• Felicia6

    Gbp=Gastric bypass

    Här pratas allt mellan himmel och operation.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du också ställa frågor om du är nyfiken, vi svarar bäst vi kan.
    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv. (ca 120.000kr)

    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill opas på för bästa info.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad matstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Lite bra länkar man kan kolla in:
    www.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx
    www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspx
    www.vantetider.se/index.php?option=com_conten...
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m37045814.html

    Länk till gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m36445875.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-20 07:47
    För er som vill vara anonyma har ni den här tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m38392307.html
  • Svar på tråden Gbp=Gastric bypass
  • vänat
    mikalala skrev 2009-03-15 10:58:23 följande:
    Hello, länge sedan jag skrev här nu.Det har nu gått tre månader sedan min op och tre och en halv sedan flytet startade och vågen stod på tremånadersdagen på minus 31 kilo.Smileycat: Om din kirurg kräver att du går på flytande innan operationen så får man absolut inte amma under den tiden då man inte får i sig tillräckligt, för sig själv ens . Sedan är det väl så att man inte bör "banta" under amning alls och det är ju ändå det op leder till. Att ta hand om småbarn efter op upplevde jag inte som något problem, min yngsta var 5 månader (sambon är den som ammar) och äldsta 3 år.
    Hjalp du har ju gatt ner jatte mycket pa tre madner garttis till dina tappade kiln.
  • Smileycat

    Tack, för svar..
    Hade inte riktigt tänkt på att man "bantar" sedan.. Så jaa, det kommer ju bli att man får sluta helt med amningen skulle jag tro.. tråkigt..
    Jo, jag tänker ju som så att han är ju tre månader nu och jag ska åtminstone helamma han tre månader till, och innan dess blir det ju ingen op iaf..
    Men sen om man får op så får man ju se hur långt man kommit i fråga angående mat o amningen, så skulle jag få op tidigt så får man kanske skjuta på den..
    Man får ju se hur mkt riktig mat han äter o hur mkt han ammar då man fåt en op-tid..
    Får nog inse att ska detta bli av så får jag nog inte amma lika länge som dottern men man får ju överväga för o nackdelar då..
    Vem vet, han kanske inte VILL amma så länge heller.. Kanske får vänta ett år oxå..
    Hade ju vart skönt att få op tidigt men känner att jag vill amma ett tag till iaf..
    Hade velat delamma tills han är två egentligen men om det går o greja tills han är ett så skulle det vara jätteskönt med.. Men tja, det kommer kännas vemodigt..
    men är han som sin storasyster så går det inte då.. Hon vägrade mat lääänge tyvärr, så det kommer ju gå före.. Han måste ju äta ordentligt o int evara beroende av tutten lixom..

    Sparkle- då fick du vänta 9mån då? Inte alltför lång tid egentligen.. Kan förstå att det känns långt.. Men om jag får vänta så, så kommer han bli ett iaf..
    Mikalala- Gud var skönt att kunna ge amning åt någon annan, hade varit kul o dela den tycker jag.. wow, 31 kilo på 3,5mån.. Grattis!


    (¯`°?.¸ ღ♥Min älskade Ebba 5/5-06♥Sambon Stefan♥Bonusdottern Vanja 050430♥ღ ¸.?°´¯)
  • vänat
    Smileycat skrev 2009-03-15 15:09:41 följande:
    Tack, för svar.. Hade inte riktigt tänkt på att man "bantar" sedan.. Så jaa, det kommer ju bli att man får sluta helt med amningen skulle jag tro.. tråkigt..Jo, jag tänker ju som så att han är ju tre månader nu och jag ska åtminstone helamma han tre månader till, och innan dess blir det ju ingen op iaf..Men sen om man får op så får man ju se hur långt man kommit i fråga angående mat o amningen, så skulle jag få op tidigt så får man kanske skjuta på den..Man får ju se hur mkt riktig mat han äter o hur mkt han ammar då man fåt en op-tid..Får nog inse att ska detta bli av så får jag nog inte amma lika länge som dottern men man får ju överväga för o nackdelar då..Vem vet, han kanske inte VILL amma så länge heller.. Kanske får vänta ett år oxå..Hade ju vart skönt att få op tidigt men känner att jag vill amma ett tag till iaf..Hade velat delamma tills han är två egentligen men om det går o greja tills han är ett så skulle det vara jätteskönt med.. Men tja, det kommer kännas vemodigt.. men är han som sin storasyster så går det inte då.. Hon vägrade mat lääänge tyvärr, så det kommer ju gå före.. Han måste ju äta ordentligt o int evara beroende av tutten lixom.. Sparkle- då fick du vänta 9mån då? Inte alltför lång tid egentligen.. Kan förstå att det känns långt.. Men om jag får vänta så, så kommer han bli ett iaf.. Mikalala- Gud var skönt att kunna ge amning åt någon annan, hade varit kul o dela den tycker jag.. wow, 31 kilo på 3,5mån.. Grattis!
    Beror nog pa vart du bor och hur langa opartioskon ar kan ju handa allt loser sig av sig sjalv. dok inget fel med att fixa med remiss och sta i ko.

    Lycka till!!
  • Peand

    Nyss hemkommen och numera uppkrupen i soffan kan jag konstatera att ja, livet är ganska skönt efter en GBP.

    Flyplansstolen var inte lika trång denna gång, bricka gick att fälla ner trots att personen framför hade stolen lutad bakåt. Livet vid poolen var enklare, risken att solstolen skulle paja var mindre, att visa sig i baddräkt var inte avskräckande (även om jag nu verkligen inser att jag INTE ska vinka med något annat än tajta tröjor på mig med tanke på gäddhäng) samt att känslan av att inse att man INTE är störst vid poolen är skön.

    Att sitta på uteserveringar i stolar var inte längre någon skräck. Att ha all inclusiv med buffe vid varje måltid passade en gbp opad perfekt. Tog full tallrik och kunde smaka på en massa godsaker utan att få dåligt samvete att jag inte åt upp. Dessutom kändes det ju inte som om jag åt lite och betalade mycket...

    I morgon är det vågen som gäller. "missade" ju vecko vägningen i morse då jag satt på flyget. Men jag tror att jag för första gången i mitt liv kommer hem från en semester utan en massa "extra bagage". Inte illa.

    Livet är bra skönt {#lang_emotions_laughing}


    Det vackra föds i det vi gör...
  • MissFörstånd

    peand - va kul att höra att du har haft de så bra! Kul att höra också hur bra de gått med alla saker som gbp opad.


    Förväntansfull!
  • Moj Katile

    Petra: Vilken härlig känsla!!
    Låter som du haft det underbart!!

  • Peand
    MissFörstånd skrev 2009-03-15 20:14:22 följande:
    peand - va kul att höra att du har haft de så bra! Kul att höra också hur bra de gått med alla saker som gbp opad.
    Ja, att resa innan open och efter open var stor skillnad. Och då har jag bara kommit halvvägs. Jag vill åka igen när jag är "klar"!!!!
    Moj Katile skrev 2009-03-15 20:28:04 följande:
    Petra: Vilken härlig känsla!!Låter som du haft det underbart!!
    Det har det, trots att jag hade skolböckerna med mig vid poolen. Fanns stunder då det faktiskt gick att läsa. Barnpoolen är bra {#lang_emotions_laughing}

    Men jag måste säga att hur bra det än var borta, hur god maten än var och hur skönt det än är att jag inte dumpade en enda gång så är det underbart att vara hemma igen. Hemma med rutiner, hemma i vardagen vilket även innebär matvardagen.
    Det vackra föds i det vi gör...
  • MissFörstånd

    peand - ja de förstår jag och de är du verkligen värd när du är klar! Vi har planer på att åka i höst, eller vi SKA åka i höst! Har aldirg varit utomlands så jag är lite lagom nervös för allt du just skrev att du hade så lätt för


    Förväntansfull!
  • Moj Katile
    MissFörstånd skrev 2009-03-15 20:40:40 följande:
    peand - ja de förstår jag och de är du verkligen värd när du är klar! Vi har planer på att åka i höst, eller vi SKA åka i höst! Har aldirg varit utomlands så jag är lite lagom nervös för allt du just skrev att du hade så lätt för
    VI ska åxå åka i höst. Vi är i valet å kvalet om vi ska åka själva eller med våra barn...... Hmmm tåls att tänkas på! hahahaha
  • sussiesnus

    Härligt med utlandssemester! Längtar själv...

    Mikalala: Grattis till din enorma viktminskning!

    Betty boop: Du också, Grattis till viktminskning. Jag bara längtar tills jag är där du är nu...

Svar på tråden Gbp=Gastric bypass