• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • abuelita
    mfe skrev 2012-01-08 02:20:50 följande:
    vad jag förstår av perinealskydd så håller barnmorskan emot barnet så man inte ska spricka, men hur gör hon det? Med händerna eller är det något speciellt verktyg?

    (förlåt för alla frågor men är helt nybörjare och tyckte det här var en väldigt bra tråd!)

    Det handlar nog främst om att man ska följa sin kropps signaler och   anpassa förlossningsställningarna efter det (då är det aldrig någon som väljer att ligga på rygg och föda)



    ">den här videon
    kan man se en födande mamma  som  gör de fullt ut  och struntal helt i om det ser löjligt ut.   


    Doulan/barnmorskan är hennes egen mamma.

  • samban
    abuelita skrev 2012-01-08 12:32:01 följande:
    .  Det handlar nog främst om att man ska följa sin kropps signaler och   anpassa förlossningsställningarna efter det (då är det aldrig någon som väljer att ligga på rygg och föda) På den här videon kan man se en födande mamma  som  gör de fullt ut  och struntal helt i om det ser löjligt ut.    Doulan/barnmorskan är hennes egen mamma.

    Vilken härlig film. :)
  • Lady32
    abuelita skrev 2012-01-08 12:32:01 följande:

    Det handlar nog främst om att man ska följa sin kropps signaler och   anpassa förlossningsställningarna efter det (då är det aldrig någon som väljer att ligga på rygg och föda)



    ">den här videon
    kan man se en födande mamma  som  gör de fullt ut  och struntal helt i om det ser löjligt ut.   


    Doulan/barnmorskan är hennes egen mamma.


    Hahaha, vilken överraskning! Jag väntade mig en annan "art" på de inblandade parterna
    Men jag hoppade till lite när bebben liksom föll rakt ner i golvet..aj..kunde inte någon förutsett detta lite och fixat en mysig säng till mamma och bebbe..?

    En annan sak jag börjat fundera rätt mycket på: HUR kan det komma sig att vi människor verkar vara (enligt vad jag kommer på) den enda arten som föder med stor SMÄRTA..? Jag menar, ta schimpansen som ett exempel: de och vi ska ju vara väldigt lika, på alla möjliga sätt, även anatomiskt, så hur kan det komma sig att det bara är vi som skriker och har oss, medan alla andra (?) djurarter tar det med ro, föder utan minsta ljud, utan någon större synbar ansträngning, kan knalla runt direkt efteråt, till och med går och föder samtidigt, osv? Det är absolut inte så att jag missunnar mina kära vänner djuren denna lyx på något sätt, men jag önskar dock att jag själv hade det likadant.. Och undrar som sagt varför vi har det som vi har det..? Har naturen gjort en liten blunder i detta avseende...? Har något gått lite snett någonstans eller vad?

    Vill minnas att jag hörde på en dokumentär från Afrika (någonstans) för några år sedan, att var 5:e kvinna där DÖR i barnsäng (!?), vilket ju känns helt vansinnigt: Hur kan vi vara skapta för att föda fram barn, om det innebär att var 5:e av oss dör om vi inte har tillgång till "teknikens under", som ju dock faktiskt inte alltid funnits och inte finns tillgängligt än idag för ALLA. Hur har människorasen överhuvudtaget överlevt..? Konstigt... Känns som om något inte riktigt stämmer här...? VAD? Obestämd Kan inte föreställa mig att statistiken uppvisar tillnärmelsevis samma risker vid barnafödande för t.ex. giraffer, kaniner eller katter..? Eller gör den det kanske..?
  • Mantra

    Vet du att jag tror att schimpanserna oxå känner stor smärta, men i djurvärlden är det extremt viktigt att inte visa smärta och svaghetstecken för sin överlevnads skull. Vi människor visar helt enkelt vår smärta. Vi är svagare;) Jag har bevittnat massor av djurfödslar och de visar inte alls smärta som vi, även om man kan glimta till den i deras ögon om man känner djuret väl. Det måste gå snabbt i naturen, och bebisarna måste upp och springa snabbt om de ska överleva.


     


    Ang K vitamin så kommer jag att ge sprutan, jag vill inte chansa där.

