  För min del handlar det varken om ålder eller om någon godisaffär. Det handlar helt enkelt om att jag känner att en bit av mig dör för var dag som går - istället för att ladda batterier hemma så dräneras de fullständigt. Självklart finns det ljusglimtar - men de är få...och laddar lite. Min partner älskar mig över allt annat säger hon. Tyvärr så känns det väldigt dubbelbottnat när man upplever en vardag där det är mer vanligt med vassa kommentarer och kalla blickar än leenden och åtrå. Känns även rätt avklätt när man är hos kompisar och hon pratar om vardagsbestyr som att hon får allt fixa det ena och andra, då jag vet att verkligheten är tvärtom.  Detta är bara en bråkdel av mina tankar som kommer ut här - för det skulle bli alldeles för långt och komplicerat att få ner allt på pränt. Många år av tankar och funderingar. Klart jag tänker på att OM man nu skulle gå isär.... Ett sådant tomrum det skapar. Men vad är det jag förlorar - Om det jag förlorar är att inte dö en bit var dag, så är ju valet ganska enkelt egentligen. Men det man kommer ihåg är ju de där leenden... kramarna ...som faktiskt finns där emellanåt... Men på något tokigt sätt så känns det som om man hålls vid liv av en respirator. Man lever...men det är knappt... däremot så VILL man leva och vara glad. Känna värme och energi när man kommer hem. Längta hem! Inte bara till barnen - utan till alla!!! Om vi går isär - kanske så blir man singel resten av livet. Men då kommer jag i vart fall att vara otroligt glad med mina barn. Sakna något kommer jag nog rejält att göra - men jag skulle inte sakna att komma hem till vrede och iskalla blickar....men tomt är det... Känns som om jag redan har svaret - men jag gillar det inte ändå! Komplicerat. Jag vet framförallt att det skulle tära på barnen - Men å andra sidan så tror jag på sikt att det skulle bli bra då de skulle få mer glädje omkring sig - förutsatt att det funkar med samarbetet mellan föräldrarna.... Nej jag vet att man inte ska vara tillsammans enbart för barnens skull...men klart att tanken kommer... Komplicerat.

    Du skrev att efter terapin var det okej ett tag. Varför inte längre? Var i långa landet bor du? Jag menar, om du bor i en större stad är det lättare att vara anonym med sina behov och önskemål. Har ni sex nån gång eller är det dött? För står att du vill vara glad, det vill jag med. :) :)
  • P30

    Jag har beskrivit min bakgrund på det här forumet lite för många gånger, ledsen för att jag inte orkar en gång till...

    Jag har i alla fall skilt mig efter år av tankar av precis samma karaktär som ni har. Jag tror att man kan ha relationer längre tid än de 7-10 år som brukar anges, men jag tror egentligen att det är emot vår naturliga drift och att det i så fall kräver ömsesidigt engagemang och arbete. Det räcker inte att båda "vill" utan att göra jobbet. Det räcker inte att en både vill och gör jobbet.

    För att hålla ihop länge krävs antingen att man vänjer sig så mycket vid situationen och är så rädd för alternativet att man stannar - och sedan ägnar man kvällarna åt att titta på tv om man skall göra något tillsammans - eller så utvecklar man sina hobbies där han är ute och cyklar 15 timmar i veckan och hon tar hand om familjen, eller att hon går på gymmet och kör sin klasser medan han sitter hemma.

    Jag tror inte att det är för inte att en kvälls tillfälligt tv-avbrott leder till katastrof på förlossningsavdelningen nio månader senare och en månads kommunikationsavbrott förmodligen skulle betyda döden för mängder av äktenskap. All ångestdämpning som vi fyller våra liv med försvinner och kvar finns tragiken i all sin prakt.

    Skall man få ett förhållande att fungera långsiktigt måste man prata, sedan prata lite mer och förstås göra saker tillsammans. Man behöver komma bort från anklagelser och att jämföra penislängd (eller vem som gör minst eller mest och hur man skall värdera allt jobb.)

    Min devis är ju som du ser nedan: om du gör som du alltid har gjort, så får du det resultat du alltid har fått. I ett förhållande innebär det att om du inte är nöjd så finns det faktiskt exakt noll chans att det mirakulöst kommer att bli bättre utan att något förändras.

    Det kan förstås vara att barnen flyttar ut, att ni börjar ligga med andra, att ni går en kurs i improvisationsteater ihop, börjar med tantrasex, hittar ett gemensamt intresse (där båda faktiskt gillar tanken att stå i ett garage och renovera en väldigt gammal bil) - eller går en sex- och samlevnadskurs.

    Cirkus Eros är en kurs jag verkligen rekommenderar till alla som vill få till en förändring, om båda parterna i förhållandet, på riktigt, vill få till en förändring. Mängder med aha-upplevelser, massor av utmaningar - perfekt för att tvinga er ur er komfortzon där ni gör som ni alltid har gjort.

    I en del förhållanden har man det för dåligt och får aldrig möjlighet att känna kärlek och glädje, men lika ofta tror jag att det är tvärt om. Man har det så lätt, enkelt och välplanerat att det aldrig bränner till på djupet och man bara drunknar i all mellanmjölk. Aldrig en tår, aldrig ett lyckligt skratt, bara körabarnentillhockeyträningen och renovera huset även om det inte behövs.

    Så, det enklaste är faktiskt att skilja sig. Att hitta någon annan att leva med och att se till att inte göra om samma misstag igen.

    Det fegaste är att bara leva kvar och tänka:
    A. Jag är inte värd något bättre
    B. Jag är för rädd för att lämna, tänk om jag blir ensam
    C. Det är bättre för barnen om jag är kvar.
    D. Jag kan inte tänka mig min sambo med någon annan
    osv...

    Du ÄR värd kärlek, glädje och skratt. Du kommer att vara ensam ett tag, du klarar det. Och du kommer att hitta en ny. Det är mycket bättre för barnen om du lämnar - det enda du skickar vidare till barnen är att förhållanden är något man skall lida sig igenom och man skall aldrig vara lycklig. Och är inte den person du en gång blev kär i värd att träffa någon annan, att få känna kärlek, glädje och skratt? 

    Och skulle inte dina barn må jäkligt mycket bättre om du fokuserade på barnen totalt varannan vecka - och varannan vecka fokuserar din "sambo" på barnen totalt. Barnen får lära sig att man kan leva på olika sätt i olika familjer med fler vuxna som tycker om dem och tar hand om dem.

    Det allra modigaste är att stanna och ge sig fan på att lösa det. Att båda är helt fokuserade på att investera all tid och alla pengar i att fortsätta ihop, att det faktiskt är tusen gånger viktigare än en ny bil.

    Puss och lycka till!


