• 4mirakel

    Vi med blödarsjuka barn 10

    MimmiBoss skrev 2010-02-01 16:08:05 följande:
    yeah! fick hem ett brev idag om op tid nästa vecka för porten... lite läskigt o spännande.. nu kommer vi till nästa dillemma... fick bara en föraning om regelr att det bara får vara en förälder med och likaså när det gäller att sova över ... vi ska vara 2 iuom all info , stöd ja ni vet.... ringde dit- och mycket riktigt.... 1 person per barn.. jag började dividera med sjuksköterskan om att det är ett jäkla jitande och kostsamt bl.a att ligga och köra från HBG och all info vi ska ta till oss...mm.. hrm.. hon visste inte vad hon skulle svara så hon bad mig ringa efter kl 16 så skulle hon meddela hur vi ska göra... hrm....
    Så skönt att få det gjort nu!
    Ja, det är väl egentligen så att bara en förälder får sova över. Så var det egentligen för oss också (vår son fick sin port på Astrid Lindgrens barnsjukhus), men jag blev lite lätt upprörd (läs: totalt galen *s*) när de sa något om det (vi bor 20 mil från sjukhuset) och vägrade ha hans pappa (som jag inte lever tillsammans med men som är sonens förälder precis lika mycket som jag - och min bästa vän) bo på något patienthotell. Det var så himla mycket som hände där i samma veva, han fick sin port bara några dagar efter hjärnblödning och diagnos och allt, så jag fixade helt enkelt inte att vara ensam, jag behövde hans pappa där för att inte klappa ihop alldeles. Det blev aldrig några diskussioner, de fixade var sin säng åt oss och sen var det inget mer med det. Enda gången vi bara fick vara en (jag...som vägrade lämna sonens sida) var just i själva ögonblicket när han sövdes, men då väntade ju hans pappa utanför dörren.
    Jag vet inte hur stelbent det är när situationen inte är så kaotisk som den var för oss då (det känns som en hel livstid sen, trots att det var i somras!), men jag förstår verkligen att ni vill vara båda! Jag hoppas innerligt att det löser sig.
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-02-01 20:55:36 följande:
    Hoppas att stickandet kommer bli mycket enklare för er nu och att lekterapin "gör susen". Förstår han att det ska hända något annat än det vanliga? Och appropå lekterapi... Min lilla goding brukar jaga mig med en plastspruta i lekrummet på sjukhuset och så säger vi (eller jag) "Stick... AJ.....å så går det över, åh, vad bra att få medicin". Han tycker det är kul att plåga sin mor Måååånga stick blir det.
    Härligt =) Det är verkligen toppen med lekterapi!
    Här har vi än så länge aldrig haft några problem med att han inte vill ta sin medicin, men han vet ju inget annat eftersom han var så liten när vi började. Vi får väl se hur det blir framöver, någon gång kommer han säkert att börja protestera.
  • 4mirakel

    Jag fick just veta att sonens antikroppar stigit ytterligare, från 1,5 till 1,9 på bara några veckor. Just nu känns det riktigt jobbigt och jag hade verkligen behövt lite positiva nyheter, men det är väl bara att kämpa vidare :(

  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-02-02 15:47:38 följande:
    I fredags så träffade jag en annan mamma i väntrummet på sjukhuset. Hon hade 4 barn med sig varav de två mellanbarnen var pojkar med svår hemofili a. Ena hade haft antikroppar i olika perioder men var nu av med dom (för gott hoppades dom)  och den andra hade antikroppar som de inte lyckats bli av med. Förutom att det var ett intressant spontanmöte så ingav det ändå hopp för min egen del. Vi vill ju ha fler barn, men det känns liksom övermäktigt att ha flera blödarsjuka barn. Men det kanske det inte är? Man kanske fixar det?
    Jag kan inte svara på hur det är att ha flera blödarsjuka barn eftersom jag fick tre friska döttrar innan sonen kom (och han blir det sista barnet i familjen), men jag tror att det löser sig när det blir dags. När ni får nästa barn (som ju faktiskt lika gärna kan vara friskt) är ju dessutom sonen större och ni har kommit in i vardagen med att ha ett blödarsjukt barn ännu mer. Jag tror absolut att ni fixar det :) Skulle det bli ännu en blödarsjuk pojke så blir det ju inte som att börja om från noll - ni är förberedda, ni vet vad blödarsjuka innebär, och ni kan sticka och ge medicin.
  • 4mirakel