  • Nyårsmamma
    Lady32 skrev 2012-01-08 16:58:20 följande:
     
    Vill minnas att jag hörde på en dokumentär från Afrika (någonstans) för några år sedan, att var 5:e kvinna där DÖR i barnsäng (!?), vilket ju känns helt vansinnigt: Hur kan vi vara skapta för att föda fram barn, om det innebär att var 5:e av oss dör om vi inte har tillgång till "teknikens under", som ju dock faktiskt inte alltid funnits och inte finns tillgängligt än idag för ALLA. Hur har människorasen överhuvudtaget överlevt..? Konstigt... Känns som om något inte riktigt stämmer här...? VAD? Obestämd Kan inte föreställa mig att statistiken uppvisar tillnärmelsevis samma risker vid barnafödande för t.ex. giraffer, kaniner eller katter..? Eller gör den det kanske..?

    Var 5e kvinnan dör inte i samband med barnafödsel, vet inte var du fått det ifrån. I det land som har högst mödradödlighet (Afghanistan enligt statistik från Unicef) dör var 8e kvinna PER LIVSTID (dvs givet samtliga barn hon föder vilket för Afghanistan är i snitt 6,5 per kvinna) men detta är också exceptionellt och ingenting som kan antas vara ”normalfallet” om man födde utan sjukvård. En hel del kvinnor i de minst utvecklade länderna dör ju även pga att de är undernärda och andra faktorer som inte har direkt med förlossningen att göra men som ändå orsakar komplikationer under förlossning.  Med bara basal sjukvård (dvs inte "teknikens under") minskar dödstalet drastiskt (eftersom de allra flesta komplikationer bara kräver små insatser för att lösas).

  • Lady32
    Mantra skrev 2012-01-08 17:07:28 följande:

    Vet du att jag tror att schimpanserna oxå känner stor smärta, men i djurvärlden är det extremt viktigt att inte visa smärta och svaghetstecken för sin överlevnads skull. Vi människor visar helt enkelt vår smärta. Vi är svagare;) Jag har bevittnat massor av djurfödslar och de visar inte alls smärta som vi, även om man kan glimta till den i deras ögon om man känner djuret väl. Det måste gå snabbt i naturen, och bebisarna måste upp och springa snabbt om de ska överleva.


     


    Ang K vitamin så kommer jag att ge sprutan, jag vill inte chansa där.


    Jo, jag håller helt med dig, om flera saker:
    1. Djuren har annorlunda livsvillkor än vi, speciellt om det handlar om naturliga "bytesdjur" (alltså inte rovdjur), såsom tex. gaseller osv. som i naturen måste vara rustade att snabbt få ungarna på benen, hitta spenen (maten), äta ståendes och kunna stappla iväg inom kort, ifall ett rovdjur skulle dyka upp. Vi har det lyckligtvis inte lika tufft på den fronten.

    2. Djur visar inte sin smärta på samma sätt som vi. De kan lida otroligt mycket, av skador, sjukdomar och allt möjligt hemskt, utan att de "skriker" eller så, som vi gör. Och precis som du säger, så kan man ändå skymta smärtan i ögonen, om man är mottaglig för den, och speciellt om man känner djuret personligen. Har själv också varit med om det (har levt med diverse olika djur under hela mitt liv), och vet precis vad du menar. Och visst tror jag att djuren känner någon grad av smärta när de föder, det måste de ju nästan göra; det ska ju dock komma ut något stort från ett hål som inte brukar vara så stort i "normala fall".. Men jag undrar lite ändå om de verkligen har det lika "jäkligt" som vi..och i så fall döljer det så mycket bättre..? Köper resonemanget med att de måste vara tysta för att inte upptäckas osv, men ändå..? Svårt att ta reda på, det där.

