Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Dagens inlägg:

    Statens medicinsk-etiska råd del 1
    .


    "Slutsats: Eftersom födande generellt knyts till den medicinska disciplinen, oberoende av om det är en fysiologisk frisk process eller en mycket sjuk kvinna i behov av intensivvård som föder, menar vi att SMER borde göra en etisk analys av hur förlossningsvården bedrivs i Sverige idag."

    Läs mer..

  • abuelita

    Någon som vet hur det gick med det här projektet?


    , 2008-08-27


    Förlossningsvården ses över i hela landet
    .


    " Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, räknar med att cirka 25 procent av utbetalningarna varje år går till personer som skadats vid födelsen.


    Dessa insikter blev startskottet för ett nationellt projekt för att förbättra säkerheten på förlossningsklinikerna, och minska antalet barn som skadas i onödan. Projektet drivs av LÖF, som står för finansieringen, tillsammans med de professionella organisationerna Svenska barnmorskeförbundet, Svensk Förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, samt Barnläkarföreningens neonatalsektion
    .


    – Det största problemet i förlossningsvården i dag är inte att vi inte vet hur vi bör agera, utan att personalen inte följer de riktlinjer som finns."
    Läs mer....  


     

  • abuelita

    Ni som går på infomöten för blivande föräldrar, ställ tuffa frågor vetja!  Och om det då blir tryckt stämning och de skyndar sig att byta ämne (brukar fr.a. hända när frågor om avnavling kommer upp) ,  ställ frågan igen!

    .
    Läste nyss detta på Facebook:
    .


    Har just varit på informationsmöte för blivande föräldrar som ska föda på Danderyds Sjukhus (för "skojs" skull). Kan ju börja med att säga att de utelämnade all nödvändig information som krävs för att möjliggöra för informerade val genom förlossnings-, efterbördsskede och eftervårdstiden.


     Som förväntat tillämpar de fortfarande rutinintagningskontroller såsom urinprov, blodtrycksmätning, vaginal kontroll och CTG-kurva. På min fråga om vad de gör om man nekar dessa rutinkontroller svarade bm: "Då får man skriva på ett papper om att man ifrånsagt sig det, för det ses ju som en risk. Vi kan inte tvinga till något, men så fort barnet är fött kan vi behandla det mot föräldrarnas vilja" (!)  Kunde då inte hålla mig från att ge henne 'en blick' och klämma ur mig ett nedlåtande "Nej" . Snacka tryckt stämning det blev i aulan..."

  • abuelita
    abuelita skrev 2013-07-02 21:03:26 följande:



    Håller med  Sen avnavling for alle nyfødte barn | Facebook  om att den här artikeln borde ligga till grund för alla riktlinjer för avnavling:

    .


    Rethinking Placental Transfusion and Cord Clamping Issues

    .


    SUMMARY
    .


    "This article offers high quality evidence that shows that receiving a placental transfusion at birth protects the infant from low iron stores and anemia during the first 6 months of life-a time of maximum brain growth. Iron deficiency is associated with hypomyelination and less favorable developmental outcomes but long-term effects related to placental transfusion have not been studied. Techniques to facilitate placental transfusion at the time of normal birth as well as in complex practice situations needs the support of informed change agents to foster the introduction of practice change into all labor and birthing units. It is time to rethink the management of the umbilical cord during the critical time of fetal to neonatal transition. "
    Läs mer......


     

  • abuelita
    abuelita skrev 2013-07-02 20:12:48 följande:
    Ni som går på infomöten för blivande föräldrar, ställ tuffa frågor vetja!  Och om det då blir tryckt stämning och de skyndar sig att byta ämne (brukar fr.a. hända när frågor om avnavling kommer upp) ,  ställ frågan igen!

    Läste nyss detta på Facebook:

    Har just varit på informationsmöte för blivande föräldrar som ska föda på Danderyds Sjukhus (för "skojs" skull). Kan ju börja med att säga att de utelämnade all nödvändig information som krävs för att möjliggöra för informerade val genom förlossnings-, efterbördsskede och eftervårdstiden.
     Som förväntat tillämpar de fortfarande rutinintagningskontroller såsom urinprov, blodtrycksmätning, vaginal kontroll och CTG-kurva. På min fråga om vad de gör om man nekar dessa rutinkontroller svarade bm:

    "Då får man skriva på ett papper om att man ifrånsagt sig det, för det ses ju som en risk. Vi kan inte tvinga till något, men så fort barnet är fött kan vi behandla det mot föräldrarnas vilja"
    (!)  Kunde då inte hålla mig från att ge henne 'en blick' och klämma ur mig ett nedlåtande "Nej" . Snacka tryckt stämning det blev i aulan..."

    Kopierar in #7025 , ett inlägg som Nyårsmamma skrev 12 dec 2012


    .


