Bakmaskinstråden
Just nu går maskinen med ett vetemjölsbaserat bröd som funkat jättebra!
Mjölblandingen är: Vetemjöl Special, Vetemjöl Special Fullkorn och lite vetekli. Solrosfrön och linfrön.
Kul att vi är så många här nu!!
Just nu går maskinen med ett vetemjölsbaserat bröd som funkat jättebra!
Mjölblandingen är: Vetemjöl Special, Vetemjöl Special Fullkorn och lite vetekli. Solrosfrön och linfrön.
Kul att vi är så många här nu!!
Ang glutenfritt så finns det såna recept i OBH Nordica HomeBakers receptsamling åxå. Kostar under 500 på elgiganten
// A
mamma till tre små; jag rekommenderar Julitalimpan, receptet nedan är för en OBH Nordica Homebaker
1,5 tsk jäst
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl brun socker
3 dl vatten
1 tsk salt
1 ägg, knäcks bara i, rakt av
Program Normal
generellt har jag märkt att "hopsäckade" bröd oftast blir när jag har för stor del grovt mjöl. Men om jag inte minns fel så är go'limpan inte nåt grovt bröd.
Vi får se om nån annan har någon bra förklaring.
Jag har snöat ner mej helt i linfrö och loppfrö just nu. En ständigt återkommande ingrediens i brödet för tillfället!
Och det suveräna mjölet Vetemjöl Special Fullkorn. Vet inte om det är så nyttigt som annat fullkornsmjöl men det blir gott, jäser förnämligt och blir lite lagom ljusbrunt!!
Linnea;
om du tittar på receptsidan http://web.telia.com/~u92018300/recepies.htm
så finns det recept för Melissa maskiner.
Prova att omvandla recepten till dl o andra volym-mått så kan du prova att baka utan att köpa en digitalvåg.
Det finns recept på andra sidor på den sajten där vikt-mått och volym-mått båda står angivet!!
Lycka till!!
Linnea; har du nån form av beteckning på maskinen??
Kan det vara denna?
http://www.bruksanvisningar.net/bruksanvisning.asp?ID=453
Jag väger inte (har faktiskt nyss fått en digital våg av min kära make!) så jag vet inte. Men det jag vet är att jag brukar få komplettera med mer vätska när jag mäter med dl-mått.
Trådstartare som jag är MÅSTE jag ju bara säga att det är sååååå roligt att vi är så många här i diskussionen.
Allt ifrån nya entusiaster och nyfikna nybörjare till gamla rävar i gebitet!!
När jag gjort eget ströbröd har jag helt enkelt låtit det ligga framme o torkat och sen kört det i matberedaren med kniven.
Brödkryddor köper jag färdigblandade i påse i kryddhyllan. Tror att de heter just brödkryddor!
Mama Bean; enklast tycker jag är att jämföra degvätskan och sen modifiera det önskade recepte mot ett ur maskinens receptbok.
Jo jag menade själva vätskemängden som du tillsätter i degen.
Om det i din receptbok som kom med maskinen står att du har 5 dl vätska (vatten eller mjölk eller annat sammanräknat, dock inte oljan) så får du räkna om ett recept där det är 3 dl vätska och gångra upp andra ingredienser i motsvarande mängd.
Vad gäller ordningen på ingredienserna finns det två metoder med jästen, att antingen lägga den i botten och vätskan sist. Eller som du beskriver, att ha vätskan i botten och jästen på topp.
Jag kör alltid med jäst i botten. Funkar finfint!
2.25 tsk torrjäst motsvarar 21 gram färsk jäst.
Om jag har uttytt mina recept rätt....
Jag har inte bakat med färsk jäst men jag tror att Mbert sagt att man ska röra ut färskjästen med degvätska. Kolla tidigare i tråden!
Och välkommen som bakmaskins-bagare, annika81!!
Jag tycker inte vi ska ha mer i trådstarten.... Den blir så jättelång.... Eller vad säger ni andra? Jag kan ju klippa in jästinfon åxå om ni vill.
Jag förstod nog inte blogg idéen MamaBean. Men fixa du så kan vi länka till en sån! För jag antar att du tänkt att vi fortsätter med denne tråd?
Den här tråden går ju ur tiden om några veckor så då kan det kanske vara bra att starta upp på nytt med fräscha ideer och nya strukturerade tag!
Mama eller Cuth; ni kan väl lägga upp en ny tråd och sån där blogg-grunka så kan vi övergå till den när ni är fixade!!
Själv är jag lite o-kreativ just nu, min pappa fick en stroke tidigare i veckan och jag orkar inte tänka på mer än att försöka få familjelivet och lasarettsbesök att kombinera med några timmars jobb då o då....