Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Jolfo skrev 2009-10-07 12:50:45 följande:
    Jag har nu läst fass och vad jag får ut av den så går fragmin inte över till bebisen, men att vissa doser har Bensylalkohol i sig och det går över till bebisen (jag har inte de doserna). Fragmin går över till bebis via amning, men inte via moderkakan.Jag kommer mest troligen att ta sprutorna i sex veckor efter födseln.
    Det var ju skönt att höra att det inte går över till bebisen via moderkakan.

    Har du bestämt dig för hur du ska göra med k-vitamin?  Om det inte varit några komplikationer under förlossningen, med sugklocka och tång, så borde det väl knappast vara någon fara att fragmilet går över till barnet via amning?
    Har du något läkare som du känner tillit till som du kan fråga?
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-07 12:50:22 följande:
    "Vanliga" MVC vägrar ju ens medge att tex epidural har negativa sidor.. Lite samma på förlossningen... De försökte övertala mig till att jag skulle ta en epidural den här gången. Men det ville inte jag eftersom att jag vet att värkarna blir svagare och risken för att man behöver värkstimulerande och hjälp typ av klocka/tång med det.. Nu hann de inte ens ta den diskussionen med mig på FL eftersom att jag blev inskriven 19.00 och sonen kom 19.09..
    Undrar om de som försöker pådyvla en smärtlindring tycker man blir mer "lätthanterlig"  då?

    Under båda mina egna förlossningar (1971 och -82) har jag frånsagt mig all form av smärtlindring, och ändå var jag tvungen att mitt under pågående jobbig värk fösa undan petidinsprutan som bm tänkte ge mig . Bägge gångerna likadant.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-07 12:26:03 följande:
    Enligt min vännina som gått på Vidarklinikens föräldrautbildning lite längre än jag så diskuterades tydligen just sen avnavling och dess fördelar för några månader sedan så jag tror definitivt de är mer informativa än de "vanliga" mvc-mottagningarna och föräldrautbildningarna (på den "vanliga" mvc, förra gången, sa de inget om detta överhuvudtaget)..
    Mycket glädjande för en gammal navelskådare  att få höra att det finns en färäldrautbildning som tar upp detta!    Tack för att du berättade!!!
  • abuelita
    Jolfo skrev 2009-10-07 13:34:51 följande:
    Jag har tyvär inte någon att fråga, jag tycker att de på mvc vet väldigt lite om fragmin m.m. Jag har själv fått söka upp mycket information på nätet och när man frågat så har de inte kunnat svara på det. Min doktor fick läsa utantill och ringa runt till andra för att få reda på hur hon skulle gå till väga när jag berättade att jag haft blodpropp.Jag ska nog skriva in i mitt förlossningsbrev att om barnet blir förlöst utan tång/sugklocka och blir sent avnavlad så vill jag inte att de ger den någon k-vitamin spruta. Men jag är lite orolig i och med att fragminet går över till barnet via modersmjölken, då borde ju koagulationsförmågan i min bebis blod vara mindre än vanliga bebisars blod. Men det kanske finns andra medel som inte går över till bebisen, de kanske vet det på förlossningen. Jag ska nämnligen få reda på hur jag ska göra med min medicin efter förlossningen av en läkare på sjukhuset, enligt min BM i alla fall.
    Då får vi hålla tummarna för att det finns medel som inte går över till barnet via ammning och att läkaren på sjukhuset har full koll på det här och kan ge dig riktiga besked så att du kan känna dig säker .

    Tänk på att det kan missuppfattas om du bara skriver K-vitaminspruta, eftersom det även ges oralt. De kan tro att det är själva sprutan du inte gillar. Så skriv för säkerhets skull "varken oralt eller injektion".

    På 80-talet var det flera mammor som jag kände som sa till bm att de inte ville att navelsträngen skulle klippas för tidigt - då blev den klampad tidigt men klippt sent!!!  Så det gäller att vara tydligt.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-07 13:44:08 följande:
    vet inte... Det har väl att göra med det här att man inte ska "behöva" känna smärta när man föder...¨Jag är superstolt över att ha fött 2 pojkar med hjälp av lustgas, tens och sterila kvaddlar. Son nummer 2 enbart med hjälp av Tens och andning
    Det har du all anledning att vara stolt över!
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-07 14:09:56 följande:
    Men det är fult att vara stolt över det här på FL och även i verkliga livet... Är även stolt över att min amning funkade med store sonen och funkar nu oxå utan problem..Det får man inte heller vara stolt över... Mina mamma födde oss 4 barn med bara lustgas. Med mig fick hon nog den sprutan du fick stoppa och det var för att en BMelev ville lära sig och mamma sa att det var ok.
    Tyvärr så tillåter inte Den Svenska Avundsjukan och Jantelagen att man är stolt. Men det tycker jag vi  tar och skiiiter i 
  • abuelita