    Men sen var det ju även detta med dödligheten under förlossningen: att vi har så mycket högre dödlighet när vi föder fram vår avkomma, än djuren har? Undrar varför det är så? (Om det nu verkligen är så dvs. vilket jag fått intryck av). Någon med teorier (eller kanske rent av kunskap?) om detta, så vore det kul att höra!
  • Lady32
    Nyårsmamma skrev 2012-01-08 19:59:41 följande:

    Var 5e kvinnan dör inte i samband med barnafödsel, vet inte var du fått det ifrån. I det land som har högst mödradödlighet (Afghanistan enligt statistik från Unicef) dör var 8e kvinna PER LIVSTID (dvs givet samtliga barn hon föder vilket för Afghanistan är i snitt 6,5 per kvinna) men detta är också exceptionellt och ingenting som kan antas vara ”normalfallet” om man födde utan sjukvård. En hel del kvinnor i de minst utvecklade länderna dör ju även pga att de är undernärda och andra faktorer som inte har direkt med förlossningen att göra men som ändå orsakar komplikationer under förlossning.  Med bara basal sjukvård (dvs inte "teknikens under") minskar dödstalet drastiskt (eftersom de allra flesta komplikationer bara kräver små insatser för att lösas).


    Som jag skrev så är jag inte helt säker på siffran jag angav, men jag har dock faktiskt för mig att han sa "var 5:e kvinna här dör i barnsäng". Obestämd Önskar att jag kunde komma ihåg mer om landet ifråga. Jag tror det var ett avsnitt ur en serie som gick för ca 2 år sedan (?): i varje nytt avsnitt fick vi följa en ny kvinna från "västvärlden", som reste till någon väldigt avlägsen och annorlunda plats, där hon sedan levde tillsammans med en isolerad folkstam under en tid (2 veckor, tror jag) och deltog i deras dagliga liv. Ofta skildrades då speciellt kvinnornas liv, eftersom man med serien ville jämföra våra respektive livssituationer. Ibland blev det mycket fokus på kvinnlig könsstympning, ibland på relationer mellan man och kvinna, äktenskap osv. Och barnafödsel.. Men exakt var de hade denna höga dödlighet, minns jag inte. Inte heller är jag insatt i statistiken för övriga delar av världen. Men jag reagerade rejält när jag hörde siffran på tv, för den var väldigt hög, även om den inte var representativ för resten av världen. Men det som verkade utmärka just dessa kvinnors förutsättningar, var just avsaknaden av medicinsk och teknisk utrustning, varpå jag började fundera lite över hur det kan komma sig att vi är skapta så här, ifall det kan leda till så hög riskfaktor ifall vi INTE har minsta lilla tillgång till hjälp när vi föder..? Djuren har ju ingen hjälp, menar jag, men de dör väl inte som flugor..? 

    Äsch, vi behöver inte diskutera detta alls, om ni inte vill. Inser att det är lite "off topic". Det var bara en fundering jag har haft, som åter aktualiserades när jag såg TS söta lilla filmklipp. Vi kan återgå till navelsträngar, K-vitaminsprutor och sånt istället, så spånar jag vidare på detta på egen hand. Annars kanske vi hamnar för långt bort från TS avsikt med tråden, och det vill jag inte orsaka.
  • Nyårsmamma
    Lady32 skrev 2012-01-08 20:30:25 följande:
    Som jag skrev så är jag inte helt säker på siffran jag angav, men jag har dock faktiskt för mig att han sa "var 5:e kvinna här dör i barnsäng". Obestämd Önskar att jag kunde komma ihåg mer om landet ifråga. Jag tror det var ett avsnitt ur en serie som gick för ca 2 år sedan (?): i varje nytt avsnitt fick vi följa en ny kvinna från "västvärlden", som reste till någon väldigt avlägsen och annorlunda plats, där hon sedan levde tillsammans med en isolerad folkstam under en tid (2 veckor, tror jag) och deltog i deras dagliga liv. Ofta skildrades då speciellt kvinnornas liv, eftersom man med serien ville jämföra våra respektive livssituationer. Ibland blev det mycket fokus på kvinnlig könsstympning, ibland på relationer mellan man och kvinna, äktenskap osv. Och barnafödsel.. Men exakt var de hade denna höga dödlighet, minns jag inte. Inte heller är jag insatt i statistiken för övriga delar av världen. Men jag reagerade rejält när jag hörde siffran på tv, för den var väldigt hög, även om den inte var representativ för resten av världen. Men det som verkade utmärka just dessa kvinnors förutsättningar, var just avsaknaden av medicinsk och teknisk utrustning, varpå jag började fundera lite över hur det kan komma sig att vi är skapta så här, ifall det kan leda till så hög riskfaktor ifall vi INTE har minsta lilla tillgång till hjälp när vi föder..? Djuren har ju ingen hjälp, menar jag, men de dör väl inte som flugor..? 

