• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • MammaTillEnPrins
    Lady32 skrev 2012-01-07 17:08:43 följande:
    Kan tyvärr inte besvara din fråga, då jag själv undrar detsamma över mitt brev som i nuläget är ca 2½ sida långt. Är lite rädd att de inte verkligen LÄSER igenom allt om det är för långt..? Tycker inte själv att ditt brev är "för" långt dock, men jag vet inte hur de resonerar angående detta på förlossningen. Har själv försökt fatta mig så kort som möjligt, med fetstilade överskrifter i punktform och sen kortfattad och konkret text därefter. Men jag ska försöka korta ner mitt lite till med BM's/läkarens hjälp när jag träffat dem. Kanske är det så att något av det jag skrivit är mer eller mindre helt självklart för dem, vet inte. Men ändå..bättre kanske att vara övertydlig i dessa sammanhang..? Så det inte kan bli några missförstånd? Obestämd
    Mitt va som sagt 5 A4, alla mina 3 BM läste det. Och jag har hört om betydligt längre. Tror att de flesta tar sig tid att läsa. Det underlättar ju deras arbete om det vet vad man är för en typ av kvinna. På BB Stockholm vill de ju att man skickar in en födelseplan redan innan det är dags och från Danderyds sjukhus får man en lapp på MVC att fylla i o ha med till förlossningen, typ förlossningsönskemål om jag minns rätt. Så jag tror att personalen uppskattar att ha något att utgå från.
  • samban
    MammaTillEnPrins skrev 2012-01-07 17:03:43 följande:
    Jo två saker till, jag hade med att de inte skulle klippa navelsträngen om den va lindad runt barnet utan lirka upp den först. Det inkluderas ju i din skrivelse om att du ska klippa själv, men förtydligande är alltid bra. Sen är det inte alla BM som trycker emot med handen (perinealskydd) när barnet föds fram. Vill du ha det kan du ju skriva till det för säkerhets skull.
    Perinealskydd vill jag ha, tänkte att det framgick när jag skriver att jag gärna tar emot tips och råd på hur jag undviker att spricka. Vet inte heller hur peppade barnmorskorna är på att ge mig perinealskydd när jag helst vill stå på golvet heller, känns som att de tycker arbetsställningen bli besvärlig... Men bra, jag ska förtydliga det, och även kanske nämna att jag gärna vill att de lirkar loss barnet om h*n är inlindad i navelsträngen. :)
    Lady32 skrev 2012-01-07 17:08:43 följande:
    Kan tyvärr inte besvara din fråga, då jag själv undrar detsamma över mitt brev som i nuläget är ca 2½ sida långt. Är lite rädd att de inte verkligen LÄSER igenom allt om det är för långt..? Tycker inte själv att ditt brev är "för" långt dock, men jag vet inte hur de resonerar angående detta på förlossningen. Har själv försökt fatta mig så kort som möjligt, med fetstilade överskrifter i punktform och sen kortfattad och konkret text därefter. Men jag ska försöka korta ner mitt lite till med BM's/läkarens hjälp när jag träffat dem. Kanske är det så att något av det jag skrivit är mer eller mindre helt självklart för dem, vet inte. Men ändå..bättre kanske att vara övertydlig i dessa sammanhang..? Så det inte kan bli några missförstånd? Obestämd
    Jag har också funderat på om de pallar med att läsa om det är för långt. Jag vill inte heller låta bossig i brevet då jag tänker att de känner sig lite trampade på om jag kommer med en massa "krav" och pekpinnar.
    Angående övertydligheten känner jag samma som du. Ska gå igenom det med min barnmorska innan för att höra vad hon säger... Vissa saker kanske är helt självklara. 

         
  • mfe

    Ny här men tänkte fråga (kanske står någonstans men orkar inte läsa igenom 353 sidor) när ska man skriva förlossningsbrevet? Jag vet ungefär hur jag vill ha det redan nu (v31) men vet inte riktigt när jag ska skriva och hur jag ska skriva det.. Börjar redan känna av förlossningsrädslan och jag har jättesvårt att säga emot även om jag inte vill saker, kommer bli "ehm, ja, jag vet inte... men okej, ja" ungefär..

  • Glitter2

    Till dig som är vår barnmorska under vårt barns födelse
    â?¨Det är dags för vårt andra barn att födas.