    "Till alla som undrar vilka rättigheter man har vid förlossning:


     


    --------------------------------------------------  ---


    Utdrag ur Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig  Handbok för vårdgivare, chefer och personal Aktuell från 1 januari 2012
    .
    Patientens självbestämmande


     .
    Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp (2 kap. 6 § regeringsformen). Hälso- och sjukvården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet (2 a § 3 p. HSL).
    .
    All hälso- och sjukvård är med några få undantag frivillig för patienten (jämför 2 kap. 6 § regeringsformen, förkortad RF). Det är den som har ett hälsoproblem som avgör om och när han eller hon vill eller behöver söka sjukvård. Orsaken till att man söker tandvård kan också vara att man vill få en förebyggande behandling. Det är den vårdsökande som avgör om be-handlingen ska tas emot eller inte samt om en påbörjad behandling ska av-slutas. Varje medborgare har ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Detta får under vissa villkor begränsas i lag. Sådana begränsningar finns till exempel i smittskyddslagen (2004:168), förkortad SML, LPT och LRV.

    Hälso- och sjukvårdslagens och tandvårdslagens krav på självbestäm-mande är stark (2 a § HSL och 3 § TL). Rätten till information och inflytan-de är av avgörande betydelse för patientens möjlighet att utöva sitt självbe-stämmande och vara delaktig i vården. Det finns däremot ingen formell skyldighet för patienten att utöva sitt självbestämmande. Patienten kan över-lämna till hälso- och sjukvårdspersonalen att till exempel ta ställning till valet av behandlingsalternativ i en viss situation. Patienten har rätt att avstå från en behandling. Om det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.Landstinget ska ge patienten den valda behandlingen om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat (3 a § HSL).


     .


    Olika former av samtycke


    Hälso- och sjukvårdslagstiftningen utgår från frivillighet. Vanligen är det fråga om muntliga samtycken, som lämnas i anslutning till att personalen samråder med patienten. Ett samtycke kan naturligtvis också vara skriftligt. Oftast räcker det med att personalen drar slutsatsen att det finns ett sam-tycke eller att det är underförstått. Patienten kan genom sitt agerande visa att han eller hon samtycker till åtgärden, till exempel genom att underlätta att åtgärden sätts in. Genom att i informationsmaterial eller på annat sätt infor-mera patienten om olika former av samtycke kan onödiga missförstånd und-vikas.

    .
    Presumerade samtycken bygger på att personalen förutsätter att åtgärden är förenlig med patientens vilja utan att samtycket har uttryckts muntligt 15 eller skriftligt [3]. Inom hälso- och sjukvården tillämpas ibland vad som kallas hypotetiskt samtycke för att kunna sätta in behandlingsåtgärder, när den enskilde själv är oförmögen att ge ett samtycke, till exempel på grund av medvetslöshet. Ett sådant antagande utgår från hur en viss patient nor-malt skulle ställa sig till åtgärden.
    .
    Det finns också tillfällen när patienten ska ge ett aktivt samtycke. Särskil-da krav på information och samtycke gäller bland annat om ett vävnadsprov från en patient, en provgivare eller ett foster ska sparas i en biobank (lagen [2002:297] om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd [SOSFS 2002:11] om biobanker i hälso- och sjukvården m.m.). Om patienten inte kan lämna samtycke får materialet bara sparas för vård och behandling. Särskilda bestämmelser om information till patienter gäller även för registrering i ett nationellt eller regionalt kvalitets-register (7 kap. 3 § och 8 kap. 6 § PDL).

    Om det är aktuellt att en läkarkandidat eller annan vårdstuderande i stu-diesyfte ska närvara vid eller delta i vården av en patient, är det viktigt att patienten alltid tillfrågas innan och ges möjlighet att säga nej till detta (2 a § HSL och 3 § TL) [4, 5]. "

  • abuelita

    NewsVoice, 28 juni, 2013
    .


    HPV-vaccinet Gardasil är ett förräderi mot allmänhetens förtroende
    .



    "DEBATT. Varför håller Läkemedelsverket och Socialstyrelsen tillbaka eller rent ut sagt utelämnar kritisk information om Gardasil. En information som är baserad på vetenskapliga studier från ett antal tillförlitliga källor. Vem arbetar myndigheterna för, skattebetalarna eller läkemedelsbranschen?
    .


    På läkemedelsbolaget Mercks informationssida om Gardasil undviker man att nämna att vaccinet innehåller genetiskt modifierade substanser och inte heller delger man rapporter från olika hörn av världen om allvarliga sjukdomsföljder eller provocerade dödsfall. Det visar att man inte kan lita på läkemedelsindustrins egen information. Däremot borde vi kunna förvänta oss att myndigheterna är tillförlitliga och ger en objektiv och allsidig information om rapporterade för och nackdelar med vaccinet. Så är inte fallet."
    Läs mer.....

