Inlägg från: Eleonor01 |Visa alla inlägg
  • Eleonor01

    Någon som har en cars tårta i sina bilder? Har tänk göra en till min sons 2 års dag. Vad tror ni om att göra bottnarna i en carsform å sen täcka eller spritsa? Tips mottages vänligen :)

  • Eleonor01

    Litengunnarolle

    Går bra att ta vilken frukt som helst. Glöm ej att det blir mycket vätska av frusna bär så de får Tina å rinna av innan du bakar! :)

    Rabarberkaka

    2-3 stjälkar rabarber
    1 tsk kardemumma
    2 tsk strösocker

    100 g smör
    2 dl strösocker
    1 st ägg
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    4 dl vetemjöl
    1.5 dl mjölk

    Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda.

    Blanda socker och rabarberbitarna i en skål.

    Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

    Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

    Häll i rabarberbitarna och rör om. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

    Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

  • Eleonor01

    Min man fyller år nästa helg så vi ska ha lite släktmiddag. Jag behöver lite tips på extremet kalorisnåla födelsedagsdesserter som e goda :) fruktsallad är alldeles för tråkigt tycker mannen...

  • Eleonor01

    Frallor

    5 dl 37º vatten
    50 g jäst
    2 msk raps- eller solrosolja
    2 tsk salt
    1 msk flytande honung
    10-11 dl vetemjöl
    2 dl havregryn
    2 tsk bakpulver

    Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, bakpulvret blandas med en del av mjölet.

    Arbeta degen 7 minuter i maskin, längre för hand. Jag brukar ta degkrokarna på vispen. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.

    Dela degen i två delar, knåda och rulla ut till längder som skäres i ca 15 bitar. Var sparsam med mjölet, degen ska inte kladda men inte mer.

    Trilla runda, släta frallor och lägg dem på bakpappersklädd ugnsplåt. Låt jäsa i 30-40 minuter. De jäser ihop men är lätta att bryta isär.

    Spraya dem eller pensla med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen, 225º, i ca 10 minuter. De ska endast ha svag ljusbrun färg.

  • Eleonor01

    Mina är alltid kalla. Funkar ändå. Jag vispar ägg å socker i nästan tio min. Blandar alla torra ingredienser i en annan bunke sen vänder jag ner dem. Konstigt att din sticka är torr. Då borde den inte falla ihop. Jag hade nog provat att baka m samma recept men hos någon annan så du kan utesluta om det är din ugn. Ser ditt recept ut så här eller mäter du varje gång?

    5 st ägg
    3 dl socker
    1,5 dl vetemjöl,
    1,5 dl potatismjöl
    2,5 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker

    Vispa ägg+socker
    Blanda i mjölblandningen

    Ca 40 min 175 grader på nedre delen i ugnen.

Svar på tråden För oss som bakar