• Hurley

    Till er som inte kan gå ner i vikt

    Jag vet inte hur jag ska skriva det här för att inte låta dryg och få en massa påhopp men jag ska försöka =)


     


    Jag har länge undrat hur man förblir väldigt tjock? Jag ser det runt omkring mig dagligen, hos vänner, släktingar, på jobbet och ute på stan. Människor som dras med massiv övervikt, vissa upp mot 100 kg. Det bantas till höger och vänster med olika metoder, pulver och soppor. En del genomgår till och med kirurgiska ingrepp (!) för att bli av med övervikten. Hur hamnar man där?


     


    Jag har själv varit rätt knubbig. Jag vägde 86 kg till mina 160 cm efter mitt första barn. Under graviditeten struntade jag fullkomligt i vad jag åt och svällde som en ballong. När min son var född slutade jag att äta och gick ned 1,5 kg i veckan till jag nådde min målvikt på 55 kg. När jag skriver slutade att äta menar jag inte att jag drabbades av någon ätstörning utan jag åt typ keso och sallad till frukost, magert kött och grönsaker till lunch och middag. Åt inget socker, inga kolhydrater och drack ingen alkohol. Visst var jag hungrig som en varg vissa dagar men det dör man ju inte av. Det finns människor på vår jord som lever på mycket mindre om dagen än det jag åt under min viktminskning.


     


    Det jag undrar är hur man kan ställa sig på vågen och se att man väger x antal kilo för mycket men trots det fortsätta äta massa skräp? Det är ju bland det enklaste i världen att gå ner i vikt. Alla vet hur man gör. Jag vet att det finns ett fåtal människor som har någon form av sjukdomsbild som gör att de inte kan gå ner men det är ytterst få. De flesta blir tjocka av det de stoppar i munnen.


     


    Ni som har svårt att gå ner, vad händer om ni drar ned på maten och inte äter något onyttigt på låt oss säga ett halvår? Får ni ångest? Mår ni dåligt på något annat sätt som gör att ni måste överäta?


     


    Hoppas jag inte trampar på alltför många tår med inlägget, det är isf inte min mening.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-25 12:23
    Oj vilken respons! Jag vill bara säga ett par saker.

    Jag har fått frågan om jag är man eller kvinna??? Jag skriver om min graviditet och det borde ju vara en liten ledtråd =) Jag är kvinna, 33 år gammal och mamma till två pojkar.

    Jag ser INTE ser på överviktiga!! Jag stirrar inte på överviktiga i badhuset (hur larvigt som helst att påstå det). Det är inte det inlägget handlar om! Var någonstans har jag sagt det? Visst, jag har fått en hel del elaka kommentarer här och det har runnit över och jag har svarat med något drygt. Det var inte min mening och om någon tagit illa vid sig ber jag om ursäkt. Min mamma är gravt överviktig och det är även min allra bästa vän i hela världen. Det jag var ute efter var att få veta hur man kan må så dåligt av att äta nyttig mat att man hellre drar på en massiv övervikt?

    Jag har aldrig skrivit att den som väger 100 kg har övervikt. Det beror på hur lång man är och hur mycket muskler man har. Jag skrev att det finns människor som drar på en övervikt på 100 kg. Förstår ni skillnaden?

    Nästan alla här inne är medicinska under. 98% av er som är kraftigt överviktiga äter sunt, syndar nästan aldrig och motionerar minst en timme om dagen.

    Jag riktar inte detta till er som lider av sjukdomar eller äter medicin som gör att ni går upp och har svårt att gå ned.

    Det är farligt att lida av fetma, det kan ingen säga något mot. Vidare tycker jag mig se en tendens som skrämmer mig. Nu menar jag inte alla så inget ramaskri nu men de flesta barn jag ser som är överviktiga har överviktiga föräldrar. Att tillåta sig själv bli och förbli tjock är en sak, det tar man som vuxen ansvar för själv men att låta sina barn bli det, det är vanvård.
  • Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt
  • Tjocksmock

    Hahaha....vad naiv du är TS!
    Om det ändå vore så lätt. Jag har inte läst hela tråden, men har du inte hört talas om att man kan vara sockerberoende? Likväl som man kan vara beroende av alkohl och tobak.
    Jag är 182 cm och väger 137 kg. Jag vet att jag är fet, men jag mår jättebra.  Alla mina värden är bra enligt läkarna, jag har inte ont i fötter eller ben. Jag är 43 år nu och har varit fet sedan jag var 25. Varför ska jag svälta mig och må dåligt när jag kan äta och må bra?
    Skit i vad andra väger eller inte väger!

