Inlägg från: Sthlm74 |Visa alla inlägg
  • Sthlm74

    30+ are som väntar barn i mars 2009

    Ilya; enligt FL´s gravuträknare så är jag i vecka 11 redan idag (v10+0). Jag antar att FL då menar "elfte veckan". Är faktiskt FL som gjort mig förvirrad snarare än gjort det tydligare...

  • Sthlm74

    Jensa; du har gjort samma som jag när du läst Mammapraktikan. Du och jag är nästan på samma dag (du är på 10+3 och jag på 10+0).
    Anledningen till att jag reagerar och tror att jag läser på fel vecka i den boken är att när jag var på UL förra veckan och fastställdes till v9+1 och då var embryot 2.4 cm långt. Det stämmer med Mammapraktikans Graviditetsvecka 9 (Bebisvecka 7) då det ordagrannt står "Bebisen är nu 2-3cm lång". I vecka 10 är bebisen 3-4 cm och då kan det inte ha stämt med mitt UL.....
    Jag tror att man ska läsa på "Gravititetsvecka 10" om man är på v 10+0 - 10+6. Men eftersom jag gärna vill vara längre framskriden än så så hoppas jag att ni andra kan bevisa att jag har fel. Jag vill ju gärna läsa på v11 och få läsa att bebisen är stor som en KIWI

    Eri75 - har inte vägt mig på en vecka för jag blev så knäckt när jag upptäckt att jag gått upp 3kg på 3 veckor. Blev rätt knäckt och då är det nog bättre att inte väga sig på ett tag kände jag

  • Sthlm74

    Jag hade ont i ena sida (kändes som ägglossning) för 1,5 vecka sen, innan mitt UL. Högg till precis som vid ägglossning, gjorde inte JÄTTEONT men klart att det känns och inte är vidare behagligt. Allt var ok på UL så jag tolkade det som att det är ligamenten man känner med jämna mellanrum.
    Det är nog ingen fara märtapärta, men kolla om du är orolig!!

  • Sthlm74

    Märtapärta; hur har det gått för dig på VUL??

    Angående berätta för jobbet;
    jag tänker berätta när jag kommer tillbaka från min semester i september (tillbaka 2:a veckan i sept). Såg att min chef bokat utvecklingssamtal med mig så då är det perfekt att berätta och jag kommer vara i v14-15 då. Jag vill berätta så fort som möjligt på jobbet.
    Ska förresten också på konferens med övernattning nästa vecka och måste hitta på en ursäkt för att inte dricka. Nu äter jag iofs Tavegyl mot allergi och dessa får man faktiskt inte blanda med alkohol. Jag tänker nog skylla på det faktiskt.... Frågan är om mina kollegor går på det?

  • Sthlm74

    Godmorgon!
    Skönt att höra att det gått bra för alla VUL/UL!

    Idag ska jag på inskrivning och BM, tycker det ska bli jättekul och spännande. Kommer ta upp det här med fosterdiagnostik då så får vi höra vad hon säger. Jag är dock till 99% övertygad om att jag vill göra FVP trots att jag inte fyller 35 förrän nästa år. Men jag ska se vad BM säger. Kanske blir det KUB/NUPP först för att se värdena (bor i Sthlm så jag kommer nog bli erbjuden detta automatiskt). Hör av mig i eftermiddag och berättar vad de sa!
    Jensa; Ska även fråga henne angående vilken graviditetsvecka jag är i (dvs vilken vecka man ska läsa på i Mammapraktikan).

    I övrigt vågade jag ställa mig på vågen i morsen och jag har iallfall inte gått upp mer sen förra veckan nu (ligger på samma). Kanske beror på att jag börjat promenera 30 min/dag + tränar i gymmet 3 ggr i veckan...

  • Sthlm74

    Nu har jag varit på inskrivning!
    Var meningen att jag skulle få tid bokat för KUB-test, men nu visade sig att jag är bortrest precis de veckorna man kan göra dessa tester. Förtidigt innan och försent när jag kommer hem. Min enda möjlighet till fosterdiagnostik är nu FVP. Ska diskutera med maken ikväll men jag tror det blir så.

  • Sthlm74

    Ang KUB-testet (läser Jensas inlägg i morse igen).
    Jensa, konstigt att din BM inte tog upp detta och dessutom fick jag ju lära mig idag att KUB senast måste göras i v13+6, dvs INNAN v14 för sen är det försent.
    KUB är f.ö gratis här i Stockholm och väldigt vanligt, men rekommenderas väl mest till de närmare 30+. Låter helt sjukt att det ska kosta närmar 2.000 kr för något som inte ens kommer ge ett svar med 100% sannolikhet.

    Lustigt; har alltid varit tvärsäker på att jag vill göra FVP men nu när man står inför valet så känner jag mig tveksam helt plötsligt. Eller snarare; är lite orolig för missfallsrisken (den är 0,5% där jag isf kommer göra FVP).

  • Sthlm74

    Klotta; det finns jättemycket info om detta om du söker här på FL eller på internet.
    Kortfattat så är det en form av fosterdiagnostik där man genom UL mäter nackspalten på ett foster samt tar blodprov på blivande mamman. Detta analyserat och resultatet ger en viss sannolikhet för att fostret har kromosomavvikelse.

    Hoppas det ger lite svar på din fråga?

  • Sthlm74

    Nej, Nupp är egentligen bara mätningen av nackspalten.

    Är precis det Snuttgosan beskriver. Jag hittade även denna beskrivning:
    KUB, eller CUB som är den engelska förkortningen för Combined Ultrasound and Biochemistry, eller riskvärdering med kombinerat ultraljud och biokemi. CUB bygger på kunskapen att foster med ett kromosomfel ofta har en bredare nackspalt eller nackuppklarning, NUPP, som ses vid ett ultraljud i vecka 11+0 - 13+6, än foster med normala kromosomer.

    KUB är alltså i princip kombinationen av NUPP+blodprov (för några år sedan gjorde man bara själva NUPP-testet).

  • Sthlm74

    Klotta; här är en till som gått snabbt gått upp i vikt. Har gått upp 2 byxstorlekar så jag har fått lägga undan alla byxor jag har och köpt ett par nya jeans. Men det var normalt enligt BM att gå upp 3-4 kg som jag gjort.

    FruA; vi ska köpa barnvagn på nätet nästa vecka från USA och levera det till vårt hotell (blir en "Bugga"). Otroligt mkt billigare i USA.

    För egen del så har det lilla illamående jag hade nästan försvunnit (kan känna liiiite lite ibland) och jag är inte lika trött som förut. Skönt!! Mitt största problem just nu är min svullna och gasiga magen. Har sjukt mkt gaser i magen. Kan man göra annat än att skratta åt det? Lite jobbigt på jobbet bara..

    Inatt drömde jag att Lasse Åberg frågade mig om jag var gravid för jag fått så stor mage. Jag blånekade och han blev generad som frågat. Ha ha ha vilken lustig dröm!

Svar på tråden 30+ are som väntar barn i mars 2009