    Jag förstår att ni är nervösa - men så skönt för er att ha det gjort sen!
    Vi kom till Astrid Lindgrens akut inför portoperationen (förflyttades bara från vårt hemsjukhus där vi låg inne pga hjärnblödningen) så vi fick ingen kallelse. Men vi hade bara med oss kläder och sådant (leksaker, något att läsa kanske?). Om ni har möjlighet är det nog bra att ta med ett par matlådor till er föräldrar. Jag har hittills inte varit på något sjukhus (vi har legat inne på USÖ, Akademiska i Uppsala och Astrid Lindgrens i Sthlm med sonen) där föräldrarna får någon mat, och det kan vara riktigt svårt att få tag på mat även på sjukhusen (deras restauranger stänger ofta ganska tidigt) och man blir väldigt trött på färdiga mackor från pressbyrån efter ett par dagar ;)

    Jag tror också att det är helt okej att komma senare än 10 om man ringer och frågar. Dagen före ska han skrivas in, badas och göra narkosbedömning. Det är inget märkvärdigt - narkosläkaren lyssnar på hjärta och lungor, ställer några frågor och sen är det klart.

    Lycka till!!

  • 4mirakel
    Fru Mi skrev 2010-02-09 10:22:54 följande:
    Jag beställde från sjukhusets mat både i Uppsala och Eskilstuna. Det fungerar när man ska vara några dar. Efter en månad i Eskilstuna var det inte riktigt lika gott längre.
    Men vad bra att den möjligheten finns ändå! Vi var bara en natt i Uppsala så där hann vi inte undersöka det så noga, men på USÖ (vårt hemsjukhus) får föräldrar bara frukost. All annat mat får man skaffa sig bäst man vill, det går inte heller att beställa sjukhusets egen mat, den är bara till för patienterna. På helgerna finns det knappt någon möjlighet alls att köpa mat på sjukhuset, så när vi låg inne åkte sonens pappa iväg och handlade mat om inte någon snäll släkting kom förbi med matlådor till oss. Det var samma sak när vi låg inne på Astrid Lindgrens, där fick föräldrar inte heller beställa sjukhusets egen mat.
    För oss funkade det ju eftersom vi var två så att en av oss kunde åka iväg och köpa mat, men om jag hade varit själv hade jag väl fått svälta ;) Inte lämnar man sitt sjuka barn för att ge sig iväg ut på stan och handla mat.
  • 4mirakel
    MimmiBoss skrev 2010-02-15 16:31:22 följande:
    jaha. då är vi hemma igen.... allt har gått superbra!!!!! och över förväntan.. Leo gjorde så att vårdpersonalen stod som fågelholkar genom att springa och spela fotboll i full 90 - 2 timmar efter operationen (!) han vilade lite sen har han haft fullt upp hela helgen med att leka med de andra barnen som var där. det är som om han aldrig har opererats. vi vuxna var dom som längtade hem mest och efter riktig mat!!! tips! - ta med dvd filmer, godis och riktig mat (frysta portioner) för man blir Väldigt less på det .. frukosten var toppen - 25 kr per vuxen och då var det ordentligt med mat.. där finns kyl/frys och vi kunde vara båda där. jag sov med leo i en vanlig säng och sambon i en resesäng. mobilia köpcentrum finns ca 5 min bort och vagn finns att låna.  dom har blöjor och handdukar om man behöver...även lekrum och en lekterapiavd 1 vån ner... inga andra än föräldrarna får vara där - dom har besöksförbud iom kräksjuketiderna. kort och gott! det var en bra vistelse för oss- men det är j(/&=?)? gt skönt att vara hemma igen.
    Vad härligt att höra att det har gått så bra!!! Tänk, nu har ni det avklarat
    Använder ni porten nu direkt? Har ni fått lära er att spruta i den?
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-02-15 18:25:22 följande:
    Vad skönt att det gick bra! Det låter som er son är ett härligt yrväder!!  Vi har kommit till det stadiet att vi faktiskt ser fram emot operationen. Det går riktigt uselt att ge medicin nu och tom sköterskorna på sjukhuset har gett upp. De har lämnat över till narkospersonalen som får komma varje gång och trots att de är grymma på att sticka så går det med nöd och näppe att injicera medicinen. Många stick blir det varje gång....stackarn.
    Näe, vad tråkigt att det är så svårt att sticka honom :( Stackars honom, och stackars er!
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-02-27 14:41:43 följande:
    Gnäll och elände... Sonen behöver ny hjälm. Vi tog tag i det efter jul någon gång. I jönköping finns det "bara" en privat ortopedtekniskt avdelning och där har vi varit för att justera hans gamla hjälm lite då och då. Givetvis trodde vi att de kan göra en ny hjälm trots att de inte brukar göra hjälmar. Att åka 30 mil enkel väg till malmö för en hjälm känns liksom lite onödigt. Så efter 3 besök med huvudscanning, mätningar och justeringar fick vi äntligen hämta hjälmen igår. Och resultatet? Den är FUL, sned, har dålig passform och skyddar dåligt där det är som viktigast. Han blir nästan bar i pannan och den går ner dåligt i nacken (men den skyddar bra mitt uppe på huvudet:-O ) Dessuom färre hål i den så den blir ÄNNU varmare än den förra. Jag tror inte BARA det beror på att sonen vägrat prova den när han varit där utan den är helt igenom dålig och ser "billig ut". (Klart min unge måste ha en SNYGG hjälm ju...) Måste ringa Malmö på måndag och böna och be att vi får en ny vettig hjälm därifrån. Vi ska ju ändå ner i slutet av veckan så om de bara lyckas mäta hans huvud så kanske det funkar. Konstigt egentligen att såna här små motgångar verkligen kan kännas oöverstigliga. Vi kan ju inte vänta 2 månader till på en hjälm, han måste ju ha den NU liksom... Det som känns nästan jobbigast av allt är att teknikern som gjort hjälmen är supertrevlig. Jag drar mig rätt mycket för att behöva ringa och säga att hon gjort ett uselt jobb och att de istället kommer få justera en ny hjälm som vi MÅSTE få från malmö... Och inte lär väl hjälmar vara billiga heller med tanke på hur många arbetstimmar som är nedlagda? Sånt slöseri liksom...
    Nej men vad trist! Klart att det är viktigt att hjälmen både är snygg och skyddar på de rätta ställena!
    Sonen är fortfarande inne på sin första hjälm som vi fick någon gång i höstas. När han fick den var den lite stor, men huvudet växer ju fort och för ett par veckor sen var vi och gjorde den snäppet större. Det kunde vi göra på vårt hemma-sjukhus, men när han ska ha ny hjälm får vi åka till Stockholm (20 mil enkel resa).  Men jag funderar lite över när det är dags för ny hjälm. Nu sitter den inte för hårt länge (vilket den gjorde innan vi fick hjälp med att flytta några nitar och spänna ut den ett snäpp), men den går ju inte ner lika långt i pannan och i nacken som den gjorde när han fick den. När vi fick hjälmen sa OT-teknikern att han troligen skulle behöva ny hjälm ungefär en gång om året, men det känns som att den här hjälmen kommer att hinna bli väldigt liten till hösten. Ja ja, vi får väl se. Jag funderar dock över om det kan vara möjligt att vara så fräck att man ber om TVÅ hjälmar - som det är nu är jag dels livrädd att något ska hända med hjälmen (vad gör man då liksom? Sonen har den ju ALLTID på sig när han är på golvet, och eftersom han haft hjärnblödning finns det liksom inte att jag skulle släppa ner honom på golvet utan hjälm), och dels vore det väldigt skönt att ha två så att man kan tvätta dem oftare. Jag vet inte hur det är med era barn, men sonen svettas som tusan under hjälmen och är alltid våt av svett i håret (hur det ska bli i sommar vet jag inte...det blir väl hjälm och ingenting mer på honom då kan jag tro ).