  • uniMog
    beccagranen skrev 2010-02-24 12:26:52 följande:
    Jag gissar på att ni äter vanlig husmanskost och lite större portioner än vad ni borde. Frammåt kvällen så åker gottigheterna fram lite oftare än vad de borde. För mycket kcal för en dag och för lite motion resulterar i övervikt. Ibland unnar ni er en burgare eller pizza. Har jag rätt eller fel?
    hehe. fråga mina kollegor. Jag brukar äta ungefär hälften så stora portioner som de gör. Godis äter jag inte ens en gång i veckan. Mitt problem är att jag äter för lite och därmed har en dålig ämnesomsättning.

    Det som funkar för mig är strikt kostdagbok och att äta MER. Men det går fan inte fort.
    I can Cum Lauder
  • Impega
    Hurley skrev 2010-02-24 12:49:02 följande:
    Nej du. Du mår inte bra och du är inte hälsosam. Din attityd hittar man hos många överviktiga. "Jag ÄÄÄLSKAR min kropp och skulle inte vilja vara smal! Jag är hälsosam och alla mina värden är tipptoppen". Det är rent och skär dynga. Ni vill bara inte medge det. Förlåt men ingen vill vara fet.
    Neee... nu börjar det spåra ur totalt. Hur kan du ens påstå att du vet hur ALLA överviktiga tänker???
    Usch, tänker verkligen alla såhär om överviktiga? Skrämmande!!
  • Hurley
    La Lola skrev 2010-02-24 12:15:41 följande:
    Nämen tack för faktan!Jag hade verkligen ingen aaaning om vad mitt BMI ligger på o allt det andra! Jorå, såklart hade jag det för det är nog sällan som vi överviktiga är dumma i huvudet pga våra kilon.
    Men om du vet allt det varför är du fortfarande överviktig?

    Tro inte för en sekund att du kan hindra dina dåliga vanor från att smitta av sig på dina barn. Barn gör som vi gör och inte som vi säger. Du är överviktig och på så sätt normaliserar du fetma för dina barn. På samma sätt som en rökare normaliserar rökning.

    Jag tror inte alls att man är dum i huvudet för att man är tjock men jag tycker att det är korkat att försöka försvara sin fetma.
  • Impega

    Åh vad jag ångrar att jag gav mig in i denna tråd överhuvudtaget. Ruskig tråd med ruskiga åsikter!

  • Joncan

    Sockerberoende hit och dit. Jag är den förste att räcka upp handen och erkänna att jag är det. Räcker med en godis så smäller jag i mig hela påsen, bullar, glass you name it. Det är ingen orsak! Det går att bryta men det kräver hjärnvilja!

    Jag har världens sämsta karraktär och kan jag sluta kan fasen vem som helst sluta!!!

    Jag mår personligen inte bra när jag väger för mycket. Så att säga attman inte vill  svälta sig och må dåligt utan är hellre äter och mår bra (dvs fet och glad) ser jag även som bullshit. Nu syftar jag inte på att man ska vara fotomodellssmal, normal för mig är 38/40. Släpar man runt på 20-40 kg för mkt... ja jag vet inte, men jag skulle då vara sjukt deprimerad om jag gjorde det.

  • La Lola
    beccagranen skrev 2010-02-24 12:26:52 följande:
    Jag gissar på att ni äter vanlig husmanskost och lite större portioner än vad ni borde. Frammåt kvällen så åker gottigheterna fram lite oftare än vad de borde. För mycket kcal för en dag och för lite motion resulterar i övervikt. Ibland unnar ni er en burgare eller pizza. Har jag rätt eller fel?
    Nä, middagsmat äter jag en portion av.

