• Hurley

    Till er som inte kan gå ner i vikt

    Jag vet inte hur jag ska skriva det här för att inte låta dryg och få en massa påhopp men jag ska försöka =)


     


    Jag har länge undrat hur man förblir väldigt tjock? Jag ser det runt omkring mig dagligen, hos vänner, släktingar, på jobbet och ute på stan. Människor som dras med massiv övervikt, vissa upp mot 100 kg. Det bantas till höger och vänster med olika metoder, pulver och soppor. En del genomgår till och med kirurgiska ingrepp (!) för att bli av med övervikten. Hur hamnar man där?


     


    Jag har själv varit rätt knubbig. Jag vägde 86 kg till mina 160 cm efter mitt första barn. Under graviditeten struntade jag fullkomligt i vad jag åt och svällde som en ballong. När min son var född slutade jag att äta och gick ned 1,5 kg i veckan till jag nådde min målvikt på 55 kg. När jag skriver slutade att äta menar jag inte att jag drabbades av någon ätstörning utan jag åt typ keso och sallad till frukost, magert kött och grönsaker till lunch och middag. Åt inget socker, inga kolhydrater och drack ingen alkohol. Visst var jag hungrig som en varg vissa dagar men det dör man ju inte av. Det finns människor på vår jord som lever på mycket mindre om dagen än det jag åt under min viktminskning.


     


    Det jag undrar är hur man kan ställa sig på vågen och se att man väger x antal kilo för mycket men trots det fortsätta äta massa skräp? Det är ju bland det enklaste i världen att gå ner i vikt. Alla vet hur man gör. Jag vet att det finns ett fåtal människor som har någon form av sjukdomsbild som gör att de inte kan gå ner men det är ytterst få. De flesta blir tjocka av det de stoppar i munnen.


     


    Ni som har svårt att gå ner, vad händer om ni drar ned på maten och inte äter något onyttigt på låt oss säga ett halvår? Får ni ångest? Mår ni dåligt på något annat sätt som gör att ni måste överäta?


     


    Hoppas jag inte trampar på alltför många tår med inlägget, det är isf inte min mening.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-25 12:23
    Oj vilken respons! Jag vill bara säga ett par saker.

    Jag har fått frågan om jag är man eller kvinna??? Jag skriver om min graviditet och det borde ju vara en liten ledtråd =) Jag är kvinna, 33 år gammal och mamma till två pojkar.

    Jag ser INTE ser på överviktiga!! Jag stirrar inte på överviktiga i badhuset (hur larvigt som helst att påstå det). Det är inte det inlägget handlar om! Var någonstans har jag sagt det? Visst, jag har fått en hel del elaka kommentarer här och det har runnit över och jag har svarat med något drygt. Det var inte min mening och om någon tagit illa vid sig ber jag om ursäkt. Min mamma är gravt överviktig och det är även min allra bästa vän i hela världen. Det jag var ute efter var att få veta hur man kan må så dåligt av att äta nyttig mat att man hellre drar på en massiv övervikt?

    Jag har aldrig skrivit att den som väger 100 kg har övervikt. Det beror på hur lång man är och hur mycket muskler man har. Jag skrev att det finns människor som drar på en övervikt på 100 kg. Förstår ni skillnaden?

    Nästan alla här inne är medicinska under. 98% av er som är kraftigt överviktiga äter sunt, syndar nästan aldrig och motionerar minst en timme om dagen.

    Jag riktar inte detta till er som lider av sjukdomar eller äter medicin som gör att ni går upp och har svårt att gå ned.

    Det är farligt att lida av fetma, det kan ingen säga något mot. Vidare tycker jag mig se en tendens som skrämmer mig. Nu menar jag inte alla så inget ramaskri nu men de flesta barn jag ser som är överviktiga har överviktiga föräldrar. Att tillåta sig själv bli och förbli tjock är en sak, det tar man som vuxen ansvar för själv men att låta sina barn bli det, det är vanvård.
  • Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt
  • Tiger Af Lilja

    Nu snackar vi om sockermissbruk .... MISSBRUK, dvs människor som förnekar att dom kan bli smala/hälsosamma alls, dom orkar inte sliat sig från godisskålen den har tagit överhanden, där ligger problemet månag gånger, man kalarar inte av det psykiskt, därför gäller det att motivera sig och ta tag i det, det är fan inte lätt men man kan, kan man föda barn , kan man hanetar ett dödsfall,en skilsmässa så kan man helt givet sluta äta socker!