    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
  • Anonym (Sorgsen)
    P30 skrev 2014-01-28 21:12:17 följande:
    Jag har beskrivit min bakgrund på det här forumet lite för många gånger, ledsen för att jag inte orkar en gång till... Jag har i alla fall skilt mig efter år av tankar av precis samma karaktär som ni har. Jag tror att man kan ha relationer längre tid än de 7-10 år som brukar anges, men jag tror egentligen att det är emot vår naturliga drift och att det i så fall kräver ömsesidigt engagemang och arbete. Det räcker inte att båda "vill" utan att göra jobbet. Det räcker inte att en både vill och gör jobbet. För att hålla ihop länge krävs antingen att man vänjer sig så mycket vid situationen och är så rädd för alternativet att man stannar - och sedan ägnar man kvällarna åt att titta på tv om man skall göra något tillsammans - eller så utvecklar man sina hobbies där han är ute och cyklar 15 timmar i veckan och hon tar hand om familjen, eller att hon går på gymmet och kör sin klasser medan han sitter hemma. Jag tror inte att det är för inte att en kvälls tillfälligt tv-avbrott leder till katastrof på förlossningsavdelningen nio månader senare och en månads kommunikationsavbrott förmodligen skulle betyda döden för mängder av äktenskap. All ångestdämpning som vi fyller våra liv med försvinner och kvar finns tragiken i all sin prakt. Skall man få ett förhållande att fungera långsiktigt måste man prata, sedan prata lite mer och förstås göra saker tillsammans. Man behöver komma bort från anklagelser och att jämföra penislängd (eller vem som gör minst eller mest och hur man skall värdera allt jobb.) Min devis är ju som du ser nedan: om du gör som du alltid har gjort, så får du det resultat du alltid har fått. I ett förhållande innebär det att om du inte är nöjd så finns det faktiskt exakt noll chans att det mirakulöst kommer att bli bättre utan att något förändras. Det kan förstås vara att barnen flyttar ut, att ni börjar ligga med andra, att ni går en kurs i improvisationsteater ihop, börjar med tantrasex, hittar ett gemensamt intresse (där båda faktiskt gillar tanken att stå i ett garage och renovera en väldigt gammal bil) - eller går en sex- och samlevnadskurs. Cirkus Eros är en kurs jag verkligen rekommenderar till alla som vill få till en förändring, om båda parterna i förhållandet, på riktigt, vill få till en förändring. Mängder med aha-upplevelser, massor av utmaningar - perfekt för att tvinga er ur er komfortzon där ni gör som ni alltid har gjort. I en del förhållanden har man det för dåligt och får aldrig möjlighet att känna kärlek och glädje, men lika ofta tror jag att det är tvärt om. Man har det så lätt, enkelt och välplanerat att det aldrig bränner till på djupet och man bara drunknar i all mellanmjölk. Aldrig en tår, aldrig ett lyckligt skratt, bara körabarnentillhockeyträningen och renovera huset även om det inte behövs. Så, det enklaste är faktiskt att skilja sig. Att hitta någon annan att leva med och att se till att inte göra om samma misstag igen. Det fegaste är att bara leva kvar och tänka: A. Jag är inte värd något bättre B. Jag är för rädd för att lämna, tänk om jag blir ensam C. Det är bättre för barnen om jag är kvar. D. Jag kan inte tänka mig min sambo med någon annan osv... Du ÄR värd kärlek, glädje och skratt. Du kommer att vara ensam ett tag, du klarar det. Och du kommer att hitta en ny. Det är mycket bättre för barnen om du lämnar - det enda du skickar vidare till barnen är att förhållanden är något man skall lida sig igenom och man skall aldrig vara lycklig. Och är inte den person du en gång blev kär i värd att träffa någon annan, att få känna kärlek, glädje och skratt?  Och skulle inte dina barn må jäkligt mycket bättre om du fokuserade på barnen totalt varannan vecka - och varannan vecka fokuserar din "sambo" på barnen totalt. Barnen får lära sig att man kan leva på olika sätt i olika familjer med fler vuxna som tycker om dem och tar hand om dem. Det allra modigaste är att stanna och ge sig fan på att lösa det. Att båda är helt fokuserade på att investera all tid och alla pengar i att fortsätta ihop, att det faktiskt är tusen gånger viktigare än en ny bil. Puss och lycka till!
    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.

    Men vänskapen då? Om jag ångrar mig. Ångrade inte du dig? Ska googla cirkus euros. Tack.
  • P30
    Anonym (Sorgsen) skrev 2014-01-28 21:43:30 följande:

    Men vänskapen då? Om jag ångrar mig. Ångrade inte du dig? Ska googla cirkus euros. Tack.
    Vänskapen? Om man har barn ihop kommer man helt hundra procent att fortsätta behöva umgås. Om man sköter skilsmässan snyggt kan man vara minst lika bra vänner. Jag skulle säga att jag och min fd fru är bättre vänner idag än när vi var tvungna att få sexliv och allt annat att fungera. Hon har varit hos mig och min sambo och firat jul och generellt trivs vi ganska bra ihop.

    Om man ångrar sig? Generellt sett ångrar ju vi människor mest det vi inte gör, det är väldigt sällan vi ångrar det vi faktiskt gjort efter man har tänkt igenom sina valmöjligheter. Fundera gärna vilka val du gjort i livet där du verkligen funderat, som du ångrar. Det brukar vara väldigt svårt att komma på ett enda i vuxen ålder.

    Nej, jag har aldrig ångrat mig - och även om det var jag som drev detta till 100% (min fru sa på familjeterapin att vi ju hade det perfekta förhållandet - och jag tyckte att vi hade exakt 0% av det jag såg som ett perfekt förhållande) har min fru i efterhand, flera gånger, tackat mig för att jag tog beslutet åt oss och att hon mår så mycket bättre idag.

    Självklart kan saker gå fel, självklart kan man ångra sig. Men, om du frågar folk i din närhet med långa förhållanden bakom sig, sådana som faktiskt klarar att vara ärliga om de funderat på att lämna, men valt att stanna - och om vad de tänker om det kan det hända att du får intressanta svar. Jag tror i alla fall att du kommer att hitta oerhört få människor som valt att lämna och som ångrat sig. De finns, men de är inte många...

