• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Mela78

    Kommer ihåg att det diskuterades här i tråden om olika salvor och krämer, men hittar inte tillbaka till dessa inlägg.
    Undrar om någon har koll på innehållet i A-dermas krämer? Dottern som är mjölk, ägg och sojaallergiker smordes in med en av a dermas salvor tidigare idag och reagerade ganska snabbt. Blev svullet, rött och irriterat exakt där hon blev smord.

  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-03-14 20:36:34 följande:
    Kommer ihåg att det diskuterades här i tråden om olika salvor och krämer, men hittar inte tillbaka till dessa inlägg. Undrar om någon har koll på innehållet i A-dermas krämer? Dottern som är mjölk, ägg och sojaallergiker smordes in med en av a dermas salvor tidigare idag och reagerade ganska snabbt. Blev svullet, rött och irriterat exakt där hon blev smord.
    Hittar ingen fullständig innehållsförteckning men det jag hittar är att den innehåller bla havreextrakt, sheasmör (från sheanöt) och omega 6 från nattljusolja
  • EL I

    Jag har börjat fundera starkt på att ta bort  vete (och ev havre också) från sonens kost. Jag måste bara invänta min assistent så jag kan baka bröd.

    Några frågor:
    vad ger ni till frukost??
    Äter ni mest potatis och ris eller finns det ytterligare nåt man kan ge ist för pasta (vi äter mkt pasta tyvärr)
    ger ni någon välling eller är det ersättning som blir vällingen?
    finns det någon annan "mjölk" än rismjölk att dricka till barnen eller ger ni bara vatten som dryck?

    Ge mig alla råd som finns!! Känns som ett STORT berg att bestiga.

    Jag har funderat på detta och alla "problem" kom i höstas i oktober någon gång. Då började han sova dålgit efter att ha sovit hela nätter sen han var 4 månader. Utslagen i ansiktet kom, han började bajsa mindre och han fick mer svullen mage.

  • Kavat
    EL I skrev 2010-03-15 19:09:22 följande:
    Jag har börjat fundera starkt på att ta bort  vete (och ev havre också) från sonens kost. Jag måste bara invänta min assistent så jag kan baka bröd. Några frågor: vad ger ni till frukost?? Äter ni mest potatis och ris eller finns det ytterligare nåt man kan ge ist för pasta (vi äter mkt pasta tyvärr) ger ni någon välling eller är det ersättning som blir vällingen? finns det någon annan "mjölk" än rismjölk att dricka till barnen eller ger ni bara vatten som dryck? Ge mig alla råd som finns!! Känns som ett STORT berg att bestiga. Jag har funderat på detta och alla "problem" kom i höstas i oktober någon gång. Då började han sova dålgit efter att ha sovit hela nätter sen han var 4 månader. Utslagen i ansiktet kom, han började bajsa mindre och han fick mer svullen mage.
    Vi äter en del potatis, en del ris, risnudlar och pasta. Det finns glutenfripasta att köpa "utan allt", annars är det ofta sojasläktingar i det glutenfria. Så vi äter en del pasta, men då glutenfri! Santa Marias risnudlar funkar också toppen till wok mm. Innehåller bara ris och vatten.
    När man fått diagnos av läkare så brukar man även få pasta på livsmedelhänvisning, precis som man får mjölkersättning. Så det är viktigt att ha läkaren med sig och få hjälp. Du kan ju fråga om du kan få det direkt så du har alternativ hemma.
    Just sojafria (utan ärtprotein eller guar mm) har jag haft svårt att hitta, men det finns mer och mer.

    Här hemma bakar vi mest, men har även hittat Quinoabröd som barnen gillar att rosta! Sen finns det Moillas flatbröd som vi använder till pizza och mjuka tacobröd.
    När man bakar glutenfritt så vispar jag ihop "smeten", alltså jag använder en vanlig handvisp och när det är för tungt är brödet lagom kladdigt för att hälla i form.
    Så assistent är inget nödvändigt.
    Vanligt bröd på vete behöver man ju bearbeta för att det ska bli bra, men det tjänar inget till när man gör glutenfritt för det blir inga sådana trådar som binder det samman.

    Vi ger Carlshamns risdryck till sonen. (Ricedream innehåller ev. spår av korn, så är man jätte känslig så kan man reagera på den)
    Välling gjord på risdryck, Profylac och olja som bas.
    Sen ger vi ibland BOBs björnbär och hallondryck (lättsockrad) eller Sagolika blåbärssoppa eller nyponsoppa.

