Inlägg från: Ecorelle |Visa alla inlägg
  • Ecorelle

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Koffie skrev 2010-06-02 12:04:33 följande:
    Jag var hos barnmorskan igår och pratade förlossning, och vi gick igenom mitt förlossningsbrev. Där hade jag också skrivit in rätt mycket om sen avnavling och att vänta ut moderkakan och anknytning osv. Barnmorskan frågade om jag visste om att man i Lund faktiskt har en policy av att avnavla sent numera (och det visste jag) Glad

    Men samtidigt vill jag trycka på att jag tycker det är viktigt - och jag ville få med ett par specialfall, som t ex hur de ska göra om navelsträngen är väldigt kort och det tar lång tid för moderkakan att vilja komma ut (vilket hände när jag födde barn nr. 2).
    (Då får de klippa, efter jag sagt OK, så jag kan få upp babyn på bröstet - men då ska barnet först hållas lågt så att blodet kommer ned till barnet ordentligt.)

    Däremot verkar det vara alldeles som att svära i kyrkan att säga att man inte vill ha en CTG-mätning! Hur kan det komma sig? Den tillför ju inte så mycket till säkerheten, egentligen - eller? Jag menar att den är praktisk främst för personalen. För mig innebär den ett störmoment och att jag känner mig som en patient..
    Jag ska ju prata förlossning med den hemska läkaren på sjukhuset nästa fredag, och kommer också att skriva att jag inte vill sitta i CTG - och förväntar mig absolut världens längsta utläggning om det. Tycker inte heller att det tillför så mycket, och alla maskiner stör mig enormt. Är det något jag känner är viktigt ( och den här gången med två bebisar extra viktigt ) så är det att jag inte blir störd eller stressad, och blotta åsynen av en CTG-maskin kommer få mina nackhår att resa sig. 
      Men jag undrar vilket läkaren kommer gorma över mest, att jag inte vill ha CTG eller att jag vill föda på en madrass på golvet?
  • Ecorelle
    Koffie skrev 2010-06-02 16:17:23 följande:
    Skrattande Svårt att säga.
    Här på sjukhuset är det CTG-mätningen som är det heta diskussionsämnet. Min mvc-BM hade nyligen haft en ex-hemfödare som födde på sjukhuset och fick alla önskemål tillgodosedda, inklusive madrass på golvet - men det inledande CTG:t kom hon visst inte undan.
    Mycket märkligt! Man har ju rätt att vägra allt, så det är konstigt att hon fick sitta i den i alla fall, Obestämd. Jag tror inte att en CTG-mätning kommer göra någon nytta i mitt fall heller, när jag födde min förste son på sjukhus satt jag i den där hemska saken i en halvtimme och barnmorskorna var inte imponerad av kurvan, jag hade alldeles för oregelbundna värkar. Men jag var ändå öppen 5 cm, det blev de allt förvånade över sedan. Nu har jag fött tre barn med oregelbundna värkar så det skulle ju vara märkligt om jag inte skulle följa samma mönster den här gången.
  • Ecorelle
    Blgebo skrev 2010-06-02 21:19:13 följande:
    Hade jag fött på sjukhus den här gången, så hade de förmodligen velat sätta värkdropp på mig. Mina värkar var korta och glesa och inte särskilt kraftfulla. Inte en värk som höll i sig över en minut. Runt 40-45 sekunder. Krystvärkarna (de två jag nu hann få) var längre.

    Jag tror att det är mycket sannolikt att du kommer att ha oregelbundna värkar den här gången också.
    Ja, jag kan inte tänka mig något annat. Det är väl på det sättet min kropp föder barn helt enkelt, och det har ju gått utmärkt. Jag stämmer inte in på deras mall helt enkelt.

    Det gick ju tydligen väldigt bra för dig att föda barn också, trots glesa och korta värkar, .
  • Ecorelle

    Nu behöver jag lite hjälp här! Eftersom jag drar mig för att åka in och prata förlossning med en läkare på sjukhus så är jag förstås ute i sista minuten med det här "önskebrevet" jag ska ha med mig. Det här har jag kommit på hittills;

    Jag vill vara ifred så mycket som möjligt

    Jag vill ha få människor i rummet, eventuell akutpersonal ( som narkosläkare, läkare, extra barnmorskor ) får hålla sig utanför dörren

    Jag vill slippa CTG, kanyl i handen, värkstimulerande dropp, livmodersammandragande medel eller skalpelektrod.

    Jag vill inte ha någon medicinsk smärtlindring alls, jag vill inte ens bli tillfrågad om att ta det

    Jag vill föda på golvet i den ställning jag föredrar

    Jag vill inte bli tvingad att ligga på rygg under några omständigheter

    Jag vill ha sen avnavling av både 1:an och 2:an

    Jag vill själv ta emot barnen eller att min man gör det

    Jag vill vara helt ostörd den första timmen efter det sista barnet är fött, för att kunna bonda i lugn och ro och ge moderkakorna chans att komma ut av sig självt.

    Jag vill inte att barnen ska få K-vitamin

    Mätning och vägning ska göras av mig eller av min man när vi tycker att det är dags

    Dessa önskningar gäller såklart om barnen mår fint när de kommer. Vad har jag missat och vad är viktigast om barnen är medtagna när de kommer ut? Att man håller dem under placentanivå i 30 s? Snälla, hjälp!

  • Ecorelle
    Koffie skrev 2010-06-10 09:37:36 följande:

    Ecorelle - jag tycker det ser bra ut. Möjligen skulle du kunna skriva något mer om vad de FÅR göra som är inne i rumet (om de nu får göra något) - vilket typ av hjälp vill du ha av en barnmorska?

    Och kanske också något om hur du vill bli behandlad OM någon komplikation uppstår - jag var själv övertydlig i min födsloplan med att jag och min man först ska bli informerade och tillfrågade - och att de ska invänta vårt OK (om det inte är akut-akut, förstås). Och att min man faktiskt får fatta beslut åt mig om jag inte riktigt reagerar av någon anledning.
    ag har varit med om lite för mycket av attityden " det där begriper patienten ändå inte och nu kör vi!"..


    De får inte göra något alls, . Grejen är ju förstås att det här gäller att allt går som det ska och att barnen mår bra när de kommer. Jag har själv lite svårt att skriva om det inte går framåt som det ska och att barnen verkar påverkade i magen och är medtagna när de kommer ut, har liksom inte riktigt något grepp om vad som händer då, mer än att de måste förklara vad de tänker göra.
      Däremot är det ju jättebra att skriva att vi ska bli informerade innan de gör något, det får jag skriva in.
      Det enda jag vill ha en barnmorska till är att om jag känner att något är fel, så ska hon finnas i närheten ( inte ens i rummet är nödvändigt ) så att jag kan säga att något är fel. Hon får lyssna på hjärtljuden om hon vill.
  • Ecorelle
    ica003 skrev 2010-06-10 11:49:09 följande:
    Jag funderar på en sak... under min förra förlossning ville de undersöka mig typ 1 gång i timmen (långsam progress, tagna hinnor) men jag tyckte det var oerhört störande att behöva lägga mig på rygg så ofta. 1 timme är inte så lång tid i sammanhanget.

    Kan man vägra det? Blev utsatt för massiva övertalningar tills jag la mig ner...sen snabbt upp igen för jag kunde inte ta värkarna liggande på rygg.... Ska föda igen i juli...
    Du har rätt att vägra allt. Vill du inte ha några inre undersökningar så kan de inte tvinga dig, övertalar de dig mot din vilja så gör de fel. Det är oerhört stressande att de ska hålla på och känna, för att inte tala om att det är en infektionsrisk, så det kan du absolut vägra.
  • Ecorelle
    ica003 skrev 2010-06-10 17:50:00 följande:
    Ecorelle> Då ska jag stå på mig nästa gång (som är nu i juli) och än viktigare prata med mina medföljare om detta...
    Absolut! Och skriv med det i förlossningsbrevet att det är väldigt viktigt för dig, så att de verkligen förstår! Lycka till!
  • Ecorelle
    piamedpojkar skrev 2010-06-10 18:37:39 följande:
    Ecorelle- tvillingförlossningar är ju mer riskabla än förlossningar med bara ett barn. Om barnmorskan/läkare ej får göra sitt jobb inne på rummet kan hon ju omöjligtvis upptäcka komplikationer i tid. Man har större risk för blödningar då man fått många barn och efter en tvillingförlossning är risken ännu större för blödningar. Barnen kan fastna i varann när de ska ut, navelsträngar kan trassla till sig mm. Tar du själv på dig skulden om något av barnen föds tex med syrebrist eller dör, i så fall föd hemma ? Nog för att jag tror på naturligt födande men dina krav tycker jag är på gränsen till dumdristiga.  Nä skit i att åka in till sjukhus för att föda, gör det hemma istället så slipper någon stackars barnmorska ta konsekvenserna, hon kommer garanterat ändå  att tycka att du är korkad och du kommer ej få igenom dina krav.
    Det är klart att drömmen är att föda hemma, jag har ju fött mina två yngsta hemma just på grund av att jag inte trivs med sjukvårdens rutiner. Jag tror ju absolut på att min kropp sköter sig bäst själv när jag får vara ifred och känna in situationen utan störningsmoment, och att om jag känner att något är fel kommer be om hjälp. Nu är poängen med det här brevet inte att göra folk galna på sjukhuset, utan att ha en diskussion med en läkare därinne som försöker övertala mig till varje pris att föda där och det är hon som bett mig skriva ner mina önskemål.
  • Ecorelle
    Blgebo skrev 2010-06-11 02:37:04 följande:
    Lite väl starkt att uttrycka att man skulle vara korkad för att man föder hemma. De flesta som föder hemma i Sverige är välutbildade och välinformerade om vilka risker det kan medföra.

    Vilka av hennes önskemål anser du vara dumdristiga?
    Att sätta en pvk i handen tar inte många sekunder OM det skulle behövas. Dropp kan man ha färdigblandat inne på rummet av samma anledning.
    Fosterövervakning kan man göra med tratt, att ex. ta hål på hinnorna och sätta en skalpelektrod utsätter barnet för kraftigare tryck på huvudet eftersom vattnets tryckutjämnande effekt försvinner.
    Med Tv1 i huvud och separata moderkakor är risken liten att de fastnar i varandra.
    Risken för blödning efter förlossningen  och värksvaghet pga. "trött" livmoder är ökad, ja, men jag tror inte Ecorelle menar att avsäga sig behandling när det verkligen behövs, utan att undvika att man inom förlossningsvården gör onödiga interventioner. Eftersom den här kvinnan känner sig trygg hemma, kan sjukhusmiljön skapa stress, vilket i sig kan öka risken för komplikationer som ex. värksvaghet.
    Däremot tycker jag att man ska föda tvillingar på sjukhus på grund av den ökade risken för komplikationer.

    Ecorelle, de brukar ha PM för hur de handlägger en tvillingförlossning på varje sjukhus, kan du inte be att få ett sådant utskrivet, så du ser hur de brukar handlägga en tvillingförlossning?
    Tack för ett bra inlägg!

    Jag har inte fått något PM alls för hur de brukar vilja ha en tvillingförlossning. Sist fick jag nämligen bara höra att "jag måste ha CTG" och jag "måste ha en läkare med hela tiden" och att "jag måste ha ditt och datt". Det var liksom aldrig fråga om någon diskussion, mer ett påhopp som jag skulle försvara mig mot.
      Det jag hoppas med mitt brev är ju att få en diskussion om hur vi ska skapa de bästa förutsättningarna för att jag ska trivas och att de ska känna sig hyfsat trygga, om jag är svart och de är vita, så ska vi väl försöka hitta en plats att mötas i en gråskala.
      Om läkaren däremot inte kan se att mina önskemål är viktiga för mig, då tror jag att det kommer bli svårt. Får väl rapportera hur det gick sen, .
  • Ecorelle
    SchumiFerrari skrev 2010-06-12 11:44:34 följande:
    Ecorelle har fött 2 barn hemma och det har gått väldigt bra och lugnt. Hon är välinformerad och känner sin kropp. Blgebo jobbar förlossningen och har nog oxå koll på läget. Vill Ecorelle föda sina tvillingar hemma så kommer hon göra det. Vill man absolut inte föda på sjukhus så stressar man upp sig och det går ofta fel och man får en dålig upplevelse och förlossning.
    Tack för ditt fina inlägg, .

    Läkarbesöket gick faktiskt riktigt bra, även om läkaren blev förvånad över och  vägrade helt andra saker än jag trott att hon skulle göra.
    CTG var helt okej att slippa eftersom det är mitt val, däremot kommer hon skriva i min datajournal att jag tar ansvaret för det eller något i den stilen.
    Däremot vill hon inte att jag föder på golvet, ifall barn nr 2 ( som ligger i säte ) slår upp med armarna när h*n är på väg ut, och då måste de göra någon slags kullerbytta. Så länge jag födde i säng var det däremot helt okej att sitta på huk och föda ett barn i säte, eftersom barnet inte alls behöver slå upp med armarna.
      Det hon tyckte var allra mest konstigt av alla mina önskemål var att jag eller min man skulle ta emot barnet ( nr 1 alltså, som kommer med huvudet först ). "Ska inte en barnmorska förlösa dig?" frågade hon storögt. Jag förklarade att jag föder barn, och inte blir förlöst, och att jag eller min man vill ta emot barnet själva. " Ska din man förlösa dig?" frågar hon lika storögt, och då krävs en längre förklaring till att jag överhuvudtaget inte ska förlösas, jag FÖDER barn och vill inte ha en barnmorska som står med gummihandskar och drar i mitt barn. Sedan tycker läkaren att en barnmorska ska stå med barnet i famnen medan barn nr 2 kommer ut, vilket jag ganska snabbt korrigerade till att antingen håller jag eller min man i barnet,. Barnmorskan får väl stå bredvid och titta på barnet om hon har lust, men aldrig i livet att jag lämnar över mitt barn till någon främmande person.
      ( Vi diskuterade såklart ett helt normalt förlopp då barnen kommer ut och mår bra )
    Verkar allt gå som det ska får jag också vara ifred fram tills det är dags för barnen att födas, och då verkar det största ingreppet vara att en läkare vill hålla barn nr 2 på plats i magen när barn nr 1 är ute. Barnen får inte K-vitamin, jag får bonda ifred med barnen och vänta på moderkakorna utan ingrepp, båda barnen blir sent avnavlade och lite övriga saker som att inget av barnen får bli tillmatade på rutin efteråt...
    Om komplikationer uppstår så är det viktigaste att personalen informerar mig och min man först och handlar sedan.

    Jag kommer in i v. 37 imorgon, i måndags skattades barnen till att väga 2,8 resp. 2,9 kg, moderkakorna sitter långt ifrån varandra, det är 2-äggs tvillingar med tjock skiljevägg och jag har haft en optimal graviditet.
      Hur det än blir när barnen ska ut och var, så kommer det att vara ett genomtänkt beslut.
  • Ecorelle
    abuelita skrev 2010-06-14 01:06:04 följande:
    Detta borde alltså även gälla avnavling, livmodersammandragande medel,  lustgas, och mycket annat  som mödrar och barn blir pådyvlade, ofta  utan att någon  frågar om man vill ha det, eller att man ens märker när de ger det.

    Någon som vet  vad svensk lag säger om det här?
    Har ingen aning om vad svensk lag säger om det, men tycker att det är vidrigt. Kände ju själv vid mitt möte med läkaren att hon inte hade väntat sig att jag skulle vara så påläst, och eftersom jag var det så bemöttes många av mina önskemål som "självklara", men om jag inte hade nämnt de alls ( som tex att mina barn inte ska få K-vitamin ) då hade hon knappast informerat mig om det. 
      Det räckte med att jag blev fullkomligt tokig två år efter att mitt första barn föddes på sjukhus och de satte skalpelektrod och gav honom K-vitamin utan att vi blev tillfrågade och att jag fick livmodersammandragande medel utan att bli informerad. Det är tyvärr inte så lätt att veta vad man ska läsa på när sjukvården är så förtegen om vad som egentligen sker under en helt "normal" förlossning.
  • Ecorelle
    Chaktio skrev 2010-06-16 13:58:55 följande:
    Är inte så aktiv här inne just nu eftersom lilla Lovisa tar all min tid och uppmärksamhet

    Men jag såg tidigare att någon i sitt förlossningsbrev skrivit in att man inte fick ge hennes barn ersättning på något rutinmässigt sätt. Jag är också helt motståndare mot att ge nyfödingar ersätting då jag starkt tror att det är en riskfaktor för framtida allergier och allehanda tarmbesvär. Jag tycker också att ämnet hör hemma här där vi diskuterar sjukvårdens "oärlighet". Så jag vill dela med mig av fortsättningen på min BB-vistelse och varför jag lämnade BB fullständigt rasande, gråtande och mycket trotsig...

    Jag har alltid varit rädd för att man efter förlossningen av någon anledning skulle ta min bebis ifrån mig och utan min vetskap ge modersmjölksersättning, t ex om jag blev sövd eller liknande. Men efter att ha läst mitt sjukhus "amningspolicy" så kände jag mig lugnare, då en punkt var något i den här stilen "Modersmjölksersättning ges endast på barnläkares ordination" och jag då tänkte att inget barn svälter ihjäl på några timmar och vi lär få vara med om vår bebis ska undersökas av läkare. Men ack vad jag bedrog mig...

    Under våra tre dygn på BB kändes allting mycket rörigt, det var undersökningar, prover, frågor, samtal... Inte mycket lugn tid alls. Jag upplevde det som mycket svårt att få till amningen. Eftersom jag var snittad hade jag svårt att hitta bra ställningar och lillflickan var lite bekväm och sög inte så länge åt gången och den riktiga mjölken rann inte till. Men alla sa att det var "heeelt normalt" och inget att oroa sig för "nyföddas magsäck rymmer bara 5 ml och råmjölken är gjord för att de ska klara sig tills riktiga mjölken rinner till" och det är ju min övertygelse att den faktiskt är det så jag köpte deras försäkran och tyckte inte att dessa dagar var så länge eftersom man samtidigt sa att det var normalt med ett par tre dagar innan det rann till och kanske någon dag längre när man är snittad. Tänkte att sen åker vi hem och får ordning på allt i lugn och ro.

    Då och då mjölkade jag ur någon tesked och gav lillan på sked för att känna mig trygg i att hon i alla fall fick i sig. Under tredje dygnet tyckte jag själv att hon började verka "för" hungrig, missnöjd liksom, men nu skulle vi ju hem, så då skulle det ordna sig, tänkte jag.

    Så dags för utskrivning då. Inklusive den obligatoriska vägningen. Och då visade det sig att vår lilla flicka gått ner 12% istället för tillåtna 10%. Plötsligt blev det pådrag bland de BM som tidigare bara sagt "heeelt normalt" och plötsligt sitter det en BM med en kopp ersättning på min sängkant och tänker mata min bebis!!!! Jag sa genast ifrån att jag inte ville att hon skulle få ersättning och fick tillbaks ett ledset ansiktsuttryck och en harang om att jag inte skulle vara stursk på bebisens bekostnad.

    Då brann det fullständigt för mig och jag förklarade precis vad jag tyckte om att de först bara sagt "heeeelt normalt" som svar på min oro för att sedan försöka tvinga mig att ge ersättning mot min övertygelse. Förklarade att jag krävde att få prova pumpa ur och ge henne istället, något jag gjort för länge sedan om någon påpekat att det fanns risk för för stor viktnedgång. Med viss tvekan fick jag göra detta och man kom in med en pump och stannade kvar för att hjälpa mig, vilket inte var till någon hjälp. Ilska och upplevelse av att vara kränkt och trampad på är knappast känslor som underlättar för mjölken att rinna till!

    Fick väl ut max någon tesked att ge henne och övertalningen började igen. Själv var jag helt inställd på att hyra en riktig pump och genast åka hem och få lugn och ro och få igång detta på egen hand. Tillslut fick vi träffa en barnläkare som trots att han också försökte övertala mig till att ge ersättning ändå kändes som den vettigaste av dem vi talade med denna dag. Resultatet blev dock att vi fick hans tillåtelse att lämna sjukhuset och komma tillbaks för vägning ett dygn senare, då vikten skulle ha vänt.

    Så det första dygnet hemma tillbringade jag på soffan tillsammans med min dotter, handmjölkande (20 min mjölkning - matning - en timmes vila). Alla telefoner slogs av och sambon fixade allt runt omkring och servade med alla bekvämligheter. Lyckades på detta sätt få i henne i snitt 10 ml råmjölk i timmen och i slutet av dygnet började den riktiga mjölken komma så smått. Vid vägningen dagen efter hade lillan gått upp 30 g så jag fick fortsätta enligt min plan, med riktig pump och någon dag senare hade jag full mjölkproduktion och lillan ökade konstant i vikt.

    Om någon bara hade talat om för mig vad som skulle hända om hon gick ner för mycket i vikt hade jag börjat handmjölka första dagen för att få igång mjölken och säkerställa att hon fick i sig tillräckligt!!!

    Och efter att ha sett hur verkligheten ser ut på BB så ger jag noll och intet för fina "policydokument" kändes som om näst intill alla bebisar matades med ersättning, så fort mamman var lite för trött, hade lite för ont eller bebisen åt lite för dåligt. Ändå kunde ingen av de personer jag träffade argumentera mot mitt argument att jag är övertygad om att tidig användning av ersättning är en riskfaktor för framtida allergier. Eftersom kejsarsnitt är en annan riskfaktor vill jag absolut inte lägga på ännu en för mitt lilla underbara knyte.

    Oj, långt blev det, men jag tycker det är viktigt att andra vet detta och kan handla efter eget huvud...
    Usch, så ledsen jag blir för din skull! Det var jag som skrev att mina barn inte får tillmatas på rutin, då jag som aktiv medlem i Amningshjälpen ( dock inte hjälpmamma ) får höra alldeles för mycket snedtramp från både sjukvårdspersonalen på BB och BVC.
      Det är ju också sant att för de flesta kvinnor som blir snittade så dröjer det någon dag extra innan mjölken rinner till ordentligt, och det är ju bra att känna till det innan.
      Underbart att läsa att du stod på dig dock, och att du var så otroligt klok att du åkte hem och klippte all yttre kontakt och verkligen kämpade för att dra igång mjölkproduktionen ordentligt. Medalj till dig! {#emotions_dlg.flower}
      Men otroligt dåligt av personalen att behandla dig på det sättet!
  • Ecorelle
    Chaktio skrev 2010-06-17 09:38:25 följande:
    Ecorelle: Tack! Av allt som hände under de där dagarna med snitt och BB-tid är det att jag stod på mig i den frågan som jag är absolut mest nöjd med. Resonerade som så att allt annat som jag önskade "så naturligt som möjligt" misslyckades ju fullständigt, först genom själva snittet och sedan genom de komplikationer som uppstod, så detta med bröstmjölken skulle de då f-n inte få övertala mig att förstöra! Blev som en lejoninna som skulle försvara mitt barn...!
    Förstår verkligen att du är nöjd med det, . Det ska du absolut vara! Solig
  • Ecorelle
    abuelita skrev 2010-06-19 12:12:51 följande:
     

    Ecorelle, jag har för mig  att den här filmen, på en tvillingfödsel i vatten (hemförlossning),   inte gick  att öppna sist jag visade dig den, men nu funkar det i alla fall. Helt underbar !!! {#emotions_dlg.flower}


     



    Den är helt fantastiskt, . Tack för den *torkar en tår*.
      Jag har verkligen så svårt att förstå att det ska komma ännu ett barn efter det första, helt obegripligt, .
  • Ecorelle
    Chaktio skrev 2010-06-21 10:15:44 följande:
    Väldigt intressant information om det här med att viktkurvan vi jämför dagens spädbarn med grundar sig på barn som till stor del är uppfödda på ersättning!

    Ska nog skriva ut den infon och stoppa i plånboken så jag har den tillhands den dagen man konstaterar att min dotter inte följer kurvan och man föreslår att hon ska tillmatas! Väldigt motsägelsefullt blir det när alla på bb, bvc, mvc och liknande förespråkar helamning men sen har vi kurvor att jämföra med som inte alls grundar sig på det!
    Jag tror att de nya kurvorna ( som är baserade på ammande barn ) har kommit till mitt BVC nu ( vi har i och för sig en otroligt amningsvänlig bvc-sköterska där som verkligen kämpar för amningen ). Så jag hoppas att de kommer till ditt bvc också så att du slipper bråka om att hon inte följer gamla kurvor.
  • Ecorelle
    Chaktio skrev 2010-06-21 11:56:11 följande:
    På mitt papper från BVC står det där gamla; "Acta Pediatrica, 2002" eller hur det nu var, har inte pappret framför mig just nu...  Men här ute "på landsbygden" tar det kanske lite längre...

    Borde det inte gå att hitta de nya någonstans på Internet?
    Det gör det säkert. WHO:s nya tillväxtkurvor presenterades för fyra år sedan, så här står det i Amningsnytt nr 4/09;'

    " För första gången fanns det nu tillväxtkurvor som visade barns optimala tillväxt, inte bara ett genomsnitt av en befolkning.
      8500 barn i fem länder världen över; Brasilien, USA, Norge, Oman och Indien, bildar underlag för kurvorna. Barnen har ammats exklusivt i minst fyra månader ( i enlighet med rekommendationen fram till 2001 ) i genomsnitt fem månader, och därefter fått lämplig tillvänjningskost och ammats tills de var ett år. Tillväxten hos ett barn är starkt kopplad till kosten, konstaterar WHO. Dessutom rökte inte barnens mammor och hörde till familjer som har det gott ställt. Kurvorna berättar hur barn bör växa under optimala förhållanden.
      Barn i olika delar av världen hade liknande tillväxtmönster och kurvorna passar därför på alla barn.
      Tidigare tillväxtkurvor, både i Sverige och resten av världen innehåller barn som ammats och inte ammats.
    - Äldre kurvor kunde bara jämföra barn med varandra, de kunde inte vara underlag till bedömning, skriver WHO.
      Med hjälp av de nya kurvorna är det lättare att identifiera såväl undernäring som övervikt och fetma.
      Att ammade barn hoppar mellan linjerna på viktkurvor som ritats efter ickeammade eller blanduppfödda barn är välkänt. Man hör ofta om "amningspuckeln" de första månaderna, då ammade barn går mycket snabbt upp i vikt. Men sett utifrån WHO:s kurvor är det alltså denna snabba viktuppgång de första månaderna som är normen för mänsklig tillväxt.
     Mindre känt är det kanske att efter de allra första månaderna så är ammade barn slanka barn. Det innebär att linjerna på tidigare kurvor visar på en högre vikt än optimalt. Barn som ammas kan se ut att växa för sakta när de i själva verket växer precis som de ska." ( Marit Olanders )

    Och jag bor ju verkligen på landsbygden på ett liten ö ( som ibland får för sig att den är ett eget land ) så det kan ju inte vara skälet till att ni inte har de nya kurvorna ännu,
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över