    Vi önskar att BM lyssnar till de beslut vi tagit och de val vi gör. Det är viktigt för oss båda att vi är delaktiga i förloppet och de beslut som fattas.â?¨Det är viktigt för oss att NN känner sig trygg med dig som BM.

    Under tidigare graviditet gick vi "Annas profylax” och fick lära oss profylaxandas. Under vintern har vi nu gått en repetitionskurs. Stötta oss gärna i den andningen.â?¨â?¨*Vi vill att all personal som är i kontakt med oss får den information som vi skriver i förlossningsplanen, det betyder att om någon annan än vår BM (kanske en undersköterska) kommer in till oss förväntar vi oss att hon eller han ska vara påläst om vad vi önskar.

    *Vi vill ha att göra med så få personer som möjligt under förlossningen då det känns viktigt för NN med lugn och ro och kontroll. Är det så att det blir skiftbyte vill vi veta det i god tid. Vi vill inte ha praktikanter/studenter eller personal som introduceras!

    *För NN är det jobbigt med gynundersökningar då hon har jobbiga upplevelser i bagaget och därför vill vi minimera antalet vaginalundersökningar. När det är nödvändigt med en undersökning vill NN att du talar om vad du gör och varför du undersöker. NN vill att du är försiktig och ett nej ifrån NN är ett nej.

    â?¨*Vi vill att ni, när ni agerar, informerar oss hela tiden vad som händer och vad ni gör. Och är tydliga med varför. När ni vill att NN ska göra ngt säg då gärna tex ”NN det vore bra om du kunde byta ställning då det underlättar för barnets syretillförsel" istället för att säga "byt ställning". ”NN slappna av så får kroppen mer syre och orkar mer” istället för ”spänn dig inte” och liknande.

    *Vi vill undvika värkstimulerande medel så långt som det bara är möjligt. Om situationen uppstår att det är nödvändigt vill vi att ni ser till att droppet sker under täta kontroller. Vi vill ha bevakning på NN och barnet. Vi är medvetna om att en yttre CTG-registrering innebär merarbete för både oss och dig som BM men väljer ändå detta.â?¨Det får under inga omständigheter sättas värkstimulerande dropp som rutin för att skynda på förloppet. Det finns ingen anledning att påskynda en förlossning som förlöper normalt.

    *Vi vill inte att skalpelektrod sätts på barnet. Det ska finnas synnerligen goda skäl för att vi ska ge vår tillåtelse. Om personal anser att vårt barn verkligen behöver denna form av registrering, berätta det för oss och varför.

    *NN vill att hennes integritet och värdighet bevaras, hon vill inte bli erbjuden en toaletthink! Utan tappas hellre med hjälp av kateter om det är nödvändigt.

    *Vid utdrivningsskedet är NN orolig för att spricka mycket och vill inte att värkarbetet ska styras utav BM utan av hennes egen kropps kraft. Hjälp gärna till med perinealskydd.

    *NN vill inte ligga i gynställning vid själva födandet utan ser helst en annan ställning.

    *Barnet ska avnavlas sent (efter att blodet har pulserat klart i navelsträngen).
    Detta helt enligt Svensk Perinatalmedicinsk förenings rekommendationer tagna okt -07. Vi vill inte att något PH-prov tas. Vi vill absolut inte att ni klampar av innan att navelsträngen slutat pulsera helt färdigt och är slapp och vit.

    *Vi vill även ha sen avnavling om det skulle behövas göras kejsarsnitt. Vi vill att barnet hålls i lägre nivå än op-bordet i 30 sekunder (alltså moderkakan) och att BM ”mjölkar” ut blodet så att vårt barn hinner få i sig så mycket blod (och därmed syre) som möjligt innan avnavlingen.

    *NN vill inte ha livmodersammandragande utan vill i så stor utsträckning som möjligt att moderkakan passerar ut själv utan påtvingade krystningar. Detta sker oftast också naturligt om navelsträngen får pulsera klart. Om NN blöder mycket eller andra komplikationer tillstöter får läkemedel användas enligt den rutin ni använder.
    â?¨*Vi vill undvika smärtstillande droger som påverkar barnet. NN prövar gärna andra naturligare smärtlindring såsom TENS, akupunktur mm. Lustgas är ett alternativ. NN ser gärna att hon får bada och ligger helst kvar i badkaret så länge hon själv önskar och värkarbetet går framåt. Påminn gärna NN om vad hon önskade i förlossningsbrevet kring smärtlindring och peppa henne med andningen. Initiativ till starkare smärtlindring ska tas av NN själv.

