• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • Lovan

    Inatt blev det bakning av morotslimpa med vetemjöl + rågsikt som bas.

    I eftermiddag ska vi göra ett glutenfritt russinbröd. Blir nog hälften fin mix och hälften grov mix.


    C'mon - let's göra get-ragu!!!
  • mina fina barn

    Halloj,
    Har idag köpt en bakmaskin "Severin" på Media Markt. Det känns jättekul och nu måste jag bara lära mig hur jag ska göra med den!

    Jag har lagt i ingredienser för ett Vitt bröd enligt recepten som följde med. Jag undrar dock en sak... i receptet står det Vetemjöl (typ 550) och i ett annat recept står det Vetemjöl (typ 405), vad betyder detta? Vad är skillnaden på dessa mjöl? Är det någon som vet?

  • Lovan
    Svar på #192
    *hm* Bra fråga...
    Är de ena Vetemjöl special och det andra "vanligt" vetemjöl?
    C'mon - let's göra get-ragu!!!
  • Linnea84a

    jag har en bakmaskin ståedn som jag fick av svärmor, ingen bruksanvisning å sånt till så jag har inte testat den än men man kanske skulle kunna få lite hjälp med att komma igång här? jag e inte så tekninsk=) men jag kanske kan kolla vad den heter så kanske nån har en likadan som kan guida mig till ett smarrigt bröd=)??

  • Linnea84a

    melissa bakery heter den iaf=) hur vet man storlek på den?? å hitta några recept men fatta dock inte så mkt, såg iaf att jag behöver köpa hem en digital köksvåg=)

  • atelli

    Linnea;
    om du tittar på receptsidan http://web.telia.com/~u92018300/recepies.htm
    så finns det recept för Melissa maskiner.

    Prova att omvandla recepten till dl o andra volym-mått så kan du prova att baka utan att köpa en digitalvåg.

    Det finns recept på andra sidor på den sajten där vikt-mått och volym-mått båda står angivet!!

    Lycka till!!

  • Linnea84a

    hur vet jag hur stpr maskinen e då??=) dumma frågor men jag e som sagt inte så clever på sånt här=)

  • Lovan
    Svar på #194
    sök på namnet så kanske du hittar en bruksanvisning på google eller nåt sånt.
    C'mon - let's göra get-ragu!!!
  • Linnea84a

    kolla hur mkt vatten som gick i 2,5 liter å ca en cm kvar till kanten men hur vet jag hur mkt den tar??

Svar på tråden Bakmaskinstråden