    När vi ändå är inne på hjälmar, så funderade jag på hur ni andra gör på vintern när era barn är ute och leker? Det är inte aktuellt för oss den här vintern, sonen kan inte gå än utan sitter i vagn eller sele/sjal när vi är ute så då behöver han ju inte hjälm, men nästa vinter lär han väl vara ute och leka. Mössa under hjälmen funkar ju inte, det får inte plats. Bara hjälm och ingen mössa känns ju inte direkt lämpligt i kylan. Hur gör man? Utan hjälm är absolut inget alternativ.
  • 4mirakel

    Grodunge: Så skönt att det är klart nu, men jag kan bara inte fatta hur det kunde få gå till så där på uppvaket! Det måste nästan vara snudd på tjänstefel att inte ge ett litet barn (eller någon patient öht) smärtlindring efter operation, det SKA de göra. Ingen ordination??!! Om det nu var så att de kände sig osäkra på vad de kunde ge (men allvarligt, det ska sköterskorna på postop veta i sömnen liksom, och de får ge Alvedon utan läkarordination) så är det ju deras skyldighet att ordna fram en ordination illa kvickt. Fy sjutton, jag förstår att det blev en jobbig upplevelse för er! Smärtlindring efter operation är liksom...ja, helt SJÄLVKLART!
    Skönt att ni fått komma hem nu iaf =)

Svar på tråden Vi med blödarsjuka barn 10