    *Om något händer med barnet och måste iväg vill vi att "pappan" följer med barnet. Om NN måste iväg vill vi att ni låter "pappan" och barnet i lugn och ro knyta an till varandra, alltså inga vägningar, mätningar eller sånt förrän NNär tillbaka (så långt det är möjligt).

    * Vi vill inte att vårt barn ges K-vitamin via spruta utan instruera oss istället innan vi åker hem hur vi ger vårt barn detta via mundroppar 1 ggr/vecka i 3 månader hemma.

  • MammaTillEnPrins
    mfe skrev 2012-01-07 17:42:54 följande:
    Ny här men tänkte fråga (kanske står någonstans men orkar inte läsa igenom 353 sidor) när ska man skriva förlossningsbrevet? Jag vet ungefär hur jag vill ha det redan nu (v31) men vet inte riktigt när jag ska skriva och hur jag ska skriva det.. Börjar redan känna av förlossningsrädslan och jag har jättesvårt att säga emot även om jag inte vill saker, kommer bli "ehm, ja, jag vet inte... men okej, ja" ungefär..
    Man vet ju aldrig när de små liven har tänkt att titta ut, så det kan ju va bar att du börjar skriva redan nu.

    Du kan ju t ex ha en rubrik Rädslor i ditt brev, där kan du t ex skriva "Jag kan ha svårt för att säga nej. En stor oro inför förlossningen är att jag skall uppleva att personalen inte lyssnar på mig eller kör över mig. Jag vill vara delaktig i alla beslut som tas."

    Skriv ner det du vill ha personalens hjälp med och det du önskar att de inte gör. Har du svårt att säga ifrån i stunden är det ju till hjälp både för dig och personalen att du i lugn och ro före förlossningen skrivit ner hur du vill ha det, så ökar ju förutsättningarna för personalen att bemöta dig på ett bra sätt. Kan säga att all personal jag träffade på va fantastisk och lyssnade på mina önskemål. Ingenting gjordes emot min vilja. Sen är väl jag mer personen som säger ifrån, men det behövdes inte för personalen hade läst mitt brev och agerade i enlighet med detta. Men va väldigt tydlig i ditt brev om det är något du verkligen inte vill!
  • mfe
    MammaTillEnPrins skrev 2012-01-07 18:00:23 följande:
    Man vet ju aldrig när de små liven har tänkt att titta ut, så det kan ju va bar att du börjar skriva redan nu.

    Du kan ju t ex ha en rubrik Rädslor i ditt brev, där kan du t ex skriva "Jag kan ha svårt för att säga nej. En stor oro inför förlossningen är att jag skall uppleva att personalen inte lyssnar på mig eller kör över mig. Jag vill vara delaktig i alla beslut som tas."

    Skriv ner det du vill ha personalens hjälp med och det du önskar att de inte gör. Har du svårt att säga ifrån i stunden är det ju till hjälp både för dig och personalen att du i lugn och ro före förlossningen skrivit ner hur du vill ha det, så ökar ju förutsättningarna för personalen att bemöta dig på ett bra sätt. Kan säga att all personal jag träffade på va fantastisk och lyssnade på mina önskemål. Ingenting gjordes emot min vilja. Sen är väl jag mer personen som säger ifrån, men det behövdes inte för personalen hade läst mitt brev och agerade i enlighet med detta. Men va väldigt tydlig i ditt brev om det är något du verkligen inte vill!
    Tack så mycket!
    Ska sätta mig ner någon dag och göra det då, har så svårt att uttrycka mig bara då jag vill vara alla andra väl om man säger så.
    Men det jag bestämt är:
    - Bara lustgas
    - Inga manliga barnmorskor
    - Inga studenter

    Men kommer ha jättesvårt att säga nej om de ger förslag på saker som jag för tillfället inte känner för, så vet inte riktigt hur jag ska skriva det :(
  • samban
    mfe skrev 2012-01-07 17:42:54 följande:
    Ny här men tänkte fråga (kanske står någonstans men orkar inte läsa igenom 353 sidor) när ska man skriva förlossningsbrevet? Jag vet ungefär hur jag vill ha det redan nu (v31) men vet inte riktigt när jag ska skriva och hur jag ska skriva det.. Börjar redan känna av förlossningsrädslan och jag har jättesvårt att säga emot även om jag inte vill saker, kommer bli "ehm, ja, jag vet inte... men okej, ja" ungefär..

