Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    livet med barn skrev 2009-12-08 17:34:46 följande:
    nu hr jag varit hos BM och dom tar proverna på moderkakan och det efter att man avnavlat, och man låter navelsträngen pulsera klart, det påverkar inte proverna alls så jag får göra en sen avnavling =)
    Förklarade hon vad det är för prover och  vad de ska ha dem till?  Och sa hon om det  är  själva moderkakan de ska ta prov av eller om det är det blodet som är kvar i den?  

    Frågan är vad de menar med "sen avnavling"?  Det är nämligen flera universitetsssjukhus som  kallar  30 sekunder för sen avnavling, KS t.ex.  Så se till att det inte blir någon klampning innan navelsträngen pulserat färdigt och är vit och slapp och helt tömd på blod. Helst efter att moderkakan har fötts fram, så att man verkligen är säker på att det inte klampas i förtid.

     Moderkaka, navelsträng och allt blodet i dessa tillhör  barnets kropp, och alltså inte mammans, vilket DNA visar, så om de anpassar avnavlingsrutinerna efter forskarnas behov, alltså medvetet ser till så att det blir blod kvar till dem, blod som  annars skulle ha pulserat  över till barnet, då är det faktiskt  kriminellt.  Det är  nämligen inte tillåtet att donera någon annans blod än sitt eget.  

    Dessutom stämmer nästan inga av de övriga kraven för bloddonation in på ett nyfött barn.
     
    Grundkrav för att bli blodgivare
    •   18-60 år
    •   Frisk
    •   Väga minst 50 kilo
    •   Giltig identitetshandling »
    •   Förstå och tala svenska
    •   Svenskt personnummer
    Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år. Och du får inte ge mer än 10% av din totala blodvolym  (nyfödda förlorar 30-50% vid omedelbar avnavling). 

    Om de tar prov från navelsträngen medan den pulserar kanske  de tar mer än de 2% av barnets totala blodvolym som är tillåtet att ta per dygn på en nyfödd, ja kanske rent av mycket mer. Så var på er vakt! 
    Jag litar inte det minsta på universitetssjukhusen.
  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-12-09 12:30:00 följande:
    jag måste bara berätta. Jag var hos bm igår och vi pratade om att vi nästa gång ska skriva en sammanfattning av mina/våra önskemål kring förlossningen.Jag frågade lite kring k-vitamin-injektionen (bm trodde att k-vitaminet gavs i droppform nu för tiden) och just kring sen avnavling.Angående den sena avnavlingen sa hon bara: "det låter vettigt att ni tänker så" och "det är ju så man gjorde förr" och "oh, vad bra"... så där fanns inga frågetecken eller nåt om gulsot eller nåt om nåt krångel och biverkningar av det!!Jag sa sen att ph-provet inte får tas, och hon nickade instämmande.(vill tillägga att min bm är gammal i gemet och väldigt duktig!!)Sen frågade jag kring k-vitaminet och det menade hon på påverkar inte blodet på nåt sätt, oavsett sen avnavling eller inte. Det enda det gör är att blodet behöver k-vitaminet för att koagulera, för att kroppens egna organ inte utvecklar eget k-vitamin ännu, då man är så liten. Oavsett blodmängd i kroppen behövs just k-vitaminet. Så jag känner mig faktiskt trygg med att bebisen får k-vitaminet OCH den sena avnavlingen.Jag var mycket nöjd med mina svar och jag blev så glad då hon tyckte att vi kommer att göra rätt i att kräva sen avnavling!!!
    Nu kommer inte jag ihåg vilket sjukhus det är du ska föda på, men det låter ju som att det är ett sjukhus som fortfarande har tidig avnavling.

    Måste kännas skönt med en bm som är med på noterna . Hoppas samma gäller på sjukhuset också.  
    Antagligen är det så  hon fick lära sig om K-vitamin  på bm-utbildningen och säkert är det fortfarande samma sak som lärs ut.
    Men det verkar ändå  inte finnas någon forskning på det här. När jag frågade David Hutchon (som har infört HLR med intakt navelsträng på Darlington Memorial Hospital)  så svarade han att han inte heller visste, men att de inte ger k-vitamin  till barnen på hans sjukhus. Alla navlas ju av sent, även de medtagna, så om moder Natur har stoppat in rätt vitaminer , i mängd, i moderkaksblodet (vilket jag faktiskt utgår från) så skulle det ju inte behövas något tillskott. 
    Det verkar alltså inte finnas någon som vet om det är skadligt eller ej att ge K-vitamin till sent avnavlade barn,  så   jag vill inte heller ge några råd.  
    Personligen skulle jag dock lita på Moder Natur och hoppa över K-vitaminet om barnet är sent avnavlat.
    Men om jag skulle gå med på att de ger mitt barn det så skulle jag föredra oralt framför injektion , och då bara en liten del av  dosen.

    Minns du det här stycket, som jag la in i ett tidigare inlägg? :

    "utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökad koagulationsfaktor faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd, gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos  vitamin K som är 20.000 gånger den normala nivån för nyfödda . Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning. Vissa indirekt relaterade studier har dock gjorts på sen avnavling av  för tidigt födda barn, som har bekräftat att spädbarn som får en större mäng av det blod som naturen har skapat är mindre benägna att ha blödningar i hjärnan." (ursäkta om svenskan kanske låter lite konstig här i min egen översättning)


      http://www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

  • abuelita

    Måste bara få  visa det här citatet av en hemfödselbarnmorska på Facebook:

    "If you have never witnessed a woman giving birth with NO conversation, no interruptions, no instructions except what her body and her baby give her, I really feel sorry for you. It is the most humbling and powerful experience in the world. You won't see it if you are measuring, poking, prodding, coaching.....Birth that....just happens is the most gorgeous thing in the world.” – Carla Hartley   
                                

  • abuelita

     
    På det stora hela  tycker jag att artikeln om avnavling i senaste numret av Vi Föräldrar Gravid är bra, och jag är väldigt glad att de äntligen skrev om det, men jag skulle ändå vilja påpeka några  felaktigheter där.

    För det första så står det att eftersom det inte finns några riktlinjer för någonting inom svensk förlossningsvård så varierar det hur man gör när det gäller avnavling.  Men vad är då det här, som presenterades som ”riktlinjer”  i oktober 08, både på Barnmorskeförbundets hemsida, i tv, dagstidningar och radio?  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609


     Barnmorskeförbundet skrev att det var riktlinjer: http://www.barnmorskeforbundet.se/sv/nyheter/nyariktlinjeravnavling.html

    och det gjorde även  Rapport http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1282845&lid=puff_1282858&lpos=lasmer  (tyvärr finns inte inslaget kvar på Svt Play)


    och här står det också riktlinjer http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2396359


    OK, kan man inte anse att det är riktlinjer då? Och även om de tinte är det, vad är då ett "Vårdprogram"?

    Nu till fler saker som inte stämmer i Vi Föräldrars artikel :

    I en liten ruta om varför man ska avnavla tidigt (det finns även en om varför det är bra att navla av sent) står det  så här:

     " 1. Man kan ta ett så kallat syrabasprov på navelsträngen som visar hur barnet mått under förlossningen. (de har alltså utelämnat att man kan ta  provet från pulserande navelsträng)
    2. Tidig avnavling minskar risken för gulsot eftersom barnet får i sig så mycket slaggprodukter med blodet från moderkakan.
    3. Även risken för sjukdomen polycytemi minskar, som innebär att bebisen får för mycket blod."

    Men det finns inga studier som tyder på det. Däremot har nu tydligen avnavlingsstudien i Halmstad  kommit fram till att sen avnavling INTE ökar risken för  behandlingskrävande gulsot :

    ”SEN AVNAVLING MINSKAR RISKEN FÖR NEONATAL ANEMI HOS FULLGÅNGNASVENSKA BARN
    KONKLUSION: Sen avnavling förbättrar Hb och EVF samt minskar risken för neonatal anemi hos svenska, fullgångna barn, utan att ge någon skillnad i kliniska symptom eller bilirubinvärde vid 2-3dygns ålder.”  För höga bilirubinvärden innebär alltså behandlingskrävande gulsot, http://www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

    Och angående polycytemi  så har  de senaste decenniernas studier inte kommit fram till att sen avnavling skulle öka risken för det:

     ”The data from trials over the last two decades do not support the theory that delayed cord clamping causes symptomatic polycythemia in spite of the fact that hematocrit levels are higher in delayed clamped term and preterm infants. “
    http://cordclamping.info/publications/Rabe%20&%20Mercer%5B1%5D.pdf

    Och sen har Vi Föräldrar frågat några förlossningskliniker om de navlar av sent eller tidigt, och åtminstone det som Mälarsjukhuset i Eskilstuna svarar vet jag själv inte stämmer: "Sen avnavling, det har vi gjort i åtminstone 10 år."

    Jag har nämligen en liten släkting som föddes där för 3 år sen, och han blev omdelbart avnavlad (tyvärr glömde föräldrarna säga till om sen avnavling).. Han var dessutom lite medtagen eftersom han förlöstes med tång , men det var inte därför han navlades av, utan han fick ligga kvar hos mamma. 
    Om det här beror på att han sedan drygt ett år  krampar varje dag och har legat inne  på sjukhus för kramputredning under flera månader vet jag förstås inte, men säkert hade han mått bättre om han fått behålla sitt moderkaksblod.  

  • abuelita

    Det här intressanta kommentaren från en häst/hund-uppfödare (en gammal bekant till mig som f.ö. har bättre kunskap om moderkakans och navelsträngens funktion efter födseln än de flesta barnmorskor och läkare)  kom i Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt:

    "När jag var gravid såg jag till att behandla mig själv lika väl som mina ston och tikar när de är dräktiga. Bland annat massor av kalk eftersom jag vet att det påverkar värkarbetet. Kalkbrist gör att inte tikar öppnar sig när de ska valpa. Paradoxen blev att jag knappt kände när Karl Johan ville ut en månad för tidigt"

  • abuelita
    Blgebo skrev 2009-12-10 11:13:41 följande:
    Å andra sidan är för stora tillskott av kalk toxiska under en human graviditet, och kan påverka fostrets utveckling negativt. 1500mg/dygn är maxdos. "permanent hyperkalcemi kan leda till fysisk och mental retardation, supravalvulär aortastenos och retinopati hos barnet" enl. FASS. Jag blev avrådd från att äta mer kalcium än vad det är i vanliga multivitaminer, har gjort bentäthetsmätning och ligger lite i underkant på vad jag borde ligga, har benskörhet i familjen.
    Tack för att du upplyste om detta, så att inte någon får för sig att ösa i sig för stora kalkmängder.
    När jag själv var gravid 1971 och 1982 så  köpte jag kalk för gravida på hälsokosten. Har för mig att det var Weledas kalk. Det var en burk med "morgonkalk" och en med "kvällskalk" och om jag inte minns fel så skulle man ta en knivsudd morgon och kväll.
    Tilläggas bör att jag hade väldigt lätta förlossningar båda gångerna, och kände inget behov av någon smärtlindring, inte ens lustgas. Kanske jag rent av delvis hade kalket att tacka för det?
  • abuelita
    Sofia8504 skrev 2009-12-10 13:04:49 följande:
    Jag har läst mycket i den här tråden och har för mig att jag läste något om immunisering tidigare, men nu kan jag inte hitta det...När min dotter föddes visade det sig att hon/jag hade en immunisering i blodet som heter Anti E. Det fick vi reda på efter de hade tagit blodprov från navelsträngen och då berättade de att hon kunde drabbas av gulsot pga detta. Det gjorde hon och fick ligga ganska mycket i sollampa under de första dygnen. Immuniseringen beror troligtvis på att jag har fått blod en gång för några år sedan.Nu till min fråga: När det blir dags för nästa barn så antar jag att risken är stor att det blir på samma sätt (har dock inte hittat så mycket info och det är ju inte aktuellt än så jag har inte frågat om det heller). Hur funkar det då om man vill ha sen avnavling? Kan de ta provet på annat sätt? Det är ingen enkel fråga, det vet jag, eftersom jag knappt hittar nån info om immunisering alls, men någon kanske har erfarenhet?
    Hej Sofia!

    Jag vet tyvärr i princip ingenting om immunicering, men jag har  samlat på mig en del länkar om rh-neg och avanvling.  Har för mig att jag haft med det in den här tråden, men vet inte var. Däremot  var jag ordentlig nog att anteckna att det finns i inlägg 388 sid 38 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576-38.html

    Så vitt jag vet så finns det inget som hindrar att man tar provet från pulserande navelsträng.
  • abuelita
    Blgebo skrev 2009-12-10 16:34:10 följande:
    Jag har också haft två lätta förlossningar, utan att äta kalk Tror att mycket när det gäller förlossningar handlar om hur man är som person. Är man trygg i sig själv, och litar på sin kropp och accepterar det som sker, så går det ofta lättare. Man brukar väl prata om fem "P'n" som påverkar förlossningsförloppet...Power, Passenger, Passage, Psyche, Position.
    Är helt och hållet med dig på det, och det skriver jag om rätt ofta också.  Men  man måste förstås även vara fysiskt frisk och inte lida brist på något, så därför tyckte jag det lät intressant när jag läste den där kommentaren om kalket.

    Tack för de fem P´na!   
  • abuelita
    Emsingen76 skrev 2009-12-10 16:35:50 följande:
    Om det har med RH att göra så kan de numer ta ett blodprov på dig och se om bebisen är RH+ eller RH-. Jag är RH- och har tagit blodprov som visade att bebisen i magen också är det. Det innebär att jag inte behöver få spruta när jag gjort fvp och efter förlossningen. Bra att veta. Och bra att inte behöva ta vaccin i onödan.
    Tack Emsingen!    Det där ska jag spara till nästa gång någon frågar ..
  • abuelita

    Hittade något intressant om moderkakan och navelsträngen på den här barnmorskebloggen (jag har visat inlägg från den tidigare, det här bl.a. http://www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html )

    Det står att navelsträngen oftast  har 2 artärer och 1 ven  och den  är täckt av ”Wharton's jelly” som är en kärlskyddande slemhinnevävnad .  Efter födseln förstörs den här gelen, vilket gör att .kärlen sluts/klampas  på naturlig väg.  Man behöver alltså inte klampa med peang, utan det här sköter sig själv (så klart!)

    http://www.homebirth.net.au/search/label/placenta

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)