Inlägg från: Stormorsan |Visa alla inlägg
  • Stormorsan

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Bollen82 skrev 2011-05-06 23:35:08 följande:
    Hej hej!!

    Har precis fått en symaskin (som jag önskat mig i evigheters evigheter)..
    Har lite frågor då jag e amatör..

    Tänkte sy en lekmatta till lill-tjejen..
    Vad e det som prasslar inne i tygleksaker? Köper man det i tygaffären?
    Sick-sackar man alla tygkanter alltid (vad man än ska sy)?

    Sen tänkte jag sy några filtar, jag skulle vilja ha dotterns namn på, hur fixar man bokstäverna? Klipper man bara ut en bokstav, sicksackar kanterna och syr på filten?? Det där bandet man har i kanterna, är det svårt att sy på?
     
    Om man ska sy tex enkla kläder till tjejerna, tex någon enkel klänning, bör jag ha ett mönster då, eller kan jag utgå från en klänning hon redan har? Eller e det för svårt?

    Kan jag hitta mönster till nallar och gosedjur nånstans eller kan man köra på fri-hand?

    Allmänna tips om vad jag bör tänka på mottages tacksamt, min tanke e att sy som sagt en lekmatta, kanske lite dock-kläder, enklare kläder till barnen, filtar.... 
     
    * Syr du i vävda tyger bör kanterna sicksackas, undantaget sådant som skall bandkantas eller vändsys. Stickade tyger behöver det inte.

    * jag vet inte vad som används för prassel, men jag gissar att cellofan kan funka.

    * Om du vill göra namnet i applikation kan du först stryka på vliseline på tyget (för stadga) innan du klipper ut bokstäverna. Därefter kan du använda vliseofix som är dubbelhäftande för att fästa på tyget. Därefter  sicksackar du fast applikationen på tyget.

    * Bandet i kanterna. Jag gissar att du menar snedremsa som kantband om du syr i vävt tyg eller muddtyg om du syr i stickat tyg. Lite knixigt kan det vara särskilt runt hörn.

    * Jag skulle föredra mönster till klänning. Det finns böcker på biblioteket med mönsterark med enkla mönster.

    * Gosedjur samma svar som ovan. Biblioteket är underskattat som kunskapskälla.

    Allmänna råd: Det är skillnad på vävda och stickade tyger (trikå, interlock, velour, jersey mm). Du kan inte använda samma symaskinsnålar och sömmar. Stickade tyger kräver strechande sömmar och trikå/jerseynålar.

    Skaffa hem en bra sax, ett måttband, en rulle mönsterpapper, en sprättare, en markeringspenna eller krita om du inte redan har detta.

    Bra ställen att handla sybehör på: http://www.bibbistextil.se/ och http://www.stoffochstil.se/

    Fråga om något är oklart.
  • Stormorsan
    MillyMollyMandy skrev 2011-05-10 20:44:58 följande:

    Jag ska fålla en trikåkjol. Går det bra att göra det med vanlig raksöm eller bör jag använda en stretchsöm (typ overlockens kedjesöm)?


    Raköm fungerar inte, den blir för stum och spricker.

    Kedje- eller täcksöm om du har en overlock. En vanlig tvillingsöm eller trikåsöm på vanliga maskinen eller i värsta fall om alla ovanstående sömmar saknas kan man använda en smal sicksack. 
  • Stormorsan
    myran83 skrev 2011-05-24 19:34:41 följande:
    Hej nån som vet vart det finns att få tag i döskallar tyg?
    Skall det vara vävt eller trikå? Jag vet att MG-tyger har haft trikåtyger med döskallar tidigare.
  • Stormorsan
    Jalapeno skrev 2011-05-29 19:51:07 följande:
    åh så fin den blev, stormorsan. Fick klart godkänt av både mej och mina döttrar!
    Tack, beställaren är också nöjd.
  • Stormorsan
    mrs lundin skrev 2011-05-30 15:37:35 följande:
    hur viktigt är det med trådrikning (och hur ska den eg vara) när man syr dregglisar? Har gjort ett eget mönster utifrån en som jag köpt, men första utgåvan blev väldigt "sladdrig" och uttöjd i kanterna, funderar på om det är trådriktningen som är boven i dramat. Måste va mer noga när jag syr med så jag inte drar i det för mycket. Har kikat på hur den jag köpt är sydd, och ska pröva att göra om det. Känns bara som man kan utnyttja tyget bättre om man inte måste klippa till det efter trådriktning... 
    Syr du i vävda tyger? I trikåtyger finns det ingen trådriktning
  • Stormorsan
    m o e skrev 2011-05-30 16:19:28 följande:
    Jo, visst finns det trådriktning i trikå också. Den är ju stickad åt ena hållet. Om man drar ut tyget så ser man V V V och då är det åt rätt håll. I de flesta fall är det inte så noga, men när man tex använder velour är det ju viktigt för att få luggen åt rätt håll.

    I dregglisar tycker jag inte att det är så noga om man vänder tyget upp och ner dock. De flesta köpedregglisar är till och med sydda med tyg som är hur snett som helst.
    Jo det vet jag precis som en stickad tröja kan man repa upp varv efter varv men det är inte trådriktning i den bemärkelsen som brukas avses i sömnadssammanhang.

    Däremot är trikåtyg ofta rundstickat och ituklippt och man kan därför inte följa kanten som på vävda tyger för att ta ut raken.

     
  • Stormorsan
    Mojs83 skrev 2011-06-06 15:22:05 följande:
    Hej!
    Tänkte hoppa in med en för er säkert enkel fråga.
    Läser en hel del här i tråden och fått massa tis. Nu tänkte jag köpa min första overlock. Har tittat en del på Janome. Vad är det för skillnad på My lock 744D och 644D? det skiljer ju nån tusenlapp i pris men jag ser ingen direkt skillnad?
    744 har friarm vilket inte 644 har.
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd