• Hurley

    Till er som inte kan gå ner i vikt

    Jag vet inte hur jag ska skriva det här för att inte låta dryg och få en massa påhopp men jag ska försöka =)


     


    Jag har länge undrat hur man förblir väldigt tjock? Jag ser det runt omkring mig dagligen, hos vänner, släktingar, på jobbet och ute på stan. Människor som dras med massiv övervikt, vissa upp mot 100 kg. Det bantas till höger och vänster med olika metoder, pulver och soppor. En del genomgår till och med kirurgiska ingrepp (!) för att bli av med övervikten. Hur hamnar man där?


     


    Jag har själv varit rätt knubbig. Jag vägde 86 kg till mina 160 cm efter mitt första barn. Under graviditeten struntade jag fullkomligt i vad jag åt och svällde som en ballong. När min son var född slutade jag att äta och gick ned 1,5 kg i veckan till jag nådde min målvikt på 55 kg. När jag skriver slutade att äta menar jag inte att jag drabbades av någon ätstörning utan jag åt typ keso och sallad till frukost, magert kött och grönsaker till lunch och middag. Åt inget socker, inga kolhydrater och drack ingen alkohol. Visst var jag hungrig som en varg vissa dagar men det dör man ju inte av. Det finns människor på vår jord som lever på mycket mindre om dagen än det jag åt under min viktminskning.


     


    Det jag undrar är hur man kan ställa sig på vågen och se att man väger x antal kilo för mycket men trots det fortsätta äta massa skräp? Det är ju bland det enklaste i världen att gå ner i vikt. Alla vet hur man gör. Jag vet att det finns ett fåtal människor som har någon form av sjukdomsbild som gör att de inte kan gå ner men det är ytterst få. De flesta blir tjocka av det de stoppar i munnen.


     


    Ni som har svårt att gå ner, vad händer om ni drar ned på maten och inte äter något onyttigt på låt oss säga ett halvår? Får ni ångest? Mår ni dåligt på något annat sätt som gör att ni måste överäta?


     


    Hoppas jag inte trampar på alltför många tår med inlägget, det är isf inte min mening.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-25 12:23
    Oj vilken respons! Jag vill bara säga ett par saker.

    Jag har fått frågan om jag är man eller kvinna??? Jag skriver om min graviditet och det borde ju vara en liten ledtråd =) Jag är kvinna, 33 år gammal och mamma till två pojkar.

    Jag ser INTE ser på överviktiga!! Jag stirrar inte på överviktiga i badhuset (hur larvigt som helst att påstå det). Det är inte det inlägget handlar om! Var någonstans har jag sagt det? Visst, jag har fått en hel del elaka kommentarer här och det har runnit över och jag har svarat med något drygt. Det var inte min mening och om någon tagit illa vid sig ber jag om ursäkt. Min mamma är gravt överviktig och det är även min allra bästa vän i hela världen. Det jag var ute efter var att få veta hur man kan må så dåligt av att äta nyttig mat att man hellre drar på en massiv övervikt?

    Jag har aldrig skrivit att den som väger 100 kg har övervikt. Det beror på hur lång man är och hur mycket muskler man har. Jag skrev att det finns människor som drar på en övervikt på 100 kg. Förstår ni skillnaden?

    Nästan alla här inne är medicinska under. 98% av er som är kraftigt överviktiga äter sunt, syndar nästan aldrig och motionerar minst en timme om dagen.

    Jag riktar inte detta till er som lider av sjukdomar eller äter medicin som gör att ni går upp och har svårt att gå ned.

    Det är farligt att lida av fetma, det kan ingen säga något mot. Vidare tycker jag mig se en tendens som skrämmer mig. Nu menar jag inte alla så inget ramaskri nu men de flesta barn jag ser som är överviktiga har överviktiga föräldrar. Att tillåta sig själv bli och förbli tjock är en sak, det tar man som vuxen ansvar för själv men att låta sina barn bli det, det är vanvård.
  • Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt
  • Makka Pakka
    Vemi skrev 2010-02-24 11:34:27 följande:
    Jag är väl en sån du skriver om på sätt och vis. Inte jättetjock men inte så smal som jag skulle vilja vara. Det ÄR lätt att gå ner i vikt. Faktiskt. Man behöver bara bestämma sig och hålla sitt beslut. Det är där mitt problem ligger, jag har nämligen inte den diciplinen att säga nej till mig själv. Har enormt sötsug, så visst finns det ett beroende i mat, sockerberoende. Min man däremot har en enorm diciplinförmåga och kan äta keso och tonfisk en månad om han var tvungen. Han gick ner från 93kg till 75kg (några år innan vi träffades men jag har sett bildbevis :)  ).  Så det är klart att man kan! Jag tog faktiskt inte alls illa upp av ditt inlägg, snarare tvärtom så blev jag faktiskt lite sporrad :) Så tack för det! 
    Ja, min man slutade ha socker i kaffet och gick ner 2 kg i veckan. Åt samma som jag fast mkt större portioner.. så lite orättvist.. tycker jag
    ♥♥♥080626♥♥♥
  • Impega
    Hurley skrev 2010-02-24 11:36:21 följande:
    Men det är skillnad på missbruk och beroende.   Missbruk är om man missbrukar något. Kan vara mat, sex, shopping, spel mm. Det är svårt att sluta men inte farligt.   Ett beroende är om du är fysiskt beroende av en substans och riskerar allvarliga abstinenssymtom (delirium, kramper, hjärnskador ect) om man slutar, som droger eller efter kraftigt alkoholmissbruk.
    Finns nåt som heter psykiskt beroende oxå. 
  • Hurley
    oOMayaOo skrev 2010-02-24 11:34:31 följande:
    Jag pratade inte om nåns BMI, jag pratar om den exakta vikten 55 kg. Och sen när bestämmer DU var alla andra SKA sträva efter?
    Men snälla du! Vikten ska ju vara anpassad till längden. Jag är kort och 55 kg är normalvikt för mig. Är man tex 170 cm är normalvikten högre. Jag säger inte att alla ska sträva efter att väga 55 kg utan ha ett hälsosamt BMI.
  • Hurley
    hemljuvahem skrev 2010-02-24 11:18:51 följande:
    Du skriver "hungrig som en varg vissa dagar" och ingen människa ska väl behöva vara det i vårat? En människa har rätt att äta kost från kostcirkeln och inte enbart sallad och keso utan att folk ska titta snett..Har du någonsin tänkt på att vissa kanske lättare går upp i vikt, vissa har en matsmältning som inte funkar eller helt enkelt måste kämpa lite mer än alla andra...Ska man gå ned i vikt ska det ske genom träning/motion.. att anpassa intaget till uttaget..då behöver man inte svälta och man får en mkt mer hälsosammare viktnedgång och mår bättre...
    Varför är det så farligt att vara hungrig ibland? Är det problemet? Att vi alltid måste vara mätta för att må bra? Det är bra att vara hungrig men man ska inte svälta sig. Hunger är inte farligt. Man ska äta för att leva inte leva för att äta.
  • bridezilla

