Forum Land - Adoption
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hjälp mig att tänka klart!!! (Colombia/Etiopien)

  Tis 19 jan 2010 07:35 Läst 6065 gånger Totalt 53 svar
  Tis 19 jan 2010 07:35

  Vi har nyss fått indikationer på att vi får starta upp till Colombia i nästa omgång, dvs mars/april (privata barnhemmen). Det står sedan att väntan med papper i landet är 6-18 månader.

  I Etiopienkön står vi mest och stampar nu, när vi sist loggade in så hade vi åkt BAKÅT tre steg i Sverigekön. Vi befarar att det kan dröja upp till ett år innan vi får skicka vår akt dit, iallafall 10 månader. Kötiden med papper i landet är sedan 6-12 månader för tillfället.

  Vi har varit mycket inställda på Etiopien, men nu börjar vi vackla.. ska man ha is i magen och vänta kvar i Sverigekön till Etiopien? Tänk om det inte lossnar alls? Eller ska vi ta och skicka ansökan i Colombia framåt försommaren.. tänk om vi har barnbesked redan till nästa sommar då?

  Ja.. det är ju omöjligt för ngn annan att svara på hur vi ska göra. Men jag tar tacksamt emot ALLA tips, åsikter och erfarenheter.

 • Ons 20 jan 2010 09:09 #11

  morgonsolan, nu är sidan uppe och länken fungerar! Här kommer motsvarande länk till bildgallerierna på etiopienfödda barn: www.a-c.dk/adoption/landene/nyheder-landene/etiopien/IMAGE/Billedgalleri.htm

  Och så, förstås, youtube. Jag säger bara, kolla på youtube! Det här är min och storebrors favorit just nu:  Colombiafilmer har jag inte letat efter så där har jag inte mycket att komma med. Men det finns säkert många såna fina med

 • Ons 20 jan 2010 09:57 #12

  Tack så väldans mycket för alla inlägg!!
  Ethi: Nu funkar ju länkarna.. och kan man ta två länder på en gång? Det blir ju hur bra som helst vilket vi än väljer!
  Kusin knase: Har läst i din tråd från i somras och känner igen mig jättemycket. SÅ skönt att man inte är ensam.
  Linnis: Har ni fått iväg er ansökan nu?


  Jag har pratat med ac nu på morgonen, och det ser ju väldigt ljust ut i Colombiakön för vår del. Det skulle finnas vissa saker som vi får komlettera med i vår utredning förvisso... men det skulle inte behöva gå upp i ngn nämnd utan räcka som en bilaga från våra utredare. Vi kommer säkerligen med i nästa uppstart som förväntas bli runt mars . Jag känner JA i magen.. {#lang_emotions_heart} men vi är ju två.


  Den enda nackdelen jag kan se med Colombia nu är att priset är högre än i Etiopien. Och vad är det att hänga upp sig på? Nada! Min man kan dock tycka att åldern på barnen i Etiopien är en fördel i jämförelse med Colombia, men för mig spelar det ingen roll.

  Åh! Nu vill jag jättegärna höra om hur det är att samla papper till Colombia, är det mastigt/mycket? Jag har förstått på en del Etiopienföräldrar att det papperssamlandet inte var så väldigt massivt som till många andra länder.. det ser min man också som en fördel med Etiopien .

 • Cerdri­ca
  Visa endast
  Ons 20 jan 2010 10:28 #13

  Alltså, det är ju två viktiga frågor din man tar upp. Vad har ni för medgivande? Har ni ej fyllda tre som krävs för Colombia så är det ju viktigt att din man verkligen känner sig mogen för ett barn i den åldern, alltså även det övre spannet. Ni kan ju önska mindre barn från Etiopien men ändå, ni bör ju inte ha så högt medgivande om din man inte känner att det känns ok.
  Sen kommer det ju bebisar från Colombia också, rätt många tycker jag det verkar som men det beror väl kanske även på er ålder? Jag har fått för mig att de matchar yngre barn med yngre föräldrar.


   


  Kostnadsmässigt är det jätteskillnad och det kan man ju ha med sig om man tänker sig syskon. Det är så klart mer ekonomiskt att adoptera två barn från Etiopien men samtidigt så riskerar man kanske att bli utan barn alls om man väntar på ett land och missar chansen att skicka till ett annat (ja, jag röstar på Colombia fortfarande).


  Den som lever får se
 • Ons 20 jan 2010 11:57 #14
  Vårt medgivande är öppet åldersmässigt, men självklart måste vi vara helt överens om vilken ålder vi är öppna för. Vi kommer sannolikt inte att skaffa ett tredje barn, så det blir stopp efter denna adoptionen.

  Vi får smälta och älta ett tag och se var vi landar! {#lang_emotions_smile} Jag landar nog helst i Colombia med tanke på att det känns väldigt osäkert att vänta i Etiopienkön just nu. 
  Cerdrica skrev 2010-01-20 10:28:00 följande:
  Alltså, det är ju två viktiga frågor din man tar upp. Vad har ni för medgivande? Har ni ej fyllda tre som krävs för Colombia så är det ju viktigt att din man verkligen känner sig mogen för ett barn i den åldern, alltså även det övre spannet. Ni kan ju önska mindre barn från Etiopien men ändå, ni bör ju inte ha så högt medgivande om din man inte känner att det känns ok. Sen kommer det ju bebisar från Colombia också, rätt många tycker jag det verkar som men det beror väl kanske även på er ålder? Jag har fått för mig att de matchar yngre barn med yngre föräldrar.   Kostnadsmässigt är det jätteskillnad och det kan man ju ha med sig om man tänker sig syskon. Det är så klart mer ekonomiskt att adoptera två barn från Etiopien men samtidigt så riskerar man kanske att bli utan barn alls om man väntar på ett land och missar chansen att skicka till ett annat (ja, jag röstar på Colombia fortfarande).
 • Ons 20 jan 2010 12:16 #15

  Hej Morgonsolan,
  Vi har inte fått iväg vår ansökan ännu. Vi samlar ihop papper för fullt.och hoppas vara klara i februari. Det är inte svårt att samla papper, men det tar lite tid med nya läkarintyg, nya referentbrev osv.

  Sedan är det kanske inte världens roligaste uppgift heller. Vissa dagar är man full av energi och får massa gjort - andra dagar är man seeeeg.

  Och hur tydlig man än är i sina instruktioner så verkar det ändå som att man måste dubbelkolla allt. Jag kontaktade t.ex min arbetsgivare för att få anställningsintyg inför adoption där lönen även måste översättas till colombianska pesos. För att underlätta fanns det ett skriftligt exempel på hur intyget ska se ut samt en länk till valutaomräkningstabell.

  Då blir man lite förvånad när man får ett mail med: "Jag har nu postat ditt anställningsintyg hem till dig, dock utan att översätta din lön till colombianska pesos".
  Ridå.

  Gör om - gör rätt {#lang_emotions_laughing}

 • Ons 20 jan 2010 14:52 #16
  arbetsgivaren... SUCK! 

  Men i övrigt verkar det inte vara några jätteuppsatser alltså? Hur lång tid kan det beräknas ta att samla papper? Har man ngn "deadline", från ac, om något papper skulle strula eller bli fel från början? Eller tar man det i den takten som behövs bara?

  Många frågor.. är lite het på gröten i dag.. . VILL ju så gärna få drömma mig bort till en värld där aaaalla beslut redan är fattade, aaaalla papper redan är samlade.. OCH ivägskickade.. och punkt. Och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar. Punkt. Och aldrig behövde de fundera någonsin igen. Punkt.

  Linnis skrev 2010-01-20 12:16:29 följande:
  Hej Morgonsolan, Vi har inte fått iväg vår ansökan ännu. Vi samlar ihop papper för fullt.och hoppas vara klara i februari. Det är inte svårt att samla papper, men det tar lite tid med nya läkarintyg, nya referentbrev osv. Sedan är det kanske inte världens roligaste uppgift heller. Vissa dagar är man full av energi och får massa gjort - andra dagar är man seeeeg. Och hur tydlig man än är i sina instruktioner så verkar det ändå som att man måste dubbelkolla allt. Jag kontaktade t.ex min arbetsgivare för att få anställningsintyg inför adoption där lönen även måste översättas till colombianska pesos. För att underlätta fanns det ett skriftligt exempel på hur intyget ska se ut samt en länk till valutaomräkningstabell.Då blir man lite förvånad när man får ett mail med: "Jag har nu postat ditt anställningsintyg hem till dig, dock utan att översätta din lön till colombianska pesos". Ridå. Gör om - gör rätt
 • Ons 20 jan 2010 16:52 #17

  Nejdå, inga jätteuppsatser. Instruktionerna skiljer sig något mellan barnhemmen så bäst för er att avvakta tills ni får instruktionerna av organisationen (om ni bestämmer er för Colombia)+ att alla dokument ska ha så färskt datum som möjligt. Jag skulle uppskatta tiden till att samla papper till ca 4-6 veckor. Vi har inte fått någon deadline och tar det i den takt vi kan och kommer sedan skicka in till AC för granskning. Om något är felaktigt kommer de att återkomma till oss och så får vi komplettera.

  Men man försöker ju sammanställa allt så fort man kan. I vårt fall är vi beroende av specialistläkarintyg, hemutredaren är sjukskriven så behövde få hjälp av hennes chef osv. Det jag försöker säga är att inte ALLT beror på oss att det lite tid...{#lang_emotions_embarassed}

 • Tis 26 jan 2010 10:21 #18

  Nu är det klart. Det blev Colombia, och snabbare än vad vi trott! Känns helrätt nu, vi är såååå glada!

  Vad konstigt det är.. Vi startade i Östeuropa.. tog ett jättekliv till Asien, hoppade till Afrika därifrån och hamnar i Sydamerika.. Colombia. {#lang_emotions_heart}

 • Tis 26 jan 2010 10:37 #19

  Vad roligt för er- skönt att ni tagit ett beslut! När får ni skicka tror du? Hur länge har ni köat hos AC? Vi hoppas också på Colombia i år . Grattis till ytterligare ett steg!

 • Tis 26 jan 2010 10:55 #20
  Vi har nog samlat allt framåt sommaren skulle jag tro.. har varit sökandemedlemmar sedan augusti 2007! Men vi ställde oss i Colombiakön kön först för två veckor sedan, så det kan hända att de som får samla nu har kortare kötid än oss. Hur länge har ni varit medlemmar?

  Tack för grattis!!
  Ålen skrev 2010-01-26 10:37:15 följande:
  Vad roligt för er- skönt att ni tagit ett beslut! När får ni skicka tror du? Hur länge har ni köat hos AC? Vi hoppas också på Colombia i år . Grattis till ytterligare ett steg!
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll