• Applemum

    För oss med barn som inte sover!!!

    När man är förbi av trötthet efter att inte sovit mer än ett par timmar i streck dag efter dag... UHÄÄ!!! Har skrivit i trådar bett om tips och stöd men knäcks ännu mer av inägg från mammor som inte har barn med SÖMNPROBLEM.

    Här kan vi stötta varandra ge varandra tips och på riktigt fundera (vågar inte dkriva diskutera) över sovmetoder. Eller varför inte bara ge varandra omtanke...

    I detta kaos av trötthet kan minsta lilla bagatell få mig att storgråta... Inte minst när min son gör det.

    Detta postas tio i sex efter tre vakna timmar i rad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-04 10:30:57:
    Här är listan för oss med barn som inte sover...
    Natthjältarna *listan*
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m28433157.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-08 21:00:34:
    VÄLKOMMEN att skriva upp dig på listan. där kan du också se vilka åldrar som är representerade i tråden...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-03-14 13:35
    fortsättningstråd
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m30694736.html

  • Svar på tråden För oss med barn som inte sover!!!
  • Applemum

    Detta skrev jag i en annan tråd häromnatten:
    "Min son 18 månader sover inte om nätterna (eller dagarna...) Han är inte på dagis då han fick en lillasyster för tre mån sen. Jag känner mig principfast och konsekvent med rutinerna. Han har en tydlig kvällritual med välling i knä, tandborstning, blöjbyte och omstoppning i sängen och sedan ett "natti natti sov så gott" så lämnar jag rummet.
    tidigare sjöng jag men efter att sång procceduren blev längre, längre och lääääängre så blev det tydligt att den inte hjälpte honom komma till ro. Till slut så somnade han gott på egen hand men nu vill jag också att han ska klara av detta på nätterna men sedan jag började införa samma "natti natti..." metod med omstoppning men inget lyft eller att jag stannar kvar hos honom så har allt brakat löst. Nu vaknar han redan klockan ett och så får jag springa fram och tillbaka var femte min (typ... lyssnnar till gråten). Nu kommer han inte heller till ro för dagsvilan (en om dagen) och han somnar inte på kvällen!!!
    Jag springer mellan en hungrig 3 månader flicka som gråter i vår säng och en 18 månaders kille i sitt rum... Och det blir ju inte bättre??? Pappan är extremt inkonsekvent om nätterna så om han ska ta hand om storkillen (som e liten) så skapar det otydlighet hos honom och min sambo blir irriterad och tom arg på natten.
    Frågor:
    Vad gör man med en som vaknar om natten hela tiden?
    När blir det bättre, efter hur många nätter?
    Andras erfarenheter?
    Jag kan känna att med Hjalmar har det alltid varit knepigt med just sömnen. Ända sedan han var liten. Skulle önska att jag kunde krypa in i hans säng för att ligga brevid honom hela nätterna men lillasyster behöver mig mer.... uhääää !!! Jag är TRÖTT"

  • lövet2

    Mitt råd är att du lägger in en madrass till sonen bredvid er säng. Han är bara 18 månader och har nyligen fått ett småsyskon - oddsen för att han ska sova lugnt ensam i ett rum är inte stora. Det blir lite för höga krav på honom ...

  • Pontusmamma
    lövet2 skrev 2007-12-17 06:46:17 följande:
    Mitt råd är att du lägger in en madrass till sonen bredvid er säng. Han är bara 18 månader och har nyligen fått ett småsyskon - oddsen för att han ska sova lugnt ensam i ett rum är inte stora. Det blir lite för höga krav på honom ...
    håller med de Lövet skrivit...
  • lillasnövit

    *vinkar*En till trött och nästan knäckt mamma. Satt just och funderade om jag skulle våga starta en tråd men kände att jag orkar inte med svar från mammor som har barn som sover bra...såg din tråd och jag har inga bra tips att komma med just idag (sonen vaken sen 3) känner mig bara uppgiven. Orkar inte dra hela vår story men han har alltid haft svårt att sova och nu är han 14 månader. Måste va jättetufft att dessutom ha en liten som kräver sitt. JÄTTEsvårt att veta hur man ska göra och hur man än gör har man dåligt samvete, eller hur? Skickar en tröstkram iaf

  • camizz

    här är en till Gravid mamma med tvåan son på snart 10 månader, som aldrig sover =( ja håller på å ta knäcken av mej själv.
    Han vägrar sova i sin säng i vår säng i vagnen. vi provar allt. nu för en vecka sedan så somnade han 19 varje kväll sedan han va liten men så blev vi sjuka så nu vägrar han somna försen kl 22-23 han äter var tredje timma hela natten. vaknade 3 i natt å har varit vaken sedan dess... va ska man göra??