    Äsch, vi behöver inte diskutera detta alls, om ni inte vill. Inser att det är lite "off topic". Det var bara en fundering jag har haft, som åter aktualiserades när jag såg TS söta lilla filmklipp. Vi kan återgå till navelsträngar, K-vitaminsprutor och sånt istället, så spånar jag vidare på detta på egen hand. Annars kanske vi hamnar för långt bort från TS avsikt med tråden, och det vill jag inte orsaka.

    Min poäng vara mest att när man talar om att ”var x:e kvinna dör i samband med förlossning” så handlar det alltså om ”per livstid”, inte att var x:e förlossning slutar i död (något som de som gärna vill att vi ska se förlossningen som en dödsfälla som kräver avancerad teknik inte poängterar). Betänk att i fattiga länder föder kvinnor i genomsnitt 6-7-8 eller ännu fler barn, så höga genomsnittstal skulle man inte kunna komma upp i om var 5:e förlossning slutade i moders död... Bara genom att minska antalet barn man föder skulle dödligheten minska – eftersom livmodern naturligt är tröttare (och det alltså är större risk för ex blödning) när man föder sitt 10e barn jämfört med när man föder sitt 2a.


    OT, nu tillbaka till avnavlingen :)

  • Jasådu

    Hej, en kort kommentar ang att spricka. Det är väldigt vanligt att mamman spricker vid första förlossningen, men det behöver inte vara så väldigt illa (även om det låter ruskigt). Jag var livrädd för det inför min första förlossning, sprack och fick sys med en 12 (?) stygn. Gjorde inte så ont när de sydde men det gjorde ont att sitta första veckan eller två Säger inte detta för att skrämmas utan för att avdramatisera! Det behöver inte vara så illa som man tror. Den som förlöser håller främst varma våta handdukar mot mellangården för att minska risken för sprickningar.

  • abuelita

    Jag tror inte det är meningen att vi ska ha ont när vi föder barn.   Men att vi ändå har det beror säkert på många saker.  Dels har vi blivit hjärntvättade att tro att det ska göra ont; i bibeln står det att Gud säger: "Med smärta ska ni föda era barn".  och förlossningar  i tv och på film är  nästan uteslutande dramatiska och smärsamma.  Se denna video :
    ">The Negative Image 
      


      När jag var på en förlossningskongress i Jesusalem på 80-talet  inledde ordföranden  sitt välkomsttal med att tillrättalägga en felövesättning i bibeln, nämligen att arbete och smärta heter nästan likadant på hebreiska och att det ska stå "med arbete ska ni föda era barn".


    Men den främsta orsaken till att vi föder med smärta, och att vi spricker,  är nog ändå  att omständigheterna runt  en födande kvinna är så onaturlig,. Mitt under pågående värkarbete ska vi bege oss till   en främmande steril miljö,  där det bara finns människor vi aldrig tidigare träffat och vi  får inte följa kroppens signaler och  själva styra över vår förlossning utan istället  ska vi  göra så som vi blir tillsagda. Bl.a tvingas vi ligga på rygg och föda, vilket  ökar  risken  för att barnet föds medtaget och att vi själva spricker..


    Allt det här  onaturliga gör att frigörandet av  kroppens eget smärtlindringsmedel - endorfiner , oxytocin m.m.-   hämmas. I synnerhet när förlossningspersonalen ger oss syntetisk oxytocin, vilket  numera är mer regel än undantag inom  modern västerländsk förlossningsvård.  Se denna video: 
    ">Michel Odent on "love cocktails" in birth
     


    Samma sak gäller för djur. Men veterinärer och tuppfödare  förstår  i regel det här mycket bättre än läkare och barnmorskor. Inte alla dock.


     Safer birth in a barn     är en mycket läsvärd artikel som tar upp detta. Jag rekommenderar den verkligen varmt.    Ni som har svårt för engelska,  dra gärna texten genom  Google Translate.


    Nej nu jäddrar måste   vi  kvinnor slå näven i bordet och kräva att  få föda barn så som Moder natur hade tänkt  att det skulle gå till !  
    ">ORGASMIC LABOUR BIRTH!
     


     

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över