• TBS

    Romer

    Jag vill veta mer om unga romers kultur och vanor, och hur de skiljer sig från den svenska resp traditionella romska kulturen.

    Alla romer på fl! Berätta allt ni vet

  • Svar på tråden Romer
  • TBS

    romani beauty skrev 2009-01-21 09:08:18 följande:


    Va, ger zigenartårar tur?
    Jag har ingen annan källa än filmen:"Borat" tyvärr;) så jag vet inte ens om myten existerar eller är är särskilt utbredd.
  • romani beauty

    Kusturica är inte rom, han är väl bosnier? Har sett filmerna men kommer inte ihåg dem så mycket just nu. Svart katt, vit katt är dock rätt kul, även om den är vääääldigt full av klicheér om hur romer lever. Men jag tycker den är rolig.

  • romani beauty

    hmm..om det är så kanske jag kan sälja mina på flaska! Kanske blir rik o kan bygga mig ett zigenarslott i rumänien o inreda det massa bling-bling!

  • misstristess

    Att där är klichéer i en komisk film är okej, bara där inte är tråkiga fördomar som tex att alla romer kidnappar små barn och liknande.

    Svart katt, vitt katt är hysterisk.

  • Juliiia
    Brio skrev 2009-01-19 21:33:54 följande:
    Juliiia: Lever du efter din mans romska traditioner? Hur kändes det i början? Blev det en stor omställning? Och vad är det som förändrats mest sedan ni träffades?
    oj vilka svåra frågor hehe.. hmm, ja, eller det beror på hur du menar?
    Nån speciell tradition du mena?
  • Brio
    Svar på #336
    Hm, svårt att förklara, men ska prova Menar om du börjat fira andra saker, typ högtider, om du bär speciella kläder eller har slutat med någonting sedan du blev tillsammans med din man.

  • Eliandosmamma

    romani beauty skrev 2009-01-20 06:44:01 följande:


    eilandosmammapratar ni romanes eller serbiska??
    romanes och serbiska
  • Juliiia
    Brio skrev 2009-01-21 13:30:02 följande:
    Svar på #336Hm, svårt att förklara, men ska prova Menar om du börjat fira andra saker, typ högtider, om du bär speciella kläder eller har slutat med någonting sedan du blev tillsammans med din man.
    ja, jag är med på alla deras högtider. Och han är med på mina också.
    I början va jag väldigt blyg och kunde ju inte språket. Så man va inte så insatt, hängde mest på o hoppades på att man inte skulle göra ngt fel hehe... Nu kommer det naturligt, och jag gör som dom andra kvinnorna.

    Speciella kläder bär jag inte,  har på mig "vanliga" ..
    Medans hans brors fru tex inte får ha på sig vad som helst om det kommer besök eller när hon ska ut. Får inte visa benen eller göra så hennes bröstform syns tex.
    Dom blev lite chockade i somras, va asvarmt och jag hade på mig kjol.. UTAN leggings hehe.. dom fråga om jag verkligen fick gå så för min man.. då kom Mijo precis, skratta o sa att det är normalt att gå så när det är varmt ute. Så han bryr sig inte.

    hmm, om jag har slutat med nått? njae, eller jag är inte ute o festar som förr.
    Han säger att jag får gå ut, men han är väldigt svartsjuk av sig så jag vet att om jag går ut så blir det bråk. Men känner inget sug efter det heller.. varit ute nån gång men sitter hellre hemma o myser med sonen.

    Klart det har blivit en omställning. Och blir endel kulturkrockar med..

    Tyckte de va väldigt jobbigt i början me att folk kom o gick hela tiden, vilken tid som helst på dygnet typ hehe.. va inte jag van vid. Men nu vet man om det så nu vet man att det kan komma ngn.. har någolunda städat, och dricka o kakor redo haha :P

    oj va långt det blev :S fick ju inte med så mycket viktiga saker  haha men aja.. :)
  • Brio

    Tack, nu fick jag svar på det jag ville veta
    Kan du språket nu? Vad är det för språk? Jag tycker synd om kvinnor som inte får ha lite kläder, för på sommaren lider man ju i värmen!

    Jag tycker att det är jättekul när det bara kommer över någon från släkten mitt i allt, tyvärr är det nog inte så mycket av det i "svenska kulturen".

    Det här låter lite konstigt, ingen fördom eller något, men är det så att romska män "vaktar" sina fruar mer än vad svenskarna generellt gör? Att det finns inom kulturen? Visst, det finns många svartsjuka överallt, men finns det ett samband mellan mannens rätt att ta beslut och svartsjuka?