    .
    ----------------------------------------------------------------------------


    Samma gäller för tidig avnavling och annat som förlossningsvården rutinmässigt utsätter mödrar och barn för.     

  • abuelita
    ZZ12 skrev 2013-07-02 22:14:33 följande:
    Jag har inte läst hela tråden, men ville bara göra ett litet! (OT?) inlägg ang senavnavling. 

    Jag födde nyligen på Karolinska Solna och bad om sen avnavling, vilket de gjorde. Men enligt BM då så är det rutin där! Ngn som har annan erfarenhet?
    Det verkar som det skiljer en hel del mellan olika sjukhus...? T.o.m inom samma stad (Stockholm). Fascinerande att det kan vara så... 

    Tack för bra info! 

    Förstår verkligen att du inte läst hela tråden, eftersom den vid det här laget är uppe i drygt sju tusen inlägg
    .

    Tack för ditt inlägg, som jag absolut inte tycker är OT, utan tvärt om.

    Ja märkligt nog skiljer det sig mellan sjukhusen. Så det är verkligen inte lätt att  lita på att förlossningspersonal vet vad de håller på med.    Dessvärre kan man inte heller lita på att det är sant när de påstår att de har sen avnavling som rutin. Eller veta vad de i så fall menar med det. Visa tycker att 30 sekundet -1 minut är sen avnavling.

    .

    Jag var på en internationell konferens om avnavling i England i april, och fick då veta att något farligt som pågår nu är att sjukhus går ut med att de har infört sen avnavling trots att de inte har det, vilket tydligen är ganska vanligt (även här i Sverige) .  Risken är då förstås att föräldrarna litar så helt på det att de struntar i att vakta över navelsträngen.

    Det gäller alltså att säga till på skarpen om att ingen får röra navelsträngen förrän efter det att moderkakan kommit ut. Annars kan man inte lita på att de verkligen väntar tills det slutat pulsera.  Det bästa tycker jag vore att mamman själv säger till när hon tycker det är dags att avnavla.       

         
  • abuelita

     


    abuelita skrev 2012-05-19 10:33:35 följande:

    Och här kommer nu igen videon med den 14½  minuter långa intervjun med Robin Lim, till er som fortfarande inte har sett den:


    ">Delayed Cutting of the Umbilical Cord--Robin Lim


    Några citat ur intervjun:

    "We need to not only protect the mother and the baby at birth, but we also need to protect the placenta. And we need to do that by not immediatley clamping and cutting the umbilical cord. Because when you do that, you immediatley deny the baby 40-60% of his or her blood supply, which is still inside the placenata....  . ..which means people are functioning normal, "normally", but they are not functioning at full capacity."

     "The traditional birth attendances , the “ dais” , midwives that not have an education in India, but they have generations of spiritual authority to receive babies into the world….. They found that the dais out in the villages had a better success rate resuscitating stillborn babies than the doctors in hospitals...The difference was that the dais did not clamp and cut the umbilical cord ."


    MOTHER-CHILD BOND * PLACENTA and UMBILICAL CORD
    .


    "In India dais use the placenta as a tool to revive an infant who is not breathing. They stimulate it with heat and claim that life flows from the placenta into the child. Although we have no physiological understanding of how this practice might work, we must assume that, being so widespread it must be effective, at least sometimes. One dai in Rajasthan said In hospitals you have machines and medicines. Here we dont have those means to help a newborn who isnt breathing we need to be able to use what means we know. So we use the placenta. Formal Dai training is often not taken seriously by dais because it teaches dais to cut the cord before the placenta is out. This is so contrary to all that the dais know that it undermines other, more valuable aspects of training. Also communities have been known to ostracize dais who have cut the cord prematurely and, according to them, this caused subsequent problems. "
    Läs mer....
     

  • abuelita
    abuelita skrev 2013-07-01 17:26:56 följande:
    Dagens inlägg:

    Statens medicinsk-etiska råd del 1

    "Slutsats: Eftersom födande generellt knyts till den medicinska disciplinen, oberoende av om det är en fysiologisk frisk process eller en mycket sjuk kvinna i behov av intensivvård som föder, menar vi att SMER borde göra en etisk analys av hur förlossningsvården bedrivs i Sverige idag."

    Läs mer..

    Dagens inlägg:
    .

    Statens medicinsk-etiska råd
    del 2 
    Autonomi

    .


    " En systematisk etisk reflektion på en förlossningsavdelning skulle kunna vara att man i slutet på varje arbetspass sitter ner tillsammans och diskuterar vad man gjort under dagen och varför. Och hur dessa handlingar stämt överens med den etiska aspekten som innefattar människovärdet och principen om autonomi."
    Läs mer.... 

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över