• Svar på tråden Sockerpullornas tråd
  • Maraschino
    Solaika skrev 2008-01-16 12:08:45 följande:
    Har du pulver, flingor eller stänger?Maria - jättefin bukett som vanligt!Är det bara jag som har ledsnat totalt på stora tråden? Jag orkar inte riktigt hänga med där.. är allmänt ganska internetless just nu.. men kan ändå inte hålla mig härifrån.. Nu ska jag hoppa in i duschen o sen ska det opponeras på PM kl 14.15
    Jag har flingor, var det enda jag kunde hitta här på ön idag! Letade över halva Visby innan jag hittade en kartong med flingor!!

    Så hur ska jag nu gå till väga om jag vill anvnda det i SP och mousse??
  • Solaika
    Maraschino skrev 2008-01-16 15:48:33 följande:
    Jag har flingor, var det enda jag kunde hitta här på ön idag! Letade över halva Visby innan jag hittade en kartong med flingor!!Så hur ska jag nu gå till väga om jag vill anvnda det i SP och mousse??

    Sp har jag tyvärr ingen aning.. men det kanske man kan lista ut. Det funkar ungefär på samma sätt som gelatin. Har man stång ska den blötläggas.. men jag vet inte om det behövs med flingor.. testa lite o se vad som händer kanske? Men det blir inte stelt som gelatin och vatten utan stången blir mjuk o hal bara typ.


    1 stång agar agar motsvarar ca 2 msk agar agar-flingor eller 2 tsk agar agar-pulver.
    En riktlinje är 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé.

    Annars gör man som vanligt.. smälter agar agar med gegga/vätska som man ska blanda ner i grädden. Man måste vara snabbare när man jobbar med agar agar bara för det stelnar på nolltid i kontakt med kallare massa. Så var snabb när du vänder ner det. Det stelnar i rumstemperatur oxå men man använder ju oftast färskvaror i mousse Så kylskåp är väl att föredra

    Hänger du med? Fråga gärna mer om du undrar över nåt.


    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Maraschino
    Solaika skrev 2008-01-16 16:54:30 följande:
    Sp har jag tyvärr ingen aning.. men det kanske man kan lista ut. Det funkar ungefär på samma sätt som gelatin. Har man stång ska den blötläggas.. men jag vet inte om det behövs med flingor.. testa lite o se vad som händer kanske? Men det blir inte stelt som gelatin och vatten utan stången blir mjuk o hal bara typ. 1 stång agar agar motsvarar ca 2 msk agar agar-flingor eller 2 tsk agar agar-pulver. En riktlinje är 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé.Annars gör man som vanligt.. smälter agar agar med gegga/vätska som man ska blanda ner i grädden. Man måste vara snabbare när man jobbar med agar agar bara för det stelnar på nolltid i kontakt med kallare massa. Så var snabb när du vänder ner det. Det stelnar i rumstemperatur oxå men man använder ju oftast färskvaror i mousse Så kylskåp är väl att föredra Hänger du med? Fråga gärna mer om du undrar över nåt.
    Så om jag smälter Agar-agar i lite av vätskan från jordgubbarna och vispar ner det i grädden till mousse, har jag förstått rätt då??

    Till SP bör man alltså kunna smälta det med lite av sirapen och kokosfettet för att sen blanda i det i florsockret!!

    Finns det något sätt man byter ut gelantinet mot agar-agar alltså mängden, eller använder man samma mängd!?
  • Ankmor
    Maraschino skrev 2008-01-16 10:23:50 följande:
    Var själv lite inne på det så det får nog bli något sånt! Kan man göra t.ex kritor att lägga runt tårtan tror du!?Det kommer bli en väldigt liten tårta då den bara är till 5 pers!
    En liten kritask med en mangateckning på? (fantisera dit teckningen)

    Maria - din bukett är fantastisk!
    Här är rent nog att hålla sig frisk och rörigt nog att trivas ...
  • MariaX m 2

    Tack Solaika och Ankmor!!!

    Jag känner bara att jag önskar att jag kunde göra större buketter, de blir så små lixom. Fast vilken tårta skulle man lägga en sån stor på...?


    Jag ser dina drömmar sakta lossna från mitt liv...
  • Maraschino

    Moussen blev alldeles klumpig och konstig med agaragar.. men jag la i den ändå för det var bara små klumpar så jag hoppas att de inte märks när man äter tårtan!! får se imorron när jag plockar bort plasten om tårtan ramlar isär eller om den håller ihop..

    Ska komma på fyllning som inte behöver stabiliseras med agaragar till på lördag!

  • Solaika
    Maraschino skrev 2008-01-16 20:24:59 följande:
    Moussen blev alldeles klumpig och konstig med agaragar.. men jag la i den ändå för det var bara små klumpar så jag hoppas att de inte märks när man äter tårtan!! får se imorron när jag plockar bort plasten om tårtan ramlar isär eller om den håller ihop.. Ska komma på fyllning som inte behöver stabiliseras med agaragar till på lördag!
    agar agar är svårt att jobba med.. stelnar som sagt väääldigt fort. Men smaken är det förhoppningsvis ingen fara med
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Ankmor
    Maraschino skrev 2008-01-17 16:47:55 följande:
    Så här blev tårtan idag, känner mig som en glad amatör igen!!
    Tuff, häftig och klart lyckad!

    En fråga från mig:
    Jag har Parpens tyllar och undrar om någon vet vart det finns en sida där man kan se de olika tyllarna, typ så som man kan se Wiltons tyllar...??

    Sedan undrar jag om det är så att Parpens tyllar har samma siffersystem som Wilton fast tvärt om?
    Alltså Wilton nr 3 = Parpens nr 30, Wilton nr 20 = Parpes nr 02 etc??
    Här är rent nog att hålla sig frisk och rörigt nog att trivas ...
  • Maraschino
    Ankmor: Hmm, får skämmas men jag har aldrig hört talas om de tyllarna ens!! Är de lika bra som Wiltons?? Billigare eller dyrare??

    Ja, tårtan blev ganska bra, hade bara behövt en bättre pena att måla med! Kan man få igång en penna eller måste man köpa en ny!? Den har alltså torkat så jag satt och doppade den i alkohol medans jag målade..
Svar på tråden Sockerpullornas tråd