  • Probably the best    in the
    Tiger Af Lilja skrev 2010-02-27 17:27:04 följande:
    Nu snackar vi om sockermissbruk .... MISSBRUK, dvs människor som förnekar att dom kan bli smala/hälsosamma alls, dom orkar inte sliat sig från godisskålen den har tagit överhanden, där ligger problemet månag gånger, man kalarar inte av det psykiskt, därför gäller det att motivera sig och ta tag i det, det är fan inte lätt men man kan, kan man föda barn , kan man hanetar ett dödsfall,en skilsmässa så kan man helt givet sluta äta socker!
    Men gud vilka dåliga jämförelser...Kanske skilsmässan och dödsfallet hanterades för att sockret fanns där som hjälp?
    Det är ett beroende, som vissa forskare hävdar är lika starkt som för knark. Sen kan sockret bli ett missbruk, just för att det är nåt om inte är bra för dig, det ställer till problem för dig. Men i grunden är det ett fysiskt beroende. För många, inte alla.
  • Darling1980
    Probably the best in the skrev 2010-02-27 12:34:09 följande:
    Darling1980 skrev 2010-02-27 10:06:13 följande: Skratt från det mörka djupet-  "Mwuohahahahah!!" Tänk dig en dracula som just ska fira att han fått sig ett mål mat, i en gammal svartvt rulle från 1920-taler eller när de nu började filma med ljud :> Glöm inte att den är tysk dessutom!----------------------------------------- --------- ----------------Är bra att man ger tips på dieter- men det är ingen universill sanning, förutom att det faktiskt fungerar för vissa. Så det är ju enbart av omtanke :< Nej, mitt var mildare, det såg du väl på hur många bokstäver och vilka det innehöll...mitt moahaa kommer från ett litet sött vitt spöke som är indränkt i smör och som bara flukturerar i Stinkys mardrömmar Och enda orsaken är att hon ska tänka om liiiiite och förstå att vissa saker faktiskt passar andra även om hon fortfarande bara vill tro att man MÅSTE äta kolhydrater För det är ju det det handlar om, Stinky hävdar att kroppen måste ha kolhydrater (mer än man äter vid LCHF) och vägrar tror på att många överlever och dessutom mår mkt bra utan. Och att jag, enligt henne, är dum i huvudet och hon är mkt smartare tror jag visst bestämt också det handlade om..men det har väl jag tolkat det till själv...
    AAah...

    Började om med LCHF (nu då det ändå blev lite avdammat iom den här tråden) och se om jag får fart på kilona(år rätt håll!). Läste också om att tex hjärnan behöver mindre kolhydrater än vad man trott tidigare! :D Men jag funderar fortf på hur jag ska göra en varierad kost utan mejeriprodukter.... aldrig börjat äta ersättningprodukter av soja. Men sojaprodukter är helt okej enligt LCHF?
  • Probably the best    in the
    Darling1980 skrev 2010-02-28 22:12:32 följande:
    AAah...Började om med LCHF (nu då det ändå blev lite avdammat iom den här tråden) och se om jag får fart på kilona(år rätt håll!). Läste också om att tex hjärnan behöver mindre kolhydrater än vad man trott tidigare! :D Men jag funderar fortf på hur jag ska göra en varierad kost utan mejeriprodukter.... aldrig börjat äta ersättningprodukter av soja. Men sojaprodukter är helt okej enligt LCHF?
    Har aldrig kollat upp sojaprodukter då jag inte är i behov av det. Men du känner väl till kolhydrater.ifokus.se, där får du garanterat svar!
    Jag lyckades skriva magiteruppsats på LCHF kost (och lite hypotyreos dessutom, troligen var det väl bristen på kolhydrater om gjorde att jag fixade det öht )
  • Darling1980
    Probably the best in the skrev 2010-02-28 22:32:42 följande:
    Har aldrig kollat upp sojaprodukter då jag inte är i behov av det. Men du känner väl till kolhydrater.ifokus.se, där får du garanterat svar! Jag lyckades skriva magiteruppsats på LCHF kost (och lite hypotyreos dessutom, troligen var det väl bristen på kolhydrater om gjorde att jag fixade det öht )
    Ska kolla länken! :D Det jag vet om LCHF är det jag läst på "kostdoktorn.se" och länkar därifrån. Det är oerhört svårt att lämna kcal-tänket.
  • Tiger Af Lilja

    Jag menar att kan man kämpa sig genom sorg, vilket är det tyngsta man kan bära. Så kan man klara att avgifta sig från sockerberoende.