    Sen i övrigt kan min dag ha bestått av ingen frukost, möjligen 2 mackoro mjölk till lunch...middag som sagt o 2 mackor o mjölk till kvällsfika.
    En o annan chokladbit har åkt ner i min mage oxå.

    Ja pizza o burgare äts 1-2 ggr i månaden.

    Nu fuskar jag visserligen med Allevo till frukot o lunch, äter mellanmål, middag (en ännu mindre portion än tidigare o mer grönsaker). Kvällsfika är fortfarande min last men jag försöker äta hårt bröd istället för vitt bröd.
    Mjölk har jag nästan helt slutat med vilket jag drack stora mängder av förut. Nu dricker jag vatten till måltiderna.
    Lördagar är min ätdag då jag unnar mig saker.

    Jag promenerar ca 5 km om dan dock ej nu när det är -30 grader eftersom det är för kallt för Hedda.
    5 km är visserligen inte mycket, jag vet det. Men är något iaf.

    Ska jag fortfarande brännas på bål för att jag är fet?

    Mina barn, ja den äldsta nu då eftersom Hedda är förliten, får ofta höra att det är viktigt att röra sig, att äta regelbundet (hon älskar grönsaker!) o att det är inte är häslosamt att vara så tjock som är jag.
    Hennes vikt är helt normal.
    Hon går ca 2½ km om dan ska tilläggas.

    Så där, bränn mig nu.
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    Hurley skrev 2010-02-24 12:49:02 följande:
    Nej du. Du mår inte bra och du är inte hälsosam. Din attityd hittar man hos många överviktiga. "Jag ÄÄÄLSKAR min kropp och skulle inte vilja vara smal! Jag är hälsosam och alla mina värden är tipptoppen". Det är rent och skär dynga. Ni vill bara inte medge det. Förlåt men ingen vill vara fet.
    Jag vill inte bli smal.
    Jag har varit smal o jag hade sån fruktansvärt hemsk syn på mig själv då. Ja jag är nog rädd att jag hamna där igen om jag går ner till det som kallas "smal".
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • Tärning6
    Hurley skrev 2010-02-24 12:49:02 följande:
    Nej du. Du mår inte bra och du är inte hälsosam. Din attityd hittar man hos många överviktiga. "Jag ÄÄÄLSKAR min kropp och skulle inte vilja vara smal! Jag är hälsosam och alla mina värden är tipptoppen".Det är rent och skär dynga. Ni vill bara inte medge det. Förlåt men ingen vill vara fet.
    Nu får du FAN TA OCH LÄGGA NER Du vet inget om andras värden å vad dem har kollat upp å inte.
    Man KAN faktist må bra å känna sig snygg å fräch å vara nöjd me den man är oavsett om man är tjock eller smal lång eller kort svart eller vit gul eller brun.
    Det är nog DU som har problem å ingen annan Jag tycker du är naiv, du dömer på förhand och så vidare. Å om man ska kunna äta så som du äter så MÅSTE man kunna vecko handla och ja lägga ner pengar på dyrare mat och så vidare för det blir dyrare å äta så om man är två vuxna å ett barn i huset. Och att laga två olika maträtter orkar man inte ialla fall dem flesta orkar inte de.

    Bara för att du inte mår så bra å inte kan vara nöjd med dig själv så behöver du inte klanka ner på andra.
  • Hurley
    Impega skrev 2010-02-24 12:51:34 följande:
    Neee... nu börjar det spåra ur totalt. Hur kan du ens påstå att du vet hur ALLA överviktiga tänker??? Usch, tänker verkligen alla såhär om överviktiga? Skrämmande!!
    Tänker vadå? Det enda jag säger är att jag tvivlar på att någon vill vara tjock. Varför är det så hemskt? Precis som jag tror att de flesta som röker, super eller knarkar egentilgen skulle vilja sluta.

    Att måla upp en bild av sig som en hälsosam människa när man är överviktig är en försvarsmekanism. Varför omsätter vi så enormt mycket pengar på olika bantingskurer, piller, pulver och sådan om alla överviktiga är lyckliga i sin övervikt?
Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt