• LaTjej

    Jag kan inte göra en jä*vla sås :(

    Antingen blir den jättrinnig, eller klumpig, eller smaklös eller rälig eller vattnig????

    Kan någon i detalj beskriva hur ni gör Vanlig hederlig brunsås? Nu menar jag verkligen ORDAGRANT i detlaj med mått (mjöl, vätska osv) :)

    Förklara gärna hur man gör när det är sky och när man inte har någon sky? Måste man ha sky för att göra brunsås? Vad gör redningen som man köper i affären? Jag har provat med sådan med men tyckte såsen fick en konstig smak?

    Vad har du i såsen? :)

  • Svar på tråden Jag kan inte göra en jä*vla sås :(
  • Gurkan

    LaTjej skrev 2009-01-22 17:43:05 följande:


    Jag har nog haft i buljong två av tre gånger :p kanske därför jag har ogillat smaken?
    Beror ju lite på vilken buljong man använder och hur mycket av den. så få tillsatser och konstigheter som möjligt och bara en fjärdedels tärning till 3 dl vätska. Det räcker, för mycekt så blir det för koncentrerad smak. Prova ha grönsaksbuljong istället för kött. När jag åt kött använde jag bara grönsaksbuljong ändå eftersom jag alltid tyckte köttbuljongen smakar skit
  • LaTjej

    Hemmagjorda köttbullar inga fisluktande Mamma Scan köttbullar

  • LaTjej

    Alla två gångerna hade jag i en hel hahaha!


    Gurkan skrev 2009-01-22 17:45:32 följande:
    LaTjej skrev 2009-01-22 17:43:05 följande:
    Beror ju lite på vilken buljong man använder och hur mycket av den. så få tillsatser och konstigheter som möjligt och bara en fjärdedels tärning till 3 dl vätska. Det räcker, för mycekt så blir det för koncentrerad smak. Prova ha grönsaksbuljong istället för kött. När jag åt kött använde jag bara grönsaksbuljong ändå eftersom jag alltid tyckte köttbuljongen smakar skit
  • LaTjej

    Köttbuljong för jag följde recept :p

  • Örnie

    Att IKEAs sås har smak beror på smakförstärkningsämnen osv. Det är ju bara att köpa en påse då. Vi brukar undvika buljongtärningar, för vad är det i dem?

    Här kommer ett recept på min mans superjättegoda sås. När han gör en söndagsstek i tryckkokaren med morötter, lök, och ev andra soppgrönsaker, samt salt och peppar (Steken ska förstås brynas ordentligt innan grönsakerna kommer i) och helst med rödvin blandat med en slatt vatten - så passerar han efter kokningen alla grönsakerna genom en sil, reder och piffar till med grädde eller rödvin. Det blir en tjock och otroligt läcker sås.

  • solen02

    HEJ
    För att få smak i såsen när du inte har någon sky att göra på är att sätta i en buljongtärning. Doseringen står på förpackningen.

    Lycka till !

    // solen02

  • Gurkan

    LaTjej skrev 2009-01-22 17:47:08 följande:


    Köttbuljong för jag följde recept :p
    knorr har börjat med någon ekologisk grönsaksbuljong som inte innehåller konstigheter. ganska dyr men så behöver man ju som sagt inte mer än en fjärdedels för att få bra smak!
  • Fridayyy

    Men om man nu inte är så noga och gillar IKEAs pulversås finns det ju gräddsås på påse att köpa. Den är ju ok om man gillar den smaken.

    Lingonsylt kan man ha i såsen.

  • Volbeat

    man kan också ha lite chilisås i såsen

  • Gurkan

    Lingonsylt är bra om såsen blivit lite pepprig. För salt kan man låta en liten bit rå potatis sjuda med en stund.

  • LaTjej

    Bra tips!!


    Gurkan skrev 2009-01-22 19:03:04 följande:
    Lingonsylt är bra om såsen blivit lite pepprig. För salt kan man låta en liten bit rå potatis sjuda med en stund.
  • misplaced

    Ett måste när jag gör sås är gelé. Klara mig inte utan det

Svar på tråden Jag kan inte göra en jä*vla sås :(