    Och majoriteten av dem tror jag faktiskt har lämnat för att de hittat någon annan de blivit förälskade i, inte för att de konstaterat att förhållandet inte var något att ha...
    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
  • Anonym (Sorgsen)

    Hur lång tid tog processen från tanke till handling för er? Jag tänker på att jag kanske skulle ångra det jag inte gjorde. Jag är den trogna typen, han med. Men i ärlighetens nämn drömmer jag om en affär vid sidan om. Skulle aldrig dock. Finns det verkligen undersökningar och statistik på orsakerna Baku att man lämnar? Låter knäppt. Men visst. Så är det kanske.

  • P30
    Anonym (Sorgsen) skrev 2014-01-28 22:16:11 följande:
    Hur lång tid tog processen från tanke till handling för er? Jag tänker på att jag kanske skulle ångra det jag inte gjorde. Jag är den trogna typen, han med. Men i ärlighetens nämn drömmer jag om en affär vid sidan om. Skulle aldrig dock. Finns det verkligen undersökningar och statistik på orsakerna Baku att man lämnar? Låter knäppt. Men visst. Så är det kanske.
    Jag var otrogen de sista åren, tyckte att det var rätt praktiskt eftersom vi ändå inte hade sex. För att göra en lång historia blev jag kär i en av de jag låg med och insåg att det fanns så mycket känslor där inne som ville komma ut. Jag avslutade mina relationer, tog en funderare och kom fram till att jag inte ville leva så och inte ville leva sexlöst och helt värdelöst med min fru.

    Vi gick i familjeterapi, efter tre-fyra månader sa terapeuten att vi inte kom någonstans, våra positioner var låsta. Jag ville ut och hon ville få det att funka. Vi flyttade isär på prov, tre månader utan att diskutera hur vi skulle göra efter de tre månaderna. När de tre månaderna var klara var vi helt överens om att vi skulle separera, då var det glasklart för båda. Så totalt 7-8 månader från det att jag formulerade tanken "jag vill ut".

    Totalt kanske 18 år sedan jag tänkte tanken första gången - att vi inte skulle vara ihop. Därefter barn, giftemål och husköp och allt annat vi kunde struntat i, eller inte. Barnen blev ju bra! ;)
    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
  • Anonym (man40+)
    Ref:
    "Du skrev att efter terapin var det okej ett tag. Varför inte längre? Var i långa landet bor du? Jag menar, om du bor i en större stad är det lättare att vara anonym med sina behov och önskemål. Har ni sex nån gång eller är det dött? För står att du vill vara glad, det vill jag med. :) :)"

    Jag var väldigt glad och lättad över att ha "funnit vägen till mig själv". Hittat tillbaka till något som sedan länge varit bortglömt. Ibland så skapar man ett beteende som man inte alls är nöjd med, men som bottnar i saker som man själv inte har möjlighet att se. Så när jag "klev ut" på andra sidan så kändes det mycket bra. Jag såg möjligheter framför problem. Såg att livet är skönt. Hade fått ny energi.

    Detta i kombination med semester, ledighet, kul tid med ungarna och familjen gjorde att livet tog ett glädjeskutt och allt kändes bra. Men sedan såg jag desto tydligare allt det andra, som jag även tidiare sett, men som nu blev än tydligare. Inga nya tankar egentligen, men mycket tydligare.

    Det jag såg motsvarade inte ett sådant bra liv som jag kände att jag vill leva. Jag vill få energi. Omge mig med positiva personer. Känna sig älskad och glad.

    Ju mer mina ögon öppnat sig desto mer ser jag att min låga slocknar där den är nu. Det känns inte rätt varken för mig, barnen eller någon annan. Barnen råkar ju titt som tätt ut för utbrott från partnern, som egentligen bottar i en aggression emot något helt annat...men tyvärr så kan små ivriga barn få bägaren att rinna över hos någon som redan står och kokar.

    Dessa scenarion orkar jag inte med. Samtidigt känns det så konstigt eftersom jag tvekar så när det verkar så självklart.

    Tackar P30 för sina inlägg. Jag läser och tar orden till mig.

    Märkligt att det ska vara så svårt
Svar på tråden Jag hade lämnat om det inte vore för.....