    detta hitta ja när ja googla...
    http://barn.halland.net/somn.htm


    Elvis Född 070227 Bebis i magen, BF 3 maj
  • PernillaB

    ÅÅåh, känner med er!
    Min tjej (nu 18 mån) sov jättedåligt tills hon var 1 år eller så. Min sambo var hemma från att hon var 9 mån och det gick bra att lägga henne på dagarna. Nätterna var väl lite si och så. Jag minns faktisk inte när det blev bättre.
    Nu sover hon inte toppen fortfarande men hon vaknar oftast bara en gång per natt, ibland för att vara vaken/halvvaken och gnällig i 1-2 timmar men oftast somnar hon om efter att hon fått nappen.
    Hon sover i våran säng men måste fundera på att lägga henne i egen säng och eget rum då vi väntar nummer två i april.
    Fast det har alltid varit mitt problem, att jag tagit den lätta vägen. Orkar liksom inte kliva upp när hon vaknat bara för att vyssja henne i egen säng. Lättare att somna om i sin egen varma.
    Annars tycker jag att Pantleys No Cry Sleeping Solution boken (finns visst på svenska nu också) var himla bra. Mest för att få förståelse för barns sovmönster. Orkade ju aldrig samla mig nog för att genomföra någon rutin.
    Får se om vi ska ge oss på det nu i jul/nyårs ledigheten kanske. Då kan vi ju ta varannan natt i alla fall och få vila på dagarna.
    Lycka till alla!!

  • Applemum

    Lövet
    Just eftersom Hjalmar har fått syskon så har vi skjutit fram våra försök att lösa problemet. Så han har sovit med oss. Men efter att väckt oss alla i familjen (sover inte bättre i vårat rum...) så la vi honom i hans rum och pappa på en madrass brevid spjälsängen... Men eftersom han inte sov bättre så och trots att han inte sov bättre brevid pappa på madrassen så har vi tillsammans med BVC kommit fram till att han måste sova själv. Min älskade lillkille har svårt att sova och konsensus är att han störs av att ha oss i närheten han har varit knepig med sömnen från dag ett egentligen... Annars är han en harmonisk och gullig kille som älskar sin lillasyster och storasyster.
    Nu har jag precis vaknat. Från klockan 7 i morsen tog min kille honom innan han gick till jobbet.
    sköööna två timmars sömn!!!

    camizz: tack för bifogad text... ska läsa snart!

    lillasnövit: kramar till er med... och som sagt jag har tre barn och ett av dem har dessa sömnproblem. Alla barn håller sina föräldrar vakna i perioder med det är helt klart skillnad... med min tjej som är tio år nu gjorde jag ngn slags 5minmetod som fungerade och efter bara några dagar så somnade hon och sov bra. med H har vi försökt med liknande metod med upplever att det bara blir värre?

    pernilla: tack för boktipset. har verkligen läst allt jag kan komma över. å försök verkligen hitta fungerande sömnrutinen INNAN tvåan

  • kaji

    Lite förståelse, tröst och tips.

    Jag utgår från att alla föräldrar som har barn som VERKLIGEN INTE SOVER redan har provat alla standardtips typ fasta rutiner, de metoder man kan acceptera, mat si eller så osv.

    Min näst yngsta vaknade mellan 50 och 100 ggr per natt tills hon var nästan 2 år. Hon sov aldrig någonsin mer än 20 minuter i sträck någon gång under dygnet.

    Jag förstår hur det är att inte få sova!

    Det blir bättre, om 15 år kanske era barn vaknar lika ofta men ni behöver i vilket fall inte bekymmra er om det, de klarar sig själva.

    För att överleva tills dess:

    1. Skaffa en stor madrass på golvet i ett barnsäkrat rum, lägg dig där med barnet och sov. Är barnet vaket så får väl barnet vara vaket, det är inte ensamt och kan inte råka ut för något farligt.

    2. Finns det en pappa så turas om och ta ca tre nätter var i stöten och låt den andra sova ifred. Byt inte varje natt för är man utmattad så tar det någon natt innan man verkligen kan slappna av.

    3. Ring soc och kräv hjälp, de kommer att tjata om 5 minutersmetoder och bla bla men står man på sig kan man få barnomsorg även till barn under 1 år, sedan går man till en läkare som sjukskriver en för utmattning. Sedan går man hem och sover hela dagarna tills man är människa igen.

  • Applemum

    Nu ska här sovas .
    inatt ska min sambo ta hand om natten. och om sanningen ska fram är jag orolig att han bryter de rutiner jag har försökt bygga...
    Det känns ju som om vi befinner oss i en kulmen (för värre kan det det ju inte bli..)
    Hoppas alla ni andra är utvilade inför natten...

  • lillasnövit

    Igår pratade vi med bvc om nätterna och hon sa att om han somnar vid 19 (som han gör) så ska han sova MINST till 5. Så efterjul ska vi ta tag i det och inte låta det bli morgon före 5. Men det är då det. Natten inatt var bättre än innan men man har ju helt förlorat begreppet. Somnade till skillnad från andra nätter om i vagnen (helt förkastligt, jag VET ) Så det blev inte morgon förrän strax innan 6. Då hade det varit stökigt sen 2 och detta tycker vi är en bra natt...thjoho!

    Applemum: Kunde du sova inatt? Hoppas verkligen det!

Svar på tråden För oss med barn som inte sover!!!