    Jag har fått vissa indikationer på att en svensk förlossningsklinik  kan vara på väg att börja med HLR med intakt navelsträng.  ( Halleluljah!!!  )  Men jag vågar inte lita helt på det förrän jag fått det bekräftat.
    Men nu blev jag så exalterad här så jag  lägger in George Morley´s artikel ”Neonatal Resuscitation – Life that failed” igen och hoppas på att det kanske finns någon som läser här som vidarebefordrar den till barnmorskor, obstetriker och neonatologer (även om jag inser att chanserna är små)

     “The natural position adopted by “primitive” mothers is squatting, and the child is delivered downwards; such a child receives very rapid “resuscitation” from gravitational placental transfusion. Whether the placental transfusion is effected by gravity or by uterine contraction or by both, it is regulated and terminated reflexively by the child and results in a blood volume that is optimal for survival; those reflexes have been honed to perfection by natural selection over millions of years.”


    http://www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth.asp?page=/pb/articles/neonatal-resuscitation

  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-07 14:46:17 följande:
    Min barnmorska (som dessutom jobbar på förlossningen) säger att inte nog med att ens värkarbete ofta störs av EDAn, det verkstimulerande droppet kopplas alltid in i förebyggande syfte och det är dessutom större risk att man drabbas av värksvaghet och tvingas avsluta med tång/sugklocka eller kejsarsnitt. Vidare så somnar barnen ALLTID ca 15 minuter efter EDAn lagts, man kan som erfaren barnmorska se det på CTG-kurvan - där lades EDAn och där somnade barnet. Att barnet inte påverkas av EDA är därför en ren och skär lögn som tyvärr sprids allt för ofta, sedan är riskerna för att barnets hjärtljud går ner av EDAn inte lika stor som med andra bedövningsformer, men ändå jag tycker det känns lite skrämmande. Barnen kan visserligen sova lite då och då under förlossningen ändå, men här är det så tydligt en kemisk trötthet som infinner sig och det är ju inte alla som vill det!Jag tycker det är tråkigt att det talas så lite om nackdelarna med kemisk smärtlindring och jag är tacksam över att jag har en bra mvc som tar upp BÅDE för- och nackdelar.
    Det här är verkligen JÄTTEVIKTIG information!!! TACK!!!
    Detta borde ALLA blivande mammor bli informerade om. Om man känner till det här så är det klart att man hellre föder utan EDA, men om man blir itutad att det är helt risktfritt så väljer man  så klart att slippa ha ont.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-07 14:54:24 följande:
    Tja kontrollen går ju från mamman till personalen ju mer bedövad man blir och det kan ju vara ett plus för arbetsorningen så att säga. Plus att man blir mer immobil med alla slangar och sladdar som man måste sitta fast i (om man ska ha EDA i alla fall) så man har en mamma mindre rännande i korridorerna (behändigt kanske).Jag vet inte, men jag kan känna en viss cynism inför all denna kemiska smärtlindring efter min egna första förlossning, som visserligen var förfärligt intensiv (och jag hade inte förberett mig tillräckligt och visste inte hur jag skulle slappna av), där förloppet gick väldigt bra fram tills EDAn lades. Då avstannade allt och de fick "uppa" det verkstimulerande hela tiden och det hela slutade ändå med sugklocka och bristningar.När jag läser om just omföderskor så verkar vi alla ha gemensamt att den första gången kändes ganska förfärlig, att all kontroll låg i andras händer och att man tackade ja till allt som gavs en och att alla inför den andra förlossningen läser på mer, tränar avslappning och är allmänt mer kräsen och medveten. På gott och ont för jag får lite dåligt samvete över att min förstfödda fick vara försökskanin för att jag skulle lära mig Trist känsla...
    Precis!  Och likadant är det med kvinnor som föder hemma - de har nästan alltid först fött på sjukhus och blivit så avskräcka att de inte vill sätta sin fot där igen.

    Föstsföderskor, och deras partners,  borde uppmanas att läsa på! 

    Har man bara koll på saker och ting själv, och partnern ser till så personalen följer  önskemåen i förlossningsbrevet , så borde det kunna gå att  föda på sjuhus utan större risk.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)