  • Fuskmamma

    Varför så fixerad vid andras vikt? Vill andra vara runda eller tjocka så låt dom, Jävligt kasst att starta en hel tråd om det !
    Jag har själv Pcos och har jätte svårt att gå ner i vikt, är därmed en liten tjockis och blir fruktansvärt sårad av att se att vuxna människor tänker så här om mig.

  • MizzTez

    Egentligen är det inte så konstigt att folk blir mer och mer rund, har man kollat sig runt i en mataffär någongång så vet man vad jag menar. Det är till största delen korv överallt, sedan kommer färdig maten, har man tur så kan man hitta en mörbultad kyckling!
    Helt sjukt men i dagens samhälle har man inte tiden till att laga maten "från grunden" så mycket blir färdigmat. Förut var oftast kvinnan hemma och fixade och donade men nu jobbar både man och fru. Där emellan ska det handlas, städas, laga mat, läxor, tvättas, träningar och eventuellt besök till släkten då och då. Ofta har man inte tid heller till att lära sina barn att laga mat, fruktansvärt synd för barnen kommer växa upp på konserveringsmedel och micrade grönsaker. Tyvärr blir det väl lätt så att det slarvas med maten och det blir en smörgås istället eller en snabb burgare. Men man ska ha i tanken åxå att om kroppen får förlite näring så går den i "svältläge" och det kan göra att man lägger på sig en massa.. Det är mitt stora problem, svårt för att äta ordentligt och på regelbundna tider. Det la sig fint på magen efter ett tag så allt beror inte bara på att man vräker i sig mat och godis.

  • Nisen

    Ojojoj, vilken energi du lägger på överviktiga ts!! Enligt ditt inlägg så kan du inte förstå varför folk väljer att vara överviktiga... eller hur?  hmm, tror  det är väldigt individuellt. Likväl som det finns pedofiler, våldtäcksmän, rökare, knarkare, rånare mördare etc så finns det överviktiga och jag tror inte att man egentligen vill vara någon av dessa grupper utan det blev bara så...  Sen är det svårt atty bryta vanan helt enkelt. Det är mycket man inte förstår i denna värld....

  • Mandel

    Det mest sorgliga bland det här med övervikt är när man ser kraftigt överviktiga föräldrar och deras små överviktiga barn.
    Som vuxen väljer man sjäv vad och när man stoppar saker i munnen, som barn tar man det som bjuds och finns tillgängligt.
    Det är synd att inte dessa föräldrar får hjälp via bvc redan i från början så att de inte för över sina dåliga kostvanor på sina barn.

    Har hittills unde rmina år som vuxen inte sett speciellt många överviktiga barn med smala föräldrar.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Nisen
    Mandel skrev 2010-08-13 13:12:24 följande:
    Det mest sorgliga bland det här med övervikt är när man ser kraftigt överviktiga föräldrar och deras små överviktiga barn.
    Som vuxen väljer man sjäv vad och när man stoppar saker i munnen, som barn tar man det som bjuds och finns tillgängligt.
    Det är synd att inte dessa föräldrar får hjälp via bvc redan i från början så att de inte för över sina dåliga kostvanor på sina barn.

    Har hittills unde rmina år som vuxen inte sett speciellt många överviktiga barn med smala föräldrar.
    Håller med dig totalt! Jag är överviktig men min last är inte godsaker utan mat!! All sorts mat, även nyttig bara det att jag tar en portion för mycket.  Jag har 2 barn och dem är normalviktiga, skulle kännas hemskt om dem var överviktiga jag skulle få sådana skuldkänslor. Men jag ser till att ställa bra mat på bordet, och  ser till att barnen rör på sig mycket.
  • Arv

    Jag är 190 cm lång och väger 80 kg (mest fett) jag vägde för ca ett halvår sedan 76kg när jag började träna för att gå ned i vikt, jag tränade mkt och åt enligt tallriksmodellen och räknade kcal etc... Men gick fortfarande upp istället och inte av att jag bildat muskler.

    Jag äter inga mediciner etc.

    Du som startat säger att det är lätt att gå ner i vikt och att man annars har en sjukdom eller tar mediciner men det du säger stämmer inte riktigt. Ca 35% av allt är arvsanlag! Men jag har en storasyrra som är 162 cm lch väger ca 55kg hon är vältränad och hur smal som helst. En liten macka är en stor måltid för henne, när hon ätit en liten vit macka så kan hon inte äta på föera timmar medan jag måste äta tre mackor för att börja känna en mättnads kännsla men den är borta efter 5 min!!!

    Innan jag vestämmde mig för att ändra mitt sätt att äta kunde jag trycka i mig 2 pizzor utan problem och inget syntes! Men när man slutar med det och kollat upp miljontals sätt att gå ner i vikt så går man upp isllet!

    Jag känner ingen mättnads kännsla likt min syster inte känner hungerkännsla. Båda mina föräldrar är överviktiga vilket gör att jag har anlag för det.

    ARVSANLAG inte bara sjukdom eller medicin etc utan ARVSANLAG!!!!

  • Paulina P P

    Det är klart att man är överviktig om man väger 100 kilo. Övervikt räknas från BMI på 25. För att få ett BMI under 25 måste man vara över 2 meter lång eller en  bodubuilder.

  • Paulina P P
    Arv skrev 2015-01-13 22:58:49 följande:

    Jag är 190 cm lång och väger 80 kg (mest fett) jag vägde för ca ett halvår sedan 76kg när jag började träna för att gå ned i vikt, jag tränade mkt och åt enligt tallriksmodellen och räknade kcal etc... Men gick fortfarande upp istället och inte av att jag bildat muskler.

    Jag äter inga mediciner etc.

    Du som startat säger att det är lätt att gå ner i vikt och att man annars har en sjukdom eller tar mediciner men det du säger stämmer inte riktigt. Ca 35% av allt är arvsanlag! Men jag har en storasyrra som är 162 cm lch väger ca 55kg hon är vältränad och hur smal som helst. En liten macka är en stor måltid för henne, när hon ätit en liten vit macka så kan hon inte äta på föera timmar medan jag måste äta tre mackor för att börja känna en mättnads kännsla men den är borta efter 5 min!!!

    Innan jag vestämmde mig för att ändra mitt sätt att äta kunde jag trycka i mig 2 pizzor utan problem och inget syntes! Men när man slutar med det och kollat upp miljontals sätt att gå ner i vikt så går man upp isllet!

    Jag känner ingen mättnads kännsla likt min syster inte känner hungerkännsla. Båda mina föräldrar är överviktiga vilket gör att jag har anlag för det.

    ARVSANLAG inte bara sjukdom eller medicin etc utan ARVSANLAG!!!!


    Eftersom du är 1.90 lång till dina 80 kg är du normalviktig. Ditt BMI ligger på drygt 22 och gränsen för övervikt ligger på 25.
  • Snofi
    Jag har gått ner 19,6 kg på ungefär 5 månader. Det är inte så mycket träning det handlar mer om kost med denna dieten, men ute och går ibland :) 

    kan läsa mera om dieten här  tinyurl.com/mbeqpoc

    har funkat fantastiskt och är jätte nöjd mer resultaten :)
  • Princesssnyggnu

    Har inte berättat till någon. Är skitglad. Har alltid vart överviktig men inte längre. I går när jag var ute stötte jag på en gammal kompis som alltid småmobbade mig i yngre dar för min övervikt. Det senaste året har jag tränat och gått ner i vikt och fått till en riktigt bra kropp. När hon såg mig igår sa hon. Är det du Malin? Herregud vad fin du är, ser att du fixat kroppen. När det gäller henne så hade det blivit omvänt, nu var hon den överviktiga. Första hon frågade hur jag burit mig åt. Jag svarade. Jag gymmar, äter rätt och går på Higenamine. Det är ett PWO.


  • CompelledInk
    Nu ser jag att det är 8 år sedan detta inlägg skrevs och jag har inte läst igenom en enda kommentar men jag tyckte det var väldigt intressant att du såg på överviktiga som att alla äter skräpmat och kan gå ner i vikt om de slutar äta det. Jag är rätt så överviktig men man kan nog inte tro att jag väger så som jag gör om man ser på mig, övervikt kan man se men inte de kilona jag egentligen bär på, har en del styrka också. MEN... jag har jättesvårt att äta mat överhuvudtaget, jag får inte i mig det jag ska ens äta som minst, jag är inte ens hungrig och kan gå länge utan mat, försöker jag äta alla de gångerna jag ska äta under dagen, ca 5 ggr, så mår jag nästan illa dagen efter, äter nästan aldrig skräpmat, och har väl godis på helgen max 2 dagar. Motionerar har jag gjort ordentligt sedan ett halvår tillbaka, men är fortfarande det där att jag äter helt enkelt för lite, det kan man göra, kroppen lägger sig i svältläge och lagrar istället allt. Jag har under en längre tid nästan svultit mig under skoltid då maten var väldigt dålig så åt ytterst lite, har fortfarande som ett kognitivt schema att göra så än idag. 
Svar på tråden Till er som inte kan gå ner i vikt