• TBS
    Äldre 13 Jan 21:36
    57428 visningar
    759 svar
    759
    57428

    Romer

    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen.

    Alla romer på fl! Berätta allt ni vet

  • Svar på tråden Romer
  • Äldre 18 Jan 02:42

    Nej då, de handlade om hennes uppväxt.

    Lite OT men jagJ skrev faktiskt till henne när jag var barn, eftersom jag gillade böckerna, och fick ett litet brev och ett signerat foto tillbaks. Hon verkade vara en väldigt gullig person.

  • romani beauty
    Äldre 18 Jan 05:27

    Katarina Taikon är liksom jag kaldarar .


    Coccolina skrev 2009-01-18 02:09:34 följande:
    Jag brukade älska berättelserna om Katizi när jag var liten... Vad var hon för typ av Rom??Kommer bara ihåg att hon beskrevs som en zigenarflicka... Nu vet jag ju att hon är en romanperson men något måste ju författarinnan baserat det på
  • romani beauty
    Äldre 18 Jan 06:34

    usch, det är verkligen sorgligt hur vi romer behandlats..o de värsta är att det ser lika ut idag i många länder


    Miss Daisy skrev 2009-01-18 01:23:42 följande:
    Hittade det här när jag gogglade lite. Här är ett utdrag som jag kopierade.Romska grupperI Sverige bor ca 50.000 personer som erkänner en romsk identitet. De tillhör ca 15 olika grupper som kan delas i resande romer, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. I romskt språkbruk talas det om klaner. Kalèklanen består av bl a finska romer, och resande romer hör för det mesta till Sintiklanen. Svenska romer har sin tillhörighet i Lovare/Khalderaraklanen. Många av de utomnordiska romer som invandrade till Sverige på 1950-60-talet räknas till Khalderari/Lovara/Tjurari. Arli och Gurbeti är slaviska klaner av romer som kom till Sverige på 1990-talet. Därtill finns det mindre grupper från andra klaner.Svenska romer, finska romer och resande tillhör ofta Svenska kyrkan eller frikyrkor. Andra romska grupper har varierande religiös bakgrund från bl a Polen, Rumänien, Tjeckien, Slovakien, f. d. Jugoslavien och Spanien. Förutom protestanter och frikyrkligt engagerade finns bl a katoliker, grekiskt ortodoxa, Jehovas vittnen och muslimer. anslagstavlan.gbgstift.accson.se/download.asp... -Här kommer lite andra länkar:pre20031103.stm.fi/svenska/pao/ronk/romerna.h...www.kultur.stockholm.se/default.asp historia:turture.abf.se/fonstret/arkivet/2002-4/artike...Det jag egentligen ville söka på var om de finska romerna har nån typ av domstol de också, men jag har inte hittat nån info än.
  • Äldre 18 Jan 09:16

    bra att ha fått det ryktet uträtt

  • Äldre 18 Jan 09:18
    romani beauty skrev 2009-01-18 00:01:19 följande:
    det är ju klart kjolarna står ut, med tjockt sammetstyg ihoprynkat sådär. Våra traditionella kjolar står ju också ut, o vi har tunnare tyg i våra..så jag tycker inte det är det minsta konstigt att kjolarna ser stora ut.
    nej mena inte att det ser konstigt mena bara att många säger att det är så.. ville bara höra hur det log till.  Och nu har jag fått det bekräftat att det inte stämmer.
  • romani beauty
    Äldre 18 Jan 11:21

    om man inte frågar får man inget veta!


    Oklok skrev 2009-01-18 09:18:24 följande:
    nej mena inte att det ser konstigt mena bara att många säger att det är så.. ville bara höra hur det log till.  Och nu har jag fått det bekräftat att det inte stämmer.
  • Äldre 18 Jan 11:56

    Tänkte berätta ang finska romers kjolar.. Dom har inte nått anlag för att ha bredare höfter eller nått utan det finns nästan som en amnings kudde som man knyter ihop vid midjan och lägger kjolen över, de är så man får de att stå ut..

    Finska romers kläder är väldigt dyra, min moster jobbade som sömmerska.. hon åkte ofta till dubai för att handla äkta siden och andra tyger.. en vanlig paljett blus som dom har kostar mellan 800-1500kr. Och sen finns de dom som är mer "exlusiva" som kan kosta hur mycket som helst.
    När en finska rom tar på sig kjol kan hon inte längre ta av sig den.. Utan hon ska bära den tills hon bli gammal, även när hon väntar barn..

  • romani beauty
    Äldre 18 Jan 11:59

    de har väldigt vackra blusar tycker jag

    varför har männen sin typiska stil då? andra romska män kan visserligen vara noga med klädseln och ha kostym, hatt osv men de finska männen har ju en rätt speciell stil.

  • Äldre 18 Jan 12:45

    Har läst hela tråden och reagerade på en sak. Att kvinnor också har talan men att männen bestämmer. Känns det inte orättvist? Tänk om man inte har en snäll man som går att resonera med. Jag bara undrar, det känns så främmande för mig, som aldrig stött på det inom min familj.

  • Jomppe­lina
    Äldre 18 Jan 12:54

    Gizzie skrev 2009-01-18 11:56:21 följande:


    Tänkte berätta ang finska romers kjolar.. Dom har inte nått anlag för att ha bredare höfter eller nått utan det finns nästan som en amnings kudde som man knyter ihop vid midjan och lägger kjolen över, de är så man får de att stå ut..
    Undrar om inte det är samma stöd som avses i länken jag la, men de förklarade det inte som en exteriör detalj utan det här stödet är för att avlasta vikten från höften. Tänk att springa runt med den vikten för jämnan och kanske föda massa barn etc, kan tro att höfterna utsätts för viss slitage?