• llinaa

    Varför får barn konstiga namn?

    Varför får barn konstiga namn? Tänker föräldrarna inte på barnen i framtiden utan bara på sig själva.
    här är några konstiga namn jag kommer på nu på rak arn Ninja, sol, månstråle, petter-niklas.

  • Svar på tråden Varför får barn konstiga namn?
  • LyckligtSlut

    Hur kan man tycka att Liv är ett konstigt namn? Zelda fattar jag att man tycker är lite konstigt pga tv-spelet, men det är ju också ett klassiskt namn (dock inte i Sverige direkt). Men att heta Liv är ju som att heta Maria, ungefär.

    Jag blir irriterad när folk döper sina namn till stripp-namn, typ Cherry, Candy, Trixie osv. Inte heller svensk sed tack och lov Eller sådant som inte låter allvarligt alls, som när någon pratade om Tingeling.

  • dotty
    artax skrev 2010-03-10 14:52:53 följande:
    Alltså jag bryr mig inte om ifall någon heter Mohammed eller Albin liksom det bryr mig inte om alls, just for the record. Men jag tror inte att föräldrar som döre sitt barn till Månstjärnehjärta tycker att barnet mer speciellt än föräldrar som döper sitt barn till Alexander.. ;)
    nu hängde jag inte riktigt med i resonemanget. menar du att du inte tror att namnval har något med huruvida föräldrarna tycker att ungen är speciell eller inte?
  • LyckligtSlut
    dotty skrev 2010-03-10 14:42:25 följande:
    samtidigt är ju allt kontextknutet. att döpa sin unge till tindra,engla, ninja, novali eller liknande kan väl knappast ses som "konstigt" längre? och alla har vi olika bakgrunder, måste man utgå ifrån att alla tänker "svenskt"? det som låter uppmärksamhetssökande och krystat för en person är kanske extremt vanligt för en annan. sen förstår jag heller inte problemet med att välja ett speciellt och annorlunda namn till sin unge. det är väl inte så konstigt att man ser sin unge som unik och väljer att ge den ett namn man ser som unikt och speciellt.
    Håller med om att det är fult att bara säga till folk som gör något "annorlunda" att de bara är uppmärksamhetstörstande.
  • FrökenKanSjälv
    dotty skrev 2010-03-10 14:53:18 följande:
    ja det kan jag skriva under på. men jag tycker nog att det gäller i princip allt. det är få som verkar inse att de är produkter av sin miljö när det gäller något öht, de flesta kämpar hårt i sin tro på individens fria val.av samma anledning är det ju intressant med de som är mot "ovanliga" namn också. även de personerna är ju garanterat styrda i sina val av namn, även om ungen är döpt till ida eller fredrik.
    Japp, det var riktigt roligt att läsa listan på namn i kompisens föräldragrupp. Det var några år sedan och på Lidingö. Alla barn hette sånt som Ludvig, Sophie, Gustaf, Caroline, osv. Jag tror inte att det fanns något namn som inte var knutet till gamla kungligheter.
  • puss
    dotty skrev 2010-03-10 14:42:25 följande:
    samtidigt är ju allt kontextknutet. att döpa sin unge till tindra,engla, ninja, novali eller liknande kan väl knappast ses som "konstigt" längre? och alla har vi olika bakgrunder, måste man utgå ifrån att alla tänker "svenskt"? det som låter uppmärksamhetssökande och krystat för en person är kanske extremt vanligt för en annan.sen förstår jag heller inte problemet med att välja ett speciellt och annorlunda namn till sin unge. det är väl inte så konstigt att man ser sin unge som unik och väljer att ge den ett namn man ser som unikt och speciellt.
    "konstigt" kan betyda båda ovanligt och fult.
    tindra tex är inte konstigt för att det är ovanligt, men det är konstigt att nån vill välja ett så fult namn.
    det är tammefan roligt nästan jämt
  • FrökenKanSjälv
    LyckligtSlut skrev 2010-03-10 14:53:59 följande:
    Hur kan man tycka att Liv är ett konstigt namn? Zelda fattar jag att man tycker är lite konstigt pga tv-spelet, men det är ju också ett klassiskt namn (dock inte i Sverige direkt). Men att heta Liv är ju som att heta Maria, ungefär.Jag blir irriterad när folk döper sina namn till stripp-namn, typ Cherry, Candy, Trixie osv. Inte heller svensk sed tack och lov Eller sådant som inte låter allvarligt alls, som när någon pratade om Tingeling.
    Nu ska vi inte vara negativa. Tingeling kanske blir stadsminister om 30 år. Eller kanske inte...
  • artax
    dotty skrev 2010-03-10 14:55:13 följande:
    nu hängde jag inte riktigt med i resonemanget. menar du att du inte tror att namnval har något med huruvida föräldrarna tycker att ungen är speciell eller inte?
    jag tror inte att dom som väljer "udda"namn till sina barn tycker att dom är mer speciella än vad någon som väljer ett "vanligt"namn till sitt barn tycker att deras är.

    Alltså, om jag döper mitt barn Till Maria (vanligaste kvinnonamnet i Sverige) tycker jag ju inte att mitt barn är mer speciellt än dig som kanske döper ditt barn till tex Tindra..
  • artax
    FrökenKanSjälv skrev 2010-03-10 14:58:54 följande:
    Nu ska vi inte vara negativa. Tingeling kanske blir stadsminister om 30 år. Eller kanske inte...
    hahaha! Gud va konstigt det skulle kännas för mig som inte gillar sådanna namn (på människor djur går bra!) Tingeling, jag skulle inte låta bli att rösta på henne om hon var vettig men jag skulle hela tiden tänka på att det är ett löjligt namn!
  • dotty
    puss skrev 2010-03-10 14:57:12 följande:
    "konstigt" kan betyda båda ovanligt och fult. tindra tex är inte konstigt för att det är ovanligt, men det är konstigt att nån vill välja ett så fult namn.
    fast du inser väl att det är din åsikt? att vad som är fult är helt och hållet subjektivt?

    jag tycker förövrigt också att tindra är skitfult.
  • dotty
    FrökenKanSjälv skrev 2010-03-10 14:57:02 följande:
    Japp, det var riktigt roligt att läsa listan på namn i kompisens föräldragrupp. Det var några år sedan och på Lidingö. Alla barn hette sånt som Ludvig, Sophie, Gustaf, Caroline, osv. Jag tror inte att det fanns något namn som inte var knutet till gamla kungligheter.
    spännande :). jag kommer från en relativt kulturell och akademisk bakgrund, så jag tycker att klassiska och litterära namn har sin charm. typ august, virginia, dorothy, alice osv. dock är jag inte etniskt svensk så jag plockar favoritnamn från flera olika kulturer och jag har en ganska vid definition av kultur så jag plockar favoriter från undergroundfilm och musik också.

    många kommer nog se mig som jävligt pretentiös när jag namnger mina barn.
Svar på tråden Varför får barn konstiga namn?