    Det är väl inte så konstigt att många har svårt att gå ner i vikt? För det första är vi programmerade att äta så mkt osm möjligt eftersom vår kropp är inställd på att det när som helst kan bli ont om mat och då gäller det att ha ett bra fettlager att ta av. Vi människor har helt enkelt tillgång till för mkt mat, och det är vi inte programmerade för. Så även om det går att gå ner i vikt så är det svårt för de flesta, för det är inte naturligt att försöka gå ner i vikt. Tvärtom är det naturliga att försöka äta så mkt som det går.

    Sedan tar det åtta veckor att få kroppen att ändra sig efter en ny diet, varför de flesta "quick-fix" dieter går åt pipan.
    Sen är det som nämndes ovan väldigt många som tänker att "en bulle gör ingen skillnad när jag redan är så tjock. Eller "jag börjar på måndag" och så på helgen så "passar man på" att äta en massa gott, sen försöker man börja med sitt nya liv på måndagen, misslyckas katastrofalt, går hem och tröstäter (och när man tröstäter så tänker man inte "jag måste tänka på min hälsa" utan man skiter i allt, inklusive sin vikt).

  • straw2008
    Makka Pakka skrev 2010-02-24 11:35:52 följande:
    Jaaa, duu..Hade jag svaret på din fråga hade jag varit smal nu!Väger inte spec. mkt men har ca. 10 kg övervikt sen min graviditet trots att jag äter inte alls mkt. Gick inte upp jätte mkt under grav. (15 kg). Gick ner 5 sen blev de resterande 10 kvar!Jag har försökt allt. Jag och syrran började med GI+montion.Syrran gick ner 13 kg på 4 mån - Jag 300 gram om nu kan ens räkna det som viktnedgång Höll på med GI i ett halvår utan resultat!Jag har aldrig varit gottegris så problemet låg inte där utan min ämnesomsättning är helt koko!Nu kökr jag LCHF istället och har efter 1,5 mån gått ner 1 kg! men jag ger inte upp! det går neråt iaf...
    Stackare ! Tycker ändå du är skitduktig som kör LCHF, kolhydrater är SÅ SÅ gott juh!

    Lycka till
    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • bridezilla
    Hurley skrev 2010-02-24 11:42:20 följande:
    Varför är det så farligt att vara hungrig ibland? Är det problemet? Att vi alltid måste vara mätta för att må bra? Det är bra att vara hungrig men man ska inte svälta sig. Hunger är inte farligt. Man ska äta för att leva inte leva för att äta.
    Njae, att äta är ju ett av de mest primära behov vi har. Tittar man på alla andra (vilda) djur så går större delen av deras vakan tid åt till att leta efter mat och äta. Så att uppleva hunger som ngt väldigt obehaligt och ngt man vill åtgärda får man nog klassa som högst naturligt.
  • beccagranen

    Är det bara jag som anser att som överviktig så äter jag inte onyttigt pga hunger.. utan av sug. Jag kan mätta min hunger med en hällsosam kycklingsallad, men även om jag är mätt så tar jag gärna en bit kladdkaka med grädde efter maten. Och frammåt kvällen åker godisskålen fram till filmen- för att det är gott.

  • Anova

    Om man är tjock och nöjd, varför måste man gå ner i vikt då?
    Har man någon slags samhällsansvar att vara nomalviktig? Eller måste man vara så pass smal att man är estetiskt tilltalande för alla människor som man möter?

  • Hurley
    Vemi skrev 2010-02-24 11:34:27 följande:
    Jag är väl en sån du skriver om på sätt och vis. Inte jättetjock men inte så smal som jag skulle vilja vara. Det ÄR lätt att gå ner i vikt. Faktiskt. Man behöver bara bestämma sig och hålla sitt beslut. Det är där mitt problem ligger, jag har nämligen inte den diciplinen att säga nej till mig själv. Har enormt sötsug, så visst finns det ett beroende i mat, sockerberoende. Min man däremot har en enorm diciplinförmåga och kan äta keso och tonfisk en månad om han var tvungen. Han gick ner från 93kg till 75kg (några år innan vi träffades men jag har sett bildbevis :)  ).  Så det är klart att man kan! Jag tog faktiskt inte alls illa upp av ditt inlägg, snarare tvärtom så blev jag faktiskt lite sporrad :) Så tack för det! 
    Jag hejar på dig!!!!
Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt