Inlägg från: Ecorelle |Visa alla inlägg
  • Ecorelle

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Petrellie skrev 2010-05-18 17:31:56 följande:
    Nu är han här! Jag hade en likadan natt igen mellan söndag och måndag, dvs 10-15 minuter mellan värkarna från sju på kvällen. Vid sex på morgonen höll jag på att bli galen och hade svårt att andas mig igenom värkarna på ett avslappnat sätt efter två dygn utan sömn/vila. Värkarna var långa och gjorde sjukt ont men kom inte med någon större täthet. Ringde till förlossningen för jag ville få råd. De ville att jag skulle komma in på en kontroll och så skulle jag få lite värktabletter så att jag fick vila.Kl. 08.30 var vi där och då var jag trots allt öppen 6 cm. Hjärtljuden var inget bra så vi blev inlagda. Värkarna kom fortfarande inte tätare men jag var helt knäckt av bristen på vila och att ha haft ont så länge.Man började prata värkstimulerande trots allt men plöstligt sa det bara pang. En halvtimme utan värkuppehåll och sedan 13 minuter krystvärkar. Kl. 10:53 är han född, Theodor. 3910 gr tung och 53 cm lång. Navelsträngen var lindad hårt runt halsen och hela kroppen därav dåliga hjärtljud.Man läste mitt brev omedelbart och redan i inskrivningsrummet sa både läkaren och barnmorskan att de inte såg några konstigheter i mina önskemål.Jag fick upp honom direkt (tog några sekunder att linda av honom bara) och efter kanske tio minuter hade allt pulserat klart och moderkakan var ute så min man klippte navelsträngen. Sedan gick de och vi fick vara ensamma i ett par timmar, med undantag för en fikabricka, innan de kom tillbaka för att kolla till oss och mäta/väga osv. Man uppmuntrade mig att inte klä på vare sig mig eller honom på ett dygn utan ligga hud mot hud hela den tiden. Han diade efter ett par minuter och har i princip inte släppt sedan dess.Det var min värsta förlossning smärtmässigt men deras bemötande var fantastiskt. Både coachningen under tiden och inställningen till avnavling och bondingen. Samma sak på BB. Nu är vi hemma efter ett dygn där och ska hitta rollerna i vår nya och utökade familj. Storasyster är väldigt skeptisk men det har ju bara gått ett par timmar.
    Åh, grattis till en fin liten prins! Vilket underbart bemötande, vad härligt!
  • Ecorelle

    Sitter också här och ska försöka författa ett förlossningsbrev som ska bli ett slags "kontrakt" mellan mig och sjukvården om jag föder på sjukhus. Men hur ska jag skriva att jag vill ha allt så naturligt som möjligt, jag är ännu så arg att jag helst av allt vill be alla att dra åt skogen, {#lang_emotions_undecided}.
      Det blir liksom så konstigt att bara skriva "jag vill inte" ( ha nål i handen, sitta i CTG, ha värkstimulerande, ha livmodersammandragande etc. ) För jag vill verkligen ingenting, jag vill ju inte ens vara där. Sedan kanske "jag vill inte" är alldeles för lamt, men att skriva "ni får inte på några villkor" känns ju ännu värre. Tur jag har 3 veckor på mig att författa det här hemska...

  • Ecorelle
    abuelita skrev 2010-05-19 12:59:58 följande:
    Ecorelle, mitt tips är att lägga fokus på vad man vill att de ska göra istället för vad man INTE vill att de ska göra .  Det mesta brukar  faktiskt funka mycket bättre då. Kom att tänka på följade story (kanske har berättat den här tidigare?) En mamma var irriterad över att  hennes barn och deras kompisar smällde i dörren varje gång de gick  ut och in, och för varje gång hon sa "smäll inte i dörren"  smällde de bara hådare . När hon sen fick lära sig att barn "inte hör" ordet INTE och att hon därför skulle säga VAD de ska göra istället för vad de INTE ska göra började hon säga "Stäng dörren tyst  och försiktigt". Och det funkade perfekt! Likadant funkar vi vuxna. Man "hör inte" orde INTE, utan bara orden som kommer efter det.  T.ex. "tänk inte på en rosa elefant", och man tänker genast på en rosa elefant.Så säkerligen fungerar förlossningspersonal på samma sätt. T.ex om man skriver att man inte vill ha livmodersammandragande, kan de inte låta bli att börja babbla om att man måste ha det. Men om man skriver hur man vill ha det istället, t.ex. att få vara ifred under bondingen  och att avnavling ska ske  först efter att moderkakan kommit ut, så förstår de  kanske bättre.
