• Hjarte­sjalen
    Äldre 22 Jan 04:50
    413504 visningar
    1291 svar
    1291
    413504

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12


    Jag startar en ny trad nu efterom del 11 gar ut om bara nagra dagar.
    Har fortsatter vi & skriva om extraslag & andra konstigheter som hander inne i brostet & som kanns svart att forsta sig pa.
    Hoppas bade gammla & nya hanger pa & e med!
    Har e gammla traden del 11.

    www.familjeliv.se/Forum-11-241/m48323521.html
  • Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12
  • Äldre 8 Jul 19:14

    Hej lovelylady
    Din medicin och seloken fungerar likadant. Jag har inga biverkningar alls ( har ätit sedan september -09) Min puls är lägre nu och även blodtrycket men tyvärr hjälpte medicinen bara mot extraslagen första veckan. Äter 100 mg/dygn. Jag har 800 sves och 90 ves i genomsnitt per dygn. Rent uppror i kroppen alltså!!!

  • the lovely­lady
    Äldre 8 Jul 20:24

    Hej igen!


     


    Tack för de snabba svaren!


    Jag har fått Metoprolol 50mg till att börja med 1 tabl om dagen.


    Jag har haft det här sen min graviditet (2 år sedan), iaf är det så långt jag kommer ihåg det och besvärats av det. I mars i år kom det ett "anfall" med massor av extra slag samtidigt som det svartnade för ögonen och blev väldigt väldigt yr. Då åkte jag in till akuten eftersom jag självklart trodde jag skulle få en hjärtinfarkt! Då tog de EKG och det såg bra ut. Fick remiss till hjärtultraljud och 24-timmars EKG. De gjorde jag i Maj och allt såg såklart bra ut. Jag är nog en av dem som också har den lindriga varianten för det kommer inte varje dag, ibland mycket och ibland lite, men tillräckligt för att verkligen besväras av det! Iallafall så var den dagen jag hade 24timmars EKG:t en "bra" dag. Så båda undersökningarna såg bra ut.

    Men sen har det kommit problem med yrsel, ostadighet i benen, även domningar i ansiktet armar och ben, men vet inte om det går att koppla ihop med hjärtklappningen.
    Den här veckan var jag nere hos läkaren som tog massa blodprov och allt såg bra ut så han skrev ut den här medicinen åt mig som jag skulle testa så där är jag nu...

    Hur är det att träna med medicinen då? Märks det någon skillnad? Och hur är det med att dricka alkohol? Kan man göra det?`

    Jag har så många frågor, haha =)

  • Hjärtt­jejen
    Äldre 8 Jul 22:13

    Varmt välkommen lovelady:) Hoppas att vi ska kunna agera stöttepelare för dig i din vandring med extraslag :)

    Känner väl igen domningar, yrsel etc. Och jag tror absolut att du kan koppla samman det med dina extraslag. Har man rikligt med extraslag så påverkar det ditt blodtryck, plus att kroppen får ett påslag av stresshormoner (rädsla/ångest) som i sin tur kan ge såna symptom. Eftersom du är så pass utredd både alla undersökningar kring hjärtat och alla blodprov så kan du säkerligen vara lugn. Tror själv att det alldeles för ofta är just rädslan och stressen som är våra största fiender....


    Däremot ÄR det skitjobbigt med dessa extraslag, och tyvärr fyllt av ångest.


    Jag har haft extraslag i över 10 år, men till en början endast i små mängder(med undantag för min sista graviditet då det fanns perioder med ganska mycket). Först i augusti 2009 startade mina problem rejält. Jag kan gå i veckor, månader i sträck med 20-30 000 e.s /dygn. Låter helt galet mycket...men tyvärr sant:(
    För mig finns sällan ngt mellanläge, antingen nästan inga alls eller vart annat vart tredje slag dygnet runt....


    Jag har blivit tvingad att lita på läkarnas lugnande ord, om jag inte gjorde det så skulle jag nog vara tokig vid det här laget. MEN även om jag inte är rädd längre när e.s kommer så är det så himla jobbigt mentalt, påverkar hela min existens....


    Det jag nu jobbar stenhårt med är just den psykologiska biten, plus att jag jobbar mycket med att sänka stressnivåerna i kroppen, då framförallt kortisolet som är en riktig bov.


    Har fått förmånen att börja en rehabilitering på Danderyds stressrehab och får flera ggr i veckan träffa specialistläkare inom stressens olika områden. För ngr veckor sedan var jag på en föreläsning om stressens fysiologi, en fantastisk läkare med sån spetskompetens. När man lyssnade på henne så kunde jag äntligen förstå vad som har hänt med min kropp, orsak och verkan. Men som sagt...även om man inte längre är rädd för att dö, så är det jävligt jobbigt när det kommer med sån kraft. Ofta när man börjar få mycket e.s så har man gått lång tid (upp till flera år) och drivit sin kropp för långt.

