• Shorona

    Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?

    Ja, hur är det egentligen?
    Kan arbetsförmedlingen tvinga en att söka jobb och acceptera ett jobberbjudande på annan ort om man har barn, hus och sambo med fast jobb sedan flera år tillbaks?
    Alltså, ett jobb som är längre bort än pendelavstånd.


    Stolt mamma till Nicke-lilltroll! 061103
  • Svar på tråden Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?
  • listo

    Allt handlar om hur man kommer överens med sin arbetsförmedlare.
    Tillsammans med sin förmedlare ska man upprätta en handlingsplan, och det är sedan den som bestämmer vad man "måste" och inte måste göra för att uppfylla villkoren för att få ersättning.

    En del förmedlare är stenhårda, andra väljer att vara "slappare" och säga att personer med barn inte behöver söka si eller så. Så som sagt, allt handlar om dialogen med förmedlaren.

  • hus busen

    24 Idag 22:24 - ID: 22388357
    SofiaB

    Enligt min AF så blir sitationen annorlunda då man har småbarn med i bilden. Det är inte sunt att kräva uppryckande av barn i dess trygga miljö som det är van vid, så jag blir inte tvingad att sälja hus och flytta.

    För övrigt så tycker jag att det är ett skevt resonemang.... Ska en Kiruna-bo flytta till Göteborg för att få jobb, för att sedan en Göteborgs-bo ska behöva flytta till Kiruna....? Arbetslösa finns i alla städer. Bättre att satsa på de som redan satsat kapital för att bo i just den staden, istället för att bedriva häxjakt och driva ut dem ur staden till en annan stad med samma problem. Om man däremot bor hemma hos mamma och pappa och lever på a-kassa men bor och äter så gott som gratis så blir det ju lite annorlunda förstås....

    Men det med att flytta till annan ort handlar ju om kompetens till ett arbete... Så ja.. enligt de nya reglerna så verkar det som att en kiruna bo ska flytta till gbg och en gbg bo skulle va tvungen till att flytta till kiruna.

  • listo
    SofiaO skrev 2007-07-02 22:33:50 följande:
    Ni som har starka åsikter om oss "värdelösa" (missförstå mig rätt snälla ni!) och "lata" arbetslösa gissar jag redan har jobb...... Eller? Det är liksom lättare att "tycka" när man redan har "sitt på det torra" ... Bara en kvalificerad gissning. Kan vara helt fel också.
    Eftersom jag har deltagit på slutet antar jag att jag är en av de du menar?
    Jag har en tillfällig projektanställning just nu. Innan den var jag arbetslös en period. Jag har varit arbetslös flera perioder tidigare, har även flyttat över 100 mil för att få jobb. Min syn på det hela har alltid varit densamma. Jag förstår att det måste finnas villkor för att man ska få ersättning. Jag tycker inte att alla villkor är BRA, däremot förstår jag att de finns och ofta också varför.

    Dessutom är det som jag skrev tidigare... i princip samma regler har gällt sedan 1997. Jag har aldrig träffat någon som fått familjen splittrad på grund av reglerna. Har du? Jag tror helt enkelt inte att det är ett stort problem, jag tror inte det är något som särskilt många personer i Sverige råkar ut för. Däremot är det väldigt tacksamt för kvällstidningarna att blåsa upp det, för det säljer lösnummer.
  • Irres mamma
    listoplisto skrev 2007-07-02 22:24:58 följande:
    Arbetsförmedlingen kan följa upp de jobb man anvisas att söka. För någon månad sedan skrevs det i tidningarna om en kvinna som hade fått sin ersättning indragen sedan AF ansett att hon med vilje skrivit för dålig ansökan till ett anvisat arbete. De ansåg att hon därmed inte följde handlingsplanen som varje arbetssökande gör upp tillsammans med sin förmedlare, och då kan de anmäla till a-kassan.
    Då får man väl vara mer subtil - inte skriva överdrivet dåligt, men det viktiga är väl i så fall å få arbetsgivaren å förstå att man inte är sugen på jobbet å inte kommer att göra ett bra jobb. Söker man jobb i äldreomsorgen kan man väl till exempel berätta att man aldrig gillat att jobba med människor och synnerligen inte äldre, att man lätt tappar tålamodet och då kan bli lite otrevlig etc...´Fast det är ju sjukt om man ska behöva göra så...
  • Virriga Vera

    Snälla ni, detta är ingen ny regel, den har funnits i snart 10 år tror jag, vad som har hänt är att nu gäller den från dag 1. Om er man/fru har ett jobb så kan ni INTE bli tvingade att sälja hus och flytta. Däremot så kan ni bli det om maken/makan är arbetslös eller ni är ensamstående.

  • hus busen

    27 Idag 22:27 - ID: 22388494
    listo


    mmonika77 skrev 2007-07-02 22:25:45 följande:
    Fastän min man jobbar längre bort åt Malmöhållet skulle vi ju aldrig vilja bo där. Vi trivs bra där vi bor och vill inte rycka upp barn och sälja det hus vi byggt... helt totalt sjukt.

    Ja, fast grundfrågan är väl egentligen om man ska kunna förvänta sig att bli försörjd via a-kassan för att man inte VILL flytta på sig?

    Man bor ju endå där man bor av en annledning... tror verkligen inte det är bra för människor i längden att bo på nåt annat ställe bara för att där finns jobb... man kanske inte får tag i lght och får bo i bilen....

    Ne.. jag tror inte att det är ett bra system i längden.
  • SofiaO

    listo

    Jag menade inte just dig. Jag läser inte de specifika nicken, utan är endast "intresserad" av åsikterna i sig. Om det är Kalle eller Pelle som skriver är helt ovesäntligt för mig.
    Men all heder till dig om du har flyttat hela 100 mil för att få jobb. Dock skulle nog inte mitt psyke, min familj och vår ekonomi klara av det. Vi köpte nytt hus för 8 månader sedan för att flytta närmare jobben, så därför känns det inte så aktuellt att sälja huset ytterligare en gång och byta dagis ytterligare en gång. Kanske är jag dum, lat eller konstig. Ok, låt så vara.

  • shine

    Hur är det om man är ensamstående men har ett barn med en person på orten?
    Virriga Vera skrev 2007-07-02 22:40:59 följande:


    Snälla ni, detta är ingen ny regel, den har funnits i snart 10 år tror jag, vad som har hänt är att nu gäller den från dag 1. Om er man/fru har ett jobb så kan ni INTE bli tvingade att sälja hus och flytta. Däremot så kan ni bli det om maken/makan är arbetslös eller ni är ensamstående.
  • listo

    Irres mamma skrev 2007-07-02 22:40:43 följande:


    Då får man väl vara mer subtil - inte skriva överdrivet dåligt, men det viktiga är väl i så fall å få arbetsgivaren å förstå att man inte är sugen på jobbet å inte kommer att göra ett bra jobb.
    Ja, det går säkert att göra så. Å andra sidan kan man ju också tänka som så att om man inte har någon väldigt speciell och efterfrågad kompetens så konkurrerar man med VÄLDIGT många andra arbetssökande om "vanliga" jobb. Om du "tvingas" söka ett sådant "vanligt" jobb 100 mil från din hemort kan du hoppa upp och sätta dig på att samma jobb har minst 20 sökande på den orten där jobbet finns... och har du då ingen specialkompetens eller så, då är det väl rätt sannolikt att arbetsgivaren väljer en person som INTE behöver flytta 100 mil för att börja jobba?
    Även om du skriver en normal ansökan alltså.

    Jag tror (enkelt uttryckt) att denna oro som många har, är överdriven.
Svar på tråden Kan AMS tvinga en att flytta om man har familj och sambo med jobb?