• TBS

    Romer

    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen.

    Alla romer på fl! Berätta allt ni vet

  • Svar på tråden Romer
  • Familjetrollet
    romani beauty skrev 2009-01-18 00:12:48 följande:
    det finns muslimska romer också. Själv var jag tidigare gift med en muslimsk afrikansk man, vilket inte alls accepterades av familjen i början. Vi smög länge och när vi väl gick ut med det så var det "skandal". Efter en tid så accepterade familjen, men de gillade aldrig honom och det visste han om. Vi är nu skilda och jag var fast besluten att inte ha en icke-rom igen. Min man stör sig en aning på att jag varit gift med en muslim o afrikan, han har fått höra lite dåliga grejer från andra i början av vårt äktenskap..men han bryr sig inte så mycket ändå.
    okej.bra att du fann en bra man till slutGlad
    tatueringar osv får ni göra sådant?
    Mamma till 3 barn och en ängel april -06.
  • romani beauty

    killar kan göra det men det anses inte passande på tjejer Min man har 3 stycken.


    Familjetrollet skrev 2009-01-18 00:16:52 följande:
    okej.bra att du fann en bra man till sluttatueringar osv får ni göra sådant?
  • Zeelita

    Måste fråga eftersom jag är nyfiken. Vad döms man till i domstolarna? Dvs vad straffas man med om man gjort något som anses fel?

  • romani beauty

    böter eller tidsbestämd uteslutning ur gruppen, undantaget närmaste familjen. Våldtäkt eller mord kan medföra livstids uteslutning.


    Zeelita skrev 2009-01-18 00:21:22 följande:
    Måste fråga eftersom jag är nyfiken. Vad döms man till i domstolarna? Dvs vad straffas man med om man gjort något som anses fel?
  • Zeelita

    ok, en till fråga som dök upp som hör ihop med förra,

    om någon blir dömd & får sitt straff (böter då eller uteslutning) & sedan den "vanliga" polisen skulle ta upp ärendet (tänker att vissa brott som är lite allvarligare kan ju även anmälas in till polis av någon som är utomstående). Skulle de inblandade då samarbeta med polisen eller skulle de se saken som redan utredd & i så fall inte samarbeta?

    Har förresten läst tråden nu några dagar, jätteintressant tycker jag :)

  • romani beauty

    gäller det våldsbrott så måste vanliga myndigheter kopplas in, men andra saker som stöld (inom gruppen) klarar man ut själv, liksom lättare misshandelsfall. Det är i fall som är verkligt allvarliga som man låter myndigheterna ingripa, det är ju ett måste.


    Zeelita skrev 2009-01-18 00:35:31 följande:
    ok, en till fråga som dök upp som hör ihop med förra, om någon blir dömd & får sitt straff (böter då eller uteslutning) & sedan den "vanliga" polisen skulle ta upp ärendet (tänker att vissa brott som är lite allvarligare kan ju även anmälas in till polis av någon som är utomstående). Skulle de inblandade då samarbeta med polisen eller skulle de se saken som redan utredd & i så fall inte samarbeta?Har förresten läst tråden nu några dagar, jätteintressant tycker jag :)
  • Miss Daisy

    Hittade det här när jag gogglade lite. Här är ett utdrag som jag kopierade.

    Romska grupper
    I Sverige bor ca 50.000 personer som erkänner en romsk identitet. De tillhör ca 15 olika grupper som kan delas i resande romer, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. I romskt språkbruk talas det om klaner. Kalèklanen består av bl a finska romer, och resande romer hör för det mesta till Sintiklanen. Svenska romer har sin tillhörighet i Lovare/Khalderaraklanen. Många av de utomnordiska romer som invandrade till Sverige på 1950-60-talet räknas till Khalderari/Lovara/Tjurari. Arli och Gurbeti är slaviska klaner av romer som kom till Sverige på 1990-talet. Därtill finns det mindre grupper från andra klaner.

    Svenska romer, finska romer och resande tillhör ofta Svenska kyrkan eller frikyrkor. Andra romska grupper har varierande religiös bakgrund från bl a Polen, Rumänien, Tjeckien, Slovakien, f. d. Jugoslavien och Spanien. Förutom protestanter och frikyrkligt engagerade finns bl a katoliker, grekiskt ortodoxa, Jehovas vittnen och muslimer.

    anslagstavlan.gbgstift.accson.se/download.asp&Id=130 -

    Här kommer lite andra länkar:

    pre20031103.stm.fi/svenska/pao/ronk/romerna.htm

    www.kultur.stockholm.se/default.asp

    Lite historia:
    turture.abf.se/fonstret/arkivet/2002-4/artikel4.html

    Det jag egentligen ville söka på var om de finska romerna har nån typ av domstol de också, men jag har inte hittat nån info än.

  • Coccolina

    Jag brukade älska berättelserna om Katizi när jag var liten... Vad var hon för typ av Rom??
    Kommer bara ihåg att hon beskrevs som en zigenarflicka... Nu vet jag ju att hon är en romanperson men något måste ju författarinnan baserat det på


    Life's a bitch get used to it!!!
  • Miss Daisy

    Hon skrev väl om sin egen barndom, dvs Katizi är Katarina Taikon själv. Hennes syster Rosa hette ju också Rosa i boken osv.

  • Coccolina
    Miss Daisy skrev 2009-01-18 02:11:00 följande:
    Hon skrev väl om sin egen barndom, dvs Katizi är Katarina Taikon själv. Hennes syster Rosa hette ju också Rosa i boken osv.
    Aha Jag trodde alltid det var en påhittad historia...
    Life's a bitch get used to it!!!