    Många av oss härinne vittnar om att vi är ganska lika människotyper. Vi har ofta stor empatisk förmåga och vill finnas för allt och alla. Vi ställer alltid upp och många av  oss har nära kontakt med sitt känslocentrum, dvs tänker mycket och även oroar oss lite för mycket. Det var som min läkare sa en gång...."det är en jättefin egenskap du har, att du alltid tar hand om allt och alla.....tyvärr är det nu till din egen nackdel, kroppen kan inte alltid tömmas, den behöver fyllas på och framförallt vara lite egocentrisk ibland". Så nu handlar min vardag om att ta hand om mig själv, för första gången i mitt liv prioritera mig själv, jobbigt men nödvändigt :)

    Jag har börjat kolla runt omkring mig vilka som ger energi och vilka som bara tar min energi....de som bara tar håller jag på att sortera bort....skitjobbigt men...ah nödvändigt!

    LiBä007, tack för att du frågar :) men jag har i 2 dagar sakta sakta börjat må lite bättre, jag joggar varje dag nu och det är såååå skönt och just nu den mest prioriterade delen av min dag. Jag känner så stor skillnad efter att jag kommit hem, känns verkligen i hela kroppen när stressnivåerna sjunker, för det gör dem av pulshöjande aktivitet. Trycker undan kortisolet och öppnar plats för serotininet.

    Glömde att svara på loveladys fråga om träning och betablockerare. När jag åt seloken så fick jag inte höja min puls över 140 slag/minut, men annars fick jag träna på som vanligt. Men bäst att du ringer din doktor kring metropolol eller att du går iväg till ett apotek och frågar, de är specialister. När det gällde alkohol och betablockerare så sa min läkare att det var ok ibland, men kanske inte i ngr jättemängder. Alkoholen i sig är tyvärr för mig en e.s trigger.

    Libä007, jag blir så glad att höra att du mår bra, och sen tycker jag du är duktig som bara ska vara på semestern, är övertygad om att det är en av de viktigaste delarna i vår rehabilitering, ATT BARA VARA!!!!
    Jättesvårt tycker jag själv, som normalt brukar planera en massa saker med en massa människor.

    Men i år blir det stor skillnad. Håller precis för fullt på att informera vänner och släkt om vilka regler som gäller för min del i år. Normalt brukar vårt landställe vara fyllt av människor (oftast objudna) varje dag. Vi bor precis brevid havet och folk vallfärdar normalt hit och jag agerar värdinna typ dygnet runt.....men nu fungerar inte det längre, min kropp har ju sagt nej.
    Däremot de som kan acceptera att jag just nu går igenom ngt jobbigt och kan anpassa sig därefter, och dessutom tycka att jag gör rätt.....de är mer än välkomna:)
    Gränssättningar är ngt vi har jobbat med sista tiden på stressrehab, kanske märks ;)

    Sen måste jag sluta med att ställa en fråga? Jag märker en stor skillnad på mina e.s och menscykeln. Från ägglossning och framåt sämre, för att sen bli mycket bättre när mensen kommer. Någon som känner igen sig? Spännande det där med den hormonella balansen och sambanden:)


    Stor kram till er alla Hjärta


    puh vilket långt inlägg det blev, hoppas ni orkade läsa :)

  • the lovely­lady
    Äldre 8 Jul 22:59

    Åh tack för era svar! Jag blir så lättad av att läsa om er och era svar att bara det gör att jag redan mår bättre! Skrattande

    Hjärtfröken: Jag har också börjat fundera över menscykeln och e.s om de har något samband. För min mamma sa till mig att hon hade e.s en period i livet och då kunde hon koppla ihop det med att hon hade ägglossning. Det kanske vore en ide' att börja föra dagbok? Vad man gör, träning, kost, hur mycket extra slag? Det tror jag att jag får prova! Glad

    Jag frågade på apoteket om träning tillsammans med medicinen men hon sa att det inte skulle vara någon fara om inte läkaren sagt något om det. Och han vet ju att jag tränar eftersom vi pratat om att e.s kommer i samband med träning också.
    Sen angående alkoholen har jag inte märkt att det triggar mig, men å andra sidan dricker jag inte så ofta så jag har inte tänkt på det vid de tillfällena. Men nu när semestern börjar vill man ju gärna ta en öl ibland så jag ska försöka tänka på allt sånt. Speciellt nu i samband med medicinen!

    Jag skulle kunna sitta och skriva hela kvällen men nu väntar sängen på mig!

    Godnatt och sov gott!Hjärta

  • Sommar­troll
    Äldre 8 Jul 23:22

    Hej lovelylady   välkommen till denna tråd och forumet

    Idag har jag träffat min  stentuff psykolog    som vågar ställa krav och frågasätta 
    Jag har fått tänka mycket idag och värdera
    Det som är bra med henne är att hon också har gått igenom massa saker i sitt liv och kan dela med sig  utifrån egna erfarenheter
    Sen gör det inte sämre att jag har hittat henne via vc   så det kostar max  900 kr / år  
    Allt har kännst kanon idag   men så fick jag ett samtal där  infon var att en jätte nära anhörig ligger på hjärtintensiven
    JAG LOVAR     - ångesten och känningar med extra slag  ont i bröstet kom direkt ... så .jag fick ta fram många av knepen och orden vi har pratat om idag
    Solig
    Hjärtfröken    du gör helt rätt   ert sommaparadis   skall inte vara ett hotel , ställ krav    - du är på sätt rätt väg

    Var rädda om er alla
    Stor kram

  • Äldre 9 Jul 00:04

    Jag har bytt VC & 40 min med min nya läkare & jag går där i från SJUKSKRIVEN 100 % med diagnos UTMATTNINGSSYNDROM! Om det inte vore för min hälsas skull skulle jag ha "stämt skiten" urr min gamla läkare och hela den VC som har valsat runt med mig undvikit att skrriva saker i min joyrnal etc - allt för att inte behöva sjukskriva mig och där med få sämre resultat! MEN som vi påminner oss om här inenn hälsan går först! & nu ska jag försöka göra det jag är sjukskriven för - hitta mig själv och hitta en balans mellan vila och aktivitet! Min nya läkare verkar LJUVLIG påminenr om den ajg hade för ett par år sedan - som redan då tyckte att jag hade kroniskt stresspåslag... Galet att det ska hänga på vem man träffar om man får hjälp elelr inte!

    Nu är det bara några jobbiga beslut om när/hur jag ska meddela chefen, om jag ska ta see´mester och bli sjukskriven sen och på så vis "spara" sjukskrivningsdagar och kanske tid från att börja "jgas" av företagshälsan och arbetet gälalnde arbetslivsrehabilitering.......

    kram kram

  • Äldre 9 Jul 17:12

    Hej alla hjärte-kämpar!
    Vad härligt - vad många vi e just nu Alltså inte härligt med våra besvär förstås - men att vi har varandra

    Välkommen the lovelyday - du har hamnat rätt här! Hoppas du kommer känna lika mycket stöd och värme som vi andra gör i denna tråd

    Hjärtfröken; skönt att du har börjat jogga igen och ser till att reducera stresskällor - KÄMPA PÅ! Tack för att du delger oss gällande vad ni gör på Stressrehab - mycket matnyttigt. Hur lång tid har du kvar där efter sommaruppehållet?

    Sommartroll: Usch vad tråkigt med din släkting - hoppas han/hon kryar på sig! Känner igen det där med att symtomen ökar då man får höra om ngn som fått hjärtinfarkt etc - speciellt om det är ngn som står en nära.
     Håll hårt i den där psykologen - hon verkar rätt för dig

    LiBää: Skönt att höra att du mår helt ok & att det nalkas semester NJUT!

    15/8 ska jag träffa min läkare igen för fortsatt utredning och planering - vad behöver jag? Jag skulle ju vilja åka till Vidarkliniken elelr liknadne för att bara få vara & så smått börja träna på hitta balans mellan vila och aktivitet -men kan man säga det?

    Har usch en sån hemsk oros klump i magen att detta liksom ska gå i kras; att ngt ska hända - att jag ska visa mig vara jätte somatisk sjuk mitt i allt så att jag inte komemr kunna påbörja min resa mot ett mindre "utmattande-liv" elelr att ngt anant hemskt som jag inte ens vågar skriva ska hända. Det hela verkar liksom för bra för att vara sannt - har stött på patrull så länge och detta gicik ju liksom bara så otroligt lätt. Har gått så länge med att inte få gehör och blivit bortviftad och runt slussad - så är liksom fånigt rädd att denna läkare helt plötsligt ska "ändra sig" och e liksom rädd att hon ska få för sig att jag är en stor bluff.....

    Phu! Har i alla fall bestämt att min stackars man får prata med min chef på måndag då hon är tillbaks från semester - klarar inte av att inte ge henen denna tid att planera för hur de ska lösa min tjänst, fast hon komemr väl göra som med allt anant stoppa huvudet i sanden och hoppas att alla plikttrogna kollegor löser det åt henne.... Vet ej om jag ska ta min semester elelr bli sjukskriven direkt. Hur hade ni gjort?

  • Äldre 9 Jul 17:34

    Var i samma läge som du Allasväl för ett par år sen och mitt råd är att sjukskriv dej direkt och spara semestern till senare och gör som jag gör nu, plocka ut 5-6 veckor på sommaren nu när jag åter jobbar heltid. Kanon att ha de där extra veckorna nu för kom ihåg: det blir bättre även om man inte tror det när det är som värst. Skrattande

    Mvh

  • Äldre 9 Jul 22:08

    Cheva: Tack - ja, så sant - jag är ju faktiskt sjuk - varför använda min semester! Härligt at höra att du jobbar heltid igen! Ditt gamla jobb? Hur länge var du sjukskriven?

  • Äldre 9 Jul 22:44

    Jo jag är tillbaka på mitt gamla jobb, byggnadsarbetare och för det mesta går det bra men visst har jag svackor, bedrövliga svackor men det går över. Massor med extra med påföljande ågren men det går över så småningom. Hade det vart farligt hade jag vart dö för länge sen. Skrattande
    Jag var sjukskriven i olika omgångar sammanlagt 2,5 år tror jag.
    Kämpa på.

    Mvh

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12