    Kolla i min sädesslagsblogg, där finns en massa tips och råd. Liksom Blå Myran har en hel del recept och Miralicias blogg innehåller också massor! utanallt.blogspot.com/
  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-15 21:16:08 följande:
    Vi äter en del potatis, en del ris, risnudlar och pasta. Det finns glutenfripasta att köpa "utan allt", annars är det ofta sojasläktingar i det glutenfria. Så vi äter en del pasta, men då glutenfri! Santa Marias risnudlar funkar också toppen till wok mm. Innehåller bara ris och vatten.När man fått diagnos av läkare så brukar man även få pasta på livsmedelhänvisning, precis som man får mjölkersättning. Så det är viktigt att ha läkaren med sig och få hjälp. Du kan ju fråga om du kan få det direkt så du har alternativ hemma. Just sojafria (utan ärtprotein eller guar mm) har jag haft svårt att hitta, men det finns mer och mer.Här hemma bakar vi mest, men har även hittat Quinoabröd som barnen gillar att rosta! Sen finns det Moillas flatbröd som vi använder till pizza och mjuka tacobröd.När man bakar glutenfritt så vispar jag ihop "smeten", alltså jag använder en vanlig handvisp och när det är för tungt är brödet lagom kladdigt för att hälla i form.Så assistent är inget nödvändigt. Vanligt bröd på vete behöver man ju bearbeta för att det ska bli bra, men det tjänar inget till när man gör glutenfritt för det blir inga sådana trådar som binder det samman.Vi ger Carlshamns risdryck till sonen. (Ricedream innehåller ev. spår av korn, så är man jätte känslig så kan man reagera på den)Välling gjord på risdryck, Profylac och olja som bas.Sen ger vi ibland BOBs björnbär och hallondryck (lättsockrad) eller Sagolika blåbärssoppa eller nyponsoppa.Kolla i min sädesslagsblogg, där finns en massa tips och råd. Liksom Blå Myran har en hel del recept och Miralicias blogg innehåller också massor! utanallt.blogspot.com/
    tack tack!

    en dum fråga men kan man äta glutenfritt om man är veteallergisk? Trodde det var skilda saker. Veteproteinet och gluten?? Eller har jag fattat fel??

    Ok får kontakta läkaren igen och höra med honom vad han säger om livsmedelsanvisning.
  • Cs mamma
    EL I skrev 2010-03-15 22:44:49 följande:
    tack tack!en dum fråga men kan man äta glutenfritt om man är veteallergisk? Trodde det var skilda saker. Veteproteinet och gluten?? Eller har jag fattat fel??Ok får kontakta läkaren igen och höra med honom vad han säger om livsmedelsanvisning.
    Många saker som är glutenfritt innehåller i Sverige vetestärkelse så det får man se upp med. Sen kan det innehålla andra saker man inte äter så man får lusläsa även om det står glutenfritt (gf).

    Naturligtglutenfritt (ngf) däremot innehåller inte vetestärkelse eller något sånt och är det som en veteallergiker äter. I många länder är ngf det som kallas glutenfritt, USA tex... men självklart gäller även här att läsa så det inte innehåller annat...
  • Blå Flygare
    Angel Gbg skrev 2010-03-16 08:59:25 följande:
    Många saker som är glutenfritt innehåller i Sverige vetestärkelse så det får man se upp med. Sen kan det innehålla andra saker man inte äter så man får lusläsa även om det står glutenfritt (gf). Naturligtglutenfritt (ngf) däremot innehåller inte vetestärkelse eller något sånt och är det som en veteallergiker äter. I många länder är ngf det som kallas glutenfritt, USA tex... men självklart gäller även här att läsa så det inte innehåller annat...
    EL I: Ändrade märkningsregler gäller, så ngf ska så småningom försvinna som märkning och ersättas med gf. Vissa producenter tllämpar redan de nya märkningsreglerna så bara för att det heter gf KAN det ändå vara värt att läsa innehållsförteckningen. Havre klassas numera även som glutenfritt, och det är ju olika om man tål eller inte som veteallergiker/sädesslagsallergiker. Många tål det inte.
  • EL I

    Tack för allt info. Ska försöka lära mig så mkt som möjligt nu och se hur det känns för att ev ta bort vete.

    I går kväll började jag med att ta bort vällingen på kvällen (han sov ju hela nätter från 4 månader-8 månder sen slutade han med det...ungefär då utslagen i ansiktet kom). Han har sovit kanske MAX 1 hel natt i veckan sen i höstast. I natt sov han hela natten 18:30-07!! Kan ju vara en slump givetvis eftersom han sover hela natten då och då... men testar i kväll igen att inte ge välling så får vi se om det gör nån skillnad. Tyckte hans mage var mindre i morse än den brukar vara men det kan ju vara inbillning också. Får testa några nätter för att se om det finns nåt samband eller om det var slump!

  • Frisören
    EL I skrev 2010-03-16 19:20:48 följande:
    Tack för allt info. Ska försöka lära mig så mkt som möjligt nu och se hur det känns för att ev ta bort vete. I går kväll började jag med att ta bort vällingen på kvällen (han sov ju hela nätter från 4 månader-8 månder sen slutade han med det...ungefär då utslagen i ansiktet kom). Han har sovit kanske MAX 1 hel natt i veckan sen i höstast. I natt sov han hela natten 18:30-07!! Kan ju vara en slump givetvis eftersom han sover hela natten då och då... men testar i kväll igen att inte ge välling så får vi se om det gör nån skillnad. Tyckte hans mage var mindre i morse än den brukar vara men det kan ju vara inbillning också. Får testa några nätter för att se om det finns nåt samband eller om det var slump!
    Hoppas det inte var någon slump och att det håller i sig!
  • TinaZ

    Hej! Vi ska semestra i Danmark i sommar. Någon av er som har erfarenhet av vad de har för produkter för ägg o mjölkallergiker där? Finns t.ex oatleys produkter där?
    mjölkfritt margarin, märket?
    Eller om någon har andra tips att dela med sig av.

    Kanske någon vet varför oatleys havremjölk numera ska förvaras även oöppnad i kyla. Så var det inte förut.

Svar på tråden Allergitråden