    Ocean WoW skrev 2010-05-19 12:51:55 följande:
    Ecorelle, skriv du på "jag vill inte" och lista allt du inte vill. Det är DIN förlossning och de är där för dig.  Du kan ju också skriva JAG VILL och sedan lista allt du inte vill fast tvärt om. Ex: Jag vill- vara utan kanyl- slippa sammandragande- undvika värkstimulerandeLåter det bättre?Jag började mitt brev med "tack för att ni läser detta", för att ange en postiv ton. Sedan var jag nog rätt ursäktande med varför jag inte ville vissa saker. Måste korta ner mitt brev så allt får plats på en A4, har fått för mig att chansen att de faktiskt läser brevet och tar till sig allt är om man är punktlig och saklig utan svammel och strukturerar brevet efter förlossningsförloppet (normalt förlopp).
    Jag visste att ni skulle bryta mitt "jag vill att ni drar åt skogen"-tänkande, . Det är förstås mycket mer positivt att skriva tvärtom, även om jag nu ska sitta och diskutera punkt för punkt med denna jobbiga ansvariga läkare för förlossningsvården. Jag behöver med andra ord inte skriva "tack för att ni läser detta", även om jag tycker att det låter jättebra att ha med i ett förlossningsbrev.
      Men att skriva att "jag vill" låter faktiskt mycket mer bestämt än "jag vill inte". Men jag hoppas verkligen att jag slipper sätta min fot på det där hemska stället när jag har värkar...
  • Ecorelle
    Lexikon skrev 2010-05-19 18:48:07 följande:
    Om någon pratar om att barn och mödrar dör som flugor vid hemförlossningar, be dem lista i vilka studier detta har framkommit.Vid de studier som har gjorts med tillräckligt stort antal förlossningar för att vara statistiskt säkert så finns det i i-länder ingen skillnad i dödlighet mellan lågriskkvinnor som föder hemma och lågriskkvinnor som föder på sjukhus.Under "Diskussioner" på den här gruppen www.facebook.com/#!/group.php?gid=109228649119495&ref=ts så har jag listat forskning om hemförlossningar, läs gärna om du är intresserad.
    Är tyvärr inte med på facebook, men det är jättebra att det finns många grupper där om sånt som är riktigt viktigt.
      Det finns förstås inga studier som visar att hemförlossning är jättefarligt, även om de vill ha det till det, men samtidigt är ju problemet denna gång att det inte finns några studier om tvillingfödslar hemma, det är ju faktumet att det är två som får dem att bli helt galna.
      Även om jag har en "lågrisktvillinggraviditet" med 2-äggs tvillingar med tjock skiljevägg och att de växer fint, så är jag fortfarande en "höggriskgraviditet" i sjukvårdens ögon jämfört med de som väntar ett barn.
  • Ecorelle
    abuelita skrev 2010-05-19 22:07:45 följande:
    Ecorelle,  nyligen gick det upp för mig vem din "telefonbarnmorska" är (hon har ju ett annat namn än det hon kallar sig för idag) och jag minns mycket väl när hon under ett Föreningen Föda Hemma-möte på 80-talet berättade om en lyckad tvillingfödsel då hon var med som ensam barnmorska . Har du frågat henne hur mycket erfarenhet hon har av hemförlossning med tvillingar? Hon var den barnmorska i föreningen som jag hade störst förstroende för och jag rekommenderade henne till alla mina vänner som ville föda hemma i Stockholm . När min dotter var gravid med första barnet, 2001, och skulle föda hemma fanns hon inte kvar . Jag visste inte då att hon hade bytt namn! Nu blev det tyvärr ingen hemförlossning för min dotter eftersom mvc-bm bedömde barnet som tillväxthämmat (trots att han bara var lite liten p.g.a. att föräldrarna är rätt korta båda två) och sen gick vattnet en månad för tidigt , så då fick hon inte ens föda på ABC-kliniken, som då fortfarande fanns kvar. Så då blev det vanliga SÖS istället. Och så var hela interrventionkarusellen igång, som ledde till att det blev katastrofsnitt (navelsträngen gick sönder i samband med hinnsprängning)
    Ja, just det, men skydda hennes namn för man vet aldrig vem som ligger och lurar i vassen ( supermisstänksam efter mitt hemska möte sist ).
      Jag tror egentligen att det kanske inte är någon som har någon större erfarenhet av tvillingfödslar, det föds för få tvillingar helt enkelt. Om 3 % av alla barn är tvillingar och ungefär hälften av födslarna blir snitt, så blir det ju inte så många kvar.
     Barnmorskan säger själv att de mest lyckade tvillingfödslar hon sett är de där man inte visste att det var tvillingar, och de sämsta är de som föds på sjukhus med mycket medicinsk inblandning...
  • Ecorelle
    Blgebo skrev 2010-05-19 22:58:47 följande:
    Att skriva "jag vill" låter inte lika mycket som en jobbig patient Du skulle se mitt förlossningsbrev, det är hemskt....fullproppat med jag vill inte och medicinska termer...tur jag inte visade upp det för någon kan jag säga...då hade jag varit fortsatt arbetslös...  Jag har mailat en BM som arbetar med hemförlossningar, bara för att fråga henne hur hon ser på en tvillingförlossning i hemmet. Kan vara intressant för en annan att höra också. Var för övrigt på efterkontroll i måndags. En tysk läkarstudent var närvarande. Han fattade inte vad det var som var så märkvärdigt med att jag fött hemma. Det fick man ju göra i Tyskland om det var normal graviditet, och då kom läkare och barnmorska hem till en Lite skönt att ha en läkare "på min sida" inför min läkare som är helt emot hemförlossningar (och som påpekade att det var extremt ovanligt att man föder hemma i Sverige).
    Ja, visst låter man mycket trevligare om man skriver "jag vill", . Blir lite full i skratt när jag tänker på ditt förlossningsbrev, .
      Skulle vara intressant att se vad barnmorskan svarar, det får du gärna vidarebefodra till mig. Här på Gotland anser de ju att jag och barnen kommer att dö om vi försöker, {#lang_emotions_undecided}
  • Ecorelle
    Mamma Mums skrev 2010-05-20 13:41:12 följande:
    Tänkte bara berätta att nu är det helt bestämt att det blir hemförlossning, barnmorska är bokad! En riktigt härlig sådan, en äldre holländsk robust dam med över 4000 födslar bakom sig... Och det känns så bra!!! Tjohej!
    Grattis, vad härligt! Det måste kännas så underbart!
  • Ecorelle
    Chaktio skrev 2010-05-25 20:07:43 följande:
    Hej alla! Igår kl 10:17 kom vår lilla dotter till världen med planerat snitt! Givetvis är hon den mest fantastiska lilla bebis som finns! Det mest positiva med min upplevelse var att mitt brev blev läst och respekterat och man planerade för att göra mig till viljes, men så blev det inte pga komplikationer. Snittet upplevde jag därför tyvärr precis lika kaosartat och jobbigt som jag befarat men det spelar ingen roll längre. Skriver från sambons iPhone så jag får berätta mer senare.
    Grattis till lilla dottern! Hoppas ni mår bra trots allt, och att ni har det gosigt ihop hela familjen! {#lang_emotions_flower}
  • Ecorelle
    Imina skrev 2010-05-28 10:45:56 följande:
    Phu!! Äntligen! Hej!Nu har jag efter flera dagars plöjande läst igenom hela tråden! Kunde inte låta bli.Väldigt intressant och väldigt viktigt!Särskilt det här med bondingen. Nu inser jag hu otroligt störda vi blev den första timmen. K-vitaminövertalning (vi hade avsagt oss detta, men på något sätt blev vi övertalade att ta sprutan ändå. Vi hade varken kraften eller argumenten att stå på oss just då. Konstigt att ett nej inte får vara ett nej!), det skulle sys och fixas och pillas och duttas. Suck.Nu närmar sig förlossning nummer två. Och jag kämpar för att hitta ett par passande hemförlossningsbarnmorskor som vill jobba under sin semester.
    Mycket märkligt att de struntade i vad ni ville, speciellt eftersom den där K-vitaminsprutan inte verkar vara panik med ( enligt vad en läkare sa till mig när vi kom in på läkarkontroll med vår hemmafödda dotter när hon var 4 dagar gammal ).
      Hoppas du hittar någon hemBM som vill hjälpa dig den här gången!
  • Ecorelle
    Imina skrev 2010-05-29 10:45:28 följande:
    Ja, det var väldigt olyckligt att de körde över oss då. Jag tycker ändå att de varit väldigt lyhörda för övrigt med att respektera våra önskemål i förlossningsbrevet. Trots att jag krävde både den ena och den andra bedövningen, så påminde de mig om vad jag skrivit i brevet, och föreslog mer naturliga smärtlindringar. Jätteglad är jag för det, eftersom jag absolut inte ville ha ryggbedövning. Och att låta navelsträngen pulsera klart var det ingen diskussion om, men väl detta med k-vitaminet. Tänk, där låg man med en nyfödd liten på bröstet och fick höra hur riskabelt det var att låta bli. Man är inte så svårövertalad just då. Och hjärnan är uppfylld av helt andra saker än att lägga fram de rätta argumenten. Det verkar som vi hittat ett barnmorsketeam som kan ställa upp, men nu får jag lägga min kraft på att övertala min man om att det absolut är värt 15000 att föda hemma. Han verkar inte tycka det, och det är tyvärr han som är den som har en inkomst av oss. Men det löser sig förhoppningsvis. Jag är envis och tror inte att han förstår hur bra det kan bli med en hemförlossning....så det är jag som måste förklara det för honom.
    Väldigt konstigt av personalen att övertala er till något ni inte ville, då de först verkligen strävat efter att göra er till viljes...
    Hoppas din man tar sitt förnuft till fånga, . Det är absolut värt en hel del för att få föda hemma i lugn och ro, .
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över