    Om du redan vet hur du vill ha det är det väl lika bra att skriva det nu. Jag är i slutet av vecka 37 och känner att jag eventuellt väntade liiiiite för länge med att skriva brevet. Är ju en hel del annat som ska fixas innan jag är redo att ta emot barnet. Jag tänker också gå igenom mitt brev med min barnmorska för att se vad hon har att säga om saken.
    Om du är rädd för förlossningen kanske du kan få skriva ett brev tillsammans med en barnmorska som jobbar på mottagningen för förlossningsrädda?  
  • mfe
    samban skrev 2012-01-07 18:07:48 följande:
    Om du redan vet hur du vill ha det är det väl lika bra att skriva det nu. Jag är i slutet av vecka 37 och känner att jag eventuellt väntade liiiiite för länge med att skriva brevet. Är ju en hel del annat som ska fixas innan jag är redo att ta emot barnet. Jag tänker också gå igenom mitt brev med min barnmorska för att se vad hon har att säga om saken.
    Om du är rädd för förlossningen kanske du kan få skriva ett brev tillsammans med en barnmorska som jobbar på mottagningen för förlossningsrädda?  
    Vet inte exakt, men har några saker som är extremt viktiga för mig!

    Har ingen barnmorska då jag får olika hela tiden så vet inte vem jag ska ha varje gång jag ska dit så blir lite jobbigt att ta om det med olika hela tiden så måste skriva det själv med min sambo :/
  • samban
    mfe skrev 2012-01-07 18:04:50 följande:
    Tack så mycket!
    Ska sätta mig ner någon dag och göra det då, har så svårt att uttrycka mig bara då jag vill vara alla andra väl om man säger så.
    Men det jag bestämt är:
    - Bara lustgas
    - Inga manliga barnmorskor
    - Inga studenter

    Men kommer ha jättesvårt att säga nej om de ger förslag på saker som jag för tillfället inte känner för, så vet inte riktigt hur jag ska skriva det :(

    Vad är det för saker du tänker på då, som du tror du kan ha svårt att säga nej till?
    Om det är saker som studenter i rummet, vissa typer av smärtlindring, vissa ställningar och sånt så skriv det i brevet. "Jag vill absolut inte ha studenter närvarande..." ex.
    Om det  är så att du inte riktigt vet vad det är för saker som du inte vill ha (men kommer ha svårt att tacka nej till) är det förstås svårare. Kanske kan du och den som följer med på förlossningen ha något slags tecken som betyder "Nej för helvete!"? Kan ju vara att du tex höjer handen eller säger ett "kodord" som signal till din medföljare. Det skulle då bli medföljarens uppgift att tacka bestämt nej till förslaget. Kan ju vara bra att skriva i brevet också. Typ att när din medföljare säger nej så ska det respekteras som om det var dina egna ord.
  • mfe
    samban skrev 2012-01-07 18:13:59 följande:
    Vad är det för saker du tänker på då, som du tror du kan ha svårt att säga nej till?
    Om det är saker som studenter i rummet, vissa typer av smärtlindring, vissa ställningar och sånt så skriv det i brevet. "Jag vill absolut inte ha studenter närvarande..." ex.
    Om det  är så att du inte riktigt vet vad det är för saker som du inte vill ha (men kommer ha svårt att tacka nej till) är det förstås svårare. Kanske kan du och den som följer med på förlossningen ha något slags tecken som betyder "Nej för helvete!"? Kan ju vara att du tex höjer handen eller säger ett "kodord" som signal till din medföljare. Det skulle då bli medföljarens uppgift att tacka bestämt nej till förslaget. Kan ju vara bra att skriva i brevet också. Typ att när din medföljare säger nej så ska det respekteras som om det var dina egna ord.
    Ja tillexempel om jag skulle ha jätteont och de skulle säga "det kanske känns bättre om du går upp och går" men känner att jag inte vill det så skulle jag ändå göra det bara för jag inte kan säga nej, eller kanske kan det då men just nu känns det som att jag inte skulle kunna säga någonting utan bara göra som de säger.
    Har även svårt att beskriva saker så som vart jag har ont och hur det känns så det blir oftast fel och det gör det ännu svårare..
    Får nog köra på det då jag tror min sambo är lugnare än vad jag är inför förlossningen! Tack för tipset :)
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över