Liljekonvaljblomman skrev 2009-08-04 11:41:47 följande:
har du ett "recept" så tar jag gärna det
Jag har flera recept! Här kommer några av dem.
Själv brukar jag numera krydda på känn när jag steker köttfärsen. Jag använder hellre färsk vitlök/lök än kryddvarianten. Vi har ändå oftast lite lök till tacosen (och den obligatoriska guacamolen som jag naturligtvis också gör själv), men har man ingen lök och vill göra en färdig kryddmix så behövs det.
Basen är salt, chilipeppar, spiskummin och lök av något slag (helst vitlök) sen kan man sätta till lite annat såsom paprika, oregano lite kakao (!) m.m.
Taco krydda
Ingredienser: 6 portioner
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl
Gör så här
Slå alla kryddor i en kryddshaker, skaka ordentligt och den är färdig.
Detta recept motsvarar ca 1,5 påse köpt tacokrydda.
Kommentar: Jag använde satsen ovan till 500 g köttfärs och det blev riktigt starkt. Nästa gång halverar jag nog kryddorna.
Källa:
www.lyckasmedmat.nu/recept.asp
Den enkla varianten:
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 msk maizena (kan uteslutas)
1/2 tsk kakao
1/2 tsk salt
Blanda och förvara i tättslutande burk.
Kakao används mycket i mexikansk matlagning så det är ganska självklart att det ska vara med i kryddblandningen....
Nästa recept:
Mängden motsvarar ca 2 köpta påsar.
Ingredienser
2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 tsk maizenamjöl
Gör så här
Blanda alla ingredienser och förvara i glasburk.
Kommentarer: *Jag satte till extra spiskummin då jag inte fick den tacosmak jag ville ha.
*Jag la till 1 krm koriander, tycker att blandningen då får den speciella tacodoften
*Komplettera med 1 tsk cacao så blir det mörkare och en härlig smak framhävs.
Källa:
www.matklubben.se