• Dopup

    Hur länge ska ni vara lediga?

    Hej alla!

    Vi har tänkt dela på föräldraledigheten, eller rättare sagt inte föra över några dagar mellan oss. Så går tankarna nu i alla fall och ser därmed fram emot ett antal månaders ledighet med början i mars/april 06.

    Hur tar/tänker ni ta ut er pappaledighet? Allt på en gång eller sprida ut den med t.ex. någon dag i veckan?

  • Svar på tråden Hur länge ska ni vara lediga?
  • Aquilon

    Xerxez: Du förutsätter att man någonsin planerade en tillvaro med barn... Ibland är biologin svår att förutsäga
    Och nog hör man samma resonemang från kvinnor där inkomstskillnaden är omvänd, eller är det bara bland läkare? (Mitt umgänge är lite inskränkt.)

  • Xerxez

    Aquilon

    Självklart kan man inte planera allt...

    Det är nog bara svårt för oss andra dödliga att förstå att man som familj inte överlever om ena parten (läs pappan...) får ut 80 % av 24000 kr... Utgifterna man skaffat sig tidigt i livet måste då vara enorma.

    Kvinnliga läkare? Har du sådana i din bekantskapskrets som inte är hemma en enda dag efter födseln för att de inte har råd? De fyra kvinnliga läkare jag känner tjänar alla betydligt mer än sina män, ändå tänker kvinnorna vara hemma hälften av tiden. Hmmm, konstigt det där.

  • Aquilon

    Du får väl ändå medge att det är viss skillnad mellan 80% av 24000 och 100% av 50-55000...

    Inte hemma en enda dag? Nej. Det är inte Malin Bayard vi pratar om. Men ett par läkarmammor här är hemma ett par-tre månader för att sedan låta maken sköta resten av ledigheten. Resten delar ganska lika men där har bägge också samma inkomst, så hushållsekonomin blir likadan oavsett vem som är ledig.

  • Xerxez

    Du är helt enkelt för rik för att kunna vara hemma... Tänk de stackare som tjänar 2-300 000 per månad.

    Nä, jag har helt enkelt inte förstått hur fort man skaffar sig utgifter som matchar 55 000:- Då har man också pressen på sig att inte bli långtidssjukskriven eller råka ut för en olycka. De nio månader kvinnan är gravid, kan men inte heller då lägga undan en 4-6000:- per månad för att ha som buffert? Eller ligger man på så små marginaler hela tiden? *uppriktigt nyfiken*

  • Aquilon

    Sjukskrivning = tonvis med försäkringar och avtal som täcker upp (ger åtminstone 90% av full inkomst - viss skillnad mot 80% av halv inkomst). Olycka, samma sak där. Föräldraskap verkar avtalen och bolagen dock vara lite annorlunda inställda till (I wonder why...) Jag kan komma upp i 80% av runt 35000 ett antal månader men that's it.

    Visst går det att lägga undan pengar, skippa onödiga utgifter osv. men 15.000 mindre att röra sig med i månaden blir, tro det eller ej, märkbart efter ett tag. Och ja, man skaffar faktiskt utgifter efter inkomsterna. Inte så att marginalerna är obefintliga men nej, de tål inte ett års föräldraledighet.
    Lyckligtvis har jag dock en del jourkomp att ta ut och det ger mig uppemot en ledig dag i veckan under närmare ett års tid. Däri ligger min "räddning". Men det går inte riktigt upp mot att vara kontinuerligt ledig, så som du skall vara.

    Hur det går för de stackare som tjänar ett par hundra tusen i månaden har jag uppriktigt ingen aning om. Det lär dock inte vara särskilt svårt att göra av med de pengarna heller.

  • Xerxez

    Om jag förstått det rätt är du alltså läkare, 28 år och tjänar 55 000:- per månad? Jäklar. 5,5 års utbildning, AT och ST? Började läkarlinjen när du var 13 va?

    Hehe, när jag var 28 drog jag in 7000:- i studiemedel och drack billiga öl på puben. Vi når alla medelåldern olika fort...

    Det är ändå ett tragiskt samhälle vi ordnat där en 28-åring inte anser sig ha råd att vara hemma med sitt lilla barn.

  • Aquilon

    Alla har vi vår egen variant på 30-årskris antar jag. Jag hinner i alla fall fylla 30 innan jag blir överläkare så det är kanske inte så illa för mig ändå
    Är alltså bara tre år in på min ST än så länge. Annars hade det sett lite bättre ut lönemässigt
    Du kan ju för övrigt gissa hur mycket jourarbete som gömmer sig bakom siffrorna... Grundlönen är 39'.

    Tja, jag skulle väl helt enkelt ha gift mig rikt eller något...

  • Xerxez

    Aquilion

    Jag är imponerad. ST vid 25, AT vid 23. Du läste säkert in läkarlinjen på tre år också din übermänniska. Du behöver vara hemma ett tag för att stanna upp, utbrändhet är inget skämt...

    Men... är det inte lite dumt att alltid räkna med 15-20 000:- per månad i jourersättning och anpassa utgifterna till det? Eller är det helt säkra pengar för all framtid? Har du tänkt jobba full tid plus all den jourtiden med ett spädbarn i familjen? Jösses.

    Vad var det Meja sjöng? "It's all about the money..."
    We find strange ways
    Of showing them how much we really care
    When in fact we just don't seem to care at all
    This pretty world is getting out of hand
    So tell me how we fail to understand

Svar på tråden